Rubriik: teateid elust ja load ei sõida, mees sõidab jms

Kasutaja avatar

krss
Postitusi: 38
Liitunud: 26 Aug 2005, 00:55
Tsikkel: Tenere, Rebel, Ninja
Asukoht: Põhjaosariigid
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 12 korda

Re: Rubriik: teateid elust ja load ei sõida, mees sõidab jms

Lugemata postitus Postitas krss »

Krl kirjutas:

Kas keegi teist oskaks reaalselt ka paberile panna süsteem, mis toimiks paremini kui praegune?

Milleks lahmimine? See, kes niisugusele küsimusele üldse vastama vaevuks, ületaks automaatlselt oma kompetentsi piire. Me ei ela ju diktatuuris, kus keegi "teab täpselt", kuidas kõik ülejäänud elama peavad. Demokraatliku ühiskonnakorralduse puhul ei kuulu see mitte ühe "targa" pädevusse, vaid seaduseloomega tegelevad komisjonid ja ei tee seda mitte arvamuse põhiselt, vaid tellivad uuringud, analüüsid jne. Neid tervikuna toimivaid ja samas täiesti erinevaid süsteeme näeme samas igal pool maailmas ja julgeksin väita, et valdav enamus süsteemidest on lõdvemad kui meil siin. Enne, kui teema algul küsimusele ise vastata jõudsin, toodi juba kuhjaga näiteid isegi EL-i seest. Kas me oleme siis rumalamad või saamatumad kui valdav enamus nimestest siin planeedil? Ma näen selles pigem süsteem süsteemi pärast, mitte süsteemi inimese pärast.

bnd kirjutas:

Lihtne küsimus: kui politsei ta kinni peab, näiteks miski kampaania korras ja tal pole lube ette näidata /.../ Sõidan ise 70000km (siia-sinna) aastas. Ja iga aasta on ikka n+1 korda, kus mingi kontrolli käigus küsitakse lube

Minu aastane läbisõit on üsna täpselt samas suurusjärgus, mõnikord rohkem, mõnikord ka natuke vähem. Aga need viimased kümmekond aastat, mis ma jälle Eestis olen elanud, ei tehta enam juhuslikku kontrolli liikluses. Saan väita, et 100% kinnipidamise ja lubade ettenäitamise juhtudest oleksin saanud vältida (Waze :D ). Ei vältinud, kuna polnud vajadust. Aga kui oleks põhjus olnud, saaksin praegu väita, peaaegu miljon km on sõidetud ilma lubadeta ja ilma võimaluseta vahele jääda. Huvitav, kui palju on inimesi, kes niimoodi päriselt kah väidavad? Kas see oleks üldse oluline, et neid oleks vähem?

zombi kirjutas:

Kogu elu ühiskonnas tugineb teadupoolest kokkulepetel. Antud juhul on kokku lepitud, et enne liikluses osalemist läbitakse vastav kool ja omandatakse teatav tunnistus. On siis tõesti nii raske sellest kinni pidada?

Ma just enne kirjutasingi, et meie lepime küll kokku, aga siis otsustab riik, et võrdsustame meie koolitusega ka need juhiload, mis on "ostetud lammaste eest" ja täiesti legaalselt vahetatakse need poole aasta pärast meie kohalike plastikute vastu, kui välistudeng siin pikemalt viibida plaanib. Et mitte teemast liiga kõrvale kalduda, siis igal nädalavahetusel tuleb siia tuhandeid soomlasi, kellel on samuti kõigil on A kat taskus, kuigi neist paljud pole kunagi tsiklit näpuga puutunudki, mingist eksamist rääkimata. Kui ma tegeleksin tsiklite rendiga, puudutaks see teema juba väga lähedalt, sest iga lubadeta jorss, kes on kasvõi 100 meetrit mingi tsikliga kunagi sõitnud, omab suuremat kogemust, kui need täiesti legaalsete lubadega tädid. Äkki peaksime siin omavahel kah teistmoodi kokku leppima ja mitte selle järgi, kuidas iseendale oma peegelpilt meeldib, vaid arvestades ka enda kõrval toimuvaga? Seda enam, et juba praegu ei peeta kinni neist kokkulepetest väljast tulnuile meie plastikuid "niisama" jagades. Alternatiiv oleks minna lähemale (toimivale!!) süsteemile, kust need välistudengid tulevad ja mis kehtis meilgi nõuka ajal - et ise teed ja ise vastutad. Oma asi, mil viisil saad heaks liiklejaks või kust leiad vahendid oma korraldatud jamade klattimiseks. Arstina tahaks tuua kohe paralleeli tervisekindlustusega. Suurimad probleemid (raha järel) on neis riikides, kus "arst vastutab" tervise eest ja iga probleemi saab lahendada tableti abil. Kui tervisekindlustus on läinud erafirmade kätte, mis paneb suurema vastutuse inimese enda peale, hakkavad samad inimesed mõtlema oma vananemisele, hakkavad tegelema tervisespordiga, toituma tervislikumalt jne. Tõenäoliselt ka sõidaksid ettevaatlikumalt ning võtaks vähem mõttetuid riske?

Jesper kirjutas:

Üldiselt see on igaühe enda traagika, kui raiskab oma aega auto/mootorrattajuhtimise omal käel õppimise peale, ise väga hästi teades et tal tuleb ikkagi autokooli minna. Kui oleks kohe ilma ette õppimata kursusele läinud, siis poleks see ju nii mõttetu.

Ei vaidlegi vastu. Maal elades toimuvad need protsessid tavaliselt teises järjekorras. Tsikli selga istutakse siis, kui jalad maha hakkavad ulatama. Rooli keeramine oli selge juba varem, sest juba aastaid pidi ta veoautoga vedama heina ja kartuleid põllult ära. Mul oma poisid on nelja aastasest peale traktoriga tööd teinud nii, et ise kõrval ei vahi, kuid olen läheduses. Niitma ei lase, aga enamuse asjadega saavad hakkama ja iga päevaga ikka rohkem ja paremini. Nii on see igal pool maal, kus lasteaialastel on terav nuga vööl mitte sellepärast, et nii on äge, vaid et neil on seda vaja. Ja nii on see olnud siin talus põlvest põlve, samuti on ka lähiriikides nii idas, läänes, põhjas kui lõunas. Ma ei rihi mitte selles suunas, et neile poleks siis näiteks C-kat lubasid vajagi tegema minna, vaid et selline olukord ise on absurdne, kus nad omal maal kasutavad lisaks autodele-ratastele ka raskemat tehnikat täismehega võrreldaval tasemel, aga kui jõuavad vanusesse, kus on vaja hakata mõtlema plastikutele, ei tohi mina oma lastele isegi õppesõitu minna tegema ilma järjekordselt bürokraatiaga kokku puutumata. Minu isa siiski veel tohtis panna aknale "учебный" sildi ja ise õpetada. Eestis vaadatakse praegu üle paljusid seadusi eesmärgil, et viia juriidiline pool kokku sellega, kuidas toimib reaalne elu. Vast oleks aeg ka selle teema puhul tulla ettekäänetest "miks ei saa" reaalsele elule ja sisulisele poolele natuke lähemale.

Is there life before death?

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”