Kõige tähtsam asi motomehele? Saun! Räägiks.

Kasutaja avatar

bitter
Postitusi: 2015
Liitunud: 03 Juun 2008, 00:00
Tsikkel: EXC400
Tänanud: 104 korda
Tänatud: 96 korda
Kontakt:

Re: Kõige tähtsam asi motomehele? Saun! Räägiks.

Lugemata postitus Postitas bitter »

mellpoiss kirjutas: 22 Jaan 2019, 09:21

Malmkeris plaanis venemaalt tuua, selline venesauna tüüpi, kaetud kividega. https://www.technolit.ru/production/gefest-uragan-zk/

Vene keris on see kus tuli käib läbi kivide ja leil luugist sisse: http://ahjumeister.ee/wp-content/galler ... ekeris.JPG
Sinu lingil on Venes toodetud Soome tüüpi keris selle erinevusega, et malmist, hullult raske ja rohkem kive ümber. Suuruse osas suhtle müüjaga. Lae konstrui ja soojapidavus on ka tähtis. Kõrguse poolest sul kannataks lagi täiendavalt ära soojustada.

Urmase jutule - liiga võimas ahi tekitab praeahju tunde - vastan, et ei ole päris nii. Praeahju tunde tekitab intensiivne soojuskiirgus, mille saab edukalt kätte ka väikesest ahjust seda usinalt küttes. Just liiga väikest ahju on vaja intensiivselt kütta, et ruum soojaks saada. Kuum metallkorpus ja pikk metallist viimatoru kiirgavad võimsalt. Et väikesest kerisest piisav kogus leili kätte saada, pead selle suhteliselt rohkem üles kütma kui kui suurema kerise... Ja ongi praeahju olukord käes. Mulle sobib pigem suurem keris kus piisavalt palju kivimassi (aga vähe kuuma rauda nähtaval). Mida suurem kerise mass (rohkem kive) seda madalamana saad hoida kerise pinnatemperatuuri ja tänu suurele kivide massile saad ikkagi piisavalt leili kätte. Mul on 13-14 m3 ruumis 200 kg kividega keris. Umbes 1,5h-ga on 70-80 sees ja leiliks vurtsu jagub. Tootja soovitus on 10-20 m3 ruum. Viimatoru keerab kerisest kohe kivikorstnasse. Minu saunas on kõige võimsam kiirguse allikas kerise klaasuks. Õnneks ei ole saunatamise ajal enam vaja intensiivselt kütta ja ukse kiirgus rahuneb maha.

[mention]wicked[/mention] - 70°(kuni 80°) saunas on tegelikult väga mõnus mõnda aega istuda ja soojeneda. Aga kerisel peab piisavalt varu olema, et selle 70° juures ka korralikku leili välja anda. Kaua sa ilma leilita ikka istud :).

Viimati muutis bitter, 22 Jaan 2019, 11:15, muudetud 2 korda kokku.

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”