Kõige tähtsam asi motomehele? Saun! Räägiks.

Kasutaja avatar

urmas66
Toetajaliige
Postitusi: 7212
Liitunud: 29 Jaan 2011, 11:52
Tsikkel: Yamaha TDM 850
Asukoht: Harjumaa, Saue vald
Tänanud: 1869 korda
Tänatud: 518 korda

Re: Kõige tähtsam asi motomehele? Saun! Räägiks.

Lugemata postitus Postitas urmas66 »

grahv kirjutas: 22 Jaan 2019, 16:24
Spoiler
mellpoiss kirjutas: 22 Jaan 2019, 09:21

Malmkeris plaanis venemaalt tuua, selline venesauna tüüpi, kaetud kividega.

See pole venesaun! Kui sa päriselt otsid seda vana head, nostalgilist nõgilõhnalist venesauna leili tänapäevases kastmes, siis pead ostma mõne Aito AK-seeria ahju. Nt: http://www.kerised.ee/index.php?id_cate ... r=category SEE ON SIGAHEA LEIL!!! Aga nagu ikka, on heal asjal ka omad puudused - kütmine võtab kauem aega ja vahepeal juurde kütta ka nagu ei saa. Ja muidugi hulga kallim on tavalistest kastidest. Ta ei ole suitsuahi, nii et mõne aja pärasast on kõik tahmast must, küll aga võib esimene leilisahmakas veidi lendtuhka lendu lüüa... Ehk siis ideaalne saun on kahe ahjuga: Aito AK siis kui on aega kütta/nautida ja nt (distantslülitatav) elektriahi kiireks ajaks.

G

Seda vist ei saagi mingiks konkreetseks vene saunaks nimetada. Vene saun nõukaaja mõistes on üldse (kuuma)auru saun.Oli meil neidki siin Tallinnas.
Meil siin eestis olid enne soome sauna tulekut igas talus ka kivist ahjud(mitte sutsusaunad),kus tuli käis läbi suurte kivide ja siis peale kütmist sai seal terve pere või isegi rohkem rahvast, leili võtmas käia. Sellist sauna köeti ikka pool päeva ja siis sai terve õhtu leili võtta. Seda tüüpi saunasid on ka mujal maailmas olnud. Meil oli selline kunagi Koidu saun Tallinnas,mis jäi viadukti ehitamisel ette,aga ma käisin isaga seal ikka mitmeid kordi.
Olen ka nö kaasaegset varianti sellest näinud ühes Räpina kodus. Seal oli see ahi metallist, mõõtudega umbes 1x1m ja kütmine käis kivide alt. Kivid olid pealt kaetud metallist püramiidi kujulise nö kaanega,mis läks üle toruks ja siis lõõri. Kivid olid seal sees sellised ümarad 10-20-30cm läbimõõduga segiläbi ja neid oli seal ikka üksjagu. Kivide kohal oli nö leiliviskamise luuk(sealt läbi käis ka kivide ahju panemine ja vajadusel vahetus),mis siis oli lahti,kui leili võeti ja pärast pandi kinni,sest tegemist oli nö talu saunaga,kus pesuruumi eraldi ei olnud. Kütmine võttis aega vist 6-7 tundi ja peremehe väitel sai ka järgmisel õhtul veel leili võtta. Mulle see saun väga meeldis. Oli selline sutsusauna mekk ilma tahmata.
Kui omale kunagi eraldi saunamaja peaks tegema,siis sinna tuleks kindlasti midagi sellist. Sellise kerise saab muideks vägagi mõistliku hinnaga lasta ka valmis teha või oskuste olemasolul ise kokku keevitada või kivist laduda.

Sõidetud rattad:Riga-d erinevad,Turist T200 73`,Jawa`d erinevad ,Honda Varadero XL 1000 99`,Yamaha TDM 850 97`...
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”