Hälvik- Mootorratturid

Mõuki

Lugemata postitus Postitas Mõuki »

Kui nüüd alustada ka seda müügipiirangu teema juriidilise külje koha pealt mõttearendust siis leian mina, et selline piirang on põhiseaduse vastane.

Põhiseadus sätestab omandivabaduse. Õigusteooria kohaselt tohib põhiseaduses sätestatud vabadust piirata vaid seadusega ja piirang peab olema proportsionaalne piirangu eesmärgiga.

Kui piirangu eesmärgiks on vähendada lubadeta juhtide süül toimunud liiklusõnnetuste arvu, siis antud piirang on selgelt ebaproportsionaalne.

Esiteks ei takista see lubadeta juhi lenksu taha istumist. Teiseks on asi mida ma selle tsikliga piiratud eramaal teen täiesti minu asi (ringrajasõit; tsiklinäitus), ja kui tsikli omamiseks pean tegema mingi liikluseksami on see lihtsalt absurdne.

Eesti Karistusõigus lähtub valikuvabaduse printsiibist. Iga joobes või lubadeta juht langetab valiku kas rikkuda ettenähtud normi või mitte. Ja selliste isikute kes otsustavad rikkuda teatud norme (olgu nad sisult formaalsed või mitte) tabamiseks ja karistamiseks on õiguskorra ja normaalsete kodanike õigusliku ootuse tagamiseks loodud spetsiaalsed korrakaitse organid, liikluse puhul Politsei.

Nüüd kui kodanik räägib et täis peaga juhib ta paremini või, et tal on 10 aastat rinka staaži, et vahet pole kas tal antud kategooria load on või ei ole, ei oma tegelikult tähtsust. Sest seaduses või selle alusel antud õigusaktis on objektiivsed kitsendused, millest lähtudes taandub küsimus on/off; 0/1 tasemele. Tänu neile piiranguile on kõik seaduse ees võrdsed. Kui politseinik või kohus peaks hakkama arvestama mingeid asjaolusid mis on väljaspool normi muutuks õiguse mõistmine jms subjektiivseks.

Kolmandaks kui sul lube pole aga oled kaua sõitnud rinkat siis miks sa endale lube ei tee kui nii kõva kunn oled ja tahad liikluses sõita?

Disclaimer: Siin arutluses on toodud näide ringrajasõit. Minul on suur austus kõigi ringrajasõitjate vastu, kindlasti on teie tsiklivalitsemise oskused premad kui minu tagasihoidlikul isikul, seepärast on antud näide meelevaldne ja ei taotle absoluutsele paikapidavusele ühegi isiku või juhtumi puhul. Samahästi võiks seal olla "10 aastat vanaema tagahoovis".

Küsija suu pihta ma ei löö!
________
FJ 1100 -->Kawasaki GPZ 1100

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”