A1 kategooria jaoks ei ole juhiluba vaja?

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Teema algataja
eintsius

A1 kategooria jaoks ei ole juhiluba vaja?

Lugemata postitus Postitas eintsius »

Tere,

Lugesin liiklusseadust ning sain vist õigesti aru, et A1 kategooria mootorratta juhtimiseks ei ole vaja mootorrattajuhiluba? S.o siis masin, mille kubatuur ei ületa 125cm3 ning võimsus on alla 11kw.

Medved

Lugemata postitus Postitas Medved »

A1 kategooria sõiduki juhtimiseks on tarvis A1 kategooria juhiluba.

- - - -
Tsikkel: GSX750F Rull
Tänanud: 2 korda
Tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas - - - - »

huvitav kuskohast sa sellise asja küll välja lugesid :lol: .On küll vaja lube....saad teha neid siis kui oled VÄHEMALT 16 aastat vana.Maksavad nad kuskil 5000 raha + - natuke.

Teen arograafmaalinguid Tallinnas. Kui huvi, anna teada. :bsmile:
viewtopic.php?f=14&t=63168&p=794583#p794583
Kristo

Teema algataja
eintsius

Lugemata postitus Postitas eintsius »

Oki, lugesin miskit paari-kolme lõiget ja tegin kiirjärelduse (loe:valejärelduse :)). See vanus on ammu-ammu ületatud. Jama wärk et, tsikli lubade tegemine pea sama kallis kui autol.

Kui B-kategooria on olemas, siis kas see soodustab ka midagi A-kategooria tegemisel? Näiteks teooriat ei ole vaja teha vms?

olli
Tsikkel: BMW F650GS

Lugemata postitus Postitas olli »

eintsius kirjutas:

Kui B-kategooria on olemas, siis kas see soodustab ka midagi A-kategooria tegemisel?

Ei.

Riga 13 -> Suzuki TS125 81.a -> Suzuki GS500E 91.a -> Suzuki GSXR 600 K1 -> BMW F650GS 2000.a

vilosius
Tsikkel: R1200C

Lugemata postitus Postitas vilosius »

Täie rauaga kõik teed ära - nii teooria kui ka sõidueksami.

"Suicide Hotline...please hold."
+358458693818

MotoMell

Lugemata postitus Postitas MotoMell »

eintsius kirjutas:

Kui B-kategooria on olemas, siis kas see soodustab ka midagi A-kategooria tegemisel?

Jah, vähemalt Kuressaares oli nii, et kui B ja esmaabitunnistus olemas, siis 3700kr ja kui ei, siis 4700kr kool. + veel ARKi eksamid.
Lisaks kestis kursus vähem.

janis
Tsikkel: Kawasaki GTR1000
Tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas janis »

olli kirjutas:
eintsius kirjutas:

Ei.

Vaidleks vastu, sest kui B kat olemas on, siis on vähem teooria tunde kui ma õigesti mäletan siis 10 ainult ja sellest tulenev hinna vahe!!!

Kasutaja avatar

bash
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas bash »

olli kirjutas:
eintsius kirjutas:

Ei.

Liiklusteooria tunde on vähem. 2-3 tundi tuleb kokku arvatavalt.

Just enjoy ... nothing less, nothing more

kullokas
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kullokas »

Ikka 10 tuleb, päris kindlasti. 2-3 oleks lihtsalt seaduse rikkumine. Mootorsõidukijuhi ettevalmistamise määrus ütleb sõnaselgelt: taotletav kategooria: A; olemasolev kategooria B,C, D - liiklusteooria õpe 10 tundi ja õppesõit 20 sõidukorda.

Kasutaja avatar

oldmoped
Tsikkel: Misasi see veel on?
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas oldmoped »

kullokas kirjutas:

õppesõit 20 sõidukorda.

Loodetavasti ei ole vähemalt kordade pikkus sedusega määretletud...
:D

janis
Tsikkel: Kawasaki GTR1000
Tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas janis »

oldmoped kirjutas:
kullokas kirjutas:

õppesõit 20 sõidukorda.

45 minutit kord? :?

Kasutaja avatar

Õnnekas
Tsikkel: Suzuki DL650 V Strom
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Õnnekas »

oldmoped kirjutas:
kullokas kirjutas:

õppesõit 20 sõidukorda.

Kusjuures on küll - ühe sõidukorra pikkus on 25 minutit. :D

Elessar

Lugemata postitus Postitas Elessar »

Mina ei käinud kordagi eraldi tsiklile mõeldud teooriatunnis ja tsikliga linnasõitu käisin tegemas enne eksamit vist 5 korda. Platsisõidule minnes küsisin enne eksamit eksamineeria käest järele, milliseid vigureid pean tegema ja läksin pm esimest korda elus neid üritama. :P . Maksin muidugi täie rauaga :evil: .
Ilmselt siit see tulebki, miks noored juhid nii tihti avariidesse satuvad :evil:

EDIT: Kusjuures autokoolis käisin sügisel ja eksami tegin varakevadel. Sõiduõpetaja ei nõustunud enne eksamit rohkem õppesõitu tegema (tema arvates liiga libe, oleks kuu aja pärast saanud alles), niiet võtsin sõbra tsikli ja harjutasin omal käel eelmisel õhtul umbes tunnike. Aga läbi sain!! 8)

Kasutaja avatar

oldmoped
Kontakt:

Elessar kirjutas:

Ilmselt siit see tulebki, miks noored juhid nii tihti avariidesse satuvad ...

Võin ausalt tunnistada, et ma ei ole kunagi autokoolis käinud.
:oops:

vilosius
Tsikkel: R1200C

Lugemata postitus Postitas vilosius »

oldmoped kirjutas:
Elessar kirjutas:

Loomulik anne? :wink:

"Suicide Hotline...please hold."
+358458693818
Kasutaja avatar

Õnnekas
Tsikkel: Suzuki DL650 V Strom
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Õnnekas »

oldmoped kirjutas:
Elessar kirjutas:

Ja mina pean tunnistama, et pole siiani selgeks saanud - käin siiani igapäev autokoolis. :D

davidsoniharald
Tsikkel: GasGas EC300
Tänanud: 13 korda
Tänatud: 7 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas davidsoniharald »

Mina tunnistan ausalt, et sõiduõpetajaga rääkisin pidevalt ainult naistest ja tsiklitest, sest sel ajal kui sõbrad teise klassi läksid, käisin mina juba papsi autoga naabritüdrukutel külas 8)

Ilmselt siit tulebki, miks mõni sõber korra aastas avarii teeb ja mõni saab soovimatuid lapsi - liiga hilja hakkasid õppima. :lol:

Praktika on parim õpetaja :wink: [/i]

Kasutaja avatar

spinna

Lugemata postitus Postitas spinna »

davidsoniharald kirjutas:

Praktika on parim õpetaja :wink: [/i]

Seda ta on. Küsimus on ainult selles, et millal, kus ja kuidas seda praktikat saada. Mina sain oma igatahes poisikesena Gauja sadulas millele lisandus veel vanavanemate juures traktor T25. Nii et kui tsiklikursustele läksin siis tasakaal, siduri päästmine ja kohaltvõtt ei olnud enam mingi teema. Autokooliga alustades enam-vähem sama lugu tänu aastate pikkusele suvevahaja traktoristipraktikale.
Oma laste peale mõeldes saab paraleele vedada : vanem poeg sõitis aastaid deltaga ja autoga tegime metsavahel ka ikka mõnikord proovi. Kõik kursused ja lubade saamised läksid tal lõdva randmega. Ilma igasuguste sekeldusteta sai nüüd ka vahtralehest lahti. Tütrel selliseid kogemusi nii palju ei olnud ja ka lubade saamine oli vaevalisem. Pesamunad nühivad Deltaga põlluvaheteid ja roolivad murutraktorit, nii et küllap neilgi see lubade küsimus mängeledes saab tulevikus minema.
Kõige suurem probleem on vast see, et millist eeskuju ma näitan ise roolis olles ja lapsed tagaistmel üle õla piilumas. Nõuab pingutust ja distsipliini et mitte kodus liiklushuligaane kasvatada ;).

Suzuki GSX 750 Inazuma
Kasutaja avatar

oldmoped
Kontakt:

Tere, minu nimi on Jaan ja ma olen liiklushuligaan.

Kuna igasugused mõistatused huvitasid, siis liiklusteste hakkasin lahendama juba enne kooliminekut. :)
Sõidu kohapealt olen olnud täielik anarhist - esimese võrri omale ehitasin 6 aastaselt - ereljukas + d4 mootor... ja sõitsin sellega sellest ajast alates ka mööda linna mitmeid aastaid liiklusvahendina ringi. Kõige imelikum see, et nende aastate jooksul mittekordagi ei tundnud mu vastu huvi miilits.
Mootorrattaga (iz) ja autoga hakkasin vargsi ringi sõitma umbes 13a.
14-16 aastasena sõitsin noorteklassis talviti sõiduautode jäärajavõistlusi.
16 aastasena olin reaalselt küll ALMAVÜ autokooli nimekirjas mootorrattalube tegemas... aga kohale ma kooli kordagi ei jõudnud, kuna oli teha ka muud põnevat. Kohale läksin tegema vaid eksamit... teha sain vaid liikluseksami - sõidueksam jäeti lihtsalt ära, kuna eksamisõiduks ettenähtud jawa ei käivitunud... ja olidki load niimoodi 21 aastat tagasi mul taskus.
Vahelduva eduga sai ka autoga alates 14 eluaastats piraati ringi liigutud. Autolubade puhul pääsesin koolis käimisest sellega, et täpselt siis, kui mul vanus lubatud ikka jõudis, oli eksperimendi korras võimalik teha lube eksternina ja selles esimeses katsegrupis ma olingi, kes läksid lihtsalt arki (neist 15'est, kellega koos ma olin, tulid 13, mina kaasa arvatud ise oma autodega sõites kohale), tegid eksamid ära ja said omale load. Reaalselt tegid neist 15'est eksamid ära küll vaid 7, kelle hulgas õnneks ka mina olin.
Nooruses loomulikult läbi põdetud rullnoka periood, kus arvasin, et olen surematu ja üks kõvemaid sõitjaid üldse ja näiteks viljandi-tallinn otsa tuleb sõita 1h jne jne.

Nüüdseks on selja taga üle poole milj kilomeetri.
2 arvestatavat avariid, neist mõlemad autoga - 1 korra hüppas ette põder ja reageerimisvõimalust jäi lihtsalt väheks, teise korra sain ringteele sõites kokku teise autoga, kes minu nina eest äkki proovis läbi kahe rea ringilt maha sõita... siiani ei tea, kas ma ei pannud uduses ilmas ta suunatuld tähele või ta reaalselt ei näidanudki. Korra elus kukkunud (liiklussituatsioonis, mitte rajal või metsas) ka mootorrattaga - järvevana ülesõidul. Seda viimast küll tagumistel rööbastel seistes ja rongi möödumist oodates... järsku ratas jalgevahelt läinud oligi.
Kolm vahelejäädud lubadeta sõitu lapsepõlvest (1x mootorratas ja 2x auto), 2 kiiruseületustrahvi - üks autoga 90ndate keskelt ja üks mootorrattaga 99 aastal tartu linnas, kus epa juures foori alt startides ja kiirendades 40'ne alas kogemata ka teise käigu sisse juba tõmbasin ;).

Viimased seitse aastat olen proovinud edukalt olla padjaklubi tegevliige. Loodan seda teha ka homme.

vahvlike

Lugemata postitus Postitas vahvlike »

ja üldiselt on B kategooriast kasu kui see on sul olemas olnud 2 aastat, et saada endale niiöelda piiranguta A kategooria... loe: kui sul B kati ei ole ja oled üle 21 siis saad ikkagi endale piiranguks 25kW.

Kasutaja avatar

Gre
Tsikkel: Husqvarna TE610 IE

Lugemata postitus Postitas Gre »

vahvlike kirjutas:

ja üldiselt on B kategooriast kasu kui see on sul olemas olnud 2 aastat, et saada endale niiöelda piiranguta A kategooria... loe: kui sul B kati ei ole ja oled üle 21 siis saad ikkagi endale piiranguks 25kW.

Täpselt nii ongi ja lisan siis kopi-paska :

Isikule, kellel varem ei ole olnud auto või mootorratta juhtimise õigust, antakse esimeses etapis mootorsõidukite juhtimiseks esmane juhiluba.

Nimetatud tunnistus annab õiguse juhtida mootorsõidukit üksnes Eestis

olli
Tsikkel: BMW F650GS

Lugemata postitus Postitas olli »

Gre kirjutas:

Isikule, kellel varem ei ole olnud auto või mootorratta juhtimise õigust, antakse esimeses etapis mootorsõidukite juhtimiseks esmane juhiluba.

See nüüd küll tõsi ei saa olla, et kui vahtralehega ringi sõidan, siis väljamaale ei tohigi minna. Piiratud lubade puhul on see nii, aga esmasega mitte. Paluks allikat.

Riga 13 -> Suzuki TS125 81.a -> Suzuki GS500E 91.a -> Suzuki GSXR 600 K1 -> BMW F650GS 2000.a
Kasutaja avatar

Gre
Tsikkel: Husqvarna TE610 IE

Lugemata postitus Postitas Gre »

olli kirjutas:
Gre kirjutas:

See nüüd küll tõsi ei saa olla, et kui vahtralehega ringi sõidan, siis väljamaale ei tohigi minna. Piiratud lubade puhul on see nii, aga esmasega mitte. Paluks allikat.

Üks oluline lause jäi vahele ja sellest ka see segadus.
Palun kergemat karistust.

IDEE oli ikka selles, et B olemasolust ON KASU.

Aga palun :
http://www.ark.ee/atp/?id=271

Kasutaja avatar

h0lger
Tsikkel: roheline
Tänanud: 109 korda
Tänatud: 30 korda

Lugemata postitus Postitas h0lger »

Üks tähtis lause jäi vahelt ära sul:
Pärast eksamitulemuste vormistamist ja kuni esmase juhiloa saamiseni, kuid mitte kauem kui 15 päeva eksami sooritamisest arvates, tõendab juhtimisõiguse saanud isiku õigust juhtida mootorsõidukit iseseisvalt mootorsõidukijuhi koolituskursuse tunnistus, millele kantakse märge juhtimisõiguse andmise kohta. Nimetatud tunnistus annab õiguse juhtida mootorsõidukit üksnes Eestis

Mootorrattaga sõitmine on kallis, kuid see-eest ohtlik tegevus.
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”