95 asemel 98 bensiin

Kõik mis on seotud rolleritega

Moderaator: Moded


Teema algataja
raimond123

95 asemel 98 bensiin

Lugemata postitus Postitas raimond123 »

ma tahtsin küsida et kui panna 98 bensu sisse rollerile kas ta siis töötab või võib ainult 95 bensuga sõita?

Kasutaja avatar

servis
Postitusi: 33
Liitunud: 16 Mai 2005, 22:30
Asukoht: tartu
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas servis »

http://biker.ee/phpbb/viewtopic.php?p=274811#274811

:D
just kirjutasin teise teemasse sama jutu,et siis copy-paste

Kasutage seda kütust,mis on ette nähtud just teie rattale(manualis on kirjas,mõnel rattal ka kleepekas paagipeal).Insenerid ei ole seda lambist võtnud,millega peaks teie mootorratta mootor töötama.Tegemist on tavalise soojusmootoriga,kus toimub Carnot Nicolas Leonard Sadi protsess-ja sellele põhinedes on ka need insenerid selle mootori valmistanud.Kui ei tea,mida muudad ja miks ,siis ei maksaks seda siiski teha.

Kõigepealt:mis tähendab oktaaniarv??-Oktaaniarv on suurus millega mõõdetakse bensiini plahvatuskindlust st. isesüttimisele vastu seista(diiselkütusel vastavalt tsetaaniarv).Oktaaniarv määratakse ühel ja samal stendil kahel erineval meetodil:mootormeetodil(MON) ja uurimismeetodil(RON).Erinevus seisneb tööreziimis.Uurimismeetodil on tööreziim kergem,mistõttu on RON üldjuhul mootormeetodist 4-10 ühikut suurem.Uurimismeetodil määratud oktaaniarv korreleerub paremini väikestel kiirustel tekkiva detonatsiooniga,mootormeetodil määratud okt.arv aga kõrgtemperatuurilise ja osalise koormuse korral tekkiva detonatsiooniga.Nõrk detonatsioon vähendab mootori võimsust 1-2% ,keskmine detonatsioon 4-5% ja tugev detonatsioon umbes 10%.Detonatsioonilisel põlemisel tõuseb väljalaskeklapi temperatuur 800C¤ ni ning silindri ja rõngaste kulumine suureneb 2-3 korda.Järsud rõhutõusud lõhuvad mootorit mehaaniliselt.Suurematel pööretel pole ka keskmine detonatsioon hästi kuuldav.Detonatsioon põhjustab ka hõõgsüüdet.Jällegi kuumeneb mootorüle ning tekivad järsud rõhutõusud.Pikaajaline detonatsioon võib põhjustada laagripukside purunemist,pragude tekkimist silindrikaanes,kolvipõhjade läbipõlemist.
Detonatsioonikindluse tõstmiseks kasutatakse mitmesuguseid antidetonaatoreid,näiteks kaaliumi- ja hapnikuühendeid, alkohole(nt.etanool) ja eetreid(metüültributüleeter).Detonatsioonikindluse tõstmiseks lisatakse bensiinile ka aromaatseid süsivesinikke.
Oktaaniarvu suurendavad lisandid mõjuvad RON-ile ja MON-ile isemoodi.Okt.arvu tõstvatel alkoholidel ja eetritel põhinevate lisandite hulka piirab nende kahjulik mõju.Nad võivad mõjuda agressiivselt metallidele ja plastidele,järsul kiirendamisel liialt lahjendada küttesegu ja põhjustada mürgiseid heitmeid.Suure oktaanarvuga kütuse kasutamine väiksema surveastmega mootoris ei ole ratsionaalne.
Leegi levimise kiirus max 20-40m/s -kui on s*** segu võib leegi levimise kiirus olla näiteks 2000m/s,mis põhjustab liiga kiiret rõhutõusu.(Kui siin foorumis saaks joonistada teeks kohe yhe ägeda diagrammi ka seda kirjeldama).Lennukikütuse ümber on alati suur kära ja palju arvamisteadmisi tegelikult ei ole tegemist mitte millegi maagilisega.(eriti ägedad on kalamehejutud,kus on tegevus lõppend üle korstna lendamisega).Olete tähele pannud kuidas käivitub tavaline lihtne tähtmootoriga lennumasin?? Kütuse valmistamisel on lihtsalt lähtutud kasutamiskeskkonna eripärast,mis antud juhul on suhteliselt kõrgel ja tegemist erineva rõhuga kui maapeal.Selle kohta oli mul kusagil hunnik toredaid diagramme ja võrdlustabeleid temperatuuride ja viskoossuste kohta.aga ei viitsi eriti otsima hakata ja ega see teile midagi ei annaks ka.
Eesti tanklatest võib leida üldjuhul kvaliteetset kütust.Võite julgelt osta.
Kui keegi tahab täpsemalt ennast asjaga kurssi viia siis alustage raamatukogudest,sealt võib üllatavalt palju erialast kirjandust leida.Näiteks päris põhjalik peaks olema: Gasoline-Engine Management. R. Bosch GmbH, 1999 (tuli esimesena pähe,võin eksida).
Kirjutaks edasi aga parema meelega ära sauna.

Edukat tankimist.....

Üks tähelepanek veel:millegipärast ostes elektritoote jägitakse piinliku täpsusege,et kõik oleks vastavalt tootja eeskirjadele.Ei hakata proovima,et mis juhtub,kui lülitada sisse kõrgema pinge või suurema voolutugevusega.a la. ostsin pesumasina,lasin 100 amprit suurema voolu sisse,hoopis puhtam pesu.

DON`T PANIC.....
Suletud

Mine “Rollerid”