Algajal paar tähtsat küsimust.

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Teema algataja
tzikel

Algajal paar tähtsat küsimust.

Lugemata postitus Postitas tzikel »

Tere
Kus on tallinnas kõige odavam autokool kus teha A-kat kui B juba olemas.Kas on mõtet hakata juba lube tegema kui 21a saamiseni natuke üle aasta aega.Ette tänades

zx12r

Re: Algajal paar tähtsat küsimust.

Lugemata postitus Postitas zx12r »

Mis see 21-aastaseks saamine siia puutub?

Võimsama kui 25 KW tsikliga võid sõita siis, kui omad 2 a pikkust sõidustaaži, oled vahetanud välja oma vahtraleheload ning, loomulikult, omad A-kat lube.

EDIT: Tohoh, tuline õigus:

2) 18-aastane - A-kategooria mootorratas, mille mootori võimsus ei ületa 25 kW või erivõimsus ei ületa 0,16 kW/kg, B-kategooria auto, C1-alamkategooria auto, T-kategooria mootorsõiduk;
3) 21-aastane - A-kategooria mootorratas, mille mootori võimsus ületab 25 kW või erivõimsus ületab 0,16 kW/kg; C-, D-kategooria ja D1-alamkategooria auto.

Kurja, autokoolis räägiti küll teisiti, aga see oli ammu ka :D

Viimati muutis zx12r, 18 Mär 2009, 21:09, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar

Laurenzzo
Tsikkel: Honda VFR 750F 96a.

Lugemata postitus Postitas Laurenzzo »

Vale jutt puha.....Võid teha kolm kuud enne 21 a. saamist. Ja täisload saad siis kui sul on auto load ja vahtraleht läbi.
Kui ei ole siis saad max A2 load mis on kuni 24 kw.
Edu.ee

terv,
Lauri

Honda VFR 750F 96a. v4 ou jeee

Zidist

Lugemata postitus Postitas Zidist »

Laurenzzo kirjutas:

Vale jutt puha.....Võid teha kolm kuud enne 21 a. saamist. Ja täisload saad siis kui sul on auto load ja vahtraleht läbi.
Edu.ee

terv,
Lauri

Kuni 25kw (ka.) siiski.

Kasutaja avatar

mmz
Tsikkel: Yamaha R1
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas mmz »

Laurenzzo kirjutas:

Edu.ee

terv,
Lauri

Siiski kuni 25kW (kaasa arvatud)
Kas ma saan õigesti aru, et kui ma saan augusti lõpus 21, siis on võimalik ennast juba näiteks kevadel Juuni alguses olevale sõidueksamile kirja panna ning sooritamise korral saan uue, piiranguta juhiloa juba praktiliselt kolm kuud varem kätte? Kus see täpsemalt kirjas on?

Kopamees

Lugemata postitus Postitas Kopamees »

Võid eksami varem teha, aga load saad sünnipäeval :)

kill

Lugemata postitus Postitas kill »

mmz kirjutas:

Kas ma saan õigesti aru, et kui ma saan augusti lõpus 21, siis on võimalik ennast juba näiteks kevadel Juuni alguses olevale sõidueksamile kirja panna ning sooritamise korral saan uue, piiranguta juhiloa juba praktiliselt kolm kuud varem kätte? Kus see täpsemalt kirjas on?

Eksami saad teha kui oled 21 täis. Kolm kuud varem saab sõidueksami sooritada vaid esmase juhiloa taotleja.

Teema algataja
tzikel

Nüüd natuke segaduses,saan kohe 20 ja sünnipäeval saavad ka vahtralehed läbi.Kas kui hakkan nüüd lube tegema ja enne 21 saamist nad tehtud saan,siis saan 21selt need kätte ja pean 2 a.ikka Alla 25 kw,ga sõitma.Palju load maksma lähvad ja kus on soodne teha.

zx12r

Uuri autokoolide hinnakirju. Valdavalt nii 6-7 k + ARK + võib-olla lisasõidutunnid, kui vaja. 20 sõidukorda on minimaalne, mis pead läbima, vt. näiteks www.autosoit.ee - tegin seal oma autojuhiload ning nüüd saab teha ka ka A-katti.

Kasutaja avatar

Piimanina
Tsikkel: Ducatisti
Tänanud: 2 korda
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas Piimanina »

tzikel kirjutas:

Nüüd natuke segaduses,saan kohe 20 ja sünnipäeval saavad ka vahtralehed läbi.Kas kui hakkan nüüd lube tegema ja enne 21 saamist nad tehtud saan,siis saan 21selt need kätte ja pean 2 a.ikka Alla 25 kw,ga sõitma.Palju load maksma lähvad ja kus on soodne teha.

Eeemm...et saada A kat. peab olema 2a. staazi ja 21a. vana. Praegu jah, peaksid tegema A2 kati ja kui saad 21, teed ARKis sõidueksami ja saadki täis A.

Minu teada on asi nii, teadjd mehed parandage kui midagi valesti!

Kasutaja avatar

Junzu
Tsikkel: 890R, TE300 TBI ja FE350
Tänanud: 5 korda
Tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas Junzu »

Piimanina kirjutas:
tzikel kirjutas:

Eeemm...et saada A kat. peab olema 2a. staazi ja 21a. vana. Praegu jah, peaksid tegema A2 kati ja kui saad 21, teed ARKis sõidueksami ja saadki täis A.

Minu teada on asi nii, teadjd mehed parandage kui midagi valesti!

Jep, sul õigus. Endal oli ka nii, et tahtsin 21 aastaks täis A kätte saada, aga ARK blokkis :P pidin ootama kui 21 täis saan, siis sain eksamit teha.

SM570R 04' ->Z750 05'->Z1000 03'->R1 04'->R1 04'->GSX1300R 00'->Z750 04' & CB600f 01'->Z1000 03'->Z1000 03'->Buell XB9R->ZX10R 05'-> KTM SM950 04' & R6 07'->KTM 950SM 07'->KTM 990SD 07' ->Z1000 2011'->TE300i 19 ->EXC300 22''->890 Adventure R 23' & FE350 20' & TE300 24'

Teema algataja
tzikel

siis kasulik hakata alles 21aastaselt autoolis käima

prunella

Lugemata postitus Postitas prunella »

samas kui hakkaksid nüüd varakult kevadel kohe lube tegema, siis saaksid suve lõpus ja sügisel juba sõita, ning kui järgmisel aastal 21 saad ja ilge isu isasema ratta vastu, siis teed lihtsalt ark-is sõidueksami uuesti ja saad terve hooaja juba muretult kilomeetreid koguda.

kui aga tsikliraha nagunii veel koos ei ole (ja ei kogune kah), siis võid muidugi see suvi veel vokki vändata ja varustuse, kooli ja tsikliraha koguda. (võin omast kogemusest öelda, et suht nukker on istuda load taskus ja varustus garderoobis ilma tsiklita ja siis tänaval teistele tsiklistidele kogu aeg vesistades järgi vaadata :cry: )

pezz
Tsikkel: CRF1000L

Lugemata postitus Postitas pezz »

tzikel kirjutas:

siis kasulik hakata alles 21aastaselt autoolis käima

A2 rattaga tehtud autokool sobib ka täis-A eksamiteks. Lühidalt on valida, kas lubadeta sõit->vänge trahv->kool->teooriaeksam->sõidueksam või kohe kooli->teooriaeksam->sõidueksam->reaalne sõitmine->sõidueksam.

EDIT: NB: A2 pole rangelt 25kW piiratud, teiseks variandiks on erivõimsus 0,16/kg. Kiire matemaatika: 25/.16 = 156.25kg, enamus rattaid 200kg -> lubatud 32kW. Teeäärse peastarvutuse ebamugavusele mängida pole mõtet, erivõimsus on nüüd passis mustrohelisel kirjas.

Viimati muutis pezz, 18 Mär 2009, 21:05, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar

Ivoonu
Toetajaliige
Tsikkel: Harley-Davidson FLHTCUI
Tänanud: 109 korda
Tänatud: 65 korda

Lugemata postitus Postitas Ivoonu »

Kuidas teil õnnestub küll kuude kaupa autokoolis käia? Minul läks 1 kuu kooli ja 1 kuu ARKi järjekordasid - kokku 2 kuud ja load käes. Sain kõik kohustuslikud sõidukorrad ka sõidetud.

zx12r

Mul läks kokku umbes 2,5 h sõitmist ja kogu lugu tsiklikoolis, aga sellegipoolest, kõik pole lenks peos sündinud.

Teemaalgatajele aga jõudu ja jaksu, kui tahtmist on, siis need load ka varem või hiljem tulevad.
...ja kui liiga kiire poiss oled, siis ka varem või hiljem lähevad :D

Sa vaata ehk tsiklikooli valides ka selle järgi, et kust õppesõidud algavad ja lõppevad, kui võimalik. Abiks ikka, kui ei pea näiteks Nõmmelt Pirtale sõitma, eks ole, vaid saad kuskil lähemalt alustada.

Kasutaja avatar

Õnnekas
Tsikkel: Suzuki DL650 V Strom
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Õnnekas »

pezz kirjutas:

Teeäärse peastarvutuse ebamugavusele mängida pole mõtet, erivõimsus on nüüd passis mustrohelisel kirjas.

Ja millises lahtris see erivõimsus sinu ratta reg.tunnistusel kirjas on? Ma ei tea aga ma enda omal küll näen ainult võimsust :roll: Tunnistus on väljastatud eelmise aasta novembris.

kill

Lugemata postitus Postitas kill »

Õnnekas kirjutas:
pezz kirjutas:

Teeäärse peastarvutuse ebamugavusele mängida pole mõtet, erivõimsus on nüüd passis mustrohelisel kirjas.

Ja millises lahtris see erivõimsus sinu ratta reg.tunnistusel kirjas on? Ma ei tea aga ma enda omal küll näen ainult võimsust :roll: Tunnistus on väljastatud eelmise aasta novembris.

Minu tsikli reg.tunnistuse märkuste lahtris on kenasti kirjas: "Erivõimsus 0.183 kW/kg".

Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige
Tsikkel: XV1900
Tänanud: 694 korda
Tänatud: 455 korda

Lugemata postitus Postitas yeekim »

Õnnekas kirjutas:
pezz kirjutas:

Täitsa olemas jah!

Õnnekas, vaata lahtri "K" alt "Märkused" ehk olemas.

edu

Saadetud kettaga lauatelefonist!

pezz

Õnnekas kirjutas:

Lahtris "Märkused" on esimesel real MITMEVÄRVILINE ja teisel Q Erivõimsus 0.185kW/kg. Saue ARK-ist eelmise aasta oktoobris anti.

Kasutaja avatar

uljasvaluvelg
Tsikkel: Honda Transalp

Lugemata postitus Postitas uljasvaluvelg »

ants01 kirjutas:
Õnnekas kirjutas:
pezz kirjutas:

Täitsa olemas jah!

edu

Minu tsikli passis on "märkuste" all kirjas MITMEVÄRVILINE. Võimsust see igaljuhul ei näita. Võib-olla tsiklimehe riietust, kuna tsikkel on ühtlaselt hall.

Honda Transalp
Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige
Tsikkel: XV1900
Tänanud: 694 korda
Tänatud: 455 korda

Lugemata postitus Postitas yeekim »

Ju siis sõltub see:
a) ARK töötaja suvast
b)kuidas vastavat marki tsikkel on tüübikinnituse saanud
c)tont teab millest :)

edu

PS, ise olen piisava erivõimsusega mitmevärviline

Saadetud kettaga lauatelefonist!

pezz

uljasvaluvelg kirjutas:

Minu tsikli passis on "märkuste" all kirjas MITMEVÄRVILINE. Võimsust see igaljuhul ei näita. Võib-olla tsiklimehe riietust, kuna tsikkel on ühtlaselt hall.

Tsikli peaaegu asendamatu hing on selle raam, seega passis olev värv on selle järgi. Kui muu kilakola pole samavõrd must või hõbedane, siis on ratas mitmevärviline.

Kasutaja avatar

margus014
Tsikkel: Suzu DR-Z400
Tänanud: 3 korda
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas margus014 »

pezz kirjutas:
uljasvaluvelg kirjutas:

Tsikli peaaegu asendamatu hing on selle raam, seega passis olev värv on selle järgi. Kui muu kilakola pole samavõrd must või hõbedane, siis on ratas mitmevärviline.

Minu tsikkli (sama mis avataril) passis on kirjas must, kuigi raam on hõbe... :roll:

ml1710p

Lugemata postitus Postitas ml1710p »

pezz kirjutas:
uljasvaluvelg kirjutas:

See jutt nüüd küll paika ei pea. Mul ühe ratta raam on must ja ülejäänud asjad kollased. Passis ka kollane. Samas sõbral on musta raamiga ratas ja ülejäänud asjad sinised ja passis ka sinine.

Kasutaja avatar

SAUL
Tsikkel: KTM, HD
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas SAUL »

Üldiselt pannakse jah tsikli värv raami järgi ikka. Ma olen kaks siklit arvele võtnud ning mõlemal korral on mu käest küsitud mille järgi tahad. Mõlemad korrad võtsin raami järgi värvi, kuna siis on tsikli värvi vajadusel hea muuta.

Estonian Chopper Forum http://www.estonianchopper.com
Kasutaja avatar

Õnnekas
Tsikkel: Suzuki DL650 V Strom
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Õnnekas »

ants01 kirjutas:
Õnnekas kirjutas:
pezz kirjutas:

Täitsa olemas jah!

edu

Siis on minu ratta reg.tunnistus puudulik, sest seal märkuste lahtris on vaid sõna "mitmevärviline". Ehk vaatas tibi, kes letitaga istus, et mis sa hallipäisele vanamehele ikka hakkad seda erivõimsust kirjutama, tal nagunii piiranguteta A-kategooria (lol)

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”