liisitud mootorratas ja liikluskindlustus
Re: liisitud mootorratas ja liikluskindlustus
Ok, edastan siia enda vastuskirja, mille viimati läkitasin Swedbank Liising haldurile ning millele nüüdseks pole juba kaks nädalat mitte kui midagi vastatud, ju said argumendid otsa. Eile sai mul liikluskindlustus läbi ning uue poliisi eest arvet ei tasu, tsikkelgi kindlasse kohta ära viidud (mitte liisingu koostööpartneri juurde). Ühtlasi teavitasin ka kindlustust sellest, et ei kavatse arvet tasuda ning Swedbank Liising antud tingimustega läheb kehtivate õigusnormidega vastuollu, mistõttu mina nende nõudeid ei tunnista.
Vastuskiri neile järgmine:
Nõustun Teie poolt vastuskirjas toodud väitega, et vastavalt liikluskindlustusseadusele on sõidukite kindlustamine kohustuslik ning tegemist on vastutuskindlustusega, kus hüvitamisele kuulub teisele õnnetuses osalenud osapoolele tekkinud kahju. Lepingu kohaselt minu valdusse ja kasutusse antud liisingueseme (mootorratas Honda CBR600RR reg.nr xx xx) suhtes kohaldub pidev kindlustuspoliisi vormistamise kohustus. Kindlustuspoliisi ei pea vormistama juhul, kui leping on muudetud maksevabaks. Liikluskindlustuseseaduse § 19 lg 1 järgi on lepingu maksevaba periood aeg, millal leping kehtib, kuid kindlustusvõtjal ei ole kindlustusmakse tasumise kohustust. Varasema praktika kohaselt võttis Swedbank Liising AS arvesse, et talveperioodil on mootorrattaga liiklemine raskendatud, kui mitte võimatu ja andis kindlustusandjale (Ergo Kindlustus AS) nõusoleku lepingu talveperioodiks maksevabaks muutmiseks. Selline käitumine on kooskõlas LKindlS § 19 lg 3 ls 1 ja liisinguvõtja suhtes mõistlik, kuna ei too kaasa ebamõistlike kulutusi kindlustusmaksete kujul perioodi eest, millal liisingueset kasutada ei ole võimalik.
Vastuskirjas märgite samuti, et "Arvestades liikluskindlustuse maksevabaks muutmise riski maksimaalset suurust on Swedbank Liising AS võtnud seisukoha, et saame muuta Teie vara liikluskindlustuse lepingu maksevabaks ainult juhul, kui sõiduk on hoiustatud meie poolt aktsepteeritud koostööpartneri juures. Koostööpartner peab allkirjastama dokumendi, millega võtab vastutuse liikluskindlustuse vabastuse perioodiks."
Sooviksin Teie tähelepanu juhtida VÕS § 362 lg-le 1, mille sisulise mõtte kohaselt ei tohi liisinguandja takistada liisinguvõtjat liisingueseme valdamast ja kasutamast. Seetõttu ei saa nõustuda Teiepoolse ettepanekuga, mille kohaselt Swedbank Liisng AS nõustub andma nõusoleku liikluskindlustuse maksevabaks muutmiseks eeldusel, et hoiustan talveperioodiks minu valduses ja kasutuses oleva mootorratta (liisingueseme) Teie koostööpartneri juures. Nimetatud ettepanekuga nõustumine tooks kaasa selle, et liisinguvõtjal tekiks õigus liisinguleping ülesse öelda, kuna liisinguandja takistab liisingueseme valdamist ja kasutamist. Tekkinud olukorras on liisinguvõtjal õigus kasutada ka alternatiivset õiguskaitsevahendit, keelduda omapoolsete liisingumaksete tasumisest perioodi eest, millal ta ei olnud võimalik liisingueset vallata ja kasutada. Samuti võib liisinguvõtja valida mõne sellise liisinguandja, kes nõustub talveperioodiks liikluskindlustuse maksevabaks muutmiseks.
Võimalike riskide osas, mis võivad tekkida lepingu maksevaba perioodi ajal, palun Teid võtta ka arvesse, et juhul, kui liisinguvõtja kasutab liisingueset maksevaba perioodi ajal ja tekitab liiklusõnnetuse, mille tagajärjel tekib liikluskahju on kindlustusandja tulenevalt LKindlS § 19 lg-st 7 kohustatud hüvitama tekitatud liikluskahju.
Inimlikult om mõistetav Teiepoolne mure liikluskindluste maksevabaks muutmisega kaasnevate võimalike riskide ees, kuid laiemas plaanis ei ole tegemist minu personaalküsimusega. Kõnealuse probleemi ees on lisaks minule nii mõnedki minu tuttavad.
Seetõttu ma palun Swedbank Liising AS-l kaaluda kõiki asjaolusid ja võimaluse korral jätkata väljakujunenud praktikat, mille kohaselt Swedbank Liisng AS andis liisinguvõtja vastavasisulisel taotluse alusel nõusoleku kindlaks perioodiks liikluskindlustus maksevabaks muutmiseks. Ühtlasi ei kaotaks senise tava jätkamine Swedbank Liising AS'i atraktiivsust olemaolevatele ja potentsiaalsetele klientidele võrreldes konkureerivate liisingfirmadega.
Benelli TNT 1130
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.