Vargapüük

Tarts
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 10 korda

Re: Vargapüük

Lugemata postitus Postitas Tarts »

Martään kirjutas:

Tarts muide liialdab pisut selle varga provotseerimise teemal. Vargus on siiski vargus. Provotseerimsega tuleb ettevaatlik olla siis kui sa pätile kohe selga ei lenda, vaid dialoogi püüad arendada.

Huvitav seisukoht. Põhjendad äkki? Mõni RK lahend? Viide karistusseadustikule?
Kiillausena aitan mõne vihjega: võrdle KarS § 215 vs KarS § 199 ja mõistata, kuidas see võiks olla provotseeritud vargusega seotud ja kuidas võiks välja näha selline vaidlus kohtus? Kas ikka on vargus alati vargus? Kuidas kuritegu kvalifitseeritakse? Nagu eelpool nimetasin, emotsioonid tuleb siin kõrvale jätta ja ajada näpuga kirjapandus järge. Kui on antud võimalus seletada isiku tegu ühte või teist moodi, siis minnakse alati pehmemat teed. Vaata ka KrMS § 7, loe kõrvale lahendeid ja mõistad, miks ma nii väidan.

Vaata näiteks RKKK 3-1-1-74-04 RT III 2004, 22, 245 p. 7 "Varguse koosseisu realiseerimiseks on nõutav, et isik tahaks teadvalt võõrast asja enda vara hulka pöörata. Sellise tahtluse esinemine või puudumine kuulub tõendamisesemesse ning KrMK § 274 p 3 kohaselt tuleb kohtuotsuses esitada motiivid selle kohta miks ja millistele tõenditele rajab kohus selles osas oma otsuse. Kohtuotsuses motiivide puudumine on aga AKKS § 39 lg 3 p 7 kohaselt kriminaalmenetluse seaduse oluline rikkumine ja toob kaasa kohtuotsuse tühistamise."
Ehk siis ära tõlgituna: Kui taburett seisab tänaval ja võtmed on ees, ning ma soovin selle käima panna, et kuulata mis häält teeb 150cc jaapanlane ja hetk hiljem mind kui varast pikali joostakse, siis on vargapüüdja astunud korraliku ämbri. Isegi kui ma tahtsin taburetti ära varastada, siis jääb mulle sellisel moel alati võimalus väita, et ma ei soovinud varastada. Igasugune edasine vaidlus sellel teemal on aga ajaraiskamine ning viib välja vaid sinna maani, et vargapüüdja peseb oma kulu ja kirjadega puhtaks mu määrdunud riided, maksab kinni mu ravi ja Kuslapi kombel veel valuraha pealekauba pluss kohtukulud. Väärt business?
Hoopis teine asi on, kui ma olen ilma võtmeteta tabureti käima pannud ja sellega oma garaageni jõudnud ...
Seda pidasin varguse provotseerimise all silmas.

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”