Tsikliga Saaremaa praamijärjekorras
Re: Tsikliga Saaremaa praamijärjekorras
Tere!
Arvamusi ja kogemusi pole vist kunagi liiga palju seega lisan enda möne rea ka siia.
Autojuht olen aastast 1998, tsikliga söidan aastast 2003. Sünnipaik Saaremaa lääneosa, suvel min. kord kuus, muul ajal kord kahe kuu jooksul saares käimist, tsikliga suvel tihedaminigi, seega kogemusi ja emotsioone selle praamisöiduga küllaga. Kui veel siia lisada aastast 1990-98 bussiga seda vahet loksumine pea üle paari nädala, siis on asi veel "hullem" kogemustepagasi pöhjal.
Kogu selles praamisöiduteemas on nii mitu aspekti, et ühe parandamine ei muuda sisuliselt mitte midagi niikaua kui enamuses paremuse poole ei muutu.
Esiteks: Nagu keegi ka varem kirjutas, et see mitmemiljoniline investeering läbipääsusüsteemidesse (tökkepuud, foorid, pääslad,jnejne) on mötetu kui samas on eraldi ikka veel kontrollimas ja "juhendamas" terve hulk asjapulki kai peal. Miks ma kirjutan jutumärkides, sest ei juhendata, ei siis kui käib ehitus, ei siis kui köik on kai peal ja ootealal juba valmis ja töö vöiks täie hooga sujuvalt käia. Mina ei ole veel näinud et need foorid töötaks nii, et nendest kasu oleks ja tavakodanik aru saaks kuhu minna. Mina küll ei kujuta ette, mismoodi hakkab see automaatpiletisüsteem tööle, kui juba praegu on kogu süsteem liiga keeruliseks aetud.
Teiseks: Mida suuremaks ja mugavamaks on läinud praamid ja mida rohkem söidukeid peale mahub, seda laisemaks ja mugavamaks on läinud inimesed, nii piletikassades kui kontrollis kui praami peal.
Kui laevas on 2-3 suunda kuhu söidukeid paigutada ja mitte kedagi ei ole näitamas kui lähedale teisele söidukile söita, siis tekivadki sellised meetrised vahed ja ruumi on praamil oi kui palju kuigi tihedalt pakkides vöiks igale praamisel sujuvalt 10-20 söiduautot lisaks panna. Ma arvan et köik mäletavad kuidas Tehumardile ja teistele tankipraamidele tihedalt peegleid kokkuväänates autosid pakiti. Sellist asja enam ei näe. Mitte keegi ei viitsi jalutada neil seal ühest praami otsast teise ja juhendada. Ruumi ju küll. Köik on kinni konkreetsetes inimestes, tihti kui Hiiumaa praam on Muhu liinil on mehed praamis hoopis aktiivsemad .
Varem töi tsikli ilmumine piletikassa juurde müüjatele alati naeratuse näole, ma ei tea kuidas nüüd on, sest kahjuks maanteeratast sel hooajal pole. Mitte kunagi ei ole pidanud seisma tsikliga üldsabas, alati pakiti kuhugi ära. Siis kui kolme vöi enama rattaga sai sabasse tuldud, siis sai alati küsitud , et kas vöib järjekorrast ette söita. Üksi pole seda kunagi teinud.
Mitte kunagi pole porbleemi olnud, kas söidad üldjärjekorra vöi bronnijärjekorra körvale. Kui kontrollijad viitsisid sind märgata, siis said ka alati esimesena peale.
Nüüd on jah asi keerulisem, ei ole suunavaid silte, mitte midagi tsiklite kohta, paralleeli vöib tömmata kui autodele lubati meie kiiretel teelöikudel söita 110 km/h. Ainult ühine pöördumine töi lisatahvlid ka tsiklitele.
Samas, mitte kunagi ei teki seda situatsiooni, et järjekorrast mööda söitnud söidukit PEAB praamile esimesena vöi eelisena laskma. Vajadusel ootad terve praamitäie autosid ja siis saad peale. Probleem tekibki kui ei viitsita tegeleda tsiklite, jalgrataste jne söidukitega. Ja igaüks peaks ka aru saama, et kui tulla ala 10-se grupiga, siis ei saa eeldada, et kogu grupp peabki saama kohe ja ühele praamile.
Pikk jutt vist sai.
Minu ettepanekud:
- Joonida maha eraldi rida mootorratastele.
- Lisada suunavad viidad ja infotahvlid ootealale mootorrataste jaoks.
- Vastaval asutusel teha enda töötajate seas selgitustööd, et igas sadamas töö käiks ühiste arusaamade järgi.
Muidu tekib see, et saarlasel Hiiumaale vöi vastupidi jne tekivad probleemid - Seda on vist palju tahta, aga köik klienditeenidajad, sh. piletimüüjad, kontrollid, jne peaksid kandma nimesilte, et vajadusel mühakatest teada anda vöi miks ka mitte kiitvaid sönu möne inimese suunas teele saata.
- Isegi kui ei soovita lasta tsikleid eelisjärjekorras peale ja kuhugi mahutada (siiralt loodan, et seda ei juhtu), siis las nad seisavad omaette ootealal kai peal, siis saad rihma lödvaks lasta , riided ja kiivrid varna ja rahulikult oodata. Vastasel korral on varsti politsei järjekorra körval ja iga 5m tsikli liigutamise ajal jälgib, et sa kiivri pähe paneks, jne.
PS. Kindlasti on veel palju erinevaid vöimalusi. Keegi vöiks ju teema algusse lisada nn. heade ettepankute ülevaate vöi midagi.
Lugupidamisega, Janis Meri alias saarlane.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.