Oleks vaja nõuannet..
Moderaator: Moded
Vältimaks asjatuid postitusi ja saamaks kiiremaid asjakohaseid vastuseid, peab teema sisaldama järnevaid detaile:
- Pealkirjas: Tsikli mark ja lühike vea kirjeldus (kui täpsemini ei ole võimalik siis näiteks: probleem mootoris, probleem piduritega jne)
- Sisus võimalikult täpne vea kirjeldus ja mootorratta mark ning väljalaskeaasta
NÄIDE: Honda Hornet, tühikäiguga probleem.
Valesti alustatud ning sisutühjade teemade puhul on moderaatoril õigus teema kustutada!
Re: Oleks vaja nõuannet..
mx77 kirjutas:.
Mõtlesingi seda mida kasutaja erxz kirjutas. Et värv pole põhiline, koostis on oluline. Enamus kõvad ja kallid jahutusvedelikud on rohelised, samuti kõikide halbade koostisosade vabad.
Antiboil ja Motocool teevad küll oma tööd(soojal maal muud ei müüdagi ja proovisin ära, enam 110 kraadi juures keema ei läinud). Keetsin enda ratta ka põhja mitmeid kordi see suvi ja viskasin kiirelt odavat jahutusvedelikku sisse. Plaan on ikka ära vahetada, kuid ikka seda head ja paremat sisse panna ja just rohelist. Roheline on koguaeg sees olnud ja peaasi et korralik.
Konsentraati sai kunagi Peterburi mnt stokkerist ostetud.
Ja nii ongi. Tänavu juunis paigaldasime ühele veesõidukile kaks 300hj Steyr'i reaskuuest mille jahutussärk oli üllatuslikult juba tehases ( tavaliselt on uued mootorid kõik kuivad ) täidetud sinise jahutusvedelikuga. Kuna jahutussärkidele tuli taha igasugu soojustarbijaid oli vaja sama vedelikku juurde. Installimanual andis lubatud jahutusvedelikuks ainult ja ainult Steyri oma nimelise vedeliku. Päringu peale andis mootori tootja ise siis ette erinevate jahutusvedelike valmistajate konkreetsed tooted ja oh üllatust: kellel punane, kellel sinine ja ainuke vedelik mida sellest valikust üleüldse Eestist hetkel saada oli, osutus....roheliseks.
Samas on tõepoolest maailmas kombeks ikkagi jahutusvedelikke grupiti värvuse abil tähistada ja tõepoolest on laias laastus punased ühte sorti ja sinised teist sorti jne, aga nagu minu hiljutisest kogemusest näha, värvust siiski usaldada ei maksa. Tuleb müüjalt küsida või netist otsida toote andmeleht ja ikkagi endale vedeliku olemus selgeks teha ja võrrelda seda seadme tootja poolt nõutuga. Tsiklitel küll vist manualidest nii põhjalikku soovitava jahutusvedeliku koostsit ei leia kui kallima otsa mere- ja tööstusmootorite puhul, aga tasub siiski asja uurida ja soovitusi järgida. Tootja soovitustel on alati mingi põhjus ja soovitatavast parem mistahes lahendus ei pruugi reaalselt paremat tulemust anda.
-
- Tsikkel: XTZ 750,KTM 250 EXC,Beta 430RR
- Tänanud: 8 korda
- Tänatud: 45 korda
Härrased, nimetagem asju õigete nimedega. Tosool on üht sorti jahutusvedelik, ülejäänud jahutusvedelikud ei ole tosoolid.
Tosool on endises N.Liidus 70-ndatel "Žigulide" tarvis välja töötatud jahutusvedelik etüleenglükooli baasil. Sellesama ajast ja arust tehnoloogia põhjal toodetakse seda siiani ja see on alati sinine. Tosooli on kolme sorti:
"Тосол-А" - антифриз-концентрат. Буква "А" означает - "автомобильный". Auto jahutusvedeliku kontsentraat.
"Тосол-А40" - охлаждающая автожидкость с температурой замерзания не выше минус 40°С. Jahutusvedelik, külmub -40C juures
"Тосол-А65" - охлаждающая автожидкость с температурой замерзания не выше минус 65°С. Jahutusvedelik, külmub -65C juures
Ülejäänud kaubandusvõrgus müüdavad vedelikud on lääne päritolu ja enamasti vastavad kaasaegsetele standarditele. Punane värv tähistab enamasti silikaadivaba ollust, sinisel ja rohelisel enamasti vahet ei ole.
Nii et sinist jahutusvedelikku ostes vaadake päritolumaad. Idabloki toodang on tõenäoliselt mootori alumiiniumdetailidele kahjulik.

-
- Tsikkel: YZ250F, Ducati Monster S4
- Tänanud: 341 korda
- Tänatud: 439 korda
- Kontakt:
isakene kirjutas:Tosool on endises N.Liidus 70-ndatel "Žigulide" tarvis välja töötatud jahutusvedelik etüleenglükooli baasil. Sellesama ajast ja arust tehnoloogia põhjal toodetakse seda siiani ja see on alati
Mis jahu Härrased, 98% maailma jahtusvedelikest toodetakse sellesama ajast ja arust monoetüleenglükooli baasil. Ja et see vene glükool viletsam oleks kui lääne oma, ei ole kuulnud. Palju seda polüpropüleenglükooli baasil jahutusvedelikku liigub ning lisaks kõigele on see veel eriti korrosiivsete omadustega.
Tehke ikka endale elementaarsed asjad selgeks.
-
Loe nüüd uuesti, ma ei öelnud kusagil, et etüleenglükool paha oleks. Mõte oli, et tehnoloogia on ajast ja arust, ehk siis need lisaained, mida ollusesse lisatakse, et vähendada vedeliku korrodeerivat toimet ja parandada füüsikalisi omadusi.

-
- Asukoht: Jawad ,SZR 660; YZF 600R;KTM 620 DUKE;YZF R1 ; KTM 625 sxc ,xt125x, KTM 600sixday,gsx-R600,KTM620sc
njah allikavett pole ka enam käepärast
[17:51] <R417> ma pole pretendeerinudki aasta mootoratturi aunimetusele
-
- Toetajaliige
- Tsikkel: XV1900
- Tänanud: 700 korda
- Tänatud: 458 korda
417 kirjutas:njah allikavett pole ka enam käepärast
Oot, oot, mul arteesia koduõuel, mõõduka tasu eest võin Teile peikerid seda mõnisada liitrit ikka müüa
edu
Ma olen keemia koha pealt üsna nõrk, aga kipun ka oletama, et mis-kuhu sõltub palju lisaainetest nende kasulikkusest ja samade ainete kajulikkusest mingite teiste olude puhul.
-
- Tsikkel: YZ250F, Ducati Monster S4
- Tänanud: 341 korda
- Tänatud: 439 korda
- Kontakt:
isakene kirjutas:Loe nüüd uuesti, ma ei öelnud kusagil, et etüleenglükool paha oleks.
Mõte oli, et tehnoloogia on ajast ja arust, ehk siis need lisaained, mida ollusesse lisatakse, et vähendada vedeliku korrodeerivat toimet ja parandada füüsikalisi omadusi.
Sorry, aga korrosiooniinhibiitorid on keemiliselt nii lihtsad asjad, et isegi venelased saavad nende tegemisega hakkama . Ega väga ei ole mõtet ikka lääne purkide ilusatsest siltidest ka lasta ennast nii pöördesse ajada. Jahutusvedelik on ikka väga labane asi oma koostiselt.
-
mx77 kirjutas:Sorry, aga korrosiooniinhibiitorid on keemiliselt nii lihtsad asjad, et isegi venelased saavad nende tegemisega hakkama
. Ega väga ei ole mõtet ikka lääne purkide ilusatsest siltidest ka lasta ennast nii pöördesse ajada. Jahutusvedelik on ikka väga labane asi oma koostiselt.
Selle koha pealt on nii, et mul on vedelemas eri aegadest erinevaid juppe, mis on kokku puutunud erinevate jahutusvedelikega. Tosooliga kasutatud asjad on oksüdeerunud, muid vedelikke saanud detailid näevad palju paremad välja. Võin paar saatusekaaslast ka ette näidata, kel samad tähelepanekud. Enamasti ei ole tegu ka miljon aastat vahetamata vedelikega. Kui sa suudad ära selgitada, et see ei ole seotud jahutusvedeliku kvaliteedivahega, siis olen elevandi kõrv.
Seni aga räägin ja tegutsen vastavalt kogemustele.

Täna vaatasin järgi ja paistab et "möks", mida ma juurde panin, oligi monoetüüleenglüükool baasil.
Firmaks on Sunoco, paistab mingi jänkide firma olevat.
Ja nagu ma jutudest siin aru saan, mingi "mürk" see monoetüleenglükool baasil jahutusvedelik küll pole, aga vahetusse ta läheb küll esimesel võimalusel.
mx77 kirjutas:isakene kirjutas:Tosool on endises N.Liidus 70-ndatel "Žigulide" tarvis välja töötatud jahutusvedelik etüleenglükooli baasil. Sellesama ajast ja arust tehnoloogia põhjal toodetakse seda siiani ja see on alati
Mis jahu Härrased, 98% maailma jahtusvedelikest toodetakse sellesama ajast ja arust monoetüleenglükooli baasil. Ja et see vene glükool viletsam oleks kui lääne oma, ei ole kuulnud. Palju seda polüpropüleenglükooli baasil jahutusvedelikku liigub ning lisaks kõigele on see veel eriti korrosiivsete omadustega.
Tehke ikka endale elementaarsed asjad selgeks.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.