Yamaha XTZ 750 Super Tenere, Yamaha TDM 850

Soovid osta mootorratast, nägid tänaval vinget tsiklit ja tahaks arutleda, nõu pidada ... koht, kus erinevate mootorrataste kohta arvamust avaldada ja infot otsida...kogu üldine jutt mootorratastest

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

TDM
Tsikkel: TDM 850 3VD, CRF250L, Gas280

Re: Yamaha XTZ 750 Super Tenere, Yamaha TDM 850

Lugemata postitus Postitas TDM »

Asub see kopsik klapikambri kaane kohal 3VD variandil saab sellele pistikule ligi ainult ülevalt( kui paak ja õhupuhasti kopsik on eemaldatud).

Ei midagi . . . peale tuule!

eerikkarts
Tsikkel: Yamaha SuTenöör (XTZ900) 5PS

Lugemata postitus Postitas eerikkarts »

See on see kopsik mille sees see termostaat on, ja ventika andur on see mis on 2 kontaktiga seal pildil (alumine) ülemine Ühe kontaktiga on tabloo näidiku andur.
Pilt

Ja nii see Yamaha XT900Z FI (SuperTenere) sündiski:
http://www.super-tenere.net/forum/xtz75 ... -xt900z-fi

5Okuus856üheksa

arbs
Tsikkel: BMW R12100GS
Tänanud: 2 korda
Tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas arbs »

arbs kirjutas:

Väga hea joonis aga teab keegi kus siin sellist andurit müügil on?

Sain õlianduri fixusest maksis nats alla 4euri
Nüüd vaja lasta treida muhv ja saab paigaldada

Kasutaja avatar

margus014
Tsikkel: Suzu DR-Z400
Tänanud: 3 korda
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas margus014 »

TDM kirjutas:
arbs kirjutas:

Tekkis paar küsimust kuna olen suhteliselt värske TDM omanik:
Kas on mõtete paigaldada õli tulukest ja milline sobiks nagu siin tehtud?

Või suudab isegi keegi teha järgi videos näidatud vahemuhvi(ei ole jooniselt täpseid mõõte näha)

Mina sellel tulukesel mingit mõtet ei näe, parem kontrolli õli!

Mis vahet sel on, kas paagis on ölitase normis vöi mitte, kui öliröhk peaks mingil hetkel/pöhjusel ära kaduma, on mootor kottis...
Mina paigaldan küll vähemalt oma südamerahuks öliröhuanduri.

Kasutaja avatar

TDM

margus014 kirjutas:
TDM kirjutas:
arbs kirjutas:

Tekkis paar küsimust kuna olen suhteliselt värske TDM omanik:
Kas on mõtete paigaldada õli tulukest ja milline sobiks nagu siin tehtud?

Või suudab isegi keegi teha järgi videos näidatud vahemuhvi(ei ole jooniselt täpseid mõõte näha)

Mina sellel tulukesel mingit mõtet ei näe, parem kontrolli õli!

Mis vahet sel on, kas paagis on ölitase normis vöi mitte, kui öliröhk peaks mingil hetkel/pöhjusel ära kaduma, on mootor kottis...
Mina paigaldan küll vähemalt oma südamerahuks öliröhuanduri.

Ma olen lihtsalt seisukohal, et kui insenerid seda tulukest sellele mootorile ette ei näinud, siis ei ole seda ka vaja!
See mootor kestab rahulikult 100K ja enam, kui see õlirõhk oleks nõrk koht, oleks ka sinna see andur pandud 10 aastase tootmise juures!
Kui õli vahetatakse ja vajadusel juurde antakse, siis on ka see rõhk mida see mootor vajab olemas!
Kui sinu kirja lugeda, siis on selle tulukese mõte teavitada millal mootor kotis on! :mrgreen:
Aga igaüks ise teab mis kulinaid rattale riputab, et vaid süda rahu saaks! :bsmile:

eerikkarts

TDM'il on 2 õlipumpa. Filtri süsteem on tehtud ka nii et kui umbes on õli läbivool on siiski olemas. Pealegi TDM on nö kuiv karteriga (poolkuiv). 80% õli on ringluses. Kui õlisurve peaks kaduma siis on raudselt midagi vääääga viltu! Pealmiseks probleemiks on siiski et 50t+ km läbisõiduga mootor hakkab muutuba õlimamaiaks ja kergesti kipub see õlipaagi tase alla miinimumi minna kus õhku sisse lurbib mille tagajärjel ka surve kaob. Ütleme nii et õli tuli on kui kindlustuli südamerahustuseks, ja kui see õlitase päris miinimumi jõuab kus lurbib õhku sisse vähemasti on signaal et kontrollida õlitaset.
Kurisookarul ju läks mootor õhtale, järsku kadus õli ära ja mootor jäi kuivale, oleks õlisurve andur ehk oleks võinud vähese verega hakkama saada mootori remondil.

5Okuus856üheksa
Kasutaja avatar

pritsu
Tsikkel: TDM 850

Lugemata postitus Postitas pritsu »

Vat ma ei saa aru. Kui ratas sõidab, nahhui te näpite ja torgite ja ratsite?

Kui ei tööta, siis makska parandajale.

Aga mida mina ka tean.... :) On ju Jonc ja TDM?

Õigekirjaoskus massidesse!
Kasutaja avatar

pritsu
Tsikkel: TDM 850

Lugemata postitus Postitas pritsu »

eerikkarts kirjutas:

Kurisookarul ju läks mootor õhtale, järsku kadus õli ära ja mootor jäi kuivale, oleks õlisurve andur ehk oleks võinud vähese verega hakkama saada mootori remondil.

Ei no, see ju teine teema. Vaat, mis seltskonnaga ja kus see idikas oma rattaga ringi ronib. Mõni ime...

Õigekirjaoskus massidesse!
Kasutaja avatar

Jonc
Tsikkel: TDM 850, LC4 adv

Lugemata postitus Postitas Jonc »

pritsu kirjutas:

Aga mida mina ka tean.... :)

No näed, Pritsult üle pika aja üks asjalik postitus ka (togi)

Kasutaja avatar

TDM

Seda ma räägingi, et kui õli taset kontrollida, siis on see tuluke üleliigne lisa vidin, mis võib ka üles öelda!
Eks igaühele oma, aga mina ei näe põhjust sellesse investeerida, olen andnud 7 aasta jooksul oma pillile sellist vett ja vilet, et osad krossikadki ei saa sellist vatti ja hetkel läbisõit 120K.
Teine asi oleks panna surve kell, mis näitab ka surve langemist, näiteks kuuma mootoriga(oleks surve probleemid juba enne selle puudumist näha)!
Tekib ka küsimus, et kui peremees ei suuda õli taset kontrollida regulaarselt, siis kas seda tulukest ikka nähakse õigeaekselt ja kas see ikka töötab(põleb pirn läbi näiteks, või kaob kontakt anduriga).
Karu puhul jah võibolla oleks see saalesid säästnud, aga sama oleks teinud ka õli taseme kontrollimine!

Kawa ATV puhul oli mitu juhust kus õlituli läks põlema ja oligi mootor kottis(iseasi kas ikka õigeaegselt märgati seda tuld).
Sai isegi ATV ga ringi puristatud ja kui ikka on palju tegemist mudas ja armatuur pori all jäi ka endal küsimus, kas seda keemise tulukest ikka nägin iga kord!

Ega ju keelata kedagi ei saa, aga TDM il on palju teisi sõlmi mis vajaks enne tähelepanu kui õlirõhu probleem!
Näiteks õhupuhasti ummistumine, millega klapivahed ära kaovad.
Mootori veohammaka kinnitus(mutter hakkab loksuma ja kulutab keerme ära, ning hammakas tuleb võlli otsast ära)
Liigne jahutamine meie kliimas(suurem kütuse kulu)
Rattalaagrid ja eriti hammaka laager, mis tahab tähelepanu ja õigeaegset vahetamist, muidu keerab pesad tuksi!
Karteri põhi ilma kaitseta esiratta poolt õhuke ja võib kivikesega pihta saades lekkima hakata
Laadimise pool( eriti pingeregulaator ja selle ühendus kenekaga)

Eks vanusega tekkivaid probleeme ole kõigil tsiklitel.Aga üldiselt on TDM üks mõnus pommikindel riistapuu, kui normaalselt hoolt kanda!

Kasutaja avatar

urmas66
Toetajaliige
Tsikkel: Yamaha TDM 850
Tänanud: 1992 korda
Tänatud: 585 korda

Lugemata postitus Postitas urmas66 »

Mina olen mõelnud bensu näidikule hoopis rohkem kui ,näiteks õli tulele.Uuemal on see olemas teperatuuri näidiku asemel,aga kas on keegi ka vanemale seda paigaldanud?Kas paagil on vaja midagi ümber ehitada,või pole see üldse võimalik?Temperatuuri näidik võib vabalt tuli olla.Minul ei tekkinud suvel lõunas, ka ummikutes, probleemi ülekuumenemisega(sõber Honda X11 oli,aga mõned korrad veits hädas).Samas küttekulu on ju olenevalt liikumisest erinevates oludes väga erinev.Minu mootor õli ei võta,vahetuse ajaks langes miinimumi lähedale,aga mitte päris miinimumi.Tegemist 97 aasta rattaga.

Sõidetud rattad:Riga-d erinevad,Turist T200 73`,Jawa`d erinevad ,Honda Varadero XL 1000 99`,Yamaha TDM 850 97`...
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.

eerikkarts

Heh minul aga täpselt vastupidi, ostes tsikli alguses tundsin ka sellepärast muret. Aga kujunes hoopis nii et ma tean palju km ma reservini sõita saan ja nullides täispaagiga ma tean suhteliselt täpselt +/-15km täpsusega palju ma reservini sõidan. Kõvasti täpsem kui mõni bensiininäidik. Ja isegi kui täispaaki mul pole tena ma alati et reservina sõidan ma 80 +/-10km ärati ära (sõltuvalt sõidustiilist). Seega ei tunne selle bensiini näidikust kohe üldse mingit puudust

5Okuus856üheksa
Kasutaja avatar

urmas66
Toetajaliige
Tsikkel: Yamaha TDM 850
Tänanud: 1992 korda
Tänatud: 585 korda

Lugemata postitus Postitas urmas66 »

Ei tunne kodus ka sellest puudust,aga kuidagi turvalisem on ,kui mingi pilt ees, just reisil olles.

Sõidetud rattad:Riga-d erinevad,Turist T200 73`,Jawa`d erinevad ,Honda Varadero XL 1000 99`,Yamaha TDM 850 97`...
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.

arbs

Eile paaki maha võttes tekkis väike küsimus?
Paagi alt oli kolm voolikut, pensuvoolik läheb läbi filtri vaakumpumpa ja kaks väiksemat voolkut tulevad jalgpiduri juurde ja ripuvad seal.
Seal kokku ripub kolm voolikut ja kolmas on jahutusvedeliku paagist ülevool.
Küsimus siis mis eesmärk on nendel kahel voolikul mis pensupaagist tuleva kuna mõlemale oli tehtud väike sisselõie seal paagi all.
Endal tekkis mõte et äkki juhuks ku seal jala juures need otsad ära ummistuvad, kas on nii

Kasutaja avatar

StreetMoto
Kaupmees
Tänatud: 202 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas StreetMoto »

Enamikul ratastest on üks neist paagikorgialuse tankimispesa servarandi äravool, et vihmase ilmaga korki avades sul sinna kogunenud vesi otse paaki ei jookseks ja teine on paagi enese tuulutus, et paagis vaakumit ei tekiks... Seega võivad sealsetele voolikutele olla hädaabina tõesti sisselõiked tehtud, et vältida ühe või teise ummistumist. Siiski - paagi enda ülevoolu vooliku sisselõige otse paagi all ei kõla eriti hästi...

StreetMotos jätkuvalt soodsad tehingud: Castrol - Elf - Michelin - Bridgestone - Maxxis - Dunlop - D.I.D - JT + iga päev online tellimused erinevatesse Euroopa ladudesse

Neeme
527 4000
http://www.streetmoto.ee
streetmoto@streetmoto.ee
Kasutaja avatar

Jonc
Tsikkel: TDM 850, LC4 adv

Lugemata postitus Postitas Jonc »

Panen igaks juhuks ka siia teemasse. Ega kellelgi 3VD ülemist parempoolset esigondlit üle pole?

Viimati muutis Jonc, 05 Jaan 2012, 14:48, muudetud 1 kord kokku.

arbs

StreetMoto kirjutas:

Siiski - paagi enda ülevoolu vooliku sisselõige otse paagi all ei kõla eriti hästi...

Vist ei ole hullu kuna sinna mootori peale tuleb ka 2 suuremat karpa ülevooluvoolikut

Kasutaja avatar

margus014

Mul vennas tellis omale valed amordi tolmukatted, mis aga sobivad hästi 3VD TDM'ile.
Äkki kellegil huvi: http://biker.ee/phpbb/viewtopic.php?f=35&t=70536

Kasutaja avatar

StreetMoto
Kaupmees
Kontakt:

Ja mina panen igaks juhuks siia info, et üle kuni 1998 mudeli spidomeetri ajam, sest TDM-i omanikud loevad seda ilmselt tihemini kui mingit müügiteemat. Kogemata saadeti uuema magnetkettaga ajami asemel mulle ükskord see mehhaaniline ja nüüd täitsa üle. Yamaha originaaldetail ikka. Kes tahab, see kontrollib ise sobivust: kood on 4TX-25190-10 ja asenduskood 1FK-25190-02. Hind kokkuleppel, sest minu jaoks antud detail täiesti üleliigne...

StreetMotos jätkuvalt soodsad tehingud: Castrol - Elf - Michelin - Bridgestone - Maxxis - Dunlop - D.I.D - JT + iga päev online tellimused erinevatesse Euroopa ladudesse

Neeme
527 4000
streetmoto@streetmoto.ee
Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige
Tsikkel: XV1900
Tänanud: 693 korda
Tänatud: 455 korda

Lugemata postitus Postitas yeekim »

....ja minul endiselt üle üks 4TX tagatuli koos selle metallraamiga, kuhu käepide kinnitub.

edu

Saadetud kettaga lauatelefonist!
Kasutaja avatar

StreetMoto
Kaupmees
Kontakt:

yeekim kirjutas:

....ja minul endiselt üle üks 4TX tagatuli koos selle metallraamiga, kuhu käepide kinnitub.

edu

Millest selgub, et paljudel on üle TDM-i juppe, mis viib mõtteni eraldi alamkategooriast ost/müük TDM-i jupid :-) Ma nüüd ei saa ise ka täpselt aru, kas ma peaks oma eelmist lauset võtma tõsiselt, irooniaga või huumoriga :oops:

Neeme
527 4000
streetmoto@streetmoto.ee
Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige
Tsikkel: XV1900
Tänanud: 693 korda
Tänatud: 455 korda

Lugemata postitus Postitas yeekim »

Kui on margi/mudelipõhine teema, siis miks ka mitte pakkuda OTSE!
Pealegi, ma ei nimetaks seda nimega müük kuna annaks ära sümboolse hinnaga hädalisele.
Mul ka seda ratast enam pole aga jubin alles.

edu

Saadetud kettaga lauatelefonist!

arbs

StreetMoto kirjutas:
yeekim kirjutas:

edu

Millest selgub, et paljudel on üle TDM-i juppe, mis viib mõtteni eraldi alamkategooriast ost/müük TDM-i jupid :-) Ma nüüd ei saa ise ka täpselt aru, kas ma peaks oma eelmist lauset võtma tõsiselt, irooniaga või huumoriga :oops:

Siinkohal olekski vaja ühte vasakutesi suunatule klaasi või on seda kuskil eraldi müügil?

Kasutaja avatar

anrdres
Tsikkel: TDM 850/4TX

Lugemata postitus Postitas anrdres »

Tere mehed!
Mul mure oma tdm- iga. Nimelt tekib mootori soojaks minnes väike tiks mootorisse, kui masin on külm ja õlid veel paksud siis on vaikus. Mul oli plaan et laseks klapivahed üle vaadata, kuna hooldus nagunii tarvis teha. Samas aga jäi veidi kripeldama, et kui oleks probleem klapides siis peaks ta ka külmalt tiksuma. Ratas ise on 2001a. 4tx. Oskab ehk keegi soovitada kust viga otsida??? :bsmile:

timoriik
Tsikkel: mõned on

Lugemata postitus Postitas timoriik »

Mootorikett on veninunud. Minu ST-l oli sama jama.

eerikkarts

Regu

anrdres kirjutas:

Tere mehed!
Mul mure oma tdm- iga. Nimelt tekib mootori soojaks minnes väike tiks mootorisse, kui masin on külm ja õlid veel paksud siis on vaikus. Mul oli plaan et laseks klapivahed üle vaadata, kuna hooldus nagunii tarvis teha. Samas aga jäi veidi kripeldama, et kui oleks probleem klapides siis peaks ta ka külmalt tiksuma. Ratas ise on 2001a. 4tx. Oskab ehk keegi soovitada kust viga otsida??? :bsmile:

Regulleerimata klapid XTZ/TDM'il reeglina ei tiksu kuna klapivahed muutuvad aja jooksul väiksemaks mitte suuremaks. Kusjuurev lekkivad klappid teevad kah tiksuvat heli
Veninud kett hakkab kõrisema. Keti venivust saab muidu kontrollida, võtad klapikambrekaane maha tõmbad nipukattega keti kinni nukkvõlli hammakatele ja keerad pingutil kõigepealt vedru väljaja siis keerad ka ettevaatlikult pinguti välja ja vaata mitu krõpsu pingutust alles on.
Mul oli ka õrn tiks sooja mootoriga enne remonti kuulda ja jäi ka peale remonti kuulda. Eriti pead ei murra, pole see hullemaks muutunud

5Okuus856üheksa
Kasutaja avatar

Motard.ee
Kaupmees
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 7 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Motard.ee »

Vana õliga võib ka nii teha.
Mis on tiks ja milline on mootori norm. hääl on muidugi suhteline mõiste... :D

mootorrataste müük remont ja hooldus.
PIRELLI ja MITAS rehvid.
http://www.motard.ee/
Pirita tee 20 Tallinn
+372 55967775
Kasutaja avatar

TDM

Minu apastraadil oli ka soojalt ühel pool tiks sees ja klappivahede korrigeerimine aitas!
Ega seal suurt rohkem polegi klapi vahed üle vaadata ja erikkarts i poolt kirjeldatud protseduur läbi teha ,siis on asi selge! :mrgreen:

Kasutaja avatar

margus014

Niipalju, kui mina otsisin siis siit lehelt saab kõige odavamalt seibe tellida. Ise tellisin omale 5tk.

Kasutaja avatar

kurisookaru
Tsikkel: Yamaha Super Tenere/Tenere 700
Tänanud: 17 korda
Tänatud: 73 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kurisookaru »

Neid seibe annab ka lihvida, kui selleks vastav töömees ja pink olemas.

Sõida ise ja lase teistel ka sõita
----------------------
Yamaha Super MatkaMudaKolakas XTZ

Motostation poodnik aadressil Masina 1 Tallinn
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratastest üldiselt”