Oma ratta "tuunimine"

Kasutaja avatar

Yerba
Tsikkel: Honda VFR800X Crossrunner '13

Re: Oma ratta "tuunimine"

Lugemata postitus Postitas Yerba »

organize kirjutas:

vaatasin ja huvitusin aind see et kirjutavad et mootor on pikiasetusega v2...piltide peal tundub see ristiasetus olevat, ka mu guzzil on risti(vaatasin ka et kasutavd oma ratastel justnimelt guzzi mootoreid) ja sellest ausaltöeldes ka see ebamugavus mis annab väände peal tunda või tühikäigul "võn-võn" tehes mille peale korralikult ratast raputab

Renardi peal on 8v mootor, mitte 1100ne mootor. Siit tuleb juba vaks vahet sisse. 1100ne griso ja 1200 8v griso on oma kiirenduselt päris erinevad.
Aga vastus kiirenduse osas - hakkas lõpuks see asi natukene jalgu jääma küll - pigem selle poole pealt, et massi rattal omajagu ning tänu sellele ei saa ta alguses ei vedama ja siis ei saa jälle ka pidama. Oma panuse andis asjale ka see, et üritasin selle tsikliga mööda kardiradu sõita teinekord.
Kirjutasin ühele Griso huvilisele ka ükskord erasõnumisse, miks ma Grisost loobusin SV kasuks. Võin Sulle siia mõned punktid ära tuua lihtsalt. Oled juba nüüdseks jõudnud ka järeldusele, et pole mõtet hakata tuunima nö pereautot, et sellest midagi eriti äkilist välja vormuks. Võimalik, et see allkirjutatu annab veel ühe tõuke mitte mingil juhul asja tuunima hakata. :)

Griso puhul hakkas ka see segama lõpuks, et nö efektiivset pöörete ala on siiski vähe. Jah, V2 mootori eripära, aga siiski - kasutuses on vahemik 3000-6500 rpm. Peale seda on nö toru juba tühi ja kogu lugu. Ehk siis - kiirendades eeldab Griso, et käike tuleb vahetada väga kiiresti ülespoole. Väga palju jobutamist ja muiduhetki ta ei võimalda, kui kiiresti kohalt minna vaja. Võib ka teise käiguga startida, aga siis pole alguses väga minekut paraku. Vähemalt selle 65kw mootoriga mitte. Õlijahutus toimib kenasti, probleeme ülekuumenemisega linnas ummikutes polnud, kui õues +35 sooja. Mis segama linnas hakkas, on siiski lenksu laius - seisva autorivi vahelt sellega vahel läbi ei pressi, kuigi sõiduomadustelt (tasakaalus kenasti, väga mõnus tiksuda ka 1-2 km/h kiirusel) võiks kenasti saada läbi.
Isikupära on Grisol omajagu. Tõmbab päris hästi tähelepanu ja paneb mõtlema ka sellele, et seda siklit pikaks ajaks suvalises kohas lageda alla ei taha jätta. Pikanäpumeeste kurvastuseks oli mul Grisol peal signa ja kettalukk. Miinuspoolena toon ära selle, et sadula all olev ruum on null - ei tööriistu ega mingeid muid asju kaasa vedada sadula all ei saanud (oli soov panna sinna posti külge kinnitamise tross näiteks). Ja iskupärast siklit kippusin pesema alati hoolega - porine ja sopane Griso on juba kordades koledam vaatepilt kui suvaline sopane bikeline.
Grisoga sõites jäi külge selline omapära, et hakkasid meeldima V2 ja naked tüüpi mootorrattad. Ja peale Griso müümist soetasin endale sama mootorivalemi ja olemisega tsikli. Selleks sai nüüd Suzuki SV1000N. Ja oi kurja, kuidas see pill mulle meeldima hakkas peale Grisot.
Lihtsalt paar näidet SV kasuks - Griso kaal 238 kg vs SV 186 kg. Griso 65kw vs SV 88kw. Griso efektiivne ala lõppeb 6500 pm peal - SVl on see 11 000 rpm (väga suur vahe kiirendusel, ei pea väga kiirelt käike lappama üles). Tänu väiksemale kaalule on SV tunduvalt tublim kiirendaja ja ka pidurdaja. Paraku ka tänu äkilisusele ka nõksa ohtlikum. See siis SV kahjuks nüüd. Kuluosad juhuks, kui tsikliga kukkuma peaks, siis on siingi SVl tugev eelis. Seda alates varuosadest kättesaadavusest ja hinnast (näiteks SV esiklaas 70 eur, Grisol 320 eur) ning lõpetades sellega, et Grisole pole ette nähtud kukkumispunne. Jah, neid võib lasta treida, et kandvaid pindu, et neist ka kasu oleks, pole. Nii et, mõnes mõttes nagu kängururauad, mis on kinnitatud auto põrkeraua külge. Aga väga rohkem polegi võrdlusesse. Rataste kvaliteedi osas pole küll vahet - väidetavalt on 2000+ aasta Itaalia siklite kvaliteet samaväärne jaapanlastega. Jah, olid ajad, kus Itaalia siklite varuosad olid võrreldavad kullaga (sama kiirelt kuluvad ja sama kallid), aga need ajad on möödas.
Ma arvan, et kui mul see kiirestirallitamisetuhin üle läheb, siis Griso oleks järgmine kandidaat uuesti. Võimalik, et midagi jäi ülevaatest välja veel, aga olulise sain oma meelest öeldud.
Selline väike ülevaade siis.

www.lapik.ee - parima hinnaga patareid!

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorrattad ja projektipäevikud”