Seaduse muudatus seoses juhiloa taotlemisega
Moderaator: Moded
Seaduse muudatus seoses juhiloa taotlemisega
Tervitus kõigile!
Seoses A-kategooria juhiloa taotlemisega on mul tekkinud keskmisest suurem probleem. Nimelt on silma hakanud järgmisest aastast kehtima hakkav muudatus, mis tõstab 21-aastase vanusepiiri 24-aasta peale. See tähendab aga seda, et minu nö "suure" A-kategooria vanuse ootamine on justkui tühi töö. Hetkel vanus lubab umbestäpselt "suurt" A-d teha ja autokoolis ka nimi juba kirjas. Kõik oleks nagu korras, peale kahtluse, et ei jõua lube selle aasta sees tehtud, nimelt selle aasta Juuli algusest kuni järgmise aasta Juunini olen siinsest elust eemal ja kui tagasi naasen, on ilmselt juba uus seadus vastu võetud.
Helistasin ka Maanteametile ja kurtsin oma mure, mille peale siis esimese asjana öeldi, et nemad pole kuulnudki sellisest muudatusest. Peale väikest minupoolset monoloogi hakkas neil midagi koitma ja öeldi, et 24 vanusepiir kehtib neile kellel pole all ühtegi teist kategooriat - ehk siis mina oma pea 4-aastase B-kategooriaga ei pea selle muudatuse pärast pead vaevama ja saan oma load ka järgmine aasta valmis teha.
Kas keegi oskab täpsemalt selle muudatuse lahti seletada, et ma va loll ka sellest õigesti aru saaks?
Jutt, mida tõsiselt võtnud olen asub siin:
http://onneleid.onepagefree.com/?id=18399&
Ette tänades!
Re: Seaduse muudatus seoses juhiloa taotlemisega
See tähendab seda, et kui inimesel ei ole juhiluba ning ta on nt 21-aastane ja tahab teha tsikliload (autot ta juhtida ei tohi), siis ta ei saa teha. Saab teha alles siis, kui on vanust vähemalt 24 aastat. Aga kuna sinul on auto juhtimisõigus olemas, siis sinule kehtib ikkagi see 21 aasta piirang. Minu arust on see hea muudatus iseenesest. Mulle tundub, et seda vanusepiirangut tõstetakse lootuses, et 24-aastasel on võib-olla rohkem mõistust ja natuke vähem hulljulgust ehk siis ilmselt on väga palju selliseid inimesi, et teevad 21-aastaselt oma esimesed load (autot nad juhtida ei tohi) ja alustuseks just A-kategooria ning tänu piisavale vanusele võivad nad osta kohe ka meeletult võimsad rattad, millega sõita nad tegelikult võib-olla väga hästi siiski ei oska, kuna pole ei varasemat kogemust liikluses ega ka rattaga. Sest olgem ausad, ega juhiloa olemasolu alati ei näita, et inimene reaalselt ka masina roolis/sadulas väga osav on
Tekst võetud eelnevalt antud lingilt:
Praegu kehtiva seaduse järgi (ka alates 01.07.2011.a. uue järgi)
*saab A- kat isik, kellel on 2 aastat olnud 25-kW piirang ja pole esmast juhiluba ning vanus on 21.a.
*või juhilubadega 21 aastane juht (mitte esmane juhiluba).
Alates 18.01.2013.a.
*Kaob ära 21 aasta piir, mis asendub 24 aastaga (juhul kui varem pole A2).
*Kui on olnud 2 aastat A2 – saab teha kohe A (võimalik alates 20- aastaselt, kui 18a. tehti A2).
*Kui aga juhiluba olemas ja A2 pole, saab A- kat teha alles alates 24.aastaselt.
Selle jutu järgi loen ma välja ikka jutu, et praegu vastan ma täielikult nõuetele, aga aastast 2013 enam mitte, kuna ei oma A2 kategooriat, ainult B-kategooriast ei piisa. Kui olemas juhiluba (mis pole A2), saan siiski alles 24 aasta vanuselt juhiloa.
See jutt siis ei vasta tõele ja peaksin uskuma juttu, mida Maanteeameti tädi mulle rääkis? Tunnen ennast päris lollina juba, kuna juba 2 inimest, sealhulgas Maanteeamet, ütlevad, et ka järgmine aasta uue seaduse järgi saan probleemideta juhiloa. Mind aga piinab see lehekülg ja seal kirjutatu, olen juba lugematu arv kordi neid ridu lugenud ja ikka ma loen sealt välja vastupidise Teie öeldule.
EDIT: Praeguse seisu järgi ei ole leidnud ühtegi autokooli, kes võtaks vastu õpilase A-kategooriat tegema, kes pole 21 aastat vana ning ei oma varasemat 2 aastast juhtimisõigust (mitte esmast).
-
- Tänanud: 4 korda
- Tänatud: 4 korda
Kas see kehtib ainult erineva kategooriaga või läheb arvesse ka eelnev kogemus mootorrattaga ? Suhteliselt seosetu, kui väiksema kogemusega autojuht saab endale A juhiload kiiremini, kui mina, kes olen sõitnud reaalselt kauem.
Edit: sain vastuse eelmisest postist, tundub mõistlik tegelt
Nii, käisin täna kohapeal Maanteeametis, Paides. Öeldi mulle siis, et jutt jumala õige ja 18. jaanuar 2013 seadus muutub täpselt selliseks nagu kirjas on. Ehk siis, kui oled 21 aastat vana ja omad vähemalt 2 aastat ükskõik mis kategooria juhiluba, siis vastupidiselt praegusele seadusele, ei saa uue seaduse järgi enam A-kategooriat (suur A) teha. Peab ootama kuni 24 aastat täis tiksub. Küll aga ei osatud mulle öelda, kas uus seadus lubab enne muudatust autokooli lõpetanud isikud, siiski vastavalt vanale korrale eksamid sooritada ja load väljastada.
Kelle käest ma seda küsima peaksin? Nii imelik, kui see mulle ka ei tundunud, ei osanud nemad mulle sellele vastata. Ja mina ka ei tea . Ehk siis teisisõnu, kelle käest ma saan liiklusseaduse kohta adekvaatseid vastuseid?
Tänades.
-
- Tsikkel: zx7r
- Tänanud: 1 kord
- Tänatud: 1 kord
Helista Sirkile ( 630 4800 ), nii nagu tema ütleb nii ka on.
tenrohh kirjutas:Kelle käest ma seda küsima peaksin? Nii imelik, kui see mulle ka ei tundunud, ei osanud nemad mulle sellele vastata. Ja mina ka ei tea
. Ehk siis teisisõnu, kelle käest ma saan liiklusseaduse kohta adekvaatseid vastuseid?
Maanteeameti eksamiosakonna foorum: http://195.80.106.137:9016/
Sealt peaks kõige pädevama vastuse saama.
http://195.80.106.137:9016/index.php/fo ... otlemisega
Tuleb anda endast parim ja loota parimat, et selle aastaga jõuaks ära teha.
Aga suured tänud kõigile, kes võtsid vaevaks aidata.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.