Paiknemine sõiduteel grupisõidu ajal
Re: Paiknemine sõiduteel grupisõidu ajal
Ahh jube täpselt olete hakanud mõõtma paiknemist sellest paremast servast...
Aga kui minu taha sõitma satute, siis minu nägemus asjast on selline:
Esiteks - paiknemine grupisõidu ajal sõltub päriselus siiski grupist, milles sõidetakse. and thats it!
Levinuim jaka ohutuim ning efektiivseim viis ratturite grupil kulgemiseks on nn malelaua formatsioon - eessõitja sõidab sõiduraja ühes servas, temast järgmine ratas piisava pikivahega sõiduraja teises servas ja samas mustris kuni rivi lõpuni.
Üks oluline asi enne sõitma hakkamist on muidugi leppida kokku tempo (plussid-miinused) ja/või sihtkoht, kus kindlalt peatus tehakse. Sealjuures tasub nn võõrastele nägudele kinnitada, et kui mingil hetkel tundub tempo liiga kiire, siis ei pea järgi pressima silmad punnis vaid kindlalt oodatakse järgi.
Grupi ees sõites olen mina harilikult tee telgjoone poolses sõiduraja servas ja seda sõltumata asulasisesest/välisest teest. Kui tee servas on mõni takistus (parkiv auto, jalakäija, roller vms) siis annan vasakpoolse suunaga märku. Võimaluse korral on kõik suunamärguanded dubleeritud vasaku või parema jala sirutamisega (liiklusseaduse mõistes ei ole see küll mingi märguanne aga päriselus üks paremini nähtavatest märguannetest tagasõitjatele, ka vastupäikest sõites), tihti dubleerib ka iga grupiliige sama märguannet.
Kui tekib plaan mööda sõita, tõmban veel rohkem telgjoone poole ja samal hetkel võtab ka grupp enamvähem ühte kolonni ja vahetab juba käigu sobivaks ning sobiva hetke saabudes algab möödasõit suunamärguandega. Möödasõidul on oluline, et esimene ja ka talle järgnevad sõidukid hoiaks möödasõidu kiirust täpselt niikaua, kuni möödasõidetava ette on tekkinud piisavalt ruumi kogu grupi ohutuks tagasireastumiseks. Sealjuures mina juhtrattana püsin vastassuunas seni, kuni kõik teised on taagsi reastunud või lõppeb ohutu möödasõiduvõimalus (vastutulev auto vms). Sel juhul jätkavad möödasõidetava sõiduki taha jäänud järgmise ohutu võimaluse tekkimisel. Ka teistest mootorratturitest või väikestest gruppidest möödasõit toimub samamoodi, mitte samast rajast vasakult-paremalt.
Kui grupi viimane sõitja on "oma", siis sõidab ta tavaliselt paiknedes kahe ratturite rivi vahel - eessõitjal on hea peeglist näha, et ankruratta esituli tuleb järgi, seega pole keegi ka vahelt kadunud..
Kurvilisema tee puhul on turvalisem kulgeda ühe kaupa rivis, sõiduraja keskel. Mina kunagi ühtegi märki pole näidanud, et ühte kolonni võtta - tagasõitjad saavad sellest ka ise aru alati.
Selliste väljakujunenud reeglite järgi olen vedanud gruppe tuhandeid kilomeetreid ja tundub toimivat.
Ka uued näod on tavaliselt sel puhul ennast grupis mugavalt tundnud, pole keegi kurtnud vähemalt.
Samas omade jopedega pole ka mingit probleemi linnas/maanteel kõrvuti sõita.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.