Sõit ja terviseriskid.

Kasutaja avatar

KIBU
Postitusi: 971
Liitunud: 04 Veebr 2004, 21:56
Tsikkel: Husqvarna 701, TE300i, FC 450
Asukoht: Tallinn
Tänanud: 38 korda
Tänatud: 70 korda

Re: Sõit ja terviseriskid.

Lugemata postitus Postitas KIBU »

Heikik kirjutas:
Spoiler
urmas66 kirjutas:
Heikik kirjutas:

See, miks sul kaebused mõneks ajaks ära lähevad, on tingitud hoopis muudest teguritest. Kiropraktik lihtsalt seletab natuke...omamoodi. Aga see pole meditsiinilises mõttes päris tõene. Ja seda aeg-ajalt vaja mineva "järelhoolduse" asja annaks enamike seljahädade puhul muu asjakohase sekkumisega ära jätta. Paraku jääks siis ära ka kiropraktiku teenistus...

Aga mis oleks siis see meditsiiniliselt hea lahendus,mis ka kestva tulemuse annaks?
Ma olen päris paljude erinevate arstide juures käinud ja neist enamus pole üldse asjale pihta saanud.Algas asi sellega ,et perearst(on mul väga hea ja asjatundlik) saatis mind Kardioloogia Instituuti ühe oma tuttava proffessori juurde koormus testi tegema.Algas kõik sellest ,et mul tekkisid valud vasakule alumise roide ja rinnaku piirkonda.Kahtlustati südant.See oli juba 15a tagasi.Vana tegi kõik testid ja ka ultraheli ära ning ütles lõpetuseks tookord,et südamel garantii 5a ja mine ravi oma selg terveks.Lisaks soovitas vähemalt iga 5a tagant südant kontrollida,mida ma ka olen teinud.Siiani kõik korras
Ma olen oma seljale kahte moodi nö vale koormust andnud.Nooremana sai veoka kastist ikka alla hüpatud(sadu kordi aastas ilmselt) ja siis kümmekond ja peale aastat, sai rocklaga koormaid maha laadides ilmselt viga tehtud sellega,et kiskusin koguaeg umbes 1,3 tonniseid aluseid vasaku käega,sest vasak on justkui tugevam.Seda mitte teadlikult vaid instinktiivselt.Tulemuseks on ühe seljapoole lihased natuke selja lülisid abaluude vahel vasakule poole vedanud.Disk on terve,aga teeb närvivalu,mis lööb kas kuklasse või roietesse. Kiropraktik ,kellelt olen juba mitu aastat abi saanud,teeb mulle pigem lõdvestavat massaasi,ajab lülid suts sirgemasse ritta,teeb nõelravi ja ise jätkan pideva võimlemisega pea igapäev.Kõik on ilus,kuni jälle mingil hetkel vasaku käega midagi kogemata järsult venitan,siis ei aita muud kui jälle tema juurest läbi käia.

Aga kunagi pole valusid peale tsikliga pikemat sõitmist.

Neti teel ma ammendavat ja 100% tõele pretendeerivat infot ei anna, aga kirjelduse põhjal väikse oletuse julgen õhku visata küll (vajaks loomulikult erialaspetsialisti poolt füüsilisel kujul läbi vaatamist). Su vastuses peitub tegelikult juba ka tõenäoline lahendus. Inimene on ehitatud nii, et kõik lihased peavad olema summa summaarum võrdse tõmbejõu ja tugevusega, sest lihas tõesti tirib luulist struktuuri, mille külge ta kinnitub, enese suunas. Kui vastandlihased (keha eesseina lihased vs tagumised ehk selgmised, või ühe kehapoole vs teise kehapoole) on võrdsed, pole probleemi. Kui aga ei ole võrdsed, võib miski natuke "kõver" olla küll. Aga sel juhul on see luuline struktuur (mõned lülikehad antud juhul) siiski oma anatoomilise normaalse liikuvuse piirides, mistõttu millegi "paika panemisest" vms me ikkagi sõna otseses mõttes rääkida ei saa. Samas koormus ei jaotu lülisamba lõikes päris ühtlaselt - selle registreerivad kudedes paiknevad retseptorid (loe: kesknärvisüsteemi jaoks justkui sensorid). Kesknärvisüsteem vastab sellele valu tekkega teatud piirkonna mehaanilisest ülekoormusest tingitud vigastuse vältimiseks. Ja tegelikult vallanduvad veel mõningad refleksiahelad...aga selle seletamine tsiklifoorumis läheks jaburalt keeruliseks. Igatahes... sinu puhul on püsiva tulemuse saamiseks vaja ilmselt teha spetsiifilisi harjutusi - et kehapoolte vaheline ebakõla lihaste jõudluses korrigeerida. Kiropraktik suudab teatud manuaalsete võtetega mõneks ajaks häälestada neid su tugevamaid lihaseid natuke madalamasse toonussesse, mistõttu võib justkui lülisamba joondus parem tunduda, ja valu väheneb. Aga manuaalteraapia ei ole vahend, millele selliste hädade puhul ainsana lootma jääda - see peaks olema üks mitmest kombineeritavast sekkumisviisist, sest lihaste vahelist ebakõla, mis on kaebuse põhjus sügavamal tasandil, see ära ei kaota. Okei lähenemine antud juhul on see, kui manuaalsete võtetega tugevam valu ära kaotada ja siis hakata õiget trenni tegema. Ilmselt osasid lihaseid tuleb rohkem treenida kui teisi; teisi jällegi hoopis eelistatult venitada jne. Mida ja kuidas täpsemalt, selguks aga füüsilisel läbivaatusel, kui kõik potentsiaalselt kaebustega seonduvad lihased, lülide vahelised liikuvused jms ära testida. Otsi pädev füsioterapeut (vihje: enamus ei suuda).

Edit: enamus arste ei saagi inimese tugi-liikumisaparaadi mehaanika peenematele aspektidele pihta.

peale selgroo vigastust (pea 6a tagasi) olen kuulnud palju erinevaid lugusid lihaste trenimisest ja normipiires liikuvusest. praeguseks olen aru saanud, et enamus nendest jutuvestjatest tegelikult ei teadnud mida nad räägivad. minul lõppesid tõsisemad seljahädad alles peale füsioteraapia ja võimlemise lõpetamist/poolelijätmist.
kuna ma olen omal nahal tunda saanud mida ebapädev füsioterapeut "suudab" siis mina pädevat "otsida" e. katsetada küll ei julge/oska.
Kui võimalik siis palun soovita (nt erasõnumiga) kus tehakse pädevat füüsilist läbivaatust mis oleks enamat kui "pealevaatamine" ja kommentaar, et liikuvus on normi piires ja kes on pädev füsioterapeut?

5248653

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”