Külgkorviga Jawa 360 1972a - Aivar & Märt → Re: Külgkorviga Jawa 360 1971a - Aivar & Märt


Teema algataja
ratsoup
Postitusi: 43
Liitunud: 19 Mai 2015, 16:33
Tsikkel: Jawa
Tänatud: 7 korda

Re: Külgkorviga Jawa 360 1971a - Aivar & Märt

Lugemata postitus Postitas ratsoup »

Niisiis, järjekordne Jawa hooaeg täies hoos!

Käidud sai Unic-Moto kokkutulekul Jawaga Aegviidu kandis. Tallinna peal on omajagu tiirutatud ning möödunud nv osales Jawa TTÜ tipikate rattamatkal pakkudes ratturitele tehnilist abi. Sellel hooajal läbisõitu kindlasti ca 500km juba.

Tartu Lennujaamas mahalaadimine:
Pilt
Tartumaa on ilus koht:
Pilt

Kui seni on hooaeg läinud tehniliste viperusteta, siis pühapäeval, rattamatka kolmandal päeval, tekkis siduriga mingi jama. Nimelt heebel ei tahtnud enam ise üles tulla. Vajutad alla, ja heebel tuleb ise 1/3 kogu teekonnast üles. Tõmbasin tee äärde ja õlitasin trossi uuesti üle (kuigi eelmine hooaeg juba tehtud). Kontrollisin, et trossi käik oleks vaba. Kontrollisin, et lõtk poleks liiga suur. Võtsin parempoolse mootori kaane maha ja kontrollisin, et kõik oleks ikka õigel kohal. Oli.

Põhimõtteliselt rattaga sai sõita nii, et siduri heebel tuli manuaalselt 0 asendisse tagasi lükata, siis sidur sidus ära. Seega sidur lahutab normaalselt ja ka seob. Käik sees libisemist ei olnud, kui heebel oli üles tagasi lükatud. Eks ma siis lugesin rattamatka lõppenuks ja sõitsin (püüdes mitte seisma jääda) Tartu Lennujaama tagasi, kus auto ja käru. Teepeal kasutasin autoamaat sidurit - see toimis kenasti.

Täna kodus, kakkusin mõlemad mootori pooled maha. Siduri pool tundus kõik normis olevat. Kettad normis, vedrud tundusid tugevad (pole küll head võrdlusmomenti). Huvitav oli aga see, et kui kettad maas olid ja lükata siduri tõuke võlli, siis ka siis ei suutnudma mõistliku jõudu kasutades lükata siduri heeblit 0 asendisse (oli enne alla vajutatud) Paremal pool avastasin karteri põhjast kummist vaheseibi, mis siduri plaadi taga asetseb. Too oli ketimutrit kinnitades möödunud kevadel siis sinna jäänud. Eks enda lohakus. Plaat oli normis, küll aga õlitasin üle, liikuvad osad olid täitsa kuivad. Oli juba õnn õuel, et nii lihtne see asi ongi. Panin mõlemad pooled kokku tagasi. Aga tutkit. Heebel ikka üles ei tõuse. Ja nüüd ongi ausalt öeldes mõistus otsas. :(

Mõned pildid ka tehnikast. Ehk kellelgi tuleb mingi hea mõte.

Pilt
Pilt
Pilt

Et oleks paremini ka näha kuidas asjad liiguvad, tegin mõned videod:

Enne kui kummiseibi tagasi panin (see küll ei muutunud midagi):

Pärast koos seibiga:

Siit on hea näha, kuidas heebli tagasi lükkamine viib siduri lõplikku seotud asendisse. Enne tagasi lükkamist sõites jääks libisema.



Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorrattad ja projektipäevikud”