Õnnetused mootorratastega 2022


grahv
Postitusi: 1179
Liitunud: 26 Jaan 2005, 15:37
Tsikkel: GSX1200, XT660R
Asukoht: Hiiumaa
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 71 korda

Re: Õnnetused mootorratastega 2022

Lugemata postitus Postitas grahv »

.
Rahu, täna ei juhtund midagi. Lihtsalt vahepala FB grupist Ajalooline Hiiumaa...

Liiklusõnnetus Hiiumaal 1938

(Patrick Rang tervitab ja kes rohkem andmeid leiab, saab edasi arendada) Allikas: Rahvusarhiiv RA,ERA.673.3.621

*Prokuratuuri süüdistusakti põhjal on antud Otto Mihki p. Kont, sünd. 28. augustil 1902 a., Tallinna Ringkonnakohtu alla, süüdistades teda selles, et tema ööl vastu 22. maid 1938 juhtides tõldautot Nr. A-971 Keina-Emmaste vahelist I klassi maanteed mööda Emmaste suunas ja jättes tähele panemata Liiklemismääruste eeskirjad §§ 22 ja 56, sõitis ebakaines olekus mootorrattal eessõitvast Nikolai Kolosovist nii mööda, et pöördus järsult mootorratta ette ja riivas auto parema küljega mootorratta juhtraua vasemat käepidet, missuguse tema, Konti, ettevaatamatuse tagajärjel Kolosov saadud tõukest paisati tugevajõuliselt vastu kõva maad, mis põhjustas Kolosovil niivõrd raskekujulise koljupõhja luumurde, et ta sellest esile kutsutud ajupigistuse tagajärjel samal päeval Kärdla haiglas suri.

*Kohtuistungil Otto Kont avaldas, et end süüdi ei tunnusta.

*Arutanud käesoleva asja, Ringkonnakohus leidis kohtualusele esitatud süüdistuses olevat tõendatud.

*Tunnistajate seletusel olustik kujuneb järgmisena:

*1938 a. 21. mai õhtul kaubamaja Lerermanni esindaja Lembit Berggrün sõitis tõldautoga Nr. A-971, mida juhtis kohtualune Kont Emmaste vallas eluneva Leena Valdmanni juurde, kus nimetatud sõid õhtust sealsamas viibiva Adelheid Kauba osavõtul. Koosviibimise kestel joodi ka ära 3/4 liirine pudel viina ja paistis silma, et kõik olid tarvitanud alkoholi (Tunnistaja Valdmanni seletus eeluurimisel leh. 70 p., tunn. Kauba sel. Kohtus ja tunn. Vahtra sel. Juurdlusel – leh. 23. p.) Õhtusöögi ajal tulid sinna külalistena veel kadunud Kolosov viinastanud olekus ühes Meinhard Vahtraga. Mõlemil olid mootorrattad kaasas. Varsti Vahtra lahkus, teda läks saatma Kolosov, kes aga tuli jälle tagasi, mille järele seltskond otsustas sõita umbes 20 klm. Kaugusel asuvasse Piiki võõrastemajja. Esimesena asus mootorrattal teele kadunu, kellele veidi hiljem järgnesid autol Kont, Berggrün, Valdmann ja Kaup, kusjuures ka seekord juhtis sõidukit kohtualune. Varsti auto jõudis Kolosovile järgi ning niipea kui see oli Pressi-Tilga kurve läbinud Kont andis signaali möödasõitmiseks. Kolosov pööras kohe paremale kuna kohtualune juhtis omakorda auto sedavõrd pahemale, et edasiliikumisel kraavi äärt mööda tundis, nagu oleksid sõiduki tagumised rattad olnud õhus, mille järel keeras uuesti tagasi teele, möödudes kadunust (tunn. Kaup). Keegi kaassõitjatest ei märganud, et mootorrattast möödumisel auto oleks seda puudutanud. Peale võõrastemaja asukohta jõudmist viibiti seal ainult lühikest aega – umbes 5 minutit – ja siis sõideti tagasi otsima Kolosovi, kes leiti sõidutee kõrval selle serval maas lamamas meelemärkuseta olekus, kusjuures ta vaid korises. Mootorratas asus ta jalgadel. Tema toimetati Kärdla haigemajja, kus ta järgmisel päeval, s.o. 22. mail s.a. kell 14,15 heitis hinge. (v. Tunn. Kallikivi tõendus eeluurimisel leh. 31 p. Ja surmatunnistus leh. 38).

*Paiklise vaatluse protokolli andmete järgi (v. Eel. Toim. Leh. 2-4) asub koht, kust leiti kadunu Kolosov, Keina-Emmaste I klassi maantee Tilga männiku vahel Pressi-Tilga kurvest 152 meetrit Emmaste poole sirge tee parempoolsel rohusel kõval teepeenral. Maantee üldlaius on sellel kohal 5,5-5,7 meetrit ning kõva kruusatee osa laius 4 meetrit. Vaatlusel oli Kolosovi leidmise kohal maas 35 sm. Läbimõõduga tarretanud vereloik, mille lähedal tee pinna ja tee kalda peal leidus 3,5 sm. Laiune ja 6,30 metripikkune kaares kraabe, ning selle vastas teisel pool vereloiku kaks maapinna kriimustuse jälge. Vereloigust 57,55 m Keina poole tuli nähtavale äärmiselt teeserva pidi 35 meetri ulatuses minev autoratta jälg, mis ühes kohas 1 meetri ulatuses katkes, ning siis edasi suundus uuesti maanteele ja kadus. Kuid samas algas kaduva jälgega rööbistikku 1,35 m. Vahefa teine autoratta jälg, mis kõva ja sileda teepinna tõttu aga eemalt silma ei paistnud. See jälg suundus vereloigu sihis parempoolse teeserva poole (vaadates Keina poolt), kadus siis keset teed 12 meetr. Enne vereloigu kohale jõudmist.

*Kolosovi mootorratta vaatlusel (v. Eel. Toim. Leh. 4 ja 37) osutus selle vasakpoolne pedaal nälja ja taha paindunuks, kuna parempoolne pedaal oli sissepoole paindunud. Juhtraua vasakpoolse käepideme välise metallidest otsa üks serv oli kriimustatud, selles leidus kaks mustjat täppi.

(Kirjeldus jätkub allikas, Facebooki võimalusi arvestades pikemalt ei postita).

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”