Võrtsjärve Enduro 2023 - soovitused algajale

Siia siis kõik krossi ja enduroga seonduv.

Moderaator: Moded

2715
Tänatud: 26 korda

Re: Võrtsjärve Enduro 2023 - soovitused algajale

Lugemata postitus Postitas 2715 »

Võtaks rahvavaenlase tiitli ja küsiks kas tsikkel millega osaleda on korralik ja omanikule väärtuslik?
Kui jah siis soovitaks kaaluda mitte osaleda sest suure tõenäosusega on pärast kui pesema hakata tsiklist kahju...
Tavaliselt suudavad kogemuseta metsikusse loodusesse minejad kukutada tsikli puule kas summuti või radiaatoriga ning võibolla isegi mõne mootorikaane ära lõhkuda...
Sidur on ka võimalik ära põletada ja mootor ära keeta kui sundjahutust pole ja kiirus alla 2 käigu läheb.
Kahetaktine ei kuumene, küll aga 4t kuid 2t on summuti kallis ja õrn asi kui rattast hoolida.
Vähemalt soovitaks siduri ja pidurihoovad lenksul nii lahtiseks sättida et kukkudes liigub ära ja ei murdu.
Metallist käekaitsmed aitavad muidugi selle vastu kui on.

Kasutaja avatar

renx
Tsikkel: Husaberg
Tänanud: 26 korda
Tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas renx »

Olen rahvavaenlane2.

Võrtsu ei ole kunagi olnud lihtne sõit. Kohe kindlasti pole, kui oled max kuu aega sõitnud.
Sa võid olla väga sportlik inimene, kuid need lihaseid ei aita sind enduros. Rada on pikk ja raske, kindlasti vesine ja pehme ning ohtrate palkide/juurikatega.
Sul peab olema mingi põhi all sõitmisega.
Ma olen äärmiselt skeptiline, et sa jõuad raja üldse läbi sõita. See mida sa kellegi gopro videos näed vs reaalsus on ikka teine.
Kahjuks magasid maha mõned kestvuskrossi sõidud kus oleksid ennast proovile saanud panna. 1-2h kestvust annab väga hea aimduse sinu võimekusest. Sinna nüüd lisa juurde enduro takistused mida ei eksisteeri kestvustel.
Raja pikkus on 63kmkm. Kontrollaeg 2.5h. Enamus enduro võistlustel kus on ~30-40% kruus/asfalt combo rajas sees on tavaliselt 70-80km ring(sõidetakse 2-3 ringi) ja aega sõiduks 1h-1.3h. Ehk siis võrtsu raja kiirus on väga aeglane ning tehniline.
Samas kui huvi on ja tahad ennast proovile panna siis aga anna tuld! :bsmile:
XT600->XT660Z Tenere->KTM 690->Beta 250RR->Husaberg TE250+DR650+XT660R
Kasutaja avatar

Silver1
Tänanud: 3 korda
Tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas Silver1 »

Olen julgustaja nr1

Nagu mõned juba ütlesid, mine sõida rahulikult tagumises pundis ära. Sõida seni kuni rajalt maha võetakse. Nii õpid kõige rohkem. Rohkem kui "jätad vahele, harjutad ja tuled järgmine aasta"

Rada võib küll raske olla, aga muud moodi kogemusi ei tule. Ütleme jõuad 60-70% ära teha, siis tead, mis puudu jäi. Ilmselt kogemus + tehnika mingeid x kohti läbida. Peale seda ongi kava "mida peaksin harjutama" paigas lähitulevikuks.

Kellegi gopro videost jah aimdust ei saa, kuidas lihased töötavad ja väsimus peale tuleb, aga konkreetne rada ei ole kiire ja ohtlik, et võid kuskilt alla sõita või järsult kukkuda suure kiiruse pealt. Pigem on seda tehnilist nikerdamist ja väsimusest tulenevalt masina pillamist ja kinnijäämist.

Kui kuskile kinni jääd, siis näed, mida teised mehed ees teevad, tee siis järgi. Olgu selleks siis kasvõi käsitsi masina vedamine üle palgi või mudaaugu. Lihtsalt võta rahulikult. Rapsimisega ei jõua kuhugi. Esikoha peale nagunii ju ei sõida.

P.S. kas algajad vmt ei pea vähem distantsi läbima kui ässamad mehed? Siis ei tohiks nii keeruline olla.

Viimane oluline punkt muidugi nagu ka eelnevalt välja toodud, et omanik peab teadvustama ja arvestama, et masin saab vähem rohkem pihta ning see võib kalliks maksma minna nii rahaliselt kui hingeühikutes. Kui sellega on rahu tehtud, siis mine pane hullu.

will111
Tänanud: 44 korda
Tänatud: 354 korda

Lugemata postitus Postitas will111 »

63km/2.5h see teeb tõesti päris karmi keskmise tempo, ei viitsi päris komakohtadega arvutada aga üle 25kmh. tundub muidugi väike kiirus aga arvestades mis nikerdamine seal enamus ajast on, ega seal mingit hullu kiirust ju üles väga ei saa. + siis mingid sellised kohad, nagu videotest nähtub, kus lihtsalt ootad puntras mingi oja ületuse juures, upitad oma mudaauku kukkunud ratast välja jne. neid seismisi sisse arvestades pead tegelikku keskmist sõidutempot hoidma juba üle 30'e.

tuup nüüd viskab mulle neid videoid järjest, siin on üks selline millel kohe algusest vaatama hakata näeb kuidas mitukümmend eri tüüpi ja ratast eelpool nimetatud palke ületavad
siit on ka hästi näha miks on soovitav (no tegelikult kohustuslik) paigaldada vähemalt lenksurauad ja ideaalis ja küljerauad rattale. kui sa just nii proff ei ole, et absoluutselt igaltpoolt suvalt üle lendad
krossinael tuleks ka kasuks seal vist ausalt öeldes, vaadates seda footaget :D
Kasutaja avatar

Jesper
Tänanud: 235 korda
Tänatud: 528 korda

Lugemata postitus Postitas Jesper »

Edu homseks! :bsmile:
image.png

Teema algataja
Erx27
Tsikkel: KTM 640 Adventure
Tänanud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas Erx27 »

Hei,

aitäh kõigile nõuannete ja julgustuse eest.

Sõit tehtud ja oli igati jõukohane ka algajale. Pikkus oli GPSi järgi lõpuks 67km. Erinevad klassid sõitsid põhimõtteliselt sama rada (Ironil oli üks teetammile tõus lõpus puudu ja muuli mööda ronimine oli lühem).

Peamiselt koosnes rada singlitest, aga oli ka sellist lahedat turbamaardlas kihutamist. Midagi väga tehnilist ei olnud kui aeglaselt sõita. Völja arvatud see 100m kivist muulijupp enne finišit.

Kuigi vihma sadas oli raba suhteliselt kuiv ja põhjatuid mülkaid ei märganud aga kinnijäämise oht oli mõnes kohas olemas. Mahakukkunud puud olid pigem väiksemat sorti ja sai valdavalt üle sõita.

Kokkuvõtvalt mõnusa vaibiga üritus. Korraldajale samuti suur kummardus.

PS! See segadus pikkusega ja kontrollajaga tulenes sellest, et rada muutus erinevatest põhjustest kuni lõpuni välja. Korraldaja sõnul oli 3h oodatud esimese otsa ajaks. Tegelikult oli finiš lahti viieni (ehk umbes viis tundi). Võitja aeg oli 2:29 ja rada vist oli kokkuvõttes lihtsam kui eelmistel aastatel. Mul endal läks 4:06

2715

Erx27 kirjutas: 23 Sept 2023, 21:08 Hei,

aitäh kõigile nõuannete ja julgustuse eest.

Sõit tehtud ja oli igati jõukohane ka algajale. Pikkus oli GPSi järgi lõpuks 67km. Erinevad klassid sõitsid põhimõtteliselt sama rada (Ironil oli üks teetammile tõus lõpus puudu ja muuli mööda ronimine oli lühem).

Peamiselt koosnes rada singlitest, aga oli ka sellist lahedat turbamaardlas kihutamist. Midagi väga tehnilist ei olnud kui aeglaselt sõita. Völja arvatud see 100m kivist muulijupp enne finišit.

Kuigi vihma sadas oli raba suhteliselt kuiv ja põhjatuid mülkaid ei märganud aga kinnijäämise oht oli mõnes kohas olemas. Mahakukkunud puud olid pigem väiksemat sorti ja sai valdavalt üle sõita.

Kokkuvõtvalt mõnusa vaibiga üritus. Korraldajale samuti suur kummardus.

PS! See segadus pikkusega ja kontrollajaga tulenes sellest, et rada muutus erinevatest põhjustest kuni lõpuni välja. Korraldaja sõnul oli 3h oodatud esimese otsa ajaks. Tegelikult oli finiš lahti viieni (ehk umbes viis tundi). Võitja aeg oli 2:29 ja rada vist oli kokkuvõttes lihtsam kui eelmistel aastatel. Mul endal läks 4:06
Mitu summutit siin ära mõlgiti ja kas omal jäi tsikkel enamvähem ellu?

Teema algataja
Erx27
Tsikkel: KTM 640 Adventure
Tänanud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas Erx27 »

2715 kirjutas: 23 Sept 2023, 22:00 Mitu summutit siin ära mõlgiti ja kas omal jäi tsikkel enamvähem ellu?
Seda ma ei tea mitu summutit ära mõlgiti, aga tagumine ots tõstis rattad lihtsalt üksteist abistades üle.

2715

Ma kunagi olin aktiivne igasugu võistlustel käima.
Näiteks Piksepini karikas aga mingi hetk läks asi sõitmise pealt üle tsiklite tassimisele ja siis läks isu ära.
Ootad kuskil mäeall ülessaamist, rahvas ronib troppi kokku, keegi hoogu võtta ei saa ja tulevad poolelt mäelt alla tagasi.
Katsud jätta loogilise koha, et oleks lootustki aga kõrvalt trügib veel üks mööda kes tahab ka veenduda, et ikka ilma hoogu võtmata üles ei saa.
Siis lõpuks saad hetke minna ja lähed kuid see vana kes põõsasse pani lükkab oma tsikli sulle ette soonde...
Siis mul läks fekaal keema ja otsustasin et ei taha enam.
Sellistel võistlustel kus 70 võistlejast 14 suudavad raja läbi sõita enamvähem kahel rattal mitte tsikkel seljas lihtsalt ei tõmmanud enam.
Samas ei saa ütelda et osalejatest puudus oleks ja võibolla endurosport peabki selline olema...

morse
Tsikkel: 690 Enduro R, Jawa 634, DR Big
Tänanud: 249 korda
Tänatud: 201 korda

Lugemata postitus Postitas morse »

Kuidas teiste kogemused on?
Kasutaja avatar

mathiasm
Tsikkel: KTM 640 Enduro
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas mathiasm »

Ma kommenteerin ka - väga äge oli, peaaegu kõik see 5h, mis rajal vastu pidasin. Ja ma ei jõudnud päris finishisse, üsna lähedale küll, aga muul ja trepid jäid võtmata; Teemaalgataja muidugi hindas oma võimeid kummalisel kombel liiga nõrgaks - kui olid võimeline selle raja läbi sõitma ja aja kirja saama, siis kindlasti ei saa nimetada end algajaks (alati sõltub, kellega võrrelda, aga algaja ei ole üldfüüsilise vormi poolest ja võrreldes sellega, kes tõesti esimest korda ratta selga istub).

Mina sõitsin sõbra rattaga, enda 640 oleks sinna kohe ära uputanud. Võinoh, ilmselt ma poleks selle pommiga isegi 45km tankimispausini jõudnud :) Mõned fotod on, kuidas ühe võistleja KTM690 on umbes 5l korral lootusetult, kaelani mudas.

Ma ise 250se 2T-sega kinni ei jäänud (v.a 1 kord, mida kohe kirjeldan), tõesti nauditav oli kuni tankimispausini (ca 2h45min, ca 45km), aga kuna ainult kickstarter, siis see kurnas jala ära, füüsiline vorm nõrk ja see karistas ära märgades kohtades ukerdades; turbaväljal kihutamine oli kogemus ja nauding omaette, tegelt tuli kõik ilusti välja v.a üks kraaviületus, kus tagumise otsa meestega mingi 7-kesi kinni olime ja kuhu olekski jäänud helikopterit ootama, kui üksteist poleks viimaste jõuvarudega välja aidanud.

Nii et tegelt Lärmi HARD endurodele ei saa mütsiga lööma minna, mul oli algusest peale lihtsalt sõidurõõmu eesmärk ja eduelamus oligi max arv kilomeetreid sõita, mitte isegi aega kirja saada.
KUI oleks tehnilise rikke tõttu või uppumise tagajärjel sinna metsa jäänud, siis ega väga naljakas poleks olnud.
Ja SAMAS võiks ALATI minna uustulnukad rajale, sest esiteks saab lõpus ikka üksteist aidata, teiseks saab väga hea trenni ja kolmandaks saad aru, kui kõvad vennad on need, kes tegelt ka aja peale seal võistlevad ;) Egole mõnus, et lase ülbeks minna, et "mul ka motikas ja teen 5m wheeliet" ;)
Kasutaja avatar

TriumphBonneville
Tänanud: 9 korda
Tänatud: 21 korda

Lugemata postitus Postitas TriumphBonneville »

Tere sellesse teemasse ka siitpoolt.

Osalesime teema algatajaga koos ning panin omad emotsioonid päevikusse kirja. Aga üritus oli tõesti vinge ja meeldejääv kahtlemata.

https://www.projectmorocco2024.com/blog ... rally-2023
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Kross ja enduro”