ABS mootorrattal

will111
Tänanud: 47 korda
Tänatud: 396 korda

Re: ABS mootorrattal

Lugemata postitus Postitas will111 »

Ma usun, et Motosurvivali koolitajad tegelikult räägivad ikkagi üldjoontes sama juttu, mis mina. Või no ma vähemalt väga loodan, et see tagapiduri nö. põhja vajutamise jutt käis ikkagi AINULT abs'ga rataste kohta. Sel juhul see tähendab lihtsalt seda, et ka nende rataste/mootorite puhul kus mootoripidurdus võibolla ei ole niiväga tugev ja näiteks kõrgema käigu peal olles võtad tagarattast ikkagi enamvähem maksimaalse võimaliku lisaks peamisele ehk esipidurile. Samuti hoiad tagaotsa nö. madalal ja tõstad sellega ühtlasi pisut esipiduri kasutamise efektiivsust. Muul juhul ehk mitte abs'ga rataste puhul oleks sellise asja rääkimine ja õpetamine lausa absurdne ning ohtlik, potensiaalselt eluohtlik praktika. Teine osa ehk esipiduri nö. sujuvalt peale tõmbamine on õige jutt ja nii see asi käibki. Muidugi reaalses elus see sujuvalt on üldiselt ikka ÜLIkiire liigutus, aga samas sõltub ka natuke asjaoludest a'la kui head ja õiges seades esiamordid sul on, kui soe/külm on rehv.

Eks seda tagapiduri juttu räägitakse sellistel koolitustel ka selle tõttu, et nad teavad...keskmine tsiklist ei oska, ei ole harjunud ega ei julge nii ehk naa tegelikult esipiduriga pidurdada isegi mitte ligilähedaselt maksimumile. Ja see tõepoolest ongi nii, mis aga ei tähenda samas, et seda ei võiks või ei saaks õppida ja harjutada, ega ka mitte seda, et reaalne pidurdusjõud tuleb ikkagi esipidurist ja esirattast. Muidugi võib kasutada mõlemat ja eriti juhul kui sul on abs olemas siis võib ju ka täiesti julgelt seda pedaali kasvõi põhja litsuda (mis siiski pole tegelikult mitte kuskilt otsast nüüd väga õige ega korrektne tehnika, aga puhtalt hädapidurduse korral see muidugi pole ka niiväga tähtis).

Ma võin muidugi kuskile pidurdama tulla, aga päris kindlasti mitte nii, et mulle antakse kätte mingi suvaline ratas ja "hakka nüüd sellega meid üle pidurdama". See ei oleks esiteks mitte kuskilt otsast aus ega objektiivne test, teiseks ei oleks ma never ever nõus lihtsalt mingi suvalise, tundmatu ja võõra rattaga hakkama tegema absoluutselt "on the limit" pidurdamist ja lõpuks on ju suhteliselt selge, et OMA ratta tundmine ja selgeks õppimine ongi igaühel väga suur ja tähtis osa kogu sellest efektiivselt pidurdamise oskusest. Ilmselgelt sama ka minu puhul. See ei ole ega tule üleöö, selle pärast ma räägingi, et pidurdamist on vaja teadlikult ja pidevalt harjutada. Mina teen seda rajal. Seda saab põhimõtteliselt teha ka avalikel teedel, aga eks rajal on muidugi parem ja kiirem protsess. Oma rattaga võin tulla ja pidurdada küll, ka igasuguste erinevate uhkete ABS'ga rataste vastu, kes kasutavad mis iganes tehnikaid ja metoodikaid. Ja mul ongi tänavaratas. Lihtsalt piduri peasilinder on natuke teise läbimõõduga kui originaalis. Muidugi sellist testi päris objektiivselt ja täpselt teha on tegelikult hulka raskem kui esialgu tundub, aga eks midagi näeks ikka...ka ilma väga spetsiifiliseks minemata.

Mis aga puudutab nö. minu metoodika omandamist, siis sellele küsimusele on täielik vastus juba ette olemas. Kui õppijad suudavad 1-2 päevaga omandada misiganes tüüpi "kombineeritud" pidurdamise metoodika siis ilmselgelt suudavad nad sama või lühema ajaga omandada ka vaid ühe piduri korraga kasutamise samal tasemel. Huvitav oleks muidugi näha, kuivõrd suudavad nad omandada ühe piduri kasutamise paremal tasemel, selle asemel, et proovida jännata kahega korraga. Ja see ei ole mitte minu metoodika, vaid absoluutselt kõik kõrgel tasemel sõitjad räägivad ja teevad sama :)

Oma jutu nö. tõestuseks võtsin ühe suvalise esimesena meelde tulnud video ja panen siia siis lingi ka

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratastest üldiselt”