Hälvik-autojuhid

See on kommuuni see osa, kus saab motovaba juttu ajada.

Moderaator: Moded

Teema algataja
mamps

Lugemata postitus Postitas mamps »

Pole sel märgil häda midagi. Peabki teine midagi uut ja huvitavat ütlema kodanikele. Maanteeameti kampaania ju ka selgitab midagi ja kindlasti avaneb ka siit mõnel mehel selle käigus avalikkuse ees sõna saada.
Kui ka igaüks hoobilt mõtet ära ei taba, aga kleepse linnapeal siiski imelikult palju näha saab, küllap siis pikapeale ikka miskit välgatab. Just neid "ridade vahel sõelujate vihkajaid" kes kõik ratturid automaatselt sellesse kategooriasse liigitavad (vt minu postitust 15.55)ongi vaja pisut järele mõtlema panna, et nad meelega ette ei tõmbaks.
Minu arust on see küll super lahe idee, et samal ajal kui käib kampaania "Märka mootorratast", on paljudel peal kleeps vastava mõttega "mina märkan ja annan teedki".
See roheline rada on just väga tähelepanuäratav kujund. Mida "midagi üldisemat" saaks veel välja pakkuda? Võibolla mingil hetkel tuleb jah meil kõigil oma käitumisega näidata, et see ei tähenda nagu peaks sõelumist ja kiiruseületamist tolereerima. Need härrased, kes foori tagant nokka tõstes minema kimavad, peaksid ennast üldise suhtumise positiivsemaks kujundamise nimel pisut taltsutama ja mitte liikluseeskirju rikkuma.

Kasutaja avatar

Bladyhell
Tsikkel: K1200S

Re

Lugemata postitus Postitas Bladyhell »

Rõõm on näha, et väikesest ideest on saanud suur arutelu. Vahepeal oli hirmus kiire ja polnud aega teemat jälgida.

Mõte oli kasutada seda autodel ja juba nii pea kui võimalik. Minu arust ei ole vaja seda märki või kujutist ametlikult registreerida. Kas kõigi firmaautode kleebised jmt on registreeritud? ei ole. Lisaks ei ole tegemist alarmsõidukit või konkreetset liiklusmärki kopeeriva asjaga. Ise eelistan punast äärist, siis pannakse tähele.

Mis puudutab mootorratast ridade vahel, siis mis siin ikka rääkida - kõik on seal sõitnud ja tõenäoliselt sõidavad ka edaspidi. Siin samas teemas on palju räägitud liikluse sujuvusest ja radade läbilaskevõimest - haakub teemaga.

Vahest selline silt võimaldaks luua natukene positiivset tausta ja mõistmist nendes, kellel nende õnnetuseks ei ole võimalik sõita muul moel kui neljal rattal. Võimalik, et mõni ärritub veelgi rohkem, kuid tsiklimeeste sõnum on edasi antud. Üldiselt kui me paneme sinna kaherattalise ühel rattal sõitmas, siis saame küll peksa - autojuhina ei tahaks ma ise ka meelsasti näha kuidas tsikkel mu peeglist tagarattal mööda tuhiseb :)

Selle teksti osas - kas ei oleks seda võimalik kuidagi selle kolmnurga raami sisse mahutada? saaks nö ühes tükis välja printida. tekstis võiks kirjutada ka nii, et "Teen kaherattalisele ruumi" vmt. natuke rohkem mõtlemapanevamat aga seda saab igal ajal muuta.

mmz - kas sa saaksid äkki need pildid ühe posti alla riputada ja teeks siis gallupi bikeris nende versioonide osas? Rohkem hääli saanu võidab?

Igaks juhuks minu number ka (5172305)

K1200S

Teema algataja
mart211

Lugemata postitus Postitas mart211 »

Mina paneks sellise kleepsu julgelt ka oma tagi seljale :D Või kiivri kuklale

Kasutaja avatar

Bladyhell

mart211 kirjutas:

Tegime suht sarnased klubiembleemid, mille lasime tikkida. Läks maksma üsna korralikult, miski paar sotti tk vmt. Üsna kallis esialgu vist, sest tavakleepekas ei pruugi tagil kaua kesta. Kuid miks mitte...

K1200S
Kasutaja avatar

creativ
Tsikkel: KTM LC8 ADV, LC4 620, 640, 660
Tänanud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas creativ »

mart211 kirjutas:

jah aga siis peaks ka teise tekstiga olema sama pilt. OLEN MOOTORRATAS! :lol:

Ära usu hülge möla! Anna aeruga!

LC8 Adventure, LC4 620, 640, 660, Suzuki DR350
Kasutaja avatar

Õnnekas
Tsikkel: Suzuki DL650 V Strom
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Õnnekas »

creativ kirjutas:

Tere mootorratas, mina olen inimene, kes aegajalt sõidab mootorrattaga. :lol:

Kasutaja avatar

Bladyhell

Re

creativ kirjutas:
mart211 kirjutas:

Isenesest võiks üleskutse "OLE MOOTORRATAS!" kutsuda esile rohkem arutelu kui "Märka mootorratast!" See oleks selline väikese nihkega tekst, mulle meeldib.

K1200S

intz
Tsikkel: V POWAA
Tänanud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas intz »

Mul on tunne, et mõned said valesti aru, kellele täpselt see sõnum suunatud on. Sihtgrupiks on siis loomulikult autojuhid, mitte tsiklistid :). See selleks..

Ma vaatan, et te keskendute hetkel konkreetselt just sellele, et autojuhid foori taga passides lubaksid ratturitel ridade vahel ettepoole liikuda.
Aga äkki tasuks esmalt alustada sellest, et mootorrattureid üleüldse rohkem märgataks, igal pool olenemata situatsioonist, mitte ainult ummikus. Et peateel liikuvast ratturist lihtsalt kogemata läbi ei vaadataks ja talle ette ei pöörataks jne.

Tuleb enne ikka pisut pinnast töödelda, muidu juhtub nii:

jet kirjutas:

esimene kommentaar sõbralt, kes tsikliga ei sõida:

"ilmselge agitatsioon ohtlikult liikluseeskirju rikkuma.
tsikkel ei sõida ridade vahel!"

:D
tundub nagu sõnum ei ole kohale jõudnud?

EDIT:

Bladyhell kirjutas:

Isenesest võiks üleskutse "OLE MOOTORRATAS!" kutsuda esile rohkem arutelu kui "Märka mootorratast!" See oleks selline väikese nihkega tekst, mulle meeldib.

Mulle ka :). Kuigi mõnele Transiti mehele ei pruugi see kohale jõuda. Samas neid ei päästa nagunii enam miski..

Kasutaja avatar

Bladyhell

intz kirjutas:

Mul on tunne, et mõned said valesti aru, kellele täpselt see sõnum suunatud on. Sihtgrupiks on siis loomulikult autojuhid, mitte tsiklistid :). See selleks..

Ma vaatan, et te keskendute hetkel konkreetselt just sellele, et autojuhid foori taga passides lubaksid ratturitel ridade vahel ettepoole liikuda.
Aga äkki tasuks esmalt alustada sellest, et mootorrattureid üleüldse rohkem märgataks, igal pool olenemata situatsioonist, mitte ainult ummikus. Et peateel liikuvast ratturist lihtsalt kogemata läbi ei vaadataks ja talle ette ei pöörataks jne.

Ma mõtlen, et kampaania "märka mootorratturit" täidab seda teist eesmärki niigi. Nagu ma mõtet välja käies ütlesin tuli see idee ise autoroolis hommikuses ummikus olles, kus tabasin ennast tähelepanekult, et ega ma peale suurt talve enam kaherattalisi peeglist ei oskaks jälgida. Sellest see mõte.

Täna hakkasin mõtlema eesootava motohooaja ootuses, et peaks kuidagi autojuhte ettevalmistama, et tsiklid varsti tänaval. Tabasin ennast mõttelt, et peale pikka talve ma enam foori all ukerdades peeglisse nii sagedasti ei vaata kui suvel, sest tsiklite märkamise vajadus on pikalt ära olnud. Vahest aitaks mingi kleeps analoogselt bussidega meie sõidukite tagaküljel - näiteks "lasen mootorratta läbi" koos skeemiga ridade vahel sõitvast tsiklist vmt? Kui tuleks keegi veel kampa, siis võiks mõtelda sellele.

Viimati muutis Bladyhell, 27 Mär 2008, 21:03, muudetud 1 kord kokku.
K1200S
Kasutaja avatar

baltroon
Tsikkel: Sõber
Tänatud: 9 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas baltroon »

Kiidan tegijaid ja idee algatajat.
Kollane märk on parim!

Endid tuleb ka muul moel nähtavaks teha, kui lihtne liiklemine ja lootust on, et nii mõnigi hälvik läheb paremuse poole.

8)

ÄRGE HAKAKE JÄLLE HALAMA!
Kasutaja avatar

Bladyhell

baltroon kirjutas:

Kiidan tegijaid ja idee algatajat.
Kollane märk on parim!

Endid tuleb ka muul moel nähtavaks teha, kui lihtne liiklemine ja lootust on, et nii mõnigi hälvik läheb paremuse poole.

8)

A mis me seal siis ikka jändame, võtame selle kollase töösse ja teeme ära. Väiksest mõttest sünnivad suured teod.

K1200S
Kasutaja avatar

M2
Tsikkel: CB1000R
Tänanud: 3 korda
Tänatud: 2 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas M2 »

Mulle hakkas tekst kohe silma, kui see oli kirjutatud kolmnurga ülemisele osale kerge kumaga taustal (näidis nr 3). Äkki prooviks seda varianti ka kollasel kolmnurgal?

ELUST TULEB LÄBI MURDA, MITTE PUGEDA!
http://www.animalistika.ee
Kasutaja avatar

Pihelgas
Mode
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas Pihelgas »

M2, mitte keegi ei keela omaalgatuslikult kleepse kleepida. Kui tahad Maanteeamenti kampaaniaga kooskõlastust, oleksid pidanud juba eelmisel aastal asju ajama hakkama. Tehke ära ja kogu lugu. ;)

Kasutaja avatar

baltroon
Tsikkel: Sõber
Tänatud: 9 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas baltroon »

mmz kirjutas:

Pilt

See on siiani parim ja parimalt mõistetav!
Tea kas Motoexotika ajaks ei jõua enam midagi korraldada? Ega vist :?

8)

ÄRGE HAKAKE JÄLLE HALAMA!
Kasutaja avatar

M2
Tsikkel: CB1000R
Tänanud: 3 korda
Tänatud: 2 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas M2 »

Pihelgas kirjutas:

M2, mitte keegi ei keela omaalgatuslikult kleepse kleepida. Kui tahad Maanteeamenti kampaaniaga kooskõlastust, oleksid pidanud juba eelmisel aastal asju ajama hakkama. Tehke ära ja kogu lugu. ;)

Väga hea, kui ei keela. Siis ainult hoogu juurde.:D

ELUST TULEB LÄBI MURDA, MITTE PUGEDA!
http://www.animalistika.ee
Kasutaja avatar

Vapsik
Tsikkel: 50cc MILD SEVEN, K 650, XV920
Tänanud: 33 korda
Tänatud: 19 korda

Lugemata postitus Postitas Vapsik »

Kas mina üksi märkasin et nendel autodel pole asju millest mootorratast märgata? :roll: Või rikuksid peeglid auto silueti ära...

Kasutaja avatar

mmz
Tsikkel: Yamaha R1
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas mmz »

Vapsik, auto siluetid on sisuliselt kopeeritud nö. ummikumärgi autode pealt. Ka neil ei olnud peegleid. muideks.. üks auto on sellise märgiga juba varustatud. Tahtsin proovida kuidas jääb ja lasin tavalisel A4'l välja ning kleepisin läbipaistva kahepoolse teibiga tagumise klaasi külge. Nähtavust ei oska väga kommenteerida - pimedas pole see ühegi märgi puhul kõige parem. Homme valges vaatan uuesti ja siis teen ka pildi. Ilmselt jääb see kolmnurga sees olev pilt kaugelt vaadates veidi pisikeseks aga foori taga/ummikus peaks kenasti nägema. Värv peaks ka veidi enam oranž olema, praegu sulab valge osaga liialt kokku.

Viimati muutis mmz, 27 Mär 2008, 22:13, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar

creativ
Tsikkel: KTM LC8 ADV, LC4 620, 640, 660
Tänanud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas creativ »

Vapsik kirjutas:

Kas mina üksi märkasin et nendel autodel pole asju millest mootorratast märgata? :roll: Või rikuksid peeglid auto silueti ära...

türi küll! nüüd tuli vaabshe idee! :idea:
mitte kolmnurk vaid tahavaatepeegel peaks olema hoopis. ehk siis kolmnurga asemele olekski justkui tahavaatepeegel? kas kujunduslikult oleks selline asi võimalik?
sest sõnum olekski märgata mootorratturit tahavaatepeeglis...? ja peegli jälgimine oleks tegelikult kogu eesti liikluskultuuri arengu üks võtmesõnadest. peeglisse vaatamine on mitmetähenduslik. ehk siis sa vaatad mis su ümber toimub. see tähendab tähelepanu teistele liikelejatele. ja päris kasulik on endalgi vaadata peeglisse ja mõelda et kas see mees seal on just kõige eeskujulikum liikleja?

aga ok! see on juba liiga keeruline ja ambitsioonikas. teeks midagi lihtsat ära eks siis näe mis tulevikus saab. :idea:

Viimati muutis creativ, 27 Mär 2008, 22:15, muudetud 2 korda kokku.
Ära usu hülge möla! Anna aeruga!

LC8 Adventure, LC4 620, 640, 660, Suzuki DR350
Kasutaja avatar

mmz
Kontakt:

creativ, proovin millalgi siis ka sellise variandi teha. Iseasi, kas see kleepsuna paistab peegli moodi.

creativ kirjutas:

...teeks midagi lihtsat ära eks siis näe mis tulevikus saab. :idea:

Tegelikult peaks jah. Tähelepanu ratturitele olekski kõige enam vaja kevadel juhtida ja ilusad sõiduilmad on vaid nädalate küsimus.

Teema algataja
mart211

Lugemata postitus Postitas mart211 »

Kui sellest märgist ka veel vähe ja ikka ei märgata ratturit, siis võib alati lasta seljale tikkida "ÄRA SÕIDA MIND SURNUKS", küll siis mõtlema hakkavad.

Kasutaja avatar

Õnnekas
Tsikkel: Suzuki DL650 V Strom
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Õnnekas »

mart211 kirjutas:

Kui sellest märgist ka veel vähe ja ikka ei märgata ratturit, siis võib alati lasta seljale tikkida "ÄRA SÕIDA MIND SURNUKS", küll siis mõtlema hakkavad.

Ma arvan, et keegi ei taha sõita ringi selliste siltidega seljapeal, küll aga mõjuks kindlasti paremini enda nähtavaks muutmine (helkurvööd, mis pidavat meie kasutusse peatselt saabuma, tuled korda ja põlema). Kindlasti ei maksa loota, et paneme märgid autode külge ja kohe muutub kõik imeväel, see on palju pikem protsess ja peab varuma kannatust, küll aga on iga selline ettevõtmine sammuke lähemale autojuhtide mõistvale suhtumisele. Märgiidee on iseenesest ülihea ja ma usun, et saab väga populaarseks biker'ite seas. Mõelge ühtlasi ka levitamise peale üle Eesti, ei tahaks sellest kampaaniast kõrvale jääda sellepärast, et ei ela Tallinnas!

Kasutaja avatar

mmz
Kontakt:

Usun, et Tallinn-Tartu vahet liigub piisavalt inimesi, kes on nõus mõned kleepsud kaasa võtma. Kui väga vaja, siis saab ka postiga saata. Eesti on nii väike, et selliste asjade pärast pole vast vaja muretseda. :)

Edit: Maanteeametile meie kujundus kohe kuidagi ei meeldi. :lol:
Ehk muudan pilti veidi "leebemaks" ja jätan peale ka vähem detaile, et kaugelt paremini näha oleks.

Kasutaja avatar

scryth

Lugemata postitus Postitas scryth »

keegi võiks selle joga omaette teemasse tõsta...
Proovige keskenduda siiski olulisele, mitte tõstatada kõsimusi stiilis, et miks ei ole peegleid jne. Ma usun, et jutt tagarattal tsiklist oli irooniline nali. Katsetused stiilist tsiklimees näitab arvutiekraanil sõbrale, ei tööta kuna kontekst on erinev. Antud juhul räägime siiski märgilisest kommunikatsioonist mis toimub mingis kindlas keskkonnas.

Minu meelest on lahendus, kus tekst lisatahvlina, hea. Kleeps peaks olema just nimelt AUTO tagaaknal (või pagasiluugi serval), mitte mootorratturi seljal. Põhjus selles, et meie sõnumi saajaks peaks olema autojuht kellel on tsiklistide vastu eelarvamus. Ja siis teda eriti ei koti, mida tsiklimees talle ütlema tuleb. Küll aga võib ta aktsepteerida teise autojuhi poolt esitataud seisukohta.

Sellistel puhkudel on oluline panna paika eesmärk, mida sa saavutada tahad ja unustada ülejäänu. Praktika näitab, et soovides kommunikeerida mitut sõnumit korraga, ei kommunikeeri sa ühtegi korralikult. Sõnum peab olema selge, konkreetne ja sisaldama kutset konkreetsele tegevusele. Ja kindlasti leidub alati instantse, kellele asi mingil põhjusel ei meeldi. Maanteeamet ntx kindlasti ei soovi propageerida ridade vahel sõitmist. Neil ei ole mingit õigust teha sulle ettekirjutust, millist kleepsu sa tagaaknal kannad. Eriti, kui sul on sellega üllas eesmärk. Nad lihtsalt peavad sel teemal vinguma, that's it!

Minu meelest võiks esimese hooga seada eesmärgiks saavutada autojuhtide leebe suhtumine ummikutest mööduva mootorratturi suhtes. Seetõttu soovitan ka sõnumiks mitte "märka mootorratturit" (kuna ei ütle tegelikult midagi, märkamine ei ole konkreetne tegevus), vaid "Lasen mootorratta läbi". Seega tekitame olukorra, kus märgil on näidatud ummikust mööduvat mootorratturit ja kleepsu kandev autojuht ütleb teistele (k.a. "mõjutatavatele hälvikutele") et tee nii nagu mina teen. Päris kindlasti tekitaks ratturi seljal taoline märk aga hoopis vastupidist reaktsiooni.
Märka mootorratturit võib olla nn. alltekst (e slogan), aga mitte kandev sõnum.

Kui me oleme kunagi selle eesmärgi saavutanud, siis liigume järgmiste sõnumite peale. Kõike korraga ei saa. Enamik eesti sotsiaalkampaaniaid on suhteliselt p*rses, kuna puudub järjepidevus aastast-aastasse. Ma ei kujuta ette, kui paljud teaksid brandi Coca-Cola, ku kogu tema turundustegevus oleks sama kaootiline, kui Eesti Vabariigi riigihangete tulemusel sündinud sotsiaalkampaaniad.

Viimati muutis scryth, 28 Mär 2008, 10:41, muudetud 1 kord kokku.
kus viga näed laita, seal mine ja hakka mölisema
Kasutaja avatar

mmz
Kontakt:

Tegin paar uut versiooni mis peaks veidi ühesemalt mõistetavad olema. Lisaks näeb neid kaugemalt ka paremini:
Pilt
Pilt

alar

Lugemata postitus Postitas alar »

Isiklikult mina enda autole sellist märki peale ei paneks. Ei taha teha maha ideed, pooldajaid tundub olevat palju ja tehke ära. Aga minu arvamus on, et selline ridade vahel sõitmise propageerimise märk tekitab autojuhtides pigem negatiivseid emotsioone kui mõistmist. Teema, mis on minu arvates päevakohasem, on see kordi läbileierdatud teema (kuid pole väga tähelepanuväärset kajastamist leidnud), kampaania peateel liikleva tsikli märkamiseks kõrvalteelt läheneva autojuhi poolt. Lihtsalt seda ridade vahel sõitmist ei pea ma vajalikukus liikluskultuuri sisendada.

Kasutaja avatar

mmz
Kontakt:

alar, vaata ka märgi viimaseid versioone.

Kasutaja avatar

scryth

Lugemata postitus Postitas scryth »

mina ei poolda antud sõnumit eelmainitud põhjustel, kuna on selline "so what" lause ega sisalda üleskutset konkreetseks tegevuseks.

kus viga näed laita, seal mine ja hakka mölisema
Kasutaja avatar

oldmoped
Tsikkel: Misasi see veel on?
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas oldmoped »

mmz kirjutas:

Mootorratta ridadevahelt tuleku hoiatus on asendunud paremalt möödumise omaga?
Äkki võtaks natukene hoogu maha ja mõtleks, enne kui midagi reaalselt tegema hakata... või nimetama vähemalt teema ümber "Hälvik-mootorratturid" sest hälvik autojuhtidega siin kampaanias küll enam midagi pistmist ei ole.

Edit: viisakas oleks autoril oma ideevägatusi mitte kiiruga teiste vastu vaikselt ringi vahetada vaid uued lisada!

Kasutaja avatar

mmz
Kontakt:

oldmoped, vabandust, muutsin märgi enne sinu postituse lugemist. :roll:

alar

Lugemata postitus Postitas alar »

mmz kirjutas:

Viimaste versioonide ülemine märk on OK, ei viita konkreetsele tegevusele, vaid kutsub olema tähelepanelikum kevadel liiklusesse ilmuvate kaherattaliste suhtes.

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”