1. leht 3-st
Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 15:12
Postitas urmas66
Siin kunagi oli teema nugade teritamisest,aga see teema minu praeguse mõttega otseselt ei haakunud.
Mulle meeldib vahel köögis natuke paremaid asju teha ja ekperimenteerida mingite heade roogadega ning üsna tihti oli probleem see, et liha-kala köögiviljade lõikamine oli keeruline, sest polnud õiget lõikeriista. Olen omale mõned head jaapani noad ostnud ja ka vesiluisu nende teritamiseks. Julgen soovitada sellist kohta https://www.hocho-knife.com/ Seal on müügil muljetavaldav kogus erinevate jaapani tipptootjate nugasid. Vaatsin ka neid meil müüdavaid ja alist ning ebayst saadavaid, kuid ei ole sealt midagi ostnud.
Viimane tellimus 26.11.20 ja kaup täna FedEx tollis ning kui jõuavad, toovad täna ära ka. Tollis sellepärast, et saadetakse jaapanist ja peab EMTA lehel käibeka maksma.
Mul on endal paar nuga Global YOSHIKIN ja Iseya Damascus valikust. Seal lehel ka väga head õpetlikud videod kuidas nuga teritada ja kuidas üldse noaga lõigata.
Vaatsin neid alis müüdavaid ja meil Tallinn Cuttery pakutavaid, kuid kui müüakse jaapani kokanuga, mis hiinas tehtud, siis tekib väike tõrge. Hiinast saab ka kindlasti häid nugasid, aga need ei ole ka seal odavad ning võimalus tüssu saada on suur.
Minul hakkas asi pihta sellest, et üks sõber soomest kinkis mulle kunagi Global YOSHIKIN juustunoa ja see oli lihtsalt nii hea, et tekkis soov veel midagi sellist soetada. Siis tellisin endale Global Santoku ja nüüd tuleb veel Petty ehk väike kokanuga. Eestis neid üldse ei müüda, lähim koht ongi soome. Sealt jaapani saidilt saab samas odavamalt kui soomest.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 16:14
Postitas Krl
Noa teeb ikkagi heaks lugu, mis sellega kaasa tuleb. Lõikavad nad mingist piirist ülespoole kõik.
Hea nuga on see, mida kuskil Jaapani koopas on 3 põlvkonda samuraisid sepistanud, silma/kõrva järgi lõkkes ja porilombis karastanud ja pärast teritanud. Alla selle võid kartuleid hakkida kõigega, aga kui soomest koju saabunud sõbrad külla tulevad, siis pole muud mõtet välja võtta sahtlist.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 16:45
Postitas kristjan128
Hea looga nuga on näiteks selline, mis on neerus käinud.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 16:48
Postitas softail84
Mul on kaks nuga igapäevaselt kasutuses, eelmine ndl sai tellitud kaks lisaks veel, Kai Shun ja Kiki Knives tootjatelt.


Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 16:59
Postitas mx77
Kui nuge ei pea olema nii kallis, et kasutada ei raatsi, siis soovitan selle firma nuge
https://www.arcos.com/en_ES/?___store=en_ES
meil müüb neid Dieta. Püsivad väga hästi teravad ja on mugavad kasutada. Hinnad on normaalsed.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 17:40
Postitas urmas66
Ega need minu ostetud polegi nii kallid,et läbi klaasi vaatama peab.
Seal Dieta lehel on kõik ilma hindadeta, mina jätan sellise kohast ostmata, kes ei suuda kõigile hindasid nähtavaks teha. "Küsi pakkumist" ei ahvatle kuidagi ostma, isegi kui seal on korralikud noad olemas.
Üks asi miks ma jaapani nuge eelistan on see,et nende teritus on 10-15 kraadi ja sellisega on palju mugavan lõigata kui paljude euroopa laiatarbe kvaliteet nugadega. Mulle ei meeldi need järsu nn tömbi teraga noad. Muideks mul isal ja vanaisal olnud sepa tehtud noad on ka 10-15 kraadise teritusega ja nendega saab täpselt ja puhtalt lõigata.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 17:42
Postitas Piipz
https://satake.shop/ sugulase saidbisnis
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 17:58
Postitas softail84
Kuro on Sul sellel sugulasel ikka lolli moodi üle makstud. Kuro Chopper 18cm saab paremal päeval ca 3x odavamalt. Noal iseenesest ei ole häda midagi, aga Kuro kvaliteet on umbes 3x Kai Shun nugade kvaliteedist alla poole ja Kai Shun on väga paljudel maailma tippkokkadel kasutuses, samas saab seda täna juba selle Su sugulase poe Kuro hinnaga
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 18:12
Postitas sinilind123
Mul ka miski japside damaskus. Aga ma ei julge seda lambist ise käia peal teritama hakata, et keeran nurgad ja asjad pekki. Kus tartus on asjalikku inimest, kelle juurde julgeb viia nuga teritusse? Mis maksab ühe nora teritamine?
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 18:24
Postitas softail84
Ülemõtlemine minu jaoks - teemant/keraamilisepulgaga saab õige nurga all kõik noad teravaks, kes väidab, et tal vaja veel teravamat, see ilmselgelt ei kasuta nuga otstarbeliselt vaid pigem selline kulinaarse onaneerimise objekt mitte tarbeese
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 18:50
Postitas yeekim
[mention]Piipz[/mention]
Teritad ikka sellega, mis kunagi teemaks oli?
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 18:52
Postitas urmas66
softail84 kirjutas: ↑30 Nov 2020, 18:24
Ülemõtlemine minu jaoks - teemant/keraamilisepulgaga saab õige nurga all kõik noad teravaks, kes väidab, et tal vaja veel teravamat, see ilmselgelt ei kasuta nuga otstarbeliselt vaid pigem selline kulinaarse onaneerimise objekt mitte tarbeese
Kui käsi kindel ja oskad sellega teritada,aga võib ka tera ümaraks nüpeldada selle pulgaga. Väga hästi saab veel nuge teritada lintlihvijaga kui selle tagurpidi kruustangide vahele kinni paned. Neil aeglane käik ja pole ohtu,et tera siniseks lased. Aga hoolikalt pead nuga sinna peale laskam,et tera külge ära ei rikuks. Mulle meeldib luisuga ja see ka lihtne tegelikult.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 19:00
Postitas softail84
Ma teritan nuga enne igat kasutuskorda, öeldakse, et tee seda enne või peale kasutuskorda, minu harjumus on enne. Nii ei lase Sa nuga käest ja see püsib Sul stabiilselt terav koguaeg.
Nagu ma ütlesin, ma kasutan nugasid iga päev kodus - ma ei leia pointi osta omale head nuga, kui see Sul koguaeg kasutuses ei ole, suvaline Fiskars teeb ka hästi oma töö kui Sa seda nädalas korras sahtlist välja võtad.
Pulgaga paar korda mõlemalt poolt yle enne igat kasutuskorda ja nuga püsib teravam kui enamus kodukokkasid seda enda heaks kasutada ever suudaks.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 22:24
Postitas fomoco
Hea nuga on selline, mis ei jäta õunale metallimaitset külge.
Peale teritamist võiks veel üle teha alumiiniumoksiid plaadiga:
https://www.osta.ee/alumiiniumoksiid-pl ... 82048.html
See teeb nii teravaks, et lausa läigib ja näppu lõigates ei tunne.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 22:46
Postitas mx77
urmas66 kirjutas: ↑30 Nov 2020, 17:40
Ega need minu ostetud polegi nii kallid,et läbi klaasi vaatama peab.
Seal Dieta lehel on kõik ilma hindadeta, mina jätan sellise kohast ostmata, kes ei suuda kõigile hindasid nähtavaks teha. "Küsi pakkumist" ei ahvatle kuidagi ostma, isegi kui seal on korralikud noad olemas.
Üks asi miks ma jaapani nuge eelistan on see,et nende teritus on 10-15 kraadi ja sellisega on palju mugavan lõigata kui paljude euroopa laiatarbe kvaliteet nugadega. Mulle ei meeldi need järsu nn tömbi teraga noad. Muideks mul isal ja vanaisal olnud sepa tehtud noad on ka 10-15 kraadise teritusega ja nendega saab täpselt ja puhtalt lõigata.
Hinnad on Arcose lehel olemas, vahemik selline 20-50 eur.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 30 Nov 2020, 22:51
Postitas urmas66
mx77 kirjutas: ↑30 Nov 2020, 22:46
urmas66 kirjutas: ↑30 Nov 2020, 17:40
Ega need minu ostetud polegi nii kallid,et läbi klaasi vaatama peab.
Seal Dieta lehel on kõik ilma hindadeta, mina jätan sellise kohast ostmata, kes ei suuda kõigile hindasid nähtavaks teha. "Küsi pakkumist" ei ahvatle kuidagi ostma, isegi kui seal on korralikud noad olemas.
Üks asi miks ma jaapani nuge eelistan on see,et nende teritus on 10-15 kraadi ja sellisega on palju mugavan lõigata kui paljude euroopa laiatarbe kvaliteet nugadega. Mulle ei meeldi need järsu nn tömbi teraga noad. Muideks mul isal ja vanaisal olnud sepa tehtud noad on ka 10-15 kraadise teritusega ja nendega saab täpselt ja puhtalt lõigata.
Hinnad on Arcose lehel olemas, vahemik selline 20-50 eur.
Ma ostsin sealt mida teema algul mainisin just ühe Damascuse 53$
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 02 Dets 2020, 20:39
Postitas Erci
urmas66 kirjutas: ↑30 Nov 2020, 17:40
Ega need minu ostetud polegi nii kallid,et läbi klaasi vaatama peab.
Seal Dieta lehel on kõik ilma hindadeta, mina jätan sellise kohast ostmata, kes ei suuda kõigile hindasid nähtavaks teha. "Küsi pakkumist" ei ahvatle kuidagi ostma, isegi kui seal on korralikud noad olemas.
Üks asi miks ma jaapani nuge eelistan on see,et nende teritus on 10-15 kraadi ja sellisega on palju mugavan lõigata kui paljude euroopa laiatarbe kvaliteet nugadega. Mulle ei meeldi need järsu nn tömbi teraga noad. Muideks mul isal ja vanaisal olnud sepa tehtud noad on ka 10-15 kraadise teritusega ja nendega saab täpselt ja puhtalt lõigata.
10 kraadi on ikka väga õhuke serv. Ausalt 10 kraadist polegi näinud ega näppinud. 15 kraadist nurka kasutatakse peamiselt fileerimiseks, kus nuga puutub vaid liha, vastu lõikelauda või luud lõigates seda teravust pikalt ei ole. Tavalise kokanoa tarvis on 17-25 kraadi väga hea.
Et selge oleks, siis need kraadid, millest räägime on ühe külje peale, kogu tera V nurk on korda 2.
Kes Jaapani värki taga ei aja, siis minu arust väga kvaliteetsed noad igapäeva kasutuseks on Victorinoxi tooted.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 02 Dets 2020, 21:33
Postitas Irual
Erci kirjutas: ↑02 Dets 2020, 20:39
10 kraadi on ikka väga õhuke serv. Ausalt 10 kraadist polegi näinud ega näppinud. 15 kraadist nurka kasutatakse peamiselt fileerimiseks, kus nuga puutub vaid liha, vastu lõikelauda või luud lõigates seda teravust pikalt ei ole. Tavalise kokanoa tarvis on 17-25 kraadi väga hea.
Et selge oleks, siis need kraadid, millest räägime on ühe külje peale, kogu tera V nurk on korda 2.
Kes Jaapani värki taga ei aja, siis minu arust väga kvaliteetsed noad igapäeva kasutuseks on Victorinoxi tooted.
Kokanugadest ei tea ma mitte midagi, küll aga tera geomeetriast - kas te räägite siin teritus- või lõikenurgast 
Edu, L
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 02 Dets 2020, 21:33
Postitas Madlobster
Kleepuvaid asju (juust vms) on väikse teritusnurgaga noaga halvem lõigata kui suurema nurgaga.
Suur nurk lükkab lõigatava viilu terast kohe eemale ja see ei jää seetõttu tera külge. Väikse nurga tõttu sõidab nuga juustu ja jääb sinna kinni.
Fileerimisnuga jälle on hea väikse nurgaga. Enamasti arvatakse, et fileerimisnuga peab olema võimalikult väikse nurgaga ja võimalikult terav. Seal on ka oma optimaalne teravus. Liiga terav hakkab liiga kergelt luusse lõikama ja ei libise enam üle luu ja ei ole hea. Paremad fileerimisnoad on otsast teise nurga ja teravusega kui tera põhi osa. Ots on teravam ja sellega on see tõttu igasugu lõpuseid lahti lõigaja ja ka kõhualuse lahti lõikamine on üli hea
Seega kõik oleneb, mida lõigata. Seetõttu ongi erinevad noad ja teritusnurgad.
Jutt samuraidest, lõkkest ja porilombist on suht totter loba. Kui naist kodus pole, saad oma vallavorstist kipsinoga ka viilu kätte. Ja kõhu saab täis ka lihtsalt otsast hammustades.
Kui midagi hakata profi tasemel tegema muutuvad tööriistad ja ka suhtumine hoopis teiseks.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 02 Dets 2020, 21:38
Postitas Erci
Irual kirjutas: ↑02 Dets 2020, 21:33
Erci kirjutas: ↑02 Dets 2020, 20:39
10 kraadi on ikka väga õhuke serv. Ausalt 10 kraadist polegi näinud ega näppinud. 15 kraadist nurka kasutatakse peamiselt fileerimiseks, kus nuga puutub vaid liha, vastu lõikelauda või luud lõigates seda teravust pikalt ei ole. Tavalise kokanoa tarvis on 17-25 kraadi väga hea.
Et selge oleks, siis need kraadid, millest räägime on ühe külje peale, kogu tera V nurk on korda 2.
Kes Jaapani värki taga ei aja, siis minu arust väga kvaliteetsed noad igapäeva kasutuseks on Victorinoxi tooted.
Kokanugadest ei tea ma mitte midagi, küll aga tera geomeetriast - kas te räägite siin teritus- või lõikenurgast 
Edu, L
Ikka teritusnurgast nagu mainisin.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 02 Dets 2020, 22:03
Postitas urmas66
Erci kirjutas: ↑02 Dets 2020, 20:39
urmas66 kirjutas: ↑30 Nov 2020, 17:40
Ega need minu ostetud polegi nii kallid,et läbi klaasi vaatama peab.
Seal Dieta lehel on kõik ilma hindadeta, mina jätan sellise kohast ostmata, kes ei suuda kõigile hindasid nähtavaks teha. "Küsi pakkumist" ei ahvatle kuidagi ostma, isegi kui seal on korralikud noad olemas.
Üks asi miks ma jaapani nuge eelistan on see,et nende teritus on 10-15 kraadi ja sellisega on palju mugavan lõigata kui paljude euroopa laiatarbe kvaliteet nugadega. Mulle ei meeldi need järsu nn tömbi teraga noad. Muideks mul isal ja vanaisal olnud sepa tehtud noad on ka 10-15 kraadise teritusega ja nendega saab täpselt ja puhtalt lõigata.
10 kraadi on ikka väga õhuke serv. Ausalt 10 kraadist polegi näinud ega näppinud. 15 kraadist nurka kasutatakse peamiselt fileerimiseks, kus nuga puutub vaid liha, vastu lõikelauda või luud lõigates seda teravust pikalt ei ole. Tavalise kokanoa tarvis on 17-25 kraadi väga hea.
Et selge oleks, siis need kraadid, millest räägime on ühe külje peale, kogu tera V nurk on korda 2.
Kes Jaapani värki taga ei aja, siis minu arust väga kvaliteetsed noad igapäeva kasutuseks on Victorinoxi tooted.
Ma pole neid kraade mõõtnud,aga nii nad ise väidavad ja see tundub mulle kuidagi käejärgi. Üldiselt on vanaaegsed kohalikud sepanoad ka üsna väikse teritusnurgaga. Ma olen mitmel koju sattunud noal ise tera palju väiksema nurga alla käianud ja on palju parem. Muidugi pehmest metrjalist tera võib siis ka kergelt deformeeruda.Mingi Villeroy&Boch nuga mis vist kingiti kunagi oli igaljuhul üli pehme ja kui natuke tervamaks käiasid,siis ei saanud sellet üldse asja. Kui mul ema lihakombinaadis töötas,siis neil olid seal Victorinoxi noad. Üks on tal ka praegu kodus alles,aga mu meelest läheb see suht kiirelt nüriks. Eks neid ole ka ilmselt erinevaid. Mul on paar Fiskarsi nuga ja need ei ole ka kehvad,aga ka mitte just odavad.
Juustu lõikamiseks on kokanuga vast üks kehvemaid lahendusi. Mida noorem juust,seda õigem peab juustunuga olema.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 02 Dets 2020, 22:18
Postitas urmas66
Madlobster kirjutas: ↑02 Dets 2020, 21:33
Kui midagi hakata profi tasemel tegema muutuvad tööriistad ja ka suhtumine hoopis teiseks.
Hästi öeldud ja head sööki peabki nii hästi tegema kui suudad. Ma ei teeni sellega raha ehk ei ole sel teemal proff, aga mulle meeldib sõpradele(eelkõige heast lihast) midagi sellist a´la carte resto tasemel teha. Kui teed näiteks veise tartari ja tahad seda hakkida mitte hakklihamasinas vaid noaga, siis peab hea nuga olema, muidu on keeruline ja kvaliteet(kaasaarvatud visuaalne) ka kannatab. Või kas või seda sama lihtlabast šašlõkki teha, et ta oleks õrn pehme ja iga tükk on ikka ilma kõrvalise abita allaneelatav, peab see liha olema õigesti ja puhtalt lõigatud.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 02 Dets 2020, 22:34
Postitas Piipz
yeekim kirjutas: ↑30 Nov 2020, 18:50
@Piipz
Teritad ikka sellega, mis kunagi teemaks oli?
Ikka teritan
Kui maal käin, siis seal aga teritan vesikäiaga, pole endal linnas kohta, kus seda hoida. Tulemus jääb sama, kuid aega kulub kordades vähem.
Umbes selline aga mitte sama: https://www.tooriistamaailm.ee/vesikai-tormek-t-8
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 02 Dets 2020, 22:39
Postitas Bandit
jah käsitsi ühe noa korda tegemine on ikka ca 4 tundi
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 02 Dets 2020, 22:47
Postitas Piipz
No ma ei tea, mulle meeldivad ka teravad noad aga 4 tundi? Kas see on koos lõunapausidega või ilma?
Mul, kui ma väga viitsin ühe noa kallal jebida, läheb ehk 40 minutit. Aga teravaks saab ta tegelikult juba varem.
Enamus nugasid, mis mul kodus teritada on, on siiski tavalised majapidamisnoad ja nendele on mõttetu üleliia aega raisata, kuna nad niikuinii seda teravust kaua ei hoia. Ja ma tean, mis tasemeni võib terav viia aga mulle piisab, kui lõikab kergelt paberit ja käekarvu.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 02 Dets 2020, 22:53
Postitas urmas66
Piipz kirjutas: ↑02 Dets 2020, 22:47
No ma ei tea, mulle meeldivad ka teravad noad aga 4 tundi? Kas see on koos lõunapausidega või ilma?
Mul, kui ma väga viitsin ühe noa kallal jebida, läheb ehk 40 minutit. Aga teravaks saab ta tegelikult juba varem.
Enamus nugasid, mis mul kodus teritada on, on siiski tavalised majapidamisnoad ja nendele on mõttetu üleliia aega raisata, kuna nad niikuinii seda teravust kaua ei hoia. Ja ma tean, mis tasemeni võib terav viia aga mulle piisab, kui lõikab kergelt paberit ja käekarvu.
Kui käekarva lõikab, siis on nuga juba väga terav. Mõni nuga lihtsalt hoiab seda teravust mingi aja ja mõni mitte. See mis ei hoia, ei tasu seda vaeva ära ka. Ehk pole nii teravaks mõtet seda ajada.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 02 Dets 2020, 22:56
Postitas Piipz
softail84 kirjutas: ↑30 Nov 2020, 17:58
Kuro on Sul sellel sugulasel ikka lolli moodi üle makstud. Kuro Chopper 18cm saab paremal päeval ca 3x odavamalt. Noal iseenesest ei ole häda midagi, aga Kuro kvaliteet on umbes 3x Kai Shun nugade kvaliteedist alla poole ja Kai Shun on väga paljudel maailma tippkokkadel kasutuses, samas saab seda täna juba selle Su sugulase poe Kuro hinnaga
Mul pole ühtegi fäänsit jaapani sepa poolt taotud damaskust niikuinii, nendest on tunduvalt paremaid metalle.
Või noh, natuke puusalt tulistatud on see võrdlus, sest damaskus ei ole ise metall vaid pigem nagu tehnoloogia.
Aga lihtsam on kindla peale välja minna, uurida, mis metalli mingi tootja kasutab (need käsitöömehed pigem nagu ei ütle).
Lihtsalt tuli meelde, et sugulane tegeleb, sellepärast jagasin.
Ja ma ei pea tähtsaks kõiki juurdekuuluvaid stoorisid ja välimust, mulle piisab, et nuga püsib hästi käes ja on kaua terav
Näiteks Benchmade või Spyderco jahinoad ja/või Mac/Wusthof kööginoad. Mitte et ma neid Kurosid või Kai Shune maha teeks, lihtsalt ei paku nii palju pinget.
Aa ja Misono unustasin täitsa ära, need on jumalast head noad: http://www.nuga.ee/products/kitchen/misono/ux10.htm
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 02 Dets 2020, 22:59
Postitas softail84
https://kikiknives.com
Sealt saab ikka kuradi häid nugasid
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 03 Dets 2020, 00:06
Postitas urmas66
Ega see tänane damascus pole ka enam puhas käsitöö, isegi seal jaapanis mitte.
Re: Kokanoad ja teritamine
Postitatud: 03 Dets 2020, 09:03
Postitas Maaks
Nugade järgi hinnates on Eestis potentsiaali vähemalt 6-le Michelini tärnile, ega kui sööma lähed, siis on max tase "käsitöö burger"
Ei ole varem teinud ja ei tee ka tulevikus nuga kellestki kokka, chefist rääkimata. 