1. leht 2-st
Milline kamado?
Postitatud: 11 Juun 2022, 21:16
Postitas ElectroMoto
Kogemusi kamado grillidega? On neist mõni parem/kehvem?
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 06:54
Postitas jyrx
Nii üldisemas plaanis soovitan natuke veel oodata kamado soetamisega, kuniks see mood üle läheb. Nii säästad raha ja ruumi panipaigas.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 07:39
Postitas urmas66
ElectroMoto kirjutas: ↑11 Juun 2022, 21:16
Kogemusi kamado grillidega? On neist mõni parem/kehvem?
Ma olen natuke natuke keskmisest suuremate oskustega ja keskmisest keerulisemte roogade valmistaja ning pole kordagi tundnud, et see asi mul puuudu oleks. ma Olen selline keskmisest suurem toidufänn, meeldib teha eri maade toitusid ja kuulsate tippkokkade retsepte kasutada. Gurmee toidud on minu hobi. Liha (veiseliha eelkõige) on üks minu spetsialiteete.
Kamado ei tee midagi teisti kui ükskõik mis muu grill - küpsetab sinna pandud toiduained ära nagu iga teinegi grill. 100% kindel,et liha mis on hästi ettevalmistatud, saab sama hea nii kamado kui ükskõik mis muu grilli peal. Ma arvan,et ainuke eelis on see, et talvel väga suure külmaga(ntks-20C) on sellega lihtsam toitu valmistada, mitte et teistega ei saaks.
Ma ei tea kuhu sa teda paiguada plaanid, aga üks kõige ebameeldivam asi on tema suhteliselt suur kaal ja mitte liiga suur toiduküpsetamise ala, võrreldes tema hinnaga. Lisaks ka õrn, puruneb ilmslet kergelt kui midagi juhtub-keraamika ju
Minul endal on gaasigrill nö õueköögis terrassil ja see on 3 põletiga+ pliidiga. Malmrest+lisad(pitsakivi jne) saadaval soovi korral. Kindlasti on hea toidu valmistamisel vajalikud rest ja ka kinnine plaat. Parem kui plaat on pööratav ehk sile ja ribiline eri pooltelt.
Minu grill makssab suurusjärk 600-700€ ja on tänaseks 6 aastaga natuke väsinud. Kui nüüd järgmist ostama hakkan, siis valin täielikult roostevaba korpusega-sisuga suurema gaasigrilli.
Kokkuvõtteks: Kui sa arvad, et sul on midagi puudu hea grilltoidu valmistamisel ja sellega saad kõik oma tehtu paremaks, siis sa eksid. Kamado ei valmista toitu, toitu valmistad sina. Parema tulemuse saamiseks osta alati toorest värsket liha ja maitsesta seda ise, unusta kõik poe valmismarinaadis lihad ja saadki parema tulemuse.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 08:29
Postitas mx77
Vaata, kuidas grusiinid valmistavad liha oma söögikohtades - tegemist on alati väga madala vanniga ja lahtise grilliga. Aga paremat liha annab otsida, kui nendes kohtades. Seega nagu urmas kirjutas, grill ei tee toitu.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 08:48
Postitas Tort
urmas66 kirjutas: ↑12 Juun 2022, 07:39
Minul endal on gaasigrill
Gurmaan ja gaasigrill

Ainus pluss nende käkerdiste juures on see, et lihtne ka käpardil liha mitte pekki keerata. Puhastama peab pidevalt, muidu läheb rasv põlema jne.
Nende munade point peale moodsa välimuse on see, et saab nö pikka liha teha ja hoiab hästi temperatuuri, sh ka külmaga. Mingeid pizzaaluseid ma ei nimetaks, neid kasutad nagunii 1 korra ja siis on lihtsalt jalus.
Kui otseselt muna pole vaja, siis ütles mx77 õigesti, et korralik vann on nö ajalooline ja paksu metalli korral ka üsna igavene vahend ja selle taha hea liha tegemine ei jää. Samuti saab pika vanni puhul ühes ääres sütt juurde teha. Tuleks ainult vaadata, et resti ja söe vahe oleks min ca 20 cm, see on minu meelest. Muidu liiga äkiline.
Kuna mina õiget vanni 4a tagasi ei leidnud, siis kasutan tavalist Weberi 47cm deluxe ufot. See pole päris seesama asi, mis need 40 eurosed õhukesest plekist käkid.
Munade puhul aga bränd maksab ja pigem maksaks omale selgeks teha, mida üldse taolise grilli puhul vaadata ja alles siis minna brändide kallale.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 09:04
Postitas Kox
Kui siin eelmised kirjutajad on skeptilised, siis ma läheneks teistpidi.
Millist liha teha soovitakse?
Shaslõkki vardas teha on vanni peal igati okei.
Igasugune poekraam läheb Weberi söegrilli, ei näe pointi Kamadot selleks kütma hakata. Kusjuures 57cm Weberiga saab ka suuri tükke väga edukalt teha. Ja just suuremate tükkide tegemiseks näen ma Kamadol pointi. Terved ribilindid, paari kg suurused lihatükid, rebitud liha, sise/välisfilee, veise rinnak jne.
Milline?
Kamado Joe 3 seeria - tundus kõige parema koostekvaliteediga + kõige parem komplektsus võrreldes rohelise konkurendiga. Need 2 olid viimases valiku voorus.
Positiivne üllataja oli ka Bastard.
See siis mulje poes lihtsalt grille näppides.
See on tõsijutt, et parema tulemuse saab ise liha maitsestades.
Gaasi ei fänna, olen söegrillide usku.
Mulle on grillimine samasugune hobi nagu motikad

meeldib.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 09:37
Postitas Tort
Kox kirjutas: ↑12 Juun 2022, 09:04
Kui siin eelmised kirjutajad on skeptilised, siis ma läheneks teistpidi.
Millist liha teha soovitakse?
Väga hea jätk! Ei olnud skeptiline, vaid just nagu sa ütled - mille jaoks? Niisama pole mõtet, sest naabril on. Suuruse teema sama, kui suuri tükke või palju korraga ei tee, siis pole moistlik kõige suuremat oma pere jaoks kütta jne. Ja brändid samamoodi.
Edit: kuna sa paistad pisut kursis olevat, anna siis teemaalgatajale oma ülevaade ka põhifuntsioonidest, mis sinu meelest olulised on? A la neil õhu reguleerimised kõigil samad?
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 09:48
Postitas mx77
Kox kirjutas: ↑12 Juun 2022, 09:04
Ja just suuremate tükkide tegemiseks näen ma Kamadol pointi. Terved ribilindid, paari kg suurused lihatükid, rebitud liha, sise/välisfilee, veise rinnak jne.
Selliste asjade tegemiseks eelistaks mina juba klassikalist BBQ ahju, mida saab eraldi kütta ja asju tõesti pikalt teha
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 10:10
Postitas Kristjan...
Tort kirjutas: ↑12 Juun 2022, 08:48
urmas66 kirjutas: ↑12 Juun 2022, 07:39
Minul endal on gaasigrill
Gurmaan ja gaasigrill

Tahtsin just sama asja kirjutada. Gaasigrill ei kõlba küll hea liha tegemiseks. Ma lasin omale paar aastat tagasi teha 4mm paksusest roostevabast BBQ ahju, mida saab ka grillina kasutada. Gaasigrilli viskasin aastaid tagasi jäätmejaama.
Mul sõbral on mingi suurem Kamado, aga no kui seda kasutada ei oska, siis tuleb ka sealt mingi kuiv tallanahk, nagu temal

Aga saab ka väga head liha, kui õigesti valmistada. Gaasika peal saab ainult saasta, muud varianti pole.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 10:34
Postitas ranel
Kamado on grillimiseks suht jura. Küll aga saab, aga keeruline head grilli teha. Vannis on hulga lihtsam haluga sütt ette põletada ja vastavalt vajadusele seda liigutada. Lisaks ka varraste asetuse probleem, mida vannis pole. Kamados halge kasutada ei tohi. Küll aga Kamado eelis tuleb välja pikalt küpsetades. Hoiab hästi sooja ja söekulu on väga väike võrreldes plekiga. Temperatuuri reguleerimine lihtne, kuna saab õhu pealiikumist kergelt muuta. Lisaks baaskomplektile on vaja sinna kuumusehajutit. Kamado võtsin eelkõige pikaealisuse tõttu. Plekist grillid kestavad mu kasutusega 3-4a maksimaalselt.
Kuna üks sõber töötas vahepeal Kamadosid müüvas firmas, siis ainus soovitus oli tal Mustangist eemal hoida. Ajaga pidavat mingisuguse sideaine vähesuse tõttu keraamikasse mõra sisse lööma.
Omal nn vannid ja Dreamfire Kamado Basic 24. Võtsin pigem suurema, kuna hinnavahe oli antud hetkel, kui ostsin, suht olematu väiksematega.
Kõige paremaid lihasid teeb aga üks sõber mul oma plekist Weberis, keda ma päriselt nimetaks gurmaaniks.
Gaasigrill ja gurmaan kokku ei käi
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 10:45
Postitas Ain
Minu soovitus oleks, et osta korralik gaasigrill. Weberil on super tooted. Omal on see äkki pea 20 aastat ja toimib ilusti. Ja kui keegi väidab, et gaasigrillil ei saa head liha siis... tuleks oskusi lihvida ja uurida kuidas head liha tehakse. Gaasigrilli põhiline eelis on kontrollitud temperatuur. Sellega on ülilihtne head liha teha. Aga selleks ,et head liha teha on ka vaja head liha. Pealinnas saab head liha Willi lihamaailmast! Võtad mõne uruguai steigi ja oioi kui hea asja saab..
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 10:59
Postitas M.T.
Oskaja teeb iga grilliga hea liha. Käpard suudab ka parima grilliga, olgu selleks kiidetud mägedepoegade vann või Kamado, tulemuse p.... keerata.
Ma ise keskpärane, pigem suunaga käpardi poole.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 11:17
Postitas Madlobster
See gaasigrill ei kõlba on samast sarjast:
Kui sul pole kullast kõlarijuhtmed siis õiget mussi ei tule jms.
Pimetestis põruvad 100% kõik.
Kes oskab, teeb metsas lõkkes suurepärast liha, kes ei oska võib ka Gordonrämsi restos oleva toorme ja tehnikaga proovida ning midagi asjaliku tulemuse kohta öelda ei ole.
Kuna kamadot ei ole omanud, siis väga targutama ei hakka. Kui ehk siis nii palju, et jupid mis küljes peavad olema roostevabad ja mida rohkem kaalub, seda rohkem on seda temperatuuri hoidmise keraamikat sees, mis siis on põhiline seda tüüpi grilli argument. Laatadel olen müüjatega juttu teinud ja asjaliku infot antakse rõõmuga. Nii kolm müüjat oled läbi käinud on enamvähem selge, mida eelistada.
Kui oled siiani olnud "rakvere äädikamarinaad ufole" (mis ei ole halvustavalt öeldud) siis erilisi lisa paguneid sa selle kolakaga omale ei teeni.
Kui aga teadmised ja kogemused on toormest ning temperatuuridest suuremad (kui kiirelt vaadatud paar joutubi videot) siis ma usun, et see "pada" on proovimist väärt asi.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 11:50
Postitas Ain
Eks põhiküsimus on selles, et mismoodi sa tahad mingit asja teha.. Kui aega palju ja tahad kamadoga jännata siis palun väga! Sealt saab väga head liha. Gaasigrilliga lükkad klõps sisse ja teed hea liha lühikese ajaga valmis. Ülejäänud aja naudid perega/sõpradega olles.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 12:14
Postitas ranel
Kas ma olen ainus, kes tunneb maitsest gaasigrillile omast maitset? Täpselt sama maitse on ka haagissuvila gaasiahjudes tehtud toitudel juures. Ka oli sama maitse mingis muldvanas nõukaaegses gaasiahjus.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 13:06
Postitas Madlobster
ranel kirjutas: ↑12 Juun 2022, 12:14
Kas ma olen ainus, kes tunneb maitsest gaasigrillile omast maitset? Täpselt sama maitse on ka haagissuvila gaasiahjudes tehtud toitudel juures. Ka oli sama maitse mingis muldvanas nõukaaegses gaasiahjus.
Kui muudes nimetatud kohatades võib teadmise (visuaali abil) põhjal isegi öelda, et äkki on mingi võõras mekk manu, siis grilli puhul ei saanud aru.
Endal roostetas gaasigrill ära ja asemele ostsin mingi suure ufo tüüpi topeltpõhjaga roostevabast paksust plekist söeka.
Gaasi puhul fännasin seda, et temp on lihtsalt seatav ning grillima saab kohe hakata kui mõte tuleb. Aga puudu jäi sellest rituaalitsemisest ja lõkkehaisust. Ja siin kohal ma olen natuke nõus, et gaas ja gurmaan ühes lauses kõlab kuidagi veidralt. Sest gurmaani puhul algab toidu valmistamine lisaks toormest ka tavikutest. Õues valmistamise puhul siisi lisaks spetsiaalselt valitud söed, kuni nende peale riivitud kirsi ja ameerikast toodud very special tamme laastud jms asjadeni välja. Õues toidu valmistamise üheks põhjuseks ongu ju see "kärsahais" (loe lõkke tegemine, selle lõhn ja maitse jms). Muul juhul võid ju oma liha ka toa ahju visata ja oodata "ding-dongi" ning seejärel seda veini ja oliivide kõrvale õues süüa samal ajal sõpradele mämmutada kui special kõik selle liha juures on.
Vähemalt minul jäi sellest "kärsahaisust" ja mässamisest gaasigrilliga puudu ja uuesti gaasi ei ostnud.
Küll aga on mul matkaks weberi kokkupandav gaasikas, sest söekotid ja kõik võimalik muu kaasnev ülimääriv mudru on autos liiga tülikas ja ruumivõttev.
Lisaks on ju veel olemas täisautomaatsed pelletigrillid kõik võimalike maitsegraanulitega (õunad kirsid jms puidud). Ka see võiks olla selline muretum versioon tavalisele vorstikeerutajale, kellele meeldib, et nata siiski seda "kärsahaisu" ka oleks aga samas liiga palju aega sütt sonkides ei peaks raiskama õlle joomise või muruniitmise arvelt. Pole ohtu ka, et peenemad sõbrad hakkaks nina kirtsutama gaasimaitse peale või sind lihtsalt liiga laisaks ei pea, kes ei viitsi grillimisega tegeleda ning seetõttu gaasika on ostnud

Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 13:18
Postitas Tort
Tegelt seda sütt ei pea sonkima, vaid tõmbad 10 mindiga weberi nö korstnaga käima söed ilma igasuguse õlita või andku jumal, süütevedelikuta. Aga pika vanniga, mida maal kasutan, on väga lux pikemaid orgiaid korraldada, kui rohkem suid, nii et ühes ääres valmivad samal ajal uued söed halupuust. Gaasikaga jääb see jant ära, aga suitsumaitset pole ja minu proovitutega ei saanud jahedama ilmaga temperatuuri piisavalt üles. Valmis ta muidugi saab.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 13:21
Postitas Ain
Minge sööge restoranis Härg üks korralik steik. Ja võin ütelda, et oskaja poolt kodus gaasigrillil samast toormest tehtud steik minu jaoks maitseb samahästi. Ei mingeid kõrvalmaitseid.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 14:01
Postitas urmas66
mx77 kirjutas: ↑12 Juun 2022, 08:29
Vaata, kuidas grusiinid valmistavad liha oma söögikohtades - tegemist on alati väga madala vanniga ja lahtise grilliga. Aga paremat liha annab otsida, kui nendes kohtades. Seega nagu urmas kirjutas, grill ei tee toitu.
Kuna mul olid armeenlased pikalt rentnikud ja pidasid just šaslõki kohta, siis tean tõesti milline neil grill oli ja üldiselt on teistel kaukaaslastel ka samalaadsed. Mingi tegelane teeb neile kuskil Koplis neid.
Nende madala põhjaga vannid pole neil teglikult lihtsalt vannid,vaid neil kõigil on põhi kaetud šamott kivide kihiga. Kivid on laotud serviti segu peale, mis on vanni põhjas. Mõnel on ka servad kiviga tehtud. Kivide vahel segu polnud. Selline grill on siis hea kui teed pikemalt ja hoiad selle nö kuuma kogu aja jooksul. Kodus enda tarbeks pole sellel vajadust.
Kõigi nende kaukaaslaste kohtade üks kindel omapära on ka fööni kasutamine süte korras hoidmisel. Ehk ühtlane söekiht on alati vardas liha tegemisel ülioluline.
Kamado on põhimõtteliselt samasse suunda. Kuid vardas liha tegemiseks pole seda tõesti vaja.
Kuid parimad road saab tõesti lahtise grilliga. Ma küpsetan grillil ainult talvel kinnise kaanega.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 14:09
Postitas urmas66
ranel kirjutas: ↑12 Juun 2022, 12:14
Kas ma olen ainus, kes tunneb maitsest gaasigrillile omast maitset? Täpselt sama maitse on ka haagissuvila gaasiahjudes tehtud toitudel juures. Ka oli sama maitse mingis muldvanas nõukaaegses gaasiahjus.
Kas oled ka mõnes kallimas restos seda gaasimaitset tundnud? Neil on igalpool gaasigrillid. Suitsumekk tehakse vajadusel peent puiduhaket plaadil kõrvetades.
Kui grill on korrast ära ja kasutad vale gaasi, siis võib igausugu maitseid seal olla, aga korras põletid ja kvaliteetne grilligaas ei jäta kindlasti mingit maitset.
Ma teen üsna tihti veisesisefileed sõpradele ja see on nii hõrk liha,et iga kõrvaline maitse on hetkega tuntav. Pole kordagi olnud midagi. Mul on kas Linde või Alexela grillgaas ehk on mõlemad balloonid kordamööda kasutusel.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 14:14
Postitas urmas66
Tort kirjutas: ↑12 Juun 2022, 13:18
Tegelt seda sütt ei pea sonkima, vaid tõmbad 10 mindiga weberi nö korstnaga käima söed ilma igasuguse õlita või andku jumal, süütevedelikuta. Aga pika vanniga, mida maal kasutan, on väga lux pikemaid orgiaid korraldada, kui rohkem suid, nii et ühes ääres valmivad samal ajal uued söed halupuust. Gaasikaga jääb see jant ära, aga suitsumaitset pole ja minu proovitutega ei saanud jahedama ilmaga temperatuuri piisavalt üles. Valmis ta muidugi saab.
Grill lihal ei pea olema suitsu maitset. Kui söed on korralikult kuumad, siis pole mingit suitsu maitset. Mul on peale gaasika ka 2 suurt isetehtud söegrilli suuremateks üritusteks. Grillitud lihal peab olema ikka küpsetatud liha maitse. Kui suitsu maitset sisse viskab, siis pole söed korralikult kuumad olnud. Sutsuliha pole grillliha või ka vastupidi.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 14:18
Postitas urmas66
Kristjan... kirjutas: ↑12 Juun 2022, 10:10
Tort kirjutas: ↑12 Juun 2022, 08:48
urmas66 kirjutas: ↑12 Juun 2022, 07:39
Minul endal on gaasigrill
Gurmaan ja gaasigrill

Tahtsin just sama asja kirjutada. Gaasigrill ei kõlba küll hea liha tegemiseks. Ma lasin omale paar aastat tagasi teha 4mm paksusest roostevabast BBQ ahju, mida saab ka grillina kasutada. Gaasigrilli viskasin aastaid tagasi jäätmejaama.
Mul sõbral on mingi suurem Kamado, aga no kui seda kasutada ei oska, siis tuleb ka sealt mingi kuiv tallanahk, nagu temal

Aga saab ka väga head liha, kui õigesti valmistada. Gaasika peal saab ainult saasta, muud varianti pole.
Õppige palun süüa tegema ja siis rääkige edasi, sest see on küll diletandi jutt teil mõlemal. Kui teile hästi tehtud grillliha pakkuda, siis te ei tee never vahet millise grilli peal see küpsetatud on.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 16:24
Postitas Stinger
Ise ostsin paar aastat tagasi Nordgardeni kamado kuna kaine peaga sellest poole kallimat rohelist muna ei suutnud endale ära põhjendada kuid uudishimu oli proovida. 600eur oli umbes 50cm sisemõõduga grill. Juurde otsin kuumuse hajuti ehk kiviplaadi mis käib resti alla, restile peale teise korruse ja portselanist aluse millega n.n.beercan chickenit teha. Alguses oli imelik olla kuna ei pidanud grilli kõrval aktiivselt toimetama - kruttima tuld kustutama ja sütt sättima, kuna kuumus on sees ühtlane siis on selle kõrval endal vähe teha. Nüüd läheb kolmas hooaeg ja tulemus on see et see on ulmeliselt hea asi mis asendab nii grilli kui suitsuahju. Suure suitsuahju otsustasin lammutada kuna see ei saanud üldse enam kasutust. Õhtul panen suuretükilise söe keskelt hõõguma ja lepa klotsid süte vahele ja hommikul võtad valmis suitsuliha välja - kogu pingutus. Teine variant 150c juures suitsuliha - panin korraga hunniku kana ja 2 kilost kaelakarbonaadi - kana valmis tunniga siga 2 tunniga ja liha on lihtsalt võrratumt pehme ja piisava suitsumaitsega - lõputu hulk variatsioone võimalik sinna vahele mõelda. Et kamadoga tallanahka teha peab ikka eriline mustkunstnik olema. Seega mina soovitan iga kell ja mitte selle pärast et ise ostsin ja vaja investeeringut õigustada vaid lihtsalt kuradi pädev ja universaalne asi on.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 18:20
Postitas bitter
Nõustun Stingeriga. Plekk-grilliga oli tihtipeale mingi häda. Ju ma pole piisavalt andekas. Keraamilisele üle minnes muutus grillimine lihtsaks, loogiliseks ja mugavaks. Väga rahul. Veebist leiab basic vastavustabeli - erinevad lihad/kraadid/aeg. Mulle piisas. Keraamika hoiab hästi temperatuuri. Tõesti, seal on erilist annet vaja, et midagi korduvalt nässu keerata. Ehituspoest ostsin 10-12€- se pizzakivi juurde, väga häid õhukesi pitsasid saab.
Paar törtsu õlist paberit või gaasipõletiga paarist kohast süsi hõõguma, 5 min pärast kaan kinni ja nõksa aja pärast on kuum. Köögi aknast näen osuti asendi ära. Ainuke tüütu tegevus on restide puhastamine.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 21:17
Postitas urmas66
Stinger kirjutas: ↑12 Juun 2022, 16:24
Ise ostsin paar aastat tagasi Nordgardeni kamado kuna kaine peaga sellest poole kallimat rohelist muna ei suutnud endale ära põhjendada kuid uudishimu oli proovida. 600eur oli umbes 50cm sisemõõduga grill. Juurde otsin kuumuse hajuti ehk kiviplaadi mis käib resti alla, restile peale teise korruse ja portselanist aluse millega n.n.beercan chickenit teha. Alguses oli imelik olla kuna ei pidanud grilli kõrval aktiivselt toimetama - kruttima tuld kustutama ja sütt sättima, kuna kuumus on sees ühtlane siis on selle kõrval endal vähe teha. Nüüd läheb kolmas hooaeg ja tulemus on see et see on ulmeliselt hea asi mis asendab nii grilli kui suitsuahju. Suure suitsuahju otsustasin lammutada kuna see ei saanud üldse enam kasutust. Õhtul panen suuretükilise söe keskelt hõõguma ja lepa klotsid süte vahele ja hommikul võtad valmis suitsuliha välja - kogu pingutus. Teine variant 150c juures suitsuliha - panin korraga hunniku kana ja 2 kilost kaelakarbonaadi - kana valmis tunniga siga 2 tunniga ja liha on lihtsalt võrratumt pehme ja piisava suitsumaitsega - lõputu hulk variatsioone võimalik sinna vahele mõelda. Et kamadoga tallanahka teha peab ikka eriline mustkunstnik olema. Seega mina soovitan iga kell ja mitte selle pärast et ise ostsin ja vaja investeeringut õigustada vaid lihtsalt kuradi pädev ja universaalne asi on.
Sa oled ilmselgelt keskmisest andekam kasutaja ehk sa ei kasuta seda ainult sütel grillimiseks. Kamado on kindlasti vägahea asi BBQ liha tegijale ehk see sinu nn suistutamine liigituks pigem selle alla. uuri veel lihade glasuurimisest ja muust BBQ juurde kuuluvast ja võid veel imeasju sellega teha.
Kes ainult grillib, siis korraliku ükskõik millise (söe või gaasi), grilliga saab alati hea tulemuse. Lihtsalt grillid on natuke erinevad ja pead oskama neid kasutada. Kui kasutada ei oska pole grill süüdi. Isegi malmist grillpanniga saab elektripliidil väga hea tulemuse kui oskad. Ma talvel väiksemale seltskonnale teen üldiselt sellega.
Kes head grillliha tahab, siis alustage sellest, et ostate värsket liha ja maitsestate selle ise ning ärge ostke suurte tootjate vaakumpakendis liha, see on 99% veega tembitud ja sealt head asja ei saa.
Ma ise käin veise- ja lambaliha ostmas Märjamaa lihatööstusest. Siga ostsin siiani ühe seakasvatus talu poodidest kuid need pandi kinni. Hetkel polegi seale head kohta leidnud.
Enn Tobreluts korraladas vanasti grilli kooltusi, kui täna ka veel teeb, siis soovitan käia. Saab paljud keerulised asjad väga lihtsaks. Ma kunagi aastaid tagasi sattusin ühe sõbra juubelil temaga kokku, kus ta tegi seda koolitust nö kõigile. Ma olin siis nö tegelikult temaga kuni ta meile seal tegi midagi ja see "keeras mind suts köögipoole ära" ka. Ta on ka muidu lahe tüüp ehk koolitus ei ole ilmselt kuiv jutt vaid puhas rõõm grillimise huvilisele.
Googeldades leiab tema koduka ja seal ka nii kamado kui kõigest muust grillimiseks palju juttu. Muidugi ta ka müüb neid asju ehk ta on ka hea müügimees
Soovitan ka lugeda " Avameelselt köögist ehk seiklused kulinaarses allilmas " - Anthony Bourdain. See raamat võib ka nakatada. Müügil seda enam pole,aga raamatukogudest leiab. Palju häid nippe lihtsas keeles hea toidu valmistamiseks ja ka muidu lahe kirjatükk tema väga värvikast elust.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 21:43
Postitas ranel
See kõlab selle moodi, et Urmas tuleb mõnele üritusele grilliga kaasa kutsuda

Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 22:02
Postitas bitter
urmas66 kirjutas: ↑12 Juun 2022, 07:39
Ma ei tea kuhu sa teda paiguada plaanid, aga üks kõige ebameeldivam asi on tema suhteliselt suur kaal ja mitte liiga suur toiduküpsetamise ala, võrreldes tema hinnaga. Lisaks ka õrn, puruneb ilmslet kergelt kui midagi juhtub-keraamika ju
Sa oma gaasikaga kärutad mööda õue ringi või miks kaalu pärast muretsed? Mulle just meeldib raske, ei pea nii pingsalt jälgima. Kui hantliga v sangpommiga märki visata, siis on plekist grill muidugi kunn. Lööd haamriga mõlgi välja ja käib jälle

. Cateringi pakkujad, s.h. Tobreluts, sõidutavad oma suuri keraamilisi grille kaubikutega ringi ja veeretavad neid maha-peale. Saavad vist hakkama.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 22:11
Postitas Piipz
Mul on Kamado Bono. Põhiline, mis ma sellega teen, on aeglane küpsetamine. Tuli alla ja siis kahe/kolme/nelja/kaheksa tunni pärast lähen võtan oma söögi. Vahepeal möödaminnes vaatan ainult temperatuuri. Erinevate puuklotside/puupurudega lisan suitsu.
Suur ja raske on ta küll aga ta ei pea kuhugile liikuma.
Ei oska muud teha, kui ainult kiita. Lihtne ja mugav.
Kui on vaja vorsti grillida, siis selleks on mul üks väike ufo.
Kunagi kasutasin gaasigrilli aga sama hästi võib ka toas ahju kasutada, iseloomu pole
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 22:58
Postitas urmas66
bitter kirjutas: ↑12 Juun 2022, 22:02
urmas66 kirjutas: ↑12 Juun 2022, 07:39
Ma ei tea kuhu sa teda paiguada plaanid, aga üks kõige ebameeldivam asi on tema suhteliselt suur kaal ja mitte liiga suur toiduküpsetamise ala, võrreldes tema hinnaga. Lisaks ka õrn, puruneb ilmslet kergelt kui midagi juhtub-keraamika ju
Sa oma gaasikaga kärutad mööda õue ringi või miks kaalu pärast muretsed? Mulle just meeldib raske, ei pea nii pingsalt jälgima. Kui hantliga v sangpommiga märki visata, siis on plekist grill muidugi kunn. Lööd haamriga mõlgi välja ja käib jälle

. Cateringi pakkujad, s.h. Tobreluts, sõidutavad oma suuri keraamilisi grille kaubikutega ringi ja veeretavad neid maha-peale. Saavad vist hakkama.
Ikka ju liigutad teda, terassi ka vaja ju puhastada.
Ma olen selle greenegg omaga teinud ühe tuttava juures vahel ja tavalisel grillimisel pole mitte mingit vahet. Ta ise ei oska sellega üldse midagi peale poest ostetud grillvorstide ja mingi peekoni teha. Stockmannist ostes on see tegelane juba suure sammu kavliteetse grilliha poole teinud. Vahel ma palun, et ta sealt ostaks.
Kui teed juba BBQ ja muid pikajalisi kaane all asju, siis see on hoopis teine teema. Vardas sealiha või restil kana tegemiseks pole seda tõesti vaja. Muidugi kui tahad veel jaapani kööki minna,siis seal on ka ainult kamadoga tehtavaid roogasid.
Ehk minu esimene postitus ikka sel teemal, et mida sa teha tahad.
Re: Milline kamado?
Postitatud: 12 Juun 2022, 23:06
Postitas urmas66
ranel kirjutas: ↑12 Juun 2022, 21:43
See kõlab selle moodi, et Urmas tuleb mõnele üritusele grilliga kaasa kutsuda
Mul on maja kõrval järv ja seal külaplatsil on meil grill, grillijale töölaud ja ka suur laud liha söömiseks.
Grill on raskest rauast ehk rekka veljest ja peale lasin teha roostevaba resti. Panen sinna sületäie lepahalgusid põlema või suure koti sütt ja saab paarikümnele inimesele liha teha.