Rolleri kindlustustasu tsikliga samas klassis
Moderaator: Moded
raitonrait2 kirjutas:scryth kirjutas:Edit: viskaks veel veidi õli tulle...
Kui me räägime õnnetuse põhjustanud kaherattalise juhi isikukahjust, siis ma pean suuremaks ohuallikaks suvalist aeroxi tüüpi, kui busaga tegelast.
Aga aitab vast demagoogiast.kui keegi sulle hayabusga sulle 50 nega sisse sõidab voi aeroxiga 50 nega, siis ma olen suht kindel et aerox põhjustab vähem kahju
Ridade vahelt tuleb ka osata lugeda.
raitonrait2 kirjutas:kui keegi sulle hayabusga sulle 50 nega sisse sõidab voi aeroxiga 50 nega, siis ma olen suht kindel et aerox põhjustab vähem kahju
Kui sa nüüd veidi täpsemalt loed, rääkisin ma õnnetuse põhjustanud juhi isikukahjust.
Kui me räägime liiklusõnnetuse puhul esinevatest kahjudest, siis on neid pmst 4. Vara- ja isikukahju, nii kannatanul kui põhjustajal. Ainus, mida LKF ei korva, on põhjustaja varakahju. Kui me räägime kulutustest LKF kontekstis, ei saa me võtta aluseks ainult ühte nendest kolmest.
Ma ei näe mitte ühtegi põhjust, miks mingi osa liikluses osalevatest sõidukitest peaksid olema vabastatud solidaarsuspõhimõttel kehtivast kindlustusmaksust.
Pidasin silmas seda, et Busaga sõitja on üpris tõenäoliselt vilunud sõitja, aastaid juba liikluses osalenud ning tuleb nii mõnestki ohuolukorrast välja tänu õigetele sõiduvõtetele. Liiatigi pole busa tüüpiline "rullnokaratas".
Paraku ei saa ma sama eeldada rolleripoiste puhul.
Edit: Tegelikult pole mingit põhjust rääkida siin busadest ja aeroxitest. Õigem oleks rääkida kogemustest, vanuse eripäradest, vastutustundest jms keeruliselt mõõdetavatest parameetritest.
Kuna kiivri ja peakolu sisse on keeruline näha, pean ma kaasliikleja hindamiseks teatud üldistusi tegema. Mina kipun üldistama seda pidi, et rolleri sangas võib suure tõenäosusega olla liikluses kogenematu lapseohtu tegelane, kellel lisaks liikluspildile pole välja arenenud ka terviklik vastutustunnetus ega oskus kaks käiku ette mõelda.
Paar päeva tagasi võtsid paar rolleritega tüüpi mulle autole tuulde – sõitsis p*rses nii kinni, et mul hakkas kõhe. Ja kui ma oleks pidanud natuke äkilisemalt pidurdama oleksid need käopojad mul tagaaknast sees olnud. Mis ma siis arvama pean? Et on ikka maru väike oht liikluses?
-
raitonrait2
scryth kirjutas:raitonrait2 kirjutas:kui keegi sulle hayabusga sulle 50 nega sisse sõidab voi aeroxiga 50 nega, siis ma olen suht kindel et aerox põhjustab vähem kahju
Kui sa nüüd veidi täpsemalt loed, rääkisin ma õnnetuse põhjustanud juhi isikukahjust.
Kui me räägime liiklusõnnetuse puhul esinevatest kahjudest, siis on neid pmst 4. Vara- ja isikukahju, nii kannatanul kui põhjustajal. Ainus, mida LKF ei korva, on põhjustaja varakahju. Kui me räägime kulutustest LKF kontekstis, ei saa me võtta aluseks ainult ühte nendest kolmest.
Ma ei näe mitte ühtegi põhjust, miks mingi osa liikluses osalevatest sõidukitest peaksid olema vabastatud solidaarsuspõhimõttel kehtivast kindlustusmaksust.Pidasin silmas seda, et Busaga sõitja on üpris tõenäoliselt vilunud sõitja, aastaid juba liikluses osalenud ning tuleb nii mõnestki ohuolukorrast välja tänu õigetele sõiduvõtetele. Liiatigi pole busa tüüpiline "rullnokaratas".
Paraku ei saa ma sama eeldada rolleripoiste puhul.
nja su jutt õige kyll jh, aga need tsikli mehed teevad ka igast pulli ikka
varsti on yldse nii et jalgratas peab ka arvel olema
Minu meelest on see teema üldse veidi valesse auku.
Peamiseks probleemiks ei ole minu meelest mitte rollerijuhtide mitteosalemine mingi ühiskassa täitmisel vaid olukord, kus igal aastal sigineb liiklusesse hulk sõidukeid, mida justkui olemas ei ole.
Oleks üpris loogiline, et teeliikluses osalemise eelduseks oleks muu hulgas ka piisav sotsiaalne küpsus.
Ma ei kahtle, et ka 10 aastane on võimaline pärast õppimist läbima liikluseksami ja saama rolleriga hakkama. On ta siis selle pärast piisavalt valmis iseseisvalt tänavaliikluses osalema? Tipptunnil läbi Tallinna?
-
Tsikkelröövel
- Tsikkel: Kawa GPZ 550, W800, Jawa 350
- Tänatud: 27 korda
Raitonrait!
Ma arvan, et tsiklimeeste "pullitegemised" nagu ka autojuhtide omad, on oma karistuse juba saanud, kuivõrd nende masinad on registreeritud, kindlustatud, neil peavad olema juhiload etc. ARVESTA, et kui kõik käitukski mõistlikult, ei oleks sanktsioone vajagi!!!
Selles asi ongi, et te poisid olete ju ise endale püksi teinud vindi ülekeeramisega. Sa ise kuulutad, et EI KAVATSEGI Liiklusseadusega tutvuda ja pead täiesti normaalseks otsustavat kiiruseületamist. Ja sellisel ignorandi kombel tahad siis liigelda seaduskuulekate liiklejate hulgas ja usud veel, et sul on ka õigus käituda seal nagu pähe tuleb? Juba selle pärast on vaja midagi ette võtta, et päätust teinud tsiklist on alati tuvastatav, tal number küljes. Aga sinusugune uljaspea? Hops-hops kusagilt jalgväravast sisse ja püüa tuult väljal.
Ma siis tsiklistina küsiks, et miks mina pean maksud maksma, ülevaatusel käima, lube omama jne, kui me liikleme linnas sama kiirusega, meie masinad võtavad tänaval sama palju ruumi jne? Poisid, lõppude lõpuks kehtib ja jääb kehtima reegel, et kuidas kuts külale, nõnda küla kutsile.
Et keegi ei arvaks mind rollumeeste vastustajate hulka, ma ostsin lisaks tsiklile eelmisel nädalal mopeedi kah. Lisaks on taastamisel täitsa klassikaline ja oma 40 aastat vana võrr.
Kunagi olid need jalgrattaload hea teema. Oli väike liiklusteooria ja sõiduoskuste lihvimine. Praegu on asi ikka totaalselt vale. Iga mats olenemata vanusest, võib rolleri sanga hüpata ja tuld anda. Üks päev kimas mingi tibin rolleriga Vabaduse pst'l küll liiklusvoolus, siis kõnniteel jne. Kui ikka roller jalakäijale otsa uhab (ka kiirusel 20 km/h), siis on kehavigastus garanteeritud.
Riik peaks asja ikka reguleerima hakkama. Et rolleriga sõidetakse samas, kus autode ja tsiklitega. Lisaks peaks nad registris olema, et vajaduse korral oleks mille järgi infot taga ajada.
Samas ei peaks juba praegu lubasid omav isik mingit eraldi eksami tegema, vaid saaks load kohe. Vbolla mingi sõidutest, aga see suht pointless. Aga muu kaader peaks mingi teooriaeksami läbima, sest nad on täpselt samasugused liiklejad, kui teised.
Sama kehtiks ka siis kindlustuse koha pealt.
Praegu uhavad aga need rollerid kartmatult ja juhmilt ringi. Kuigi on ka palju normaalseid rollerikasutajaid. Kahjuks kipub see negatiivsem pool ainult liiga suur olema.
-
Jaanus966
Teema algataja
kais kirjutas:Üks päev kimas mingi tibin rolleriga Vabaduse pst'l küll liiklusvoolus, siis kõnniteel jne. Kui ikka roller jalakäijale otsa uhab (ka kiirusel 20 km/h), siis on kehavigastus garanteeritud.
Olen samasugust pilti näinud hommikul Tammsaare teel näinud. Rollerivennike lahmis küll kõnniteel, küll sõiduteel. Ühesõnaga, kus ruumi oli, seal sõitis.
-
Tsikkelröövel
Mopeedi lubade kohta arvan, et piisab, kui seda juhtival isikul on ükskõik, mis liiklusvahendi luba. Noortel rollu oma või siis vanemal inimesel, mis tal parasjagu on. Tegelikult ei pahanda ma ka, kui mingist vanusest alates võib ka lube mitte olla, ma ei ole eriti täheldanud, et nt mingid kalale sõitvad papid eriti lollusi teeks. Probleem on siiski noorukites.
Ja justnimelt näiteks pikivahe, mida rolluvennad peavad (õigemini ei pea), on lausa hirmuäratavalt lühike. Ma pole iial näinud ühtki tsiklimeest, kes sõidaks eessõitjal niimoodi tagumikus kinni, nagu seda teeb iga teine rolluvend. Teil võib ju olla äge noore mehe reaktsioon, aga kasvõi pidurite võimsusest ei ole mõtet rääkidagi võrreldes tsikliga.
oldmoped kirjutas:See teema siin on väga ilmekas näide, miks ma olen koguaeg selline mu** ja nulltolerantsiga igasuguste tuunimiste ja tatnokkade vastu - kui asi hakkab väga käest ära minema, nagu ka momendil kiskuma hakkab, siis lihtsalt hakatakse ju selle vastu midagi ette võtma ja represseerima. Repressioonide alla satuvad aga ka normaalsed ja mõistusega inimesed, kes sama kategooria sõidukeid kasutavad, mis sellest, et nad milleski süüdi ei ole. Sellega suretatakse välja pisikene rahulik ja ökonoomne liikurikategooria, millega vahest ilusal suvepäeval tore randa või suvilasse sõita või niisama ringi kulgeda.
Saan su poindist aru, Oldmoped, aga represseerimiseks seda nimetada küll ei saaks ju. Tegemist on kohustusliku LIIKLUSKINDLUSTUSEGA, mis tagab ka sulle endale ju muretuma asjadekäigu õnnetuse korral.
Et hakkab maksma sama palju kui mootorratta kohustuslik liikluskindlustus.. Makse määramisel lähtuvad kindlustusseltsid statistikast, kui rolleritega juhtub palju õnnetusi, siis on suurem risk. Täpselt samuti ju statistikast lähtudes on noorematel autojuhtidel kallim liikluskindlustus.. olenevalt piirkonnast kus on registreeritud auto jnejne. Ja võrdluseks võib ju tuua ka kaskokindlustuse, kus osadel automarkidel on kordi kõrgem makse, põhjuseks see, et statistika näitab, et neid autosid varastatakse palju, juhtub nendega palju õnnetusi vms.
-
nors
Teema algataja
Kuna liiluskahjusi ei põhjusta ükski liiklusvahend iseenesest, vaid ikka tihend seal lenksu või rooli küljes, siis mina ootan aega millal masinaga liikluses osalevale tihendile kohustuslik kindlustus kehtestatakse.
Ma arvan, et see oleks oluliselt selgem asjade korraldus.
Kuigi nende suhtes, kes ise ühtegi liikurit ei oma ja harva sõidavad oleks see natuke ebaõiglane. Samas praegune süsteem on ebaõiglane näiteks kõigi kaherattaliste sõprade suhtes, sest enamusel meist on ka autod.
-
baltroon
- Tsikkel: Sõber
- Tänatud: 9 korda
- Kontakt:
Olen siiani suht ühel nõul Oldmopediga!
Pigem ootan pikisilmi, nagu Valget Laeva, mõne hulljulge ajakirjaniku kirjutist teemal, "Eesti Politsei ei täida oma kohustusi rollerite talitsemisel tavaliikluses." Samas, hädalahendina, näen ka mina rollerite arvelevõtmist, kuna käin üsna tihti lastega jalutamas kohtades, kus rollerihundid sõna otseses mõttes ringi uhavad. Kõnniteel 50km/h EI OLE NORMAALNE!
Aga noh! Kui riik oma töö tegemata jätab, siis ei saa ta keelata RahvaOmaKaitset ja usu mind, RaitOnRait, kui sa mu pooleteist aastasest pojast otsustad kõnniteel 50 üle kimada, siis peale seda Sa soovid, et Sa poleks rollerit mitte kunagi näinudki. Kohtus nimetatakse sellist asja otseloomulikult afektiseisundiks
![]()
Seniks aga kõike kaunist.
![]()
-
oldmoped
- Tsikkel: Misasi see veel on?
- Kontakt:
alar kirjutas:Makse määramisel lähtuvad kindlustusseltsid statistikast, kui rolleritega juhtub palju õnnetusi, siis on suurem risk.
Antud teema aluseks olevas jutus on tegu puhtalt numbrite laest vaatmise ja eeldamisega. Mittemingit ametliku statistikat selle sõidukiklassi kohta olemas ei ole! Ma olen liikluskindlustuse pooldaja, aga ma jonnin ja jäängi jonnima, kui kõigil muudel sõidukikategooriatel on kindlustusmakse sõltuvuses sõiduki võimsusest, ühel sõidukikategoorial tahetakse määrata see hinnaklass kümnetes kordades suurem, kuna avastati, et kw nagu pole ollagi ja muidu saavd nad iiga vähe raha.
Lisaks järjekordselt see, et kaua ma pean puust ja punaseks tegema, et inimesed aru saaksid ja ei räägiks rolleritest - seaduse mõistes ei ole sellist sõidukikategooriat olemas!
Lisan oma ennem tehtud mootorrataste maksustamisettepanekule, et kuna streetfighterid on sellised kahtlased ja liikluses nõeluvad sõidukid, millega saab juhtuda palju õnnetusi, siis peaks kõigil naked bikedel olema liikluskindlustuse koefitsent 8,3
-
TLH
- Tsikkel: külka M; Kawasaki
- Tänanud: 2 korda
baltroon kirjutas:Pigem ootan pikisilmi, nagu Valget Laeva, mõne hulljulge ajakirjaniku kirjutist teemal, "Eesti Politsei ei täida oma kohustusi rollerite talitsemisel tavaliikluses."
tsiteerin Riho Tänakut: Rolleritega pole mingit probleemi - korjame kevadel kõik kokku ja saadame ekspertiisi, sügisel anname tagasi ![]()
On seadusesilmasid, kellel on huvi mopeedide vastu ja üks minu sõber tegi viimati laupäeval ühele rollerihundile täispaketi - kindlustus, registreerimine, ülevaatus, juhtimisõiguseta sõit....
ekspertiisi saadetaks neid kahtlasi mopeede ka hää meelega, aga sageli pole kuhugi saata. lihtne on Yamahadega ja muude tuntud kaubamärkidega (margiesindused on olemas), aga kui on mõni suvaline hiinakas kataloogikaup, siis sellistele ei taha keegi eriti ekspertiisi teha...
-
K-1
Teema algataja
Oldmoped pani teemale tegelikult punkti juba oma esimeses postituses siia teemasse.
Kindlustus on igavesti tore asi - aga kui kui ma pean 2-3 aastaga maksma masina ülalpidamise peale samapalju kui ta üldse väärt on siis ei ole asi ikka päris öige... (Ostsin kasutatud masina)
...Ei tohi olla võimsamad kui 4kw...
Old - kuskohast sa selle aspekti LEst välja lugesid?
Ja kui läheks ka vöimsuse möötmist vaja mis nad siis viivad selle Tartusse WRi düno peale vöi?
õige on et politsei neid rollerijuhte suudab vähe kätte saada ja peedistada.
SUUR NAER - tulgu sinikuued siis Tallinnas iga reede öhtu Järve Selveri parklasse ja saavad kuu ajaga 80% linna huntidest ära "peedistada" - Praegu toimuva asja nimi on politseinike teadmatus ja viitsimatus.
Ükskord ometi tuleks see motoroller juba "MOOTORRATTA" alla liigitada... mis vahet seal on kas sul on triikraud mis läheb 120kmh välja või mõni 400 kupsine "mootorratas" ?!?!!?
Vahe on selles, et 400 kuubine tsikkel jääb sellelt kiiruselt seisma kah.
Ühesönaga üritatakse lihtsalt mingit moodi olukorda kontrollida - samas asjaoludesse absoluutselt süvenemata. Ja kurat keegi teine eestlane saab veel rikkamaks kah pealekauba! ![]()
Saaksin enda rolleri mootorile terve mootoritäie ringrajal vöistlemiseks ette nähtud juppe tellida ja mitte keegi ei saaks kobiseda, sest köigel EEC litsents olemas.
Ja need piirajad - saan täitsa aru, et EI TOHI neid maha kitkuda aga kui need kurat ei lase mootoril normaalselt töödata siis pean neid jubinaid päris ebavajalikuks.
-
oldmoped
- Kontakt:
K-1 kirjutas:Old - kuskohast sa selle aspekti LEst välja lugesid?
Mootorsõiduki ja selle haagise tehnoseisundile ja varustusele esitatavad nõuded 1
[RTL 2006, 84, 1537 – jõust. 4.12.2006]
...
Teede- ja sideministri 18. mai 2001. a määruse nr 50 «Mootorsõiduki ja selle haagise tehnoseisundile ja varustusele esitatavad nõuded» lisa 1
lisandus B
SÕIDUKITE JAOTUS KATEGOORIATESSE JA KLASSIDESSE
- L kategooria sõidukid on kahe või kolmerattalised mootorsõidukid, sh alltoodud nõuetele vastavad neljarattalised mootorsõidukid:
a) L1e kategooria (mopeed) on kaherattaline sõiduk, mille valmistajakiirus ei ületa 45 km/h ja mille sisepõlemismootori töömaht ei ületa 50 cm3 või mille elektrimootori suurim püsi-nimivõimsus ei ületa 4 kW;
b) L2e kategooria (mopeed) on kolmerattaline sõiduk, mille valmistajakiirus ei ületa 45 km/h ja mille sädesüütega sisepõlemismootori töömaht ei ületa 50 cm3 või mille elektrimootori suurim püsi-nimivõimsus ei ületa 4 kW;
f) L6e kategooria (kerge neliratas) on neljarattaline mootorsõiduk, mille valmistajakiirus ei ületa 45 km/h, mille tühimass, elektrisõidukitel akude massi arvestamata, ei ületa 350 kg ja mille sädesüütega sisepõlemismootori töömaht ei ületa 50 cm3 või muu sisepõlemismootori suurim kasulik võimsus ei ületa 4 kW või mille elektrimootori suurim püsi-nimivõimsus ei ületa 4 kW. Temale rakenduvad L2e kategooria sõiduki tehnilised nõuded, kui üksikdirektiivides ei ole ette nähtud teisiti;
....
Nüüd üle pika aja seda sõnastust lugedes, vaatan, et Eestis momendil kehtivas seadusandluses on 4kw piir vaid elektrimootori puhul kõigil mopeedidel kolme ja neljarattalistel mopeedidel diiselmootori korral (seljuhul ei laiene jälle kubatuuripiir). 50cc bensiinimootori korral võimsuspiiri ei ole.
![]()
-
zybyx
Teema algataja
aga võtame sis jalgratturid ja jalakäiad kh arvele?
naelaga numbrimärk selga ja kindlustus kh....
ja 45km/h pole tore sõita kui mõni "kõva biker" oma r1 sul nii lähedalt tagarattapeal mööda laseb et situ või täis.
minge proovige linnas sõita rolleriga päev otsa 45km/h ja lugege kokku mitu korda teile signaali lastakse, mölisetakse või millegiga visata üritatakse.
arvestades et nö suured ja targad mehed siin bikeidega korralikumad on kui rolleristid sis vaevalt... võtke või õhtune tartu. mulle oleks aardla ristil äärepealt tagant sisse sõidetud bikeiga ning pole võimalik et kui sul on vähemalt 125cc et sis vaikselt kohalt ära mindakse
peaasi ju et kõik näeks kui äge sa oled, kui sõita linnas sis näeb rohkem bikereid ja auto juhte kes seadust ei mõista ning peavad rolleriste märklaudadeks. kes ikka usuks last kui suur kuri bmw vend väidab et talle keerati ette....
ma võin enda rolleri arvele võta ja kindlustada kh aga 45km/h ma küll sõitma ei hakka kuna 55-60 km/h on endale ja masina tervisele kasulikum kui 45km/h ![]()
-
B.i.G
Teema algataja
madone kirjutas:
Asoh no siis on hästi ju... tited rollerite sangast maha! A.. kat, kindlustus jms juurde käiv - peaks ju tagama küll juba selle, et 10 a. ringi ei raketeeri
Tere Mikk
A1-est ka piisaks,sest siis oleks neid abimootorigajalgrattureid tunduvalt vähem.Ja kui arvestada veel seda et Tartus õhtuselajal liikleb neid veel ilma valgustuseta,siis ma ei tea mille eest politsei palka saab?
Lgp Veikko.
Selles suhtes, et tited lenksust maha on sul tuline õigus aga see, et rolleriga sõitmiseks peab A1. olema on küll täielik "pullikaka".
Mina näeks sellist lahendust, et rollerid registrisse&alla mingi vanuse (näiteks 12.) ei või rolleri selga istuda, kuna neil kuradi pärdikutel puudub ohu tunne täielikult!!!
Asja saaks kontrolli all hoida nii, e tAS. Eesti politsei HAKKAKS LÕPUKS tööle, st. igast "rolleri mass kontrollid", tänavatel varustuse&vanuse kontroll jne. Praegusel hetkel on asi täiesti käest ära- sõbra väike vend(14) sõitis ca 70km/h radarisse, härra politsei tegi mõnisada krooni travhi&saatis poisi ära koju. Seadus näeb aga ette, et 50cc mopeed/roller ei või sõita kiiremini kui 45 km/h, seega peaks selise juhuse korral rolleri käest võtma&ekspertiisi viima ![]()
EDIT: puhuma peaks ka neid panema hakkama- raudpolt, et reede õhtuti on vähemalt 40% neist mõne õlle või Gin`i sisse lürpind
-
ThaNukks
Teema algataja
zybyx kirjutas:aga võtame sis jalgratturid ja jalakäiad kh arvele?
naelaga numbrimärk selga ja kindlustus kh....
ja 45km/h pole tore sõita kui mõni "kõva biker" oma r1 sul nii lähedalt tagarattapeal mööda laseb et situ või täis.
minge proovige linnas sõita rolleriga päev otsa 45km/h ja lugege kokku mitu korda teile signaali lastakse, mölisetakse või millegiga visata üritatakse.
arvestades et nö suured ja targad mehed siin bikeidega korralikumad on kui rolleristid sis vaevalt... võtke või õhtune tartu. mulle oleks aardla ristil äärepealt tagant sisse sõidetud bikeiga ning pole võimalik et kui sul on vähemalt 125cc et sis vaikselt kohalt ära mindaksepeaasi ju et kõik näeks kui äge sa oled, kui sõita linnas sis näeb rohkem bikereid ja auto juhte kes seadust ei mõista ning peavad rolleriste märklaudadeks. kes ikka usuks last kui suur kuri bmw vend väidab et talle keerati ette....
ma võin enda rolleri arvele võta ja kindlustada kh aga 45km/h ma küll sõitma ei hakka kuna 55-60 km/h on endale ja masina tervisele kasulikum kui 45km/h
Tegelikult ei olegi probleem selles, et kui kuskil pea magistraalil 55-60kmph ühtlases liiklusvooga kaasa sõidad. Probleem esineb pigem õuealadel, jalgratta- ning kõnniteedel, kus ei arvestata absoluutselt teistee inimestega ega ka esinevate ohtudega. Pooldan rollerite arvele võtmist, kuna suures osas on need sõiduvahendid väga sarnased ja nende tuvastamine tagant järgi on sama mis nõela otsimine heinakuhjast.
P.S Elan ka Tartus ning ei möödu tundigi, kui pirogovi platsil ilusat ilma nautides ning õllet lastes, ei vuha sealt mööda mõnd laternateta või kiirus piirangut eiravat rolleriga tatipadrunit.
-
oldmoped
- Kontakt:
B.i.G kirjutas:Mina näeks sellist lahendust, et rollerid registrisse&alla mingi vanuse (näiteks 12.) ei või rolleri selga istuda, kuna neil kuradi pärdikutel puudub ohu tunne täielikult!!!
Tundub, et liikluseeskirjadest oled Sa siiani väga kauge kaarega mööda käinud, et sellise ettepaneku teed - momendil kehtivas seadusandluses on see alumine vanusepiir 14a ja 14-15 aastasel mopeedijuhil peab olema mopeedijuhiluba (mille eksam ei olegi eriti erinev a-kat eksamist). Lubade nõuet ei ole momendi alates 16'ndast eluaastast - eeldatakse, et selleks ajaks on mingi elukogemus, liiklusest arusaamise oskus ja enesealalhoiuinstinkti alge juba tekkinud.
-
zybyx
Teema algataja
ThaNukks kirjutas:P.S Elan ka Tartus ning ei möödu tundigi, kui pirogovi platsil ilusat ilma nautides ning õllet lastes, ei vuha sealt mööda mõnd laternateta või kiirus piirangut eiravat rolleriga tatipadrunit.
huvitav, huvitav miks ma seda märkand eriti pole? seal sõidetakse normaalseslt. pealegi kui neil seal kiire on sis meibi nad ei taha kiviga saada?
naq ühel kokkutulekul kus 70 rollerit sealt sõitis ning tagapool üritati neid kiviga visata mille tulemusena visati mingi bemmi aken sisse...
ja ega need bikerid ning autojuhid seal piro ees kh paremad pole.
kas sa neid ei ole tähele pannud? tuleb tagarattal ja umbes 90km/h hoolimata kas keegi on tee peal või mitte sis äkkpidurdus korra tuleb üle õla vaadata kuidas sõber järgi teeb ning kas kõik nägid ikka.....
võtke ette statistikad ning rollerite õnnetusi on võrreldes teiste liiklusvahenditega märksa väiksem.
ja enne kui räägite kiiruseületamisest mõelge kui kiiresti te ise sõdate????
jh on ka neid rolleriste kes sõidavad naq ajudeta ahvid. enamus neist on 10-14a. ja 40 -....a.
kuid igas valtkonnas tuleb selliseid ette.
keegi kuskil mainis sellest pistelisest ette keeramisest. proovige rolliga sõita pikkivahet hoides ja kohe ronib kuskilt mõni taksojuht vms. kes surub su pms. äärekividesse.
jah see jalakäiatetee peal sõitmine on minu arust tõesti s**t varjant.
ning mopeedil peab pms põlema aind ees latern ja taga vähemalt helkur.
olen isegi paar korda sõitnud mööda ratta teed siriuse juures ning alati arvestand sellega et kui keegi tuleb sis saan kas kõrvale keerata või pidurdada.kuid ei pea tglt seda eriti õigeks et mopeediga võib sõita ratta teel.
-
B.i.G
Teema algataja
Tundub, et liikluseeskirjadest oled Sa siiani väga kauge kaarega mööda käinud, et sellise ettepaneku teed - momendil kehtivas seadusandluses on see alumine vanusepiir 14a ja 14-15 aastasel mopeedijuhil peab olema mopeedijuhiluba
Tean seda. Võibolla väljendasin ennast halvasti aga just sellele vihjasingi, et kui politsei tööd tegema hakkaks ja kõik lubateta- ja alla 14 aastased sõitjad liilusest ära korjaks, paraneks olukord tunduvalt ![]()
Rolleri (mopeedi- for oldmoped) värk on ika tõesti pisu mööda
Ise olen sis ka rollerimees, 16a vana, oman mopeedilube, piiratud õigusega autojuhilube ja hetkel tegemisel a1 load. Sõidukogemust rolleril 3 aastat ja 16000km. Se oli niisama tutvustuseks.
Minu arust on see uue seaduse asi nii segaseks suudetud ajada, et mitte muhvigi aru enam ei saa. Ühelt poolt räägitakse, et me teeme, me mõtleme (juba 3 aastat nii), teiselt poolt juba väidetakse, et seadus vastu võetud ja jumal teab mida veel. Ise pean ennast suhteliselt hästi rolleritega Eestis toimuvast teadlikuks aga mina ei saa midagi aru enam. Selle võiks lõpuks selgeks teha, mis sis saab.
Ja selle rikkumiste külje pealt ka juttu. Oma 2-3 aastat tagasi kui me isaga autoga sõitsime oma kodukandis väikestel tänavatel (isa oli kõrval) peatas meid politsei ja saime trahvi, peale seda on minu käitumine liikluses tõsiselt alalhoidlikuks ja rahulikusk muutunud. AGA. Ma arvan, et meie foorumikaaslastele motikameestele ei tule võõras ette see, et kunagi kuskil ikka tahaks veits vajutada (muidugi mitte kõnniteel või ummikus autode vahel). Sellega ma ei taha muidugi õigustada neid, kes linnas vähemalt 70km/h liiklevad ja kiirus langeb alla 70 vaid punase fooritule taga kui sedagi.
Üks asi jääb veel mõistmatuks, mina aru ei saa kuidas kõik näevad igasugu hulljulgeid asju tegevaid rollerijuhte liikluses pidevalt. Mina ise pole sääraseid tükke tegevaid mehi veel varem näind nagu te siin räägite. Kõik jutud ala tuleb täiega, sis punane fooris ja lipsab rohelise jalakäia tule alt läbi jne. Maiteagi kohe, pole midagi ni haiget veel varem näind lliikluses. 70km/h sõitvad taburetid/föönid või kuidas iganes neid kutsutakse on muidugi igapäevased.
Veits kriitikat ka suurtele meestele. Me kõik mõistame, et igasugused bike'd, streetfighterid või maitea mis uudsed imeloomad pidurdavad kui võluväel aga se ei õigusta neid mehi, kes liiguvad keskmiselt 100km/h linnas. Kui linnas sõites lendab taha mingi bike, lappab mõned käigud alla ja sis lendab hetkega 100km/h mööda ning teeb sellist häält, et kuku või ümber. Ise ehmusin ykskord nii, et süda pidi seisma jääma.
Enamus suure mootoriga masina omanikud kiruvad rollerimehi nii maa põhja, et kohe häbi on rolleriga sõita. Rollerimehele viskab käppa keskmiselt 1/30 mootorratturist nt. Ega te ise teete ka ju pätti aga politsei ei viitsigi tegeleda teiega. No mida sa ikka teed kui mees tuleb mingi 1300 gixxeriga 243km/h radarisse. Tüüp saab auto selleks ajaks käima kui bikevend kodus masinat peseb juba. Ja numbrimärki ei jõua sellisel riistal ka elusees jälgida.
Ühesõnaga
Minu enda arvamus, kes teab kui õige või vale see on, on selline, et rolleri/mopeedijuhtidel peaks olema vastav juhiluba mistahes vanuse puhul aga registreerimistest ja muust kaasnevast võiks neid säästa. Kui kõigil rollerijuhtidel oleks läbitud vastav koolitus ja kuulatud loengud kaherattaliste õnnetuste ja ohtude kohta oleks liikluspilt hoobilt teistsugune.
pikk jutt s**t jutt (tuli kohe tuju lobiseda) aga äki kellegi arvamus ühtib minu omaga
Tuning Projekt OÜ
mob: 56625803
mail: ingo.kikas@gmail.com
http://www.kickasstuning.ee
Ingo Kikas
-
ciklimeez
Teema algataja
Tekkis selline mõte:
Heakene küll, paneme mopeedid- rollerid lubade, kindlustuse, registreerimise ja teh. ülevaatuse alla...
Linnas ju igati teostatav. Samas hakkab aga siis see eeskiri kehtima kogu Eesti ulatuses. Ja nüüd ma siis kujutan ette, kuidas kuskil ääremaal elav pensionieas papi või mammi, kellel poeskäiguks Riga, Delta, Hiina roller või muu sarnane sõiduriist olemas, hakkab end 3-päevaseks reisiks ette valmistama, et lähimas ARK-is see asi teoks teha. On ju meie maal ka selliseid kohti, kus lähima ARK- ini tublisti üle poolesja versta maad. Kahtlane, kas mõni võrr, millega aastaid ainult põlluvaheteedel kümnekilomeetriseid otsi sõidetud, sellist reisi vastugi peab. Samuti ei lähe see taat ka liikluseksamile. Seega- kui sellised eeskirjad peakski tulema, siis 100% nende täitmist küll oodata ei maksa. Taat ja memm teevad ikka seal põlluvaheteel omad sõidud ära ja kui seadusesilmale pihku jäävad on süüdlased surmani.
Selline nägemus siis asjast, nii linna- kui ka maamehe pilguga korraga.
oja kirjutas:mina isiklikult näen neid rollerijuhte kes igast ime nalju tänavatel teevad küll päevas ikka paar korda. ja kui liigutakse tavaliikluses siis peab olema ka vastav väljaõpe ja koolitus (load, registreerimine ja kindlustus), mis sest et sõiduk on lahjem.
Eelkõnelejaga täiesti nõus! Naabrimehe autole lajatas "pisike tatipadrun" rolluga külje pealt sisse...hmmmm, kahju ca 80000.-! Õnneks jäi 13a. poisike suht terveks (lendas kõrge kaarega üle auto haljasalale). Läks ca 4 kuud enne kui lõpuks poisi papa peale tõsist vestlust soostus remondi kinni maksma - mille krdi pärast pean ma hakkama kinnimaksmisest (süüdlane politsei pool tuvastatud)keeldumise puhul kohtuuksi kulutama liiklusavarii puhul, kui sellega peaks tegelema kindlustus?
-
pahadeplaneet
- Tsikkel: t*** seda teab,aga liigub!
- Tänatud: 2 korda
oldmoped kirjutas:capten kirjutas:kahju ca 80000.-!
Sõitis rolleriga g-mersul kere kõveraks?
Lgp Old...
Sõbral sõideti parklas kergelt stangele pihta,ma vaatasin väga väga tähelepanelikult ja tuvastasin 2 kriimu mille saaks välja poleerida.
Kindlustus hinndas kahju 10000 eesti kroonile.Auto oli 99a bmw 530td
Nii et selleks ei pea kere kõveraks sõitma et 80 tuhat saada kokku.
................................................................................................
Ma arvan et avalikel teedel võiks kõigil sisepõlemis mootoritega liikuritel olla ühine kindel sõna(kõik on võrtsed)
Lgp Veikko.
www.facebook.com/realbikerid
-
Tsikkelröövel
Baleno turvapadjad üksi olid 60 000.-
Aga mis puudutab papisid võrriga, siis see on küll point, kus tuleb midagi välja mõelda. Nad ei tee ei kindlustust ega lube ja neilt seda nõuda tundub mulle ka kuidagi...
Produtseerida rikkujaid ei saa ka olla eesmärk omaette.
See takkajärgi tarkus, aga teinuks politsei õigel ajal tööd rolleristidega (st et liignoored liiklusest maha, lubade kontroll, täielik kontroll eeskirjade täitmise suhtes (nt liiklemine keset teed, piirajad maas jne)), ei oleks see küsimus sel kujul ilmselt tõusetunudki. Aga praegu on tõesti nii - paneb nolk sulle küljelt sisse, jätab sodi ratta samma maha ja kaob volks-volks üle aedade. Sinul on ainult olematuks sõidetud ratas ja puruks sõidetud auto. Kõik.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.