A-kategooria kursused

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

Henn
Tsikkel: Honda
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 37 korda

Re: A-kategooria kursused

Lugemata postitus Postitas Henn »

► Näita Spoilerit
Kuidas see sularahaskeem töötab? Õpilane peab ennast registreerima a-kat koolitusluba omavas koolis. Õpetajal peab olema õpetajatunnistus. Kas kursuse maksumusest osa läheb maksuvabalt õpetajale ja kool võtab siis midagi, et üldse mingit käivet näidata? Õpetaja ilmselt pole siis kooli palgal vaid nö "vabakutseline", toimetab siin ja seal. Ma olen ebaausa konkurentsi vastu, aga kuidas seda õpilasele selgitada. Täna määrab hind väga palju.

Kasutaja avatar

Tuuletallaja
Tsikkel: Neegrikaksik
Tänanud: 84 korda
Tänatud: 53 korda

Lugemata postitus Postitas Tuuletallaja »

Eestis kehtib sularaha ning vastastikuse kokkuleppe ja korrektse dokumenteerimise korral pole siin midagi imelikku... kui just ei soovi tasuda natuuras või nutria nahkades (ehk saab ka siis määrata mingi ekvivalendi).
Minu jaoks on see kõik siin üks sotsiaalne eksperiment :bsmile:
Hooaja välisel ajal kompenseerin sõidunälga mölisemisega.
'96 XRV750
'97 XL600V
'89 Jawa 638

Antt1
Tänanud: 2 korda
Tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas Antt1 »

86-ndal tegin ise ka niimoodi eksamid, et kõigepealt oli teooria, siis C-kat linnasõit, B-kat platsisõit ja lõpetuseks küsiti et kas A-kategooriat ka keegi tahab. Kõik tahtsid. Miilitsad said pika väntamise tulemusel oma mootorratta käima ja käskisid igaühel samas maja taga platsi peal üks silmajärgi kaheksa sõita. Ja rsk, kes tsikli välja suretab see on läbi kukkunud ja kõik need samuti kellel veel sõitmata sest nemad seda ronti enam uuesti käima panema ei hakka :) Tallinnas, Pirital tehti niimoodi tsiklieksamit.

Juhiluba anti küll pihku ja nüüd tahtsingi küsida et kas praktilist sõitu ka kuskil õppida saab? Ma ikka sõidan vahelduva eduga aga aina rohkerm hakkab tunduma et valesti. Eriti tundub niimoodi siis kui kuskilt juutuubist vaadata kuidas mõni guru käseb vasakule pööramiseks paremale keerata ja toob juurde joonised esihargi geomeetriast . Ja muud taolist.

Mõne asja olen vahepeal ikka selgeks saanud - kasvõi seda et pidurdada on õigem esirattaga. Üksaasta ostsin Condori, see on Ducati baasil mootorratas aga mootor oleks nagu valetpidi peale sattunud. Pidurdatakse vasaku jalaga ja käiguvahetus on paremaga nii et esimene üles ja kõik ülejäänud alla. Ostsin ära, läksin alevi vahele sõitma ja juba esimese Stop-märgi all vahetasin käigu üles ja sõitsin hooga ristmikule. Mingi 50-kilomeetriga jäi tegelikult lihasmällu et kui pidurdada siis käega. Muidu peab kõigepealt hakkama meenutama, et millega ma parasjagu sõidan.

Aga jah, kuskil kursusel oleks selline õppimine vähe valutum ja eriti hea kui ka keegi seletaks et miks just nii või teisiti peab tegema.

Assamait
Tsikkel: Eff Zett Quus
Tänanud: 95 korda
Tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas Assamait »

Antt1 kirjutas: Eile, 01:56 Juhiluba anti küll pihku ja nüüd tahtsingi küsida et kas praktilist sõitu ka kuskil õppida saab? Ma ikka sõidan vahelduva eduga aga aina rohkerm hakkab tunduma et valesti. Eriti tundub niimoodi siis kui kuskilt juutuubist vaadata kuidas mõni guru käseb vasakule pööramiseks paremale keerata ja toob juurde joonised esihargi geomeetriast . Ja muud taolist.

...

Aga jah, kuskil kursusel oleks selline õppimine vähe valutum ja eriti hea kui ka keegi seletaks et miks just nii või teisiti peab tegema.
Ma ütleks küll, et mingit hullu koolitust küll vaja pole... See "vasakule pööramiseks paremale pööramine" tuleb alateadlikult... Kui sul pole suuri probleeme, et vägistad ratast hullu moodi, et see sinu poolt soovitud suunda läheks, siis sa juba teed seda.
Võta mingid lauged kurvid ja juhi mootorratas lenksu asemel kerge kallutamisega... Tunned, et lenks liigub... See ongi see, millest jutt. Arenda seda edasi... Hakka ise lenksule survet avaldama sinna suunas, kuhu ratas vihjas...

Keegi tark ütles "Ära sunni ratast vägisi midagi tegema... Ratas teab ise paremini, kuidas midagi teha, sa pead rattal laskma lihtsalt oma tööd teha" :bsmile:
Tuntuim Läti rallisõitja - Kurvis Kraavis; tuntuim Läti mootorrattur - Kurvis Kallutas
Kasutaja avatar

MannyEric
Toetajaliige
Tsikkel: Africa Twin
Tänanud: 92 korda
Tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas MannyEric »

Antt1 kirjutas: Eile, 01:56 Juhiluba anti küll pihku ja nüüd tahtsingi küsida et kas praktilist sõitu ka kuskil õppida saab? Ma ikka sõidan vahelduva eduga aga aina rohkerm hakkab tunduma et valesti.
https://www.emmk.ee/motosurvival-2023
Olen ise kursuse läbinud ja soovitan

Honda XL1000V '02 -> Honda CRF1100L '20

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”