Puurida, puurida, puurida jah!

See on kommuuni see osa, kus saab motovaba juttu ajada.

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

Henn
Tsikkel: Honda
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 66 korda

Re: Puurida, puurida, puurida jah!

Lugemata postitus Postitas Henn »

jkristjan kirjutas: 24 Okt 2022, 12:47
Huvitav kas küttepuu hinna keerab eratarbija jaoks perse ka see, et tööstuses jäägid lähevad kõik hakkeks ja katlamajad/elektrijaamad ostavad selle hea meelega ära? Vanasti ma mäletan, et keskmise vaese inimese küttepuu oli saeveski "pind", mis hoovi peale koormast maha kallutati ja siis inimesed ise saagisid kreissaega ja ladusid. Tahaks ka sellist materjali tellida ja see peaks ometigi oluliselt odavam olema, kui mistahes valmis halg või isegi toores kasepalk, aga ei näe, et keegi kuskil pakuks. Ja muidugi sama asi igasuguste muude jääkidega, nt vanad kaubaalused, neid tekib ilmselt päris palju, aga keegi pole huvitatud nende müümisest eratarbijale väikeste koguste kaupa. Kreissae hääl oli eramajade piirkonnas veel mõnda aega tagasi sama tavaline, kui nüüd muruniiduki oma, aga enam seda ei kuule.
Kaubaaluseid ei tohi niisama jagada või odavalt müüa. Seda reguleerib pakendiseadus (majja sissetulev kogus ja väljaminev). Eraisik ei ole pakendi käitleja. Kombikatlamaja on ja lükkab alused katlasse. Siin on ka riigi huvi, tasuta saadud asjadelt ei laeku käibemaksu. Varsti peavad halupuu müüjad oma käivet deklareerima, siis on hind kirves+km. Kogukond rendib rekka ja toob Soomest, Poolast või kuskilt odava halupuu. Aga püüa see kogukond kokku saada. Võimatu, ei saa ju olla, et naaber saab ka odavalt - ostame kõik eraldi ja kallilt.
Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige
Tsikkel: XV1900
Tänanud: 696 korda
Tänatud: 458 korda

Lugemata postitus Postitas yeekim »

Hoi!

Vähemalt Tartumaal on selliseid 3rm pinnupakke müügis olnud....
Saadetud kettaga lauatelefonist!

Teema algataja
will111
Tänanud: 47 korda
Tänatud: 396 korda

Lugemata postitus Postitas will111 »

Mootorsae, kreissae häält, ja nüüd täiesti omaette uue nähtusena veel lisaks sellele ka puulõhkumismasina häält kuulen sel suvel ja eriti nüüd sügisel esimest korda suhtkoht igast ilmakaarest, iga päev.
Sellist asja pole siin omakandis kuulnud vähemalt viimased 20 aastat ma arvan, mitte kordagi varem! Noh teatud inimesed küll jah on alati olnud, kes mingeid oma palke kreissaega on teatud ajal lõiganud aga see oli ka kõik. See, mis käesoleval hooajal toimub on ikka nagu täiesti teises maailmas viibiks. Tõsi küll, et palju on ka "majapidamisevahetusi" toimunud ümberringi. Penzad on välja surnud ning uuem kaader kolib asemele.

Ilmselt suures osas ajab küttepuu hinda täiesti ulme kõrgustesse ka see, et müüjad/tegijad lihtsalt lähevad üldise hullusega kaasa. No kui elekter on näiteks kordi kallim, gaas kordi kallim jne siis paneme meie kah hinna mitmekordseks, küll ostetakse :D ja kui lollid ostavad ka (a'la 150-200eur ruum) siis loomulikult panevad ju kõik hinna selliseks! Muidugi tegelikult see elekter (keskmiselt) vist ikkagi päris mitut korda eelnevast kallim nüüd enam kõigi nende universaalsete teenuste ja igasuguste riigi hüvitamistega ei ole. Vähemalt mitte eelmise aasta suhtes. Nii et tegelikult on üsna arusaamatu, kust p*rsest need küttepuu hinnad võetakse, aga no ju siis nõudlust on. Mingid landkruiseritega tädid kuskil tallinnas/viimsis pidid rõõmuga ostma ka 200+ eur küttepuud :wack:
Kasutaja avatar

Tuuletallaja
Tsikkel: Neegrikaksik
Tänanud: 125 korda
Tänatud: 77 korda

Lugemata postitus Postitas Tuuletallaja »

Tuleb külm talv <= valge mees teeb puid! (togi)
Minu jaoks on see kõik siin üks sotsiaalne eksperiment :bsmile:
Suu võib käia, mootor peab käima!
'96 XRV750
'97 XL600V
'89 Jawa 638
Kasutaja avatar

ranel
Tsikkel: 2x XL600V, DT125R, DRZ-E
Tänanud: 70 korda
Tänatud: 374 korda

Lugemata postitus Postitas ranel »

► Näita Spoilerit
Ma see aasta ei näinud ega kuulnud mingit kodust puude tegemist linnas. Küll oli aga näha pea iga õue peal suuremat või väiksemat puuriita. Mõnede puhul oli näha, et puuriidad ulatusi puukuuridest välja ning ühel juhul oli ka näha, kuidas uus puurkuur kerkis. Ju võeti natuke rohkem varuks, kui tavaliselt.

Aga noh mõneti hea reaalsuskontroll see ümberringi toimub. Odav elekter ja odavalt tuba soojaks polegi nii iseenesest mõistetavad asjad nagu viimased aastad tundunud on.
http://tsiklireisid.blogspot.com/
Mootoritõstuki rent Tartus 15 EUR päev. 55684121. www.rsrehvid.ee Mobiilne rehvivahetus Lõuna- Eestis. 53 843 843 Mitas, Bridgestone, Michelin, Pirelli, Maxxis ja Metzeler mootorratta rehvide ning sõiduauto rehvide müük

Teema algataja
will111

Ei linnas pole ma samuti midagi sellist kuulnud ega näinud. Vaevalt, et siin kalamajas kellelgi üldse kreissaagi on...kui kohalikus fb grupis sellist terminit mainida siis ilmselt 90+% inimesi ei saaks absoluutselt aru, millest jutt käib :D Küttepuid pole samuti arvatavasti suurem osa siinseid uusasukaid kunagi oma elus näinud
Kasutaja avatar

Tuuletallaja
Tsikkel: Neegrikaksik
Tänanud: 125 korda
Tänatud: 77 korda

Lugemata postitus Postitas Tuuletallaja »

will111 kirjutas: 27 Okt 2022, 03:53
Ei linnas pole ma samuti midagi sellist kuulnud ega näinud. Vaevalt, et siin kalamajas kellelgi üldse kreissaagi on...kui kohalikus fb grupis sellist terminit mainida siis ilmselt 90+% inimesi ei saaks absoluutselt aru, millest jutt käib :D Küttepuid pole samuti arvatavasti suurem osa siinseid uusasukaid kunagi oma elus näinud
Karta on, et kui kreissaag uulitsal kräunatab, kujundavad need ülejäänud 10% kiiresti selle 90% või siis lihtsa enamuse arvamuse selle kohta, kus, kuidas jne. peaks see saag edaspidi laulma.
Minu jaoks on see kõik siin üks sotsiaalne eksperiment :bsmile:
Suu võib käia, mootor peab käima!
'96 XRV750
'97 XL600V
'89 Jawa 638
Kasutaja avatar

Ain
Tänanud: 92 korda
Tänatud: 244 korda

Lugemata postitus Postitas Ain »

Mäletan aegu kus meil tänavas tehti puid eriti hea agregaadiga- GAZ51 nina oli mootori tagant ära lõigatud ja tehtud veoka järele haagitavaks. Sinna mootori otsa siis oli kuidagi suur saeketas aretatud ja sellega saeti... Kuna tegu oli ATB töötajate aretusega ja tänavas oli töötajaid mitu siis käis see ikka aegajalt seal lõikamas. Ja ikka laup hommikul varavalgest. Oi see oli hääl!
Riga→Suzuki DL650 VStrom→Honda Crosstourer VFR1200 DCT. Garmin ZümoXT, GoPro Hero7 ja Packtalk Edge JBL sideseade.

Cardo PACKTALK Edge jms. sideseadmed, lisad ja varuosad: https://www.aaver.ee/product/cardo-packtalk-edge-duo/
Cardo ametlik edasimüüja Eestis
Kasutaja avatar

Maaks
Toetajaliige
Tsikkel: Yamaha FZ8SA
Tänanud: 196 korda
Tänatud: 407 korda

Lugemata postitus Postitas Maaks »

Värskes maalehes puiduhinnad:
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/12008 ... rgiahinnad
Neile, kes ei taha/ saa maksta küttepuude graafik:
kyttepuud.JPG
Garaažis: Pannonia 250TLF, Yamaha FZ8-SA
Kasutaja avatar

Turist
Tänanud: 100 korda
Tänatud: 216 korda

Lugemata postitus Postitas Turist »

Maaks kirjutas: 28 Okt 2022, 09:44
küttepuude graafik:
Jätkuvalt üsna soodne kui arvestada, et mõni aasta tagasi oli 30 eur, nüüd 80, mis teeb hinnatõusuks u. 2,5x. Elekter on samas perioodis tõusnud vähemalt sama palju.

Teema algataja
will111

esiteks 80 ei ole reaalne hind. teiseks isegi kui sa kuskilt poolenisti ime läbi saad sellise hinnaga, siis arvesta sinna juurde veel transport, mis täna on päris kallis (varem tihtipeale pakuti tasuta transporti kui ostsid kasvõi 3+ ruumi)

kolmandaks...ei ole soodne ega üsna soodne. on kallim kui elektriga kütmine! isegi selle 80e juures on kallim, rääkimata siis tegelike tänaste keskmiste hindade juures.
puiduga on täna soodne kütta vaid siis kui 1) ostad sisse mingi poolprodukti odavlat ning teed selle ise halgudeks väikeste kuludega 2) teed oma metsa ja teed selle halgudeks väikeste kuludega 3) saad kuskilt muul moel sisuliselt tasuta või (tänases mõttes) väga soodsalt köetavat puitu.
aa ja noh loomulikult on soodsam elektist siis kui võrrelda totaalse hulluse ehk otseelekter küttega. aga milline mingistki otsast terve mõistusega inimene täna kütab elektriradikate või muu otseseadmega??? siis võiks juba sama hästi ka seda puu otsas kasvavat raha ahju lükata

joel
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 118 korda

Lugemata postitus Postitas joel »

Ma arvan, et seal graafikul on palgi kokkuostu, mitte halupuude müügi hind. Lisaks transale läheb sinna veel tükeldamise ja lõhkumise ja kuivatamise hind otsa.
Joel
Kasutaja avatar

bitter
Tsikkel: EXC400
Tänanud: 105 korda
Tänatud: 97 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas bitter »

will111 kirjutas: 28 Okt 2022, 16:53
milline mingistki otsast terve mõistusega inimene täna kütab elektriradikate või muu otseseadmega???
Kohe aitan su silmaringi avardada :). Odava gaasi aegadel otsustas üks konkreetne KÜ loobuda keskküttest ja iga korter "vaadaku ise kuidas saab." Miljööväärtusega maja, õsp-sid ei lubata. Radikad-torud olid olemas, enamik kortereid läks gaasiküttele. Üks konkreetne korter mingil põhjusel mitte. Kas see seisis tühjana või peeti kalliks või olid elanikud karastunud, tulest veest ja vasktorudest läbi käinud inimesed, ma täpselt ei tea. Igatahes nägin seal gaasiboilerit (tarbevee soojendamine) ja küttesüsteem koosnes ühest elektriradikast. Pinda 50 m2. Mul on nüüd valida kas panna mõnisada € el.radikate alla või mõni tuhat gaasikütte alla. Kumba teed sa läheksid, terve mõistusega? Gaasi tuleks ilmselt osta Eesti Gaasilt, kes kirjutab oma lepingud stiilis "muutuvhind, mis kujuneb TTF + ~17 €/MWh." Lisaks võrguteenus 7 senti/m³. Ma kujutan ette, et talvekuul kuluks 150-200 m3 gaasi...
Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige
Tsikkel: XV1900
Tänanud: 696 korda
Tänatud: 458 korda

Lugemata postitus Postitas yeekim »

Elektriga on endiselt soodne kütta, sest kütteseadmete esialgne soetamishind on ikkagi kõige väiksem!
Saadetud kettaga lauatelefonist!

701
Toetajaliige
Tsikkel: Desert X, FE 350, Montesa
Tänanud: 177 korda
Tänatud: 100 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas 701 »

Mul on maal tavalised elektrilised plekkradikad külmavalves. Soetushind on tõesti sisuliselt 0 võrreldes muude süsteemidega. Neid on odav öist elektrit kasutama panna. Rikke risk on väga väike. Kui külmavalves kasutada nagu mina siis min töötemp on 3C, mis annab ka väikese kulu võrreldes soojuspumba 12c.
Ma ei kuuluta tõde vaid avaldan arvamust.
https://amehitus.eu/

Teema algataja
will111

väga palju "erijuhte" tuuakse siin kohe välja...soetushind ja 3 kraadi hoidmine. siililegi selge jah, et see kõik on soodne :D mul on samuti üks ~100w küttekaabel, mis hoiab majas kriitilist veetrassi üle 0 kraadi automaatselt, muidugi vaid vajadusel ehk kui peaksin ise pikalt ära olema ning maja maha jahtub :D

aga kas ma täna ka kütaksin maja otseelektriga? no peaks ikka päris uhhuu olema.

bitter, ei saanud sinu näitest ja selle kirjeldusest ausalt öeldes aru. sul on mingi korter, milles on gaas sees...ja sa väidad, et seda on soodsam hakata kütma otsekütte elektriradikatega kui gaasiga? nojah, lase käia :)
mis täpsemalt neid tuhandeid maksab selle gaasikütte kasutamise puhul? kui seal on gaasiga veesoojendaja juba sees siis seal on korteris on gaasiküte olemas. suuna vaid soe vesi läbi radika. ise muidugi paneks vist maha toru ja suunaks vett sealt läbi
Kasutaja avatar

Turist

Ma kütan 4-toalist korterit otsese elektriga- 5 õhukest õliradiaatorit on seinte peal. Õigemini momendil veel ei küta, sest ilm on piisavalt soe olnud ja maja on piisavalt hästi soojustatud, et sel sügisel pole veel kütta vaja olnud. Elektriarvete maksmise kõrvalt tsiklile bensiini jõuan osta. :bsmile: Ei näe eriti mõistlikku alternatiivi (rahalise kokkuhoiu poolest) olemasolevale küttesüsteemile.

Tort
Tänanud: 5 korda
Tänatud: 177 korda

Lugemata postitus Postitas Tort »

Hea muidugi rottida, kui teised kütavad.
Kasutaja avatar

bitter
Tsikkel: EXC400
Tänanud: 105 korda
Tänatud: 97 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas bitter »

will111 kirjutas: 28 Okt 2022, 18:53
bitter, ei saanud sinu näitest ja selle kirjeldusest ausalt öeldes aru. sul on mingi korter, milles on gaas sees...ja sa väidad, et seda on soodsam hakata kütma otsekütte elektriradikatega kui gaasiga? nojah, lase käia :)
mis täpsemalt neid tuhandeid maksab selle gaasikütte kasutamise puhul? kui seal on gaasiga veesoojendaja juba sees siis seal on korteris on gaasiküte olemas. suuna vaid soe vesi läbi radika. ise muidugi paneks vist maha toru ja suunaks vett sealt läbi
Mulle tundub, et sa tead gaasiga kütmisest veel vähem kui mina. Ma vähemalt olen näinud gaasiboilerit (sisaldab ÜHT soojusvahetit, tarbeveele) ja gaasiKATELT (2 soojusvahetit, tarbeveele ja küttele). Väliselt täitsa sarnased muidu :). Kui sa oskad ühe soojusvahetiga seadmega tarbevett soojendada ja radikaid kütta, siis huvitav miks teised nii ei tee ja ostavad kallima seadme? Kondensatsiooniga gaasikatlad algavad minu teada 1000€ juurest. Lisaks radikad, torud ja paigaldus.
Kasutaja avatar

Turist

Tort kirjutas: 28 Okt 2022, 21:07
Hea muidugi rottida, kui teised kütavad.
On :) aga seda ei tea kas keegi kütab. Isiklikult ei näe vajadust kui temperatuur on 20 C. Arvestades, et mu korter on ülemisel korrusel, siis teoreetiliselt keskmistel peaks soojem olema ja ilmselt pole vajadust kütta, aga kui kusagil mingid külmavaresed elavad, kellel tuba peab nagu saun olema, siis võibolla kütavad. :D

Teema algataja
will111

bitter, kui sul on korteris/majas mingi tünn sooja veega, mida kütab gaas siis sul on seal korteris juba gaasiküte sees. kõik punkt ja nii lihtne see ongi. sealt edasi ei ole just liiga keeruline sedasama sooja vett kas siis põranda alla torusse või mõnda radikasse laiali suunata.
pole vaja mulle mingist soojusvahetite kogusest rääkima tulla. ma võin selle peale samamoodi öelda, et no tavaline elektriboiler maksab ju 0 eurot (või mis iganes äge ja mugav summa see teil seal ülevalpool oli, mis need elektriradikad maksid), eks võta ja pane siis see asemele tarbevett kütma ja kasuta gaasi tubade kütmiseks.

ega lõpuks pole muidugi minu asi ega mure, millega sa kütad, millised on sinu küttearved või kui palju sa oma küttesüsteemi tahad/ei taha investeerida. kui väidad, et sulle on otselektriga radikaid nuumata kõige parem ja odavam siis anna aga kuuma. aga fakt on see, et miski soojuspumbaga näiteks on umbes 3-4x odavam kui me räägime ARVETEST! ja alginvesteering ning jooksev kulu on minu maailmas ikka kaks VÄGA erinevat asja...aga jällegi, kui sinu arvates on need täitsa üks ja sama siis, ega muud kui anna aga kuuma :D sel juhul muidugi tekib rida küsimusi, et miks sa näiteks omad mingeid mootorsõidukeid? kõikjale saab ju minna jala ning mõtle kui palju "odavam" see on? alginvesteering on tuhandeid kordi väiksem (ketsid) ja jooksvad arved on justkui samuti olematud. või miks sa üldse mingeid elukohti omale ostad? mõtle kui palju odavam on magada lihtsalt puu all tekikotis või kuskil ventilatsioonitorus? alginvesteering on null ja küttearved on ka null
Kasutaja avatar

zombi
Tsikkel: Honda VT600 Shadow
Tänanud: 106 korda
Tänatud: 69 korda

Lugemata postitus Postitas zombi »

No ei tea.... Mina kütan elektriga. Boiler kah elektriga. Radikate soetamine omal ajal päris 0 i olnud, oma 6-700 rahakest per radikas tuli väljaköhida. Samas, jalust veel ei niida, siklibenssugi ostan nurisemata. A samamoodi panin radikad taha alles mõned päevad tagasi, kuna majale ümberpandud "kasukas" osutus ikka sigaheaks ühistu investeeringuks.
Kavrossist Hondani. Vahepeal ka Hiina needust.
Kasutaja avatar

Macintosh
Maagia ja nõidumine
Tänanud: 1096 korda
Tänatud: 1117 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Macintosh »

Palun teemas püsida.
🧢 👕 🏍 T-särgid, pusad, mütsid ja kingitused mootorratturile . 🚀🚀 🍀 VAATA LÄHEMALT
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”