Puurida, puurida, puurida jah!

See on kommuuni see osa, kus saab motovaba juttu ajada.

Moderaator: Moded

Teema algataja
will111
Tänanud: 47 korda
Tänatud: 396 korda

Puurida, puurida, puurida jah!

Lugemata postitus Postitas will111 »

Poolitatud siit:
viewtopic.php?p=877084&view=single_post#p877084

....
Küttepuuga kütmine on teine väljapääs, kuid ega see pole ka enam mingi väljapääs kui lähed ning ostad seda puud esimese ettejuhtuva liigkasuvõtja käest 200e/ruum...nagu paraku vist paljud teevad :D
Kasutaja avatar

ranel
Tsikkel: 2x XL600V, DT125R, DRZ-E
Tänanud: 70 korda
Tänatud: 374 korda

Re: Puurida, puurida, puurida jah!

Lugemata postitus Postitas ranel »

Ostetud küttepuudega kütmine pole tänapäevasel päeval kuskilt otsast soodsam, kui muude variantidega. Rääkimata sellest, et päriselt kuiva küttepuud ümberkaudsetele vähemalt enam tarnitud pole. Gaasi ja elektriga riik kompenseerib ju.
http://tsiklireisid.blogspot.com/
Mootoritõstuki rent Tartus 15 EUR päev. 55684121. www.rsrehvid.ee Mobiilne rehvivahetus Lõuna- Eestis. 53 843 843 Mitas, Bridgestone, Michelin, Pirelli, Maxxis ja Metzeler mootorratta rehvide ning sõiduauto rehvide müük

Teema algataja
will111

No kui nö. suvaka kuulutuse peale ostad ega siis vist pigem ei ole tõesti. "eelnenud ajal" veel võis olla, siis kui ruum maksis keskmiselt nii 50-60 suvakatel.
tänase ~150 puhul pole küll midagi enam arvutada jah, kuigi väga huvitaval kombel ju on neid vist ikkagi päris palju, kes ostavad...ka sellise hinnaga :D kui saad veel võrdlemisi märga puitu ning kütteaparatuuri kasutegur juhtumisi ei ole ka just kõige optimaalsem siis on see tulemus ikka üsna nutune.

samas...homme lähen küttepuud ostma ja julgen väita, et sellega on endiselt ja ikkagi odavam kütta mul kui näiteks elekri/pumbaga. aga jah, hind ei ole kuskilt otsast tänane turuhind, puud on PÄRISELT täitsa kuivad ja kogus ruumis on ka tavapärasest suurem. arvestuslikult kütan selle ruumiga umbes poolteist kuud (külmemate ilmadega), kui pumbaga natuke kaasa aitan. või siis umbes kuu kui pumpa üldse tööle ei paneks. kiire arvutus näitab, et see puu tuleks ilmselt siiski tsipa soodsam kui elekter, isegi kompensatsiooniga universaali puhul. vahe on muidugi küllaltki väike ja selle puidu hind on tänasest turuhinnast 2x madalam ning kütteväärtus keskmisest oluliselt suurem. aga ega seda ei tea ka mitte keegi, mis hinda paljukiidetud universaal näiteks kuskil jaanuarikuus maksma hakkab kui väljas -15 on, mitte tilkagi tuult pole, päikest pole, igasugused gaasid kuskilt "terminalidest" või valgetest laevadest on ära tarbitud ja euroopas inimesed igapäevaselt vaikselt surnuks külmuvad :D universaalteenus on sisuliselt elekter börsihinnaga, lihtsalt pikema viitega muutuste osas kui üks tund või päev/paar. täna/homme ostetud ja valmis varutud küttepuu hind aga talve jooksul enam muutuma sul kuuri all ei hakka :)
Kasutaja avatar

claw
Tsikkel: pilusilm ja venelane
Tänanud: 83 korda
Tänatud: 82 korda

Lugemata postitus Postitas claw »

See on küll siis üsna teemasse minev point sul, et "ostke puid tuttavast kohast, kus saab neid kuivalt ja palju odavamalt ja samas koguses on neid rohkem ka".

Ma lisaks ka omaltpoolt, et omage metsa ja tehke ise puid ja üldse ei tundu nii kallis. Veel parem, vinnake naabrimehe riidast.

701
Toetajaliige
Tsikkel: Desert X, FE 350, Montesa
Tänanud: 177 korda
Tänatud: 100 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas 701 »

claw kirjutas: 17 Okt 2022, 07:56
See on küll siis üsna teemasse minev point sul, et "ostke puid tuttavast kohast, kus saab neid kuivalt ja palju odavamalt ja samas koguses on neid rohkem ka".

Ma lisaks ka omaltpoolt, et omage metsa ja tehke ise puid ja üldse ei tundu nii kallis. Veel parem, vinnake naabrimehe riidast.
Ma tahtsin sama öelda! Pigem on see mõnus vaheldus puid maha võtta ja traktoriga koju vedada. Ma nimetaks seda pigem puhkuseks, kui tööks. Seega hind on 0.
Ma ei kuuluta tõde vaid avaldan arvamust.
https://amehitus.eu/

Dusterx
Tsikkel: lc8adv,txt250,cm200t,ec300
Tänanud: 50 korda
Tänatud: 92 korda

Lugemata postitus Postitas Dusterx »

Ma küll ostan enamasti palki ja äestan seda, aga ka mulle meeldib...

Teema algataja
will111

Mulle ka meeldiks, kui kirvega ei peaks vehkima. Palke iseenesest vedeleb igalpool metsa all, viitsiks vaid need kõik ära tuua.

701
Toetajaliige
Kontakt:

will111 kirjutas: 18 Okt 2022, 02:36
Mulle ka meeldiks, kui kirvega ei peaks vehkima. Palke iseenesest vedeleb igalpool metsa all, viitsiks vaid need kõik ära tuua.

Väga erinevaid puulõhkumismasinaid on leiutatud. Neid saab ka rentida või osta.

Teema algataja
will111

Või siis valmistada...sellega on plaanis paari päeva jooksul algust teha jah :D see aasta vist lõhkumiseni enam ei jõua, aga masina ehk teeb isegi valmis
alguses oli korra mõte tõesti osta miski tavapärane hüdro, aga mõne aja pärast läks see mõte üle...tunduvad üsna tüütud ja aeglased kasutada teised

701
Toetajaliige
Kontakt:

will111 kirjutas: 18 Okt 2022, 09:20
Või siis valmistada...sellega on plaanis paari päeva jooksul algust teha jah :D see aasta vist lõhkumiseni enam ei jõua, aga masina ehk teeb isegi valmis
alguses oli korra mõte tõesti osta miski tavapärane hüdro, aga mõne aja pärast läks see mõte üle...tunduvad üsna tüütud ja aeglased kasutada teised
Minu arust sõltub lõhkumismasina valik puidust, mida sa lõhkuma hakkad valdavalt. Ei ole mõtet osta aparaati, kuhu mahub max 20 cm diameeter, kui sul on valdavalt jämedam materjal võtta. Just viimasel kaalutlusel valisin mina traktori hüdro pealt töötava lõhkumiskiilu. Samas mingeid 10 cm kaikaid sellega pooleks ajada on tõesti tüütu. Seda ma ka ei tee.
Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige
Tsikkel: XV1900
Tänanud: 696 korda
Tänatud: 458 korda

Lugemata postitus Postitas yeekim »

Lasin just teenusena 10tm läbi masina-kulu 170€+särts.
2'l mehel võttis see ainult 3,5h.
Ise laseks siiani vist sae ja kirvega.....
Saadetud kettaga lauatelefonist!
Kasutaja avatar

Maaks
Toetajaliige
Tsikkel: Yamaha FZ8SA
Tänanud: 196 korda
Tänatud: 407 korda

Lugemata postitus Postitas Maaks »

yeekim kirjutas: 18 Okt 2022, 13:52
Lasin just teenusena 10tm läbi masina-kulu 170€+särts.
2'l mehel võttis see ainult 3,5h.
Ise laseks siiani vist sae ja kirvega.....
170€ raisata mingile puulõhkujale - päris hull värk :mrgreen: kirves on põhimõtteliselt tasuta
Hullpeast170eur_raisus.JPG
Garaažis: Pannonia 250TLF, Yamaha FZ8-SA
Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige

Maaks kirjutas: 18 Okt 2022, 14:25

..... kirves on põhimõtteliselt tasuta
https://www.bauhaus.ee/lohkumiskirves-f ... 25-xl.html

joel
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 118 korda

Lugemata postitus Postitas joel »

Joel
Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige

See EI OLE lõhkumiskirvena isegi metalli väärt :nono:

joel
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 118 korda

Lugemata postitus Postitas joel »

Kahjuks ei ole küll kirve profiili piltide pealt hästi näha, aga tundub olevat täiesti OK lõhkumiskirves, kui vars ära vahetada. Näiteks selline on väga normaalne lõhkumiskirves, paljudele tänapäevastele annab silmad ette
https://www.osta.ee/vana-sepa-kirves-ra ... 77614.html
Joel
Kasutaja avatar

ranel

joel kirjutas: 18 Okt 2022, 15:29
Kahjuks ei ole küll kirve profiili piltide pealt hästi näha, aga tundub olevat täiesti OK lõhkumiskirves, kui vars ära vahetada. Näiteks selline on väga normaalne lõhkumiskirves, paljudele tänapäevastele annab silmad ette
https://www.osta.ee/vana-sepa-kirves-ra ... 77614.html
Fiskarsi lõhkumiskirved on sellest iga kell paremad. Ja puulõhkumismasin on iga kell kirvest etem.
Mootoritõstuki rent Tartus 15 EUR päev. 55684121. www.rsrehvid.ee Mobiilne rehvivahetus Lõuna- Eestis. 53 843 843 Mitas, Bridgestone, Michelin, Pirelli, Maxxis ja Metzeler mootorratta rehvide ning sõiduauto rehvide müük

Teema algataja
will111

miks täpsemalt nad siis sellest iga kell paremad on, oskad äkki selgitada ka? ja ma eeldan, et sa ei baseeri oma võrdlust sellel, et poest uhiuus fiskarsi tera vs. see pildil olev asi täpselt sellisel konditsioonis. see oleks lihtsalt täiesti lausidiootne võrdlus :D
ühtlasi, olgem korrektsed...võrdlus ei ole kirves vs. kirves, vaid antud juhul tera vs. tera (sest seal lingil nähtav asi ei ole mitte kirves, vaid kirve tera)

puulõhkumismasin ei ole kirvest etem sellisel juhul, kus see masin kas ei suuda sinu pakkudest läbi murda või näiteks jääb pidevalt kuskile poolde vinna kinni. kirvest on iga kell parem selline masin, millel ei ole mingeid probleeme etteantud pakkude lõhestamisega aka sa ei pea tegelema mingi kõrvalise nussiga. iga masin paraku küll nendele nõudmistele ei vasta!
Kasutaja avatar

Ivoonu
Toetajaliige
Tsikkel: Harley-Davidson FLHTCUI
Tänanud: 109 korda
Tänatud: 65 korda

Lugemata postitus Postitas Ivoonu »

Mul on mingi 5T puulõhkuja, poolemeetriste kuuse ja tammepakkudega saab vabalt hakkama. Lubatud läbimõõt oli küll paarikümne cm juures. Väga okslikel pakkudel tuleb küll pisut sättida, oksaga risti jääb jõust väheks.

Teema algataja
will111

mis ajaga sellel tera umbes sisse välja käib? (ehk siis silinder lahti ja kokku tagasi).
5t ongi juba päris karm, eriti kui ta päriselt ka suudab 5t rakendada. paljud sellised lihtsamad odavamad masinad minuteada on 3t kirja järgi ning umbes selline 2t reaalsuses.
Kasutaja avatar

Turist
Tänanud: 100 korda
Tänatud: 216 korda

Lugemata postitus Postitas Turist »

Kunagi huvipärast arvutasin (lihtne matemaatika tegelikult, aga tegin Exceli tabeli, et saaks erinevate andmetega katsetada) millist silindrit, pumpa ja mootorit oleks vaja, et soovitud jõudu ja kiirust saavutada. Näiteks kui tahad, et 60 cm töökäigu korral ühest otsast teise liiguks u. 2 sekundiga ja jõud oleks 5 T, siis oleks vaja 56,5 mm siseläbimõõduga silindrit, NŠ-32 pumpa (200 bar), 3000 rpm mootoriga.

701
Toetajaliige
Kontakt:

https://www.kuldnebors.ee/search/metsan ... uage_id=et

Mul on selline. Lõhun 50 cm puid, kuna see pikkus sobib kamin- ahju hästi. Viimati tagusin mõned pakud Fiskarsi kiilu ja kuvaldaga pooleks, kuna muidu me ei jõudnud neid lõhkujale tõsta. Edasi tagasi liikumise kiirust ja jõudu saab traktori pööretega reguleerida.
Viimati muutis 701, 18 Okt 2022, 21:34, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar

ranel

will111 kirjutas: 18 Okt 2022, 20:15
miks täpsemalt nad siis sellest iga kell paremad on, oskad äkki selgitada ka? ja ma eeldan, et sa ei baseeri oma võrdlust sellel, et poest uhiuus fiskarsi tera vs. see pildil olev asi täpselt sellisel konditsioonis. see oleks lihtsalt täiesti lausidiootne võrdlus :D
ühtlasi, olgem korrektsed...võrdlus ei ole kirves vs. kirves, vaid antud juhul tera vs. tera (sest seal lingil nähtav asi ei ole mitte kirves, vaid kirve tera)

puulõhkumismasin ei ole kirvest etem sellisel juhul, kus see masin kas ei suuda sinu pakkudest läbi murda või näiteks jääb pidevalt kuskile poolde vinna kinni. kirvest on iga kell parem selline masin, millel ei ole mingeid probleeme etteantud pakkude lõhestamisega aka sa ei pea tegelema mingi kõrvalise nussiga. iga masin paraku küll nendele nõudmistele ei vasta!
Sest minu jaoks on see läbitud etapp.

Proovi mõni hüdroga puulõhkumismasin ära ja tule peale seda ikka kommenteerima siia, kumb lihtsam. :D minu jaoks kirveste ost oli kooliraha. Mu isa kuldsed sõnad olid, et õige mees lõhub kirvega puid, kui puulõhkumismasina ära ostsin. Läks aasta paar mööda, kui ka tema talvepuud hakkasid olema sellised, et masinaga saaks lõhkuda (max pikkus). Mu handymanny 2014.a ostetud tol ajal 200 eur junn, lasi ainuüksi see aasta 80rm puid läbi. Tempo täpselt selline, et üks laob ja teine lõhub. Jämedamad olid 60cm diameetriga. Pakkude lõhkumine masinaga kui kirvega on tehnikas kinni. Kui ei oska, siis tambid nii kirved kui surud hüdro kiilu pakku kinni. Kirvega saad ka väga hea füüsilise vormi ja suurepärased kõhulihased.
Kasutaja avatar

outlaw
Tänanud: 6 korda
Tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas outlaw »

Äkki koliks selle puulõhkumise möla kuhugi eraldi ja jätkaks algse teemaga? :roll:

Teema algataja
will111

"Proovi mõni hüdroga puulõhkumismasin ära ja tule peale seda ikka kommenteerima siia, kumb lihtsam"

Proovitud, aga see polnud just nõrguke masin. On lihtne muidugi kui masin on võimekas. Mingit väiksemat poe oma olen ka pisut näppinud ja sellest ongi teadmine, et ega need kõik ka nüüd mingid lõpmata imelised asjad ei ole, mis iga ülesandega hakkama saavad. Üldjoontes siiski olen arvamusel, et hüdro lõhkujad on pigem kohmakad ning kokkuvõttes päris ebaefektiivsed asjad. seda siis lisaks sellele, et neil on päris palju igasuguseid liikuvaid ja kuluvaid ning üsna spetsiifilisi osi. mehaaniline lõhkuja nö. otse mootori pealt (ülekandega muidugi) on tunduvalt mõistlikum asi.
muide, kui pikka pakku see handymanni masin siis vsatu võtab ja lõhub?

ja omaette küsimus, kui juba jutt sellel teemal on, kuidas keegi palgid pakkudeks teeb...kasutate tavalise mootorsaagi, kreissaagi, midagi kolmandat või neljandat? endal hetkel kreissaagi ei ole, kuid hakkasin natuke kahtlema ka, et kas tasubki seda osta. sinna on vaja iga palk ju eraldi peale tõsta ning ega üle ~20cm pole vist ühegi sellise sae lõikesügavus, vähemalt sellistel kodustel masinatel? see tähendaks, et palki tuleks lisaks veel ka masina vahel keerama hakata
Kasutaja avatar

Ivoonu
Toetajaliige
Tsikkel: Harley-Davidson FLHTCUI
Tänanud: 109 korda
Tänatud: 65 korda

Lugemata postitus Postitas Ivoonu »

will111 kirjutas: 18 Okt 2022, 20:51
mis ajaga sellel tera umbes sisse välja käib? (ehk siis silinder lahti ja kokku tagasi).
5t ongi juba päris karm, eriti kui ta päriselt ka suudab 5t rakendada. paljud sellised lihtsamad odavamad masinad minuteada on 3t kirja järgi ning umbes selline 2t reaalsuses.
Kuna lükkava plaadi pikkust saab väga lihtsalt muuta (läheb vast paar kolm sekundit) ja puu läheb pooleks enamasti kohe peale kiiluga kohtumist, siis valdavalt on silindri tööaeg kuni 5 sekundit, teist sama palju läheb sisse tagasi. Kahekesi toimetades läheb väga kiirelt.

Dusterx
Tsikkel: lc8adv,txt250,cm200t,ec300
Tänanud: 50 korda
Tänatud: 92 korda

Lugemata postitus Postitas Dusterx »

Mul on traktori haakes "kruvi" lõhkumiseks, mitte just turvaline lahendus, kuid kiire. Hüdra ei meeldi mitmetel põhjustel, põhiline, et soodsad on õnnetud ja aeglased. Pliidipuid teha hüdraga on mõtetu, kolakaid on hea. Kreissae peale olen mõelnud, kuid mõtteks on jäänud,elekter on kallis, juhtmed on kallid, juhtmetega peab pidevalt maadlema, teritamine on mõlemal sael pidev vajadus jne. Ise kütan pensusaega edasi, lihtsalt tundub mugavam ja on juba olemas, lisaks meeldivad mulle pigem jämedad palgid, on vähem tõstmist ja kruttimist, jämedate jaoks oleks liiga tummine saag vaja osta, milledega ei ole mootorsael häda, samuti on tõstmised kergemad. Õige lahend oleks pilkemasteri stiilis aparaat, mis teeb kohe kõike, kuid tema hankimine ei õigustaks ennast minupuhul ära.
Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige

Dusterx kirjutas: 23 Okt 2022, 09:33
..... Õige lahend oleks pilkemasteri stiilis aparaat, mis teeb kohe kõike, kuid tema hankimine ei õigustaks ennast minupuhul ära.
Sellepärast ongi otstarbekam teenust sisse osta!
Kasutaja avatar

Maaks
Toetajaliige
Tsikkel: Yamaha FZ8SA
Tänanud: 196 korda
Tänatud: 407 korda

Lugemata postitus Postitas Maaks »

Halumasinaid saab rentida, pole teab mis kallid, kui ühe nädalavahetusega saab aasta puud läbi lasta.
https://www.google.ee/search?q=halumasin%2Crent
Garaažis: Pannonia 250TLF, Yamaha FZ8-SA
Kasutaja avatar

jkristjan
Tsikkel: Kawasaki Versys 650 2019
Tänatud: 103 korda

Lugemata postitus Postitas jkristjan »

Huvitav kas küttepuu hinna keerab eratarbija jaoks perse ka see, et tööstuses jäägid lähevad kõik hakkeks ja katlamajad/elektrijaamad ostavad selle hea meelega ära? Vanasti ma mäletan, et keskmise vaese inimese küttepuu oli saeveski "pind", mis hoovi peale koormast maha kallutati ja siis inimesed ise saagisid kreissaega ja ladusid. Tahaks ka sellist materjali tellida ja see peaks ometigi oluliselt odavam olema, kui mistahes valmis halg või isegi toores kasepalk, aga ei näe, et keegi kuskil pakuks. Ja muidugi sama asi igasuguste muude jääkidega, nt vanad kaubaalused, neid tekib ilmselt päris palju, aga keegi pole huvitatud nende müümisest eratarbijale väikeste koguste kaupa. Kreissae hääl oli eramajade piirkonnas veel mõnda aega tagasi sama tavaline, kui nüüd muruniiduki oma, aga enam seda ei kuule.
In India, you brake by steering into the nearest elephant.
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”