Keermeliimide testimine
Moderaator: Moded
Keermeliimide testimine
Mind on pikemat aega vaevanud see, et suure ja keskmise tugevusega Loctite maksavad kumbki 40-60 EUR /50ml. Tellisin Temust kaks Loolifl nimelist keermeliimide pudelit, mis maksavad kokku 6 EUR / 50 ml link. Loolifl keermeliimid on inimkonna jaoks tundmatu aine, sest ma ei leidnud nende kohta internetist ühtegi viidet. Huvi pärast olen nüüd võtnud ette testida Loolifl liimide tugevust.
Viimati muutis slev, 23 Dets 2025, 13:18, muudetud 4 korda kokku.
-
MustVälk
- Tänanud: 614 korda
- Tänatud: 41 korda
Re: Keermeliimide testimine
Kas mõõtsid nagu anumasse valades, et kas 50ml on 50ml?
Ma huvipärast võtan tööl uue locktight pudeli ja vaatan mis seal sees on sest pudel on suur, aga 50ml on üks pits.
PS. Kasutame poole veetilga jagu liimi poldi kohta. Selle ühe aasta jooksul vist mingi 2000+ polti kinni keeratud ja vist kaks või kolm pudelit kulunud.
Ma huvipärast võtan tööl uue locktight pudeli ja vaatan mis seal sees on sest pudel on suur, aga 50ml on üks pits.
PS. Kasutame poole veetilga jagu liimi poldi kohta. Selle ühe aasta jooksul vist mingi 2000+ polti kinni keeratud ja vist kaks või kolm pudelit kulunud.
Kui sa arvad, et su tööd suudaks teha ka mingi masin, siis me ehitame selle masina sulle!
Keermeliim peab polti kinni hoidma täpselt nii palju, kui vaja ning lahti tulema, kui teda on vaja lahti saada. Tõeenäoliselt on selle saavutamiseks tehtud omajagu teadust ja katseid ning selle eest küsitakse sellist hinda.
Seal Temu tuubis on ilmselt suvaline möga ja ilmselt ta midagi teeb ka.
Minu hinnangul ei peaks selliseid tooteid ostma, mis imiteerivad väga selgelt mingit teist toodet. Lihtsalt põhimõtte pärast.
Seal Temu tuubis on ilmselt suvaline möga ja ilmselt ta midagi teeb ka.
Minu hinnangul ei peaks selliseid tooteid ostma, mis imiteerivad väga selgelt mingit teist toodet. Lihtsalt põhimõtte pärast.
-
Fox
- Tsikkel: Airhead
- Tänanud: 10 korda
- Tänatud: 34 korda
mingis vähemtähtsas kohas ilmselt kannatab neid hiina liime kasutada ka, midagi ta ilmselt ikka hoiab. Samas kuskil mootori juures õli sees on tulemus küsitav. Kui neid testid ja võrdled Loctite omaga, siis tee temperatuuri test ka, Kui õieti mäletan, siis Loctite liimid hakkavad alles seal 200C juures vedelaks minema, kas hiina analoog ka nii kõrgeid temperatuure talub?
Kinni ja lahti keerata võiks momentvõtmega.
Võibolla ka üks asi on see, kuidas lühikese aja jooksul peale kinni panemist lahti tuleb, aga kas ja kuidas liimi omadused muutuvad näiteks aastaga, olles vahepeal nii miinus kui plusskraadide juures. Ütleme nii, et vastutusrikkasse kohta suvalist Hiina möga ei paneks... aga samas keermeliim ongi ette nähtud ikkagi pigem vastutusrikastesse kohtadesse, mitte suvalistele liidetele- aiapaneelide kinnituspoltidele pole vajadust ega mõtet panna..
Võibolla ka üks asi on see, kuidas lühikese aja jooksul peale kinni panemist lahti tuleb, aga kas ja kuidas liimi omadused muutuvad näiteks aastaga, olles vahepeal nii miinus kui plusskraadide juures. Ütleme nii, et vastutusrikkasse kohta suvalist Hiina möga ei paneks... aga samas keermeliim ongi ette nähtud ikkagi pigem vastutusrikastesse kohtadesse, mitte suvalistele liidetele- aiapaneelide kinnituspoltidele pole vajadust ega mõtet panna..
-
yeekim
- Toetajaliige
- Tsikkel: XV1900
- Tänanud: 707 korda
- Tänatud: 464 korda
Keermeliimil ja vastaval keermeliimil on vaks vahet, samuti ka Loctite'l!
Iga asja jaoks oma, erinevad materjalid, tugevusastmed, temperatuurid, tolerantsid...
Ka maailma parimal on purkides palju ruumi, mis põhjusel iganes, samuti on nende säilimisaeg vahest
Kas kasutad kõik korraga ära või on paari kuu pärast purk paks!
Alternatiivina olen kasutanud Mannol toodangut, pole veel pidanud pettuma.
Pealegi, kui värki vaja, lähed poodi ja ostad, mitte ei telli ja oota 3 nädalat...
Aga eks paista, mida eksperiment kontrollitud ning võrdsetel tingimustel ütleb.
edu
Iga asja jaoks oma, erinevad materjalid, tugevusastmed, temperatuurid, tolerantsid...
Ka maailma parimal on purkides palju ruumi, mis põhjusel iganes, samuti on nende säilimisaeg vahest
Kas kasutad kõik korraga ära või on paari kuu pärast purk paks!
Alternatiivina olen kasutanud Mannol toodangut, pole veel pidanud pettuma.
Pealegi, kui värki vaja, lähed poodi ja ostad, mitte ei telli ja oota 3 nädalat...
Aga eks paista, mida eksperiment kontrollitud ning võrdsetel tingimustel ütleb.
edu
Saadetud kettaga lauatelefonist!
Niipalju kui aru olen saanud on oluline ka just see, mis temperatuuri juures pehmeks läheb. Ehk siis mitte see palju kannatab, vaid see, kui palju tuleb kuumutada et liide lahti keerata - kui kunagi vaja peaks minema.
Ja mingid liimid on sellised mis päris ära ei tahkugi vaid jääb sihuke poolpehme, mis ainult võtab liitel ära tahtmise vibraga lahti tulla.
Paaril korral olen erinevaid tooteid kasutanud, õnneks pole nii kriitiline olnud et öösel seepärast magamata oleks jäänud.
Viimati võtsin ka poest mingi noname'i, sest see oli lihtsalt ainuke poes.
Ja mingid liimid on sellised mis päris ära ei tahkugi vaid jääb sihuke poolpehme, mis ainult võtab liitel ära tahtmise vibraga lahti tulla.
Paaril korral olen erinevaid tooteid kasutanud, õnneks pole nii kriitiline olnud et öösel seepärast magamata oleks jäänud.
Viimati võtsin ka poest mingi noname'i, sest see oli lihtsalt ainuke poes.
Biker.ee. Mootorratturite kohkumispaik.
-
yeekim
- Toetajaliige
Liimidest...
Pildil on miski "pulk", olen otsinud midagi tahkemat, keskmise tugevusega keermeliimi, mida tilgutama ei pea.
?
Pildil on miski "pulk", olen otsinud midagi tahkemat, keskmise tugevusega keermeliimi, mida tilgutama ei pea.
?
-
701
- Toetajaliige
- Tsikkel: Desert X, FE 350, Montesa
- Tänanud: 188 korda
- Tänatud: 104 korda
- Kontakt:
Meil oli kohvris mingi pulk. Mugav kasutada. Toppisime seda igale poole kus poldid/mutrid muidu lahti vibrama ja ära kaduma kippusid. Täiesti toimis. Nüüd on otsas. Peab uue sebima.
Ma ei kuuluta tõde vaid avaldan arvamust.
https://amehitus.eu/
-
Loff
- Toetajaliige
- Tsikkel: Husq TE610, Kawa VN750, XR600R
- Tänanud: 42 korda
- Tänatud: 38 korda
- Kontakt:
Üldjuhul igasugu keerme- ja laagriliimid tahkuvad ja saavutavad oma töö omadused "anaeroobses" keskkonnas ning seepärast on anumates arvestatav kogus vaba ruumi ehk õhku (et riiulis seistes pudelis kõvaks ei läheks).
https://www.youtube.com/@PiPprojectsinprogress
Impa Kulli Lohikäärme!
Yamaha TTR600 '00(panin risu)
KTM 620 LC4 '97(müüsin maha)
Kawasaki VN750 '87
Husqvarna TE610E '02
Honda XR600R '92
Impa Kulli Lohikäärme!
Yamaha TTR600 '00(panin risu)
KTM 620 LC4 '97(müüsin maha)
Kawasaki VN750 '87
Husqvarna TE610E '02
Honda XR600R '92
-
yeekim
- Toetajaliige
-
701
- Toetajaliige
- Kontakt:
Ei mäleta. Vist Baltic Boltist sai võetud ipulsiiv ostuna see eelmine. Ma arvan esimene mis kusagilt riiulilt vastu vaatab hetkel kui see parasjagu meeles on.
-
urmas66
- Toetajaliige
- Tsikkel: Yamaha TDM 850
- Tänanud: 2013 korda
- Tänatud: 599 korda
CRC oma on saadaval 50ml alla 20€. Olen küll ise ostnud Motoralist,kus ta on palju odavam. Toimib sama hästi kui Loctite.
Sõidetud rattad:Riga-d erinevad,Turist T200 73`,Jawa`d erinevad ,Honda Varadero XL 1000 99`,Yamaha TDM 850 97`...
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.
-
Kristjan...
- Tsikkel: Aprilia Tuareg 660
- Tänanud: 119 korda
- Tänatud: 3 korda
Vikipeediast võib lugeda et enamus keermeliime põhinevad ühelsamal keemilisel ainel - metakrülaadil.
https://et.wikipedia.org/wiki/Keermeliim
Loctite on lihtsalt tuntum sest kunagi ta selle leiutise patenteeris. Probleem võib olla ainult selles et kas Temu hiinlased ikka panid sinna sisse midagi taolist või müüvad suvalist plastiliini. Samas pole metakrülaat midagi haruldast ja sealtsamast Hiinast võib endale ka tonnise IPC konteineriga seda kraami poldiliimi tooraineks tellida.
https://ee.sfdchinachem.com/news/what-m ... 44560.html
https://et.wikipedia.org/wiki/Keermeliim
Loctite on lihtsalt tuntum sest kunagi ta selle leiutise patenteeris. Probleem võib olla ainult selles et kas Temu hiinlased ikka panid sinna sisse midagi taolist või müüvad suvalist plastiliini. Samas pole metakrülaat midagi haruldast ja sealtsamast Hiinast võib endale ka tonnise IPC konteineriga seda kraami poldiliimi tooraineks tellida.
https://ee.sfdchinachem.com/news/what-m ... 44560.html
Paraku umbes samapalju ütlev teadmine, et kohvi tehakse kohviubadest... aga lõpptulemus võib olla väga erinev.
Nagu sai lubatud testisin keermeliimide tugevust. Iga keermeliimi jaoks võtsin kuus M6 polti ja puhastasin need eelnevalt atsetooniga. Poltide keskosa katsin keemeliimiga ja keerasin peale mutrid ning lasin 24h kuivada toatemperatuuril. Järgmisel päeval keerasin mutrid lahti "digital torque adapteriga", mis näitab maksimaalset vastupanu. Temu Loolifl keermeliimid olid natuke väiksema tugevusega. Peamine probleem oli hoopis see, et suurest pooltühjast pudelist ei saanud ma ainet kätte. Järgmine kord ostaksin ühe suure pudeli asemel mitu väiksemat. Tundus, et külma ilma tõttu muutusid Temu keermeliimid paksemaks.
Foorumi postitustes räägiti temperatuuri olulisusest ja tundub, et see on tõesti oluline. Kuumutasin osad mutrid kuumaõhu püstoliga 100 kraadi lähedusse, mis on tsikli tavaline õlitemperatuur. Kõik keermeliimid kaotasid kohe poole oma tugevusest.
Foorumi postitustes räägiti temperatuuri olulisusest ja tundub, et see on tõesti oluline. Kuumutasin osad mutrid kuumaõhu püstoliga 100 kraadi lähedusse, mis on tsikli tavaline õlitemperatuur. Kõik keermeliimid kaotasid kohe poole oma tugevusest.
Keermeliimi tugevusest.... minaeitea et kas ta ikka peabki hirmus tugev olema. Võib.olla need mida kasutatakse mingi laagri või puksi pesasse fikseerimiseks peaks kõvemad olema. Igasuguste vibratsioonide puhul mis tsiklit laiali lammutavad piisab sellisest mis ei lase poldil hakata end ise lahti keerama. Moto-Guzzi sarnased peaks vist tervikuna poldiliimiga kokku mäkerdama. Ma endal näiteks tuuleklaasi polte muidu pidama ei saanudki.
Aga neis liidetes mis töötavad mingis suunas tõmbele on poldiliim juba kahtlane valik. Kui sinna hästi ligi pääseb saab poldi pea asendi markeriga ära märkida. Siis saab aru kui polt hakkab end lahti keerama. Teine variant on et polt ei keera end lahti vaid venib pikemaks. Poldi pea on ikka samas asendis aga kui kontrolliks keerata on "täitsa lahti" . Õige aeg ära vahetada enne kui veel venib ja pooleks läheb. Kui ta on kinni liimitud siis tundub olema kinni ja ei saagi enne aru kui pooleks on läinud. Lisaks ei meenuta järeltulevad põlved seda meistrimeest hea sõnaga kes on murdunud poldi avasse kinni liiminud
See pole nüüd mingi inseneriteadus vaid oma proovitud praktika. Peamiselt tõsteseadmete jms tehnikaga.
Aga neis liidetes mis töötavad mingis suunas tõmbele on poldiliim juba kahtlane valik. Kui sinna hästi ligi pääseb saab poldi pea asendi markeriga ära märkida. Siis saab aru kui polt hakkab end lahti keerama. Teine variant on et polt ei keera end lahti vaid venib pikemaks. Poldi pea on ikka samas asendis aga kui kontrolliks keerata on "täitsa lahti" . Õige aeg ära vahetada enne kui veel venib ja pooleks läheb. Kui ta on kinni liimitud siis tundub olema kinni ja ei saagi enne aru kui pooleks on läinud. Lisaks ei meenuta järeltulevad põlved seda meistrimeest hea sõnaga kes on murdunud poldi avasse kinni liiminud
See pole nüüd mingi inseneriteadus vaid oma proovitud praktika. Peamiselt tõsteseadmete jms tehnikaga.
-
Fox
No loctitel oli ennevanasti 3 erinevat tugevuskategooriat (rohelise, sinise või punase markeeringuga vist), kõige kangem võttis ikka päris vihaselt kinni, kõige lahjem oli minuarust umbes nagu nyloc mutter. Ehk siis vastavalt vajadusele valitakse sobiv toode.
-
MustVälk
Vastavalt vibratsioonile ja materjalide plastilisusele.
Roheline laagritele. Muideks isegi kasutame kui laager läheb normaalselt kuskile sisse, et me saaks kindlad olla, et laager teeb tööd mitte ei keerle laagri peal mingi keha.
Sinine terasele.
Roosa/punane alumiiniumile. Me üldiselt ei panegi kui just polt ei ole alt üles keeratud. Alumiinium kipub kinni oksüdeeruma niikuinii.
Ja jumala eest (jeesus, budha, käsnakalle, thor või ma ei tea mis mehhaanika jumalaid te usute) ärge roostevabale pange liimi. Roostevaba kipub end ise kinni oksüdeerima.
Peitpea/süvispea poldid enamasti ei vaja ka liimi.
Kui sa arvad, et su tööd suudaks teha ka mingi masin, siis me ehitame selle masina sulle!
-
Fox
Ma saan nende smailide tõttu aru, et su juttu peaks naljana võtma? Ma googeldasin, mingist materjalide plastilisuśest ei olnud kuskil juttu.
Siin on päris hea tabel.
https://next.henkel-adhesives.com/us/en ... ocker.html
RTF, minu jaoks oli uus info, et näiteks sinine 243 on alates M6 keermest kasutatav.
Laagritel oli vanasti kui ma rohkem mutreid keerasin, oma liim. Soovitus roostevabale ja alumiiniumile mitte panna kõlab kahtlaselt. Kui on ikka mingi jõhkralt vibreeriv masinavärk, ei ole ju aega oodata et alumiinium või roostevaba end kinni oksüdeeruks?
-
MustVälk
Ma ei teinud nalja.Fox kirjutas: ↑28 Dets 2025, 21:52Ma saan nende smailide tõttu aru, et su juttu peaks naljana võtma? Ma googeldasin, mingist materjalide plastilisuśest ei olnud kuskil juttu.
Siin on päris hea tabel.
RTF, minu jaoks oli uus info, et näiteks sinine 243 on alates M6 keermest kasutatav.
Laagritel oli vanasti kui ma rohkem mutreid keerasin, oma liim. Soovitus roostevabale ja alumiiniumile mitte panna kõlab kahtlaselt. Kui on ikka mingi jõhkralt vibreeriv masinavärk, ei ole ju aega oodata et alumiinium või roostevaba end kinni oksüdeeruks?
Kaablite kerimismasinatel kasutasime liimi igalpool kus ei olnud heicolock seibe või nylock mutreid.
Mul on umbes 10 aastat kogemust (töötundide järgi vähem). Ja mind õpetanud meistritel veelgi rohkem kogemusi.
-
701
- Toetajaliige
- Kontakt:
Meil jälle esimese tööna sel liimipulgal oligi poltide fikseerimine alumiiniumis. Tsikli küljes, tehase soovitatud momendiga keerates olid need pidevalt kadunud. Poldi enne paigale keeramist korra üle liimipulga tõmmates kaotas selle probleemi. Palju kõvemini kah ei julgenud keerata alu sees.
-
MustVälk
Kusjuures. Ma ei kirjutanud, et peab lootma alumiiniumi kinni oksüdeerumist.Fox kirjutas: ↑28 Dets 2025, 21:52Ma saan nende smailide tõttu aru, et su juttu peaks naljana võtma? Ma googeldasin, mingist materjalide plastilisuśest ei olnud kuskil juttu.
Siin on päris hea tabel.
Muidugi võib panna igale poole liimi. Eriti mootorrattal kuna seal palju vibratsiooni. Peab ka vaatama kui mootori külge, et oleks liim mis kannataks sooja.
Kõik materjalid oksüdeeruvad peale kulla.
Läheb küll teemast kõrvale - roostevabade keermeliidetega on hoopis omaette teema, tundub et see ei allu tavapärasele arusaamisele mehhaanikast. Roostevabad poldid suutsime mutrikeeraja ja akudrelliga juba enne pooleks keerata kui keere lõpuni jooksis. Ehk siis kiiresti keerates kiilub liide järsku lambist kinni. Uurisime asja ja selgus et roostevaba keeret tohib ainult käsitsi ja aeglaselt keerata, muidu eralduvad materjalist mingid "kidad" mis liite kinni kiiluvad. Roostevabade keermete jaoks on olemas mingi spets määre, mis vähendab sellist efekti aga ettevaatlik peab olema. Vajadus asja uurida oli meil tööstuslik, tootsime roostevabast tooteid, kus poltliiteid tootele oli mitukümmend. Netis on infot selle teema kohta, problemaatiline igal juhul.
Biker.ee. Mootorratturite kohkumispaik.
-
MustVälk
Täpselt.Hiid kirjutas: ↑29 Dets 2025, 18:23Läheb küll teemast kõrvale - roostevabade keermeliidetega on hoopis omaette teema, tundub et see ei allu tavapärasele arusaamisele mehhaanikast. Roostevabad poldid suutsime mutrikeeraja ja akudrelliga juba enne pooleks keerata kui keere lõpuni jooksis. Ehk siis kiiresti keerates kiilub liide järsku lambist kinni. Uurisime asja ja selgus et roostevaba keeret tohib ainult käsitsi ja aeglaselt keerata, muidu eralduvad materjalist mingid "kidad" mis liite kinni kiiluvad. Roostevabade keermete jaoks on olemas mingi spets määre, mis vähendab sellist efekti aga ettevaatlik peab olema. Vajadus asja uurida oli meil tööstuslik, tootsime roostevabast tooteid, kus poltliiteid tootele oli mitukümmend. Netis on infot selle teema kohta, problemaatiline igal juhul.
Läheme teemast veelgi kaugemale.
Roostevaba on tõesti mingi oma iseloomuga. On pehme samas kõva.
-
Fox
Ega ma otseselt vaielda ei tahagi (loe, ei ole pädev
), lihtsalt tundus kerge vastuolu esialgses tekstis.
Roostevabast rääkides, siis mul põhgus kogemus merel kasutatavate poltidega, nendega pole selliseid anomaaliaid väga täheldanud. Aga eks neid roostevabasid teraseid on ka sada sorti, ehk mõni ongi selles osas siis parem.
Roostevabast rääkides, siis mul põhgus kogemus merel kasutatavate poltidega, nendega pole selliseid anomaaliaid väga täheldanud. Aga eks neid roostevabasid teraseid on ka sada sorti, ehk mõni ongi selles osas siis parem.
-
yeekim
- Toetajaliige
Liiga täpselt ja puhtalt valmistet' roostevabaga tekib säärane asi nagu "külm-keevitus" eng. cold welding. Kosmonautidel oli sellega halb kogemus...
-
MustVälk
Hea arutelu on. Keegi ei vaidle veel.
Merenduses peaks happekindel olema.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.