Goretex varustuse pesemine

Kõik mis puudutab mootorratta sõiduks vajalikku varustust. Nii seda, mis mootoratturile selga käib, kui ka seda, mis usinad tsiklistid oma rataste külge kruvivad. Mootorratturi kiivrid, kindad saapad ja joped. Räägi mootorratturitega.

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

Teema algataja
CB500

Goretex varustuse pesemine

Lugemata postitus Postitas CB500 »

Kuna endal ootab see töö tegemist, siis siinkohal ootaks arvamusi ja kommentaare selle teema kohta.
Kes, kuidas, millega? Fairy, ajax, fluoral fiesta!? :D Kas läks hästi puhtaks, kas kuskilt hävis, kaua kuivas, kuidas mõjus vettpidavusele? jne.

Ühesõnaga, andke tulla! :)
it's a honda. ride it like you stole it, change the oil once in a while. enjoy.
Kasutaja avatar

Laisaar
Tänatud: 1 kord
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Laisaar »

pesumasinast lasin püksid läbi. Ilusti läksid puhtaks mingi 30 kraadi juures. Kuivasid rahulikult 2 päeva ning mingeid visuaalseid kahjusid näha pole. Vett ja tuult peab ikka edasi. Kaitsmed muidugi võtsin enne välja.

motopaks
Aeglaselt saab kauem sõita.
Villis.ee
Wroomer.ee
laisaar.com
Kasutaja avatar

biohazard
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas biohazard »

Sama siin, mis Motopaksul, lükkasin masinasse, tiristasin ühe pesuprogrammi ära, väga puhtaks ja lõhnavaks läksid, olen korduvalt pannud ja panen edasi:) Kasutage Arieli
ansambel X - 11

e2n

Lugemata postitus Postitas e2n »

Riietel on sees täpselt kirjas, kuidas ja millise temperatuuri juures neid pesta võib. Mina olen ka pükse masinas pesnud ja mingeid muutusi halvemuse poole ei ole märganud.
Kasutaja avatar

sang

Lugemata postitus Postitas sang »

ükskord said püksid vastikult poriseks, siis tõmbasin püksid jalga ja ronisin duši alla :lol: sain kiirelt puhtaks, jalad jäid kuivaks ja püksid kuivasid kah kiirelt.
Kasutaja avatar

piret

Lugemata postitus Postitas piret »

mina olen pükse pesnud 2 korda ja ma ei ole täitsa kindel, aga tartusse minnes ja pool teed ilma vihmakombeta sõites, tundus mulle küll miski hetk, et kuidagi niiskeks läks. aga see ei olnud ka mingi lihtne vihm :shock:
Vahest sõidan ja teen asju.
Kasutaja avatar

sokk

Lugemata postitus Postitas sokk »

Gore-Tex ja muude analoogsete membraanidega asjade pesemisel ei tohi ksutada lisaaineid. Hoiduda tuleb kõigist pehmendajatest, kõvendajatest, lõhnastajatest, värvitaastajatest ja muid imetrikke tegevatest vahenditest. See kraam võib hinnalise membraankihi poorid ummistada ja saate endale tavalise "kileka" 8) , mis vihma sisse laseb ja kehaniiskuse ihuligi hoiab.

terv, sokk
Kasutaja avatar

kris.
Tsikkel: FLTRXS
Tänanud: 15 korda
Tänatud: 26 korda

Lugemata postitus Postitas kris. »

Sirvisin siin ajaviiteks vanu postitusi ... Gore-Tex ja analoogseid membraanmaterjale pestakse spetsiaalse pesuvahendiga ning käsitsi. No kui ikka üldse ei mäleta et kuidas see käsitsi käib :D :D siis masinas ja kõige nõrgema programmiga.
NB! Peale pesu tuleb töödelda, jällegi spetsiaalse, immutusvahendiga mis taastab niiskuskindluse.
Kui tundub liigse rabelemisena siis ei pea muidugi nii tegema, minu jaoks igatahes on riiete vettpidavus piisavalt oluline teema et selle nimel veidi vaeva näha ...
Louis pakub näiteks Hey Sport brändi vastavaid tooteid: http://www.louis.de/_20f252f77d97b2b3fd ... &anzeige=0

terv
Kris
XVZ-13 TF - Big Blue Ligh
Kasutaja avatar

sokk

Lugemata postitus Postitas sokk »

kris. kirjutas:
Louis pakub näiteks Hey Sport brändi vastavaid tooteid
Veel lihtsam tutvuda matkavidinaid ja -varustust müüvates kauplustes tootega "Nikwax". Erinevatele materjalidele erinevad möginad valmis tehtud. Nahale, gorele, saabastele, tekstiilile jne. Põhimõtteliselt on selle ainega võimalik isegi tavaline fliis arvestatavalt vetthülgavaks teha. Väärt kraam. Hind kahjuks ka heale asjale kohane.

terv, sokk
Kasutaja avatar

piiks
Tsikkel: Hmmmm, peab sebima midagi!
Tänanud: 127 korda
Tänatud: 50 korda

Lugemata postitus Postitas piiks »

Ma jopet käsitsi ja rohelise seebiga pestnud. Peseb hästi ja ei pidanud texile laastavalt mõjuma. Pesumasinas keelas müüa pesemise ära, pidi vettpidavusel peeti keerama.
Hea võimalus pidi olema, riidepuu, võrkaed ja kärcher. Kuidas täpselt üritage ise kokku panna.
Some rules can be bent. Others can be broken.
Танки грязи не боятся !!!
In god I trust, all others pay cash !
Ära usalda naist ... ja pidureid !
Kasutaja avatar

Teema algataja
CB500

Lugemata postitus Postitas CB500 »

Ma pesin käsitsi Nixwaxi pesuainega ja pärast piserdasin üle Nixwaxi spetsiaalse veepidavuse tugevdajaga, -mõlemad Gore jaoks mõeldud. Püksid läksid puhtaks küll, korraliku paduka käes ei ole hetkel veel veepidavust saanud testida, õnneks. :)

Nixwaxi tooteid saab Matkaspordist.
it's a honda. ride it like you stole it, change the oil once in a while. enjoy.

-siim-

Re: Goretex varustuse pesemine

Lugemata postitus Postitas -siim- »

Tere :)

Tõstaks veel korra vana teema üles. Tahtsin küsida, et kas siis survekaga võib Goretex kangast riideid pesta? Kas see kanga omadusi ei muuda kuidagi, oskab keegi veel oma kogemusi jagada?

Ja kust võiks saada seda Goretex'i immutusainet Tartu kandis?

Kasutaja avatar

Hunnev
Kaupmees
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Hunnev »

mul on nt immutus vahendit . Immutus ise maksab 75.- jope ja 75.- püksid. Oma jope sai ületehtud, vedeliku kindlam on küll, vihmaga proovitud, tõrjub vedeliku parajalt :)

http://www.parnumoto.ee
ott@parnumoto.ee
Mootorratta kaubad, kuluosad, mootorrattad, atv-d 5665 9044
Mäevarustus Tootjalt K2 (LAUAD/SUUSAD/SIDEMED/SAAPAD)
Jalgrattad ja jalgratta varustus /Müük/ Hooldus/ Remont
THULE Sõiduauto haagised
Sõiduauto akud

Siipel

Lugemata postitus Postitas Siipel »

-siim- kirjutas:

Tõstaks veel korra vana teema üles. Tahtsin küsida, et kas siis survekaga võib Goretex kangast riideid pesta? Kas see kanga omadusi ei muuda kuidagi, oskab keegi veel oma kogemusi jagada?

Ära usu hülge möla!
Gore on õrn membraan ja igasugune retsimine ei mõju talle kosutavalt.

Tartus saab Nikwaxi tooteid ka osta mõnest matkapoest, näiteks Võru 50.
Autoring müüs ka aga kuhu nad kolisid ei tea:)
JA unustage ära igasugune pesupulber. See paneb membraani kohe kindlasti kohe umbe.
PS! häid tulemusi on saavutatud vedelate pesuvahenditega, aga see oleneb gore tüübist!
Järeltöötlus ei tee asja vee kindlaks vaid vett hülgavaks st kui rääkida tsikli riietest siis suurematel kiirustel ei ole olulist mõju tunda.
JA veel:D Fliisi selle vahendiga veekindlaks teha ei õnnestu, aga kui väga usin oled saad fliisist lahti ikka:D

Kasutaja avatar

creativ
Tsikkel: KTM LC8 ADV, LC4 620, 640, 660
Tänanud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas creativ »

Siipel kirjutas:
-siim- kirjutas:

Ära usu hülge möla!
Gore on õrn membraan ja igasugune retsimine ei mõju talle kosutavalt.

Tartus saab Nikwaxi tooteid ka osta mõnest matkapoest, näiteks Võru 50.
Autoring müüs ka aga kuhu nad kolisid ei tea:)
JA unustage ära igasugune pesupulber. See paneb membraani kohe kindlasti kohe umbe.
PS! häid tulemusi on saavutatud vedelate pesuvahenditega, aga see oleneb gore tüübist!
Järeltöötlus ei tee asja vee kindlaks vaid vett hülgavaks st kui rääkida tsikli riietest siis suurematel kiirustel ei ole olulist mõju tunda.
JA veel:D Fliisi selle vahendiga veekindlaks teha ei õnnestu, aga kui väga usin oled saad fliisist lahti ikka:D

täiendaks eelenvale lisaks:
täiesti tavalised pesupulbrid ariel, omo, persil jne ja eriti veel odavama otsa tooted nagu Rex, ei ole mitte kuidagi kohe head GORE riiete pesemiseks. nad pesevad küll mustuse maha ja teevad alpi või ookeani lõhna sinna juurde, aga kui on huvi säilitada riiete õigeid omadusi, et riie kaua kestaks ja vastu peaks just kukkumistele jne. siis peaks vältima eeltoodud aineid. Eriti just idaeuroopa tarvis toodetud (enamuses poola tehastes) tuntud kaubamärgiga pesupulbrid on pesueffektiivsuse tõstmiseks kokku segatud suure koguse klooriga. nu et paremini võtaks mustuse lahti noh. aga kloor teeb tekstiilkiuga teadagi mida. seda kloori on seal suht vähe ja kohe auku riietesse ei tule aga aja jooksul siiski.
muidugi on see kloorijutt täitsa mõttetu kui kukkumisi tuleb tihti ette ja riided hävivad nagunii.
kloor peseb välja riietest ka gore membraaniomadused. seega hävitab asja väärtuse.
kui ma jõudsin osta riided 4-15 kiloga no siis leian ka pesuvahendi vastava mida kasutada 4-5 korda hooaja jooksul.

p.s. just need igasugu lõhnalised pulbrid-geelid annavad pestud asjadele lõhna sellest et riide kiule kinnitub see nn lõhnamolekul mis on tegelikult mitte lõhn vaid pesueht keemia mis ummistab riide hingavuse või hakkab siis sootuks paremi vett juhtima ja riide vetthülgavus kaob. seega riide omadused muutuvad.
sama kehtib tegelikult kõikide teiste riiete kohta ka.
ostke spets soome rootsi turu tarbeks tehtud tooteid (tabletid) ja te ei tunne mittemingit lõhna. seal puudub see lisakeemia. ja kõik riided kestavad kauem puhtana ja tervena

Ära usu hülge möla! Anna aeruga!

LC8 Adventure, LC4 620, 640, 660, Suzuki DR350
Kasutaja avatar

Hanno
Tsikkel: R1200GS
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas Hanno »

lisaks veel niiaplju, et kõnealuseid membraaniga riideid peaks pesema eraldi, või vähemalt mitte koos puuvillase/villasega. See viimane kehtib ka kandmise kohta. Gore jalanõud puuvillase sokiga ei pruugi olla kuigikauaks gored.

kana

Lugemata postitus Postitas kana »

Oluline (minu teada) - ärge kunagi peske Gore-materjalist esemeid liiga kuuma veega kraani all, ikka peaks olema kuni 40 kraadi C vesi. Oma rumal kogemus, Ecco tänavasaapaid pesin liiga kuumaga (mõtlematus ilmselt). Tagajärg: enne sai lombist läi marssida ja jalg jäi saapas kuivaks, aga nüüd saab üsna kohe märjaks. Proleemi saa parandada protektor-spray-ga, aga see pole enam päris õige asi.

Kasutaja avatar

lynxitar
Tsikkel: Honda VT600C Shadow

Lugemata postitus Postitas lynxitar »

Millega neid Gore jalanõusid siis kandma peaks? nailonsokiga? :lol:

Siipel

Lugemata postitus Postitas Siipel »

lynxitar kirjutas:

Sellise sokiga mis hebemeid ei aja:)
Praktiliselt kõik matkasokid on sellised.
Valiku leiab jälle matka, kalastus või spordipoest. Äkki ka mõnest tsikli varustust müüvast poest, aga mina pole asjalikke seal näinud:(

Kasutaja avatar

Hanno

jah, nailon, kui see kuidagi eriti sümpatiseerib, või misiganes sünteetika. Sporditarvete poodides on valik suur. Ilmselt, kui sul siidisokke peaks olema, pole kah probleemi.

kuigi, siidi ja puuvilla omadus minuteada on niiskust endasse koguda, (erinevalt villasest ja sünteetilistest), nii et siidi lihtsalt poleks mõtet gorega kombineerida.

Viimati muutis Hanno, 24 Mär 2009, 09:45, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar

mototydruk
Tsikkel: Kawa

Lugemata postitus Postitas mototydruk »

Päris teadus kohe:) Mina olen ka pesumasinas pükse pesnud ja ei saa üldse aru, et nad nüüd kehvemad oleksid...

Kawasaki EX 250, Honda CBR 600f, Yamaha Virago 1100cc ajutine kasutaja suvi 2010, Kawasaki gtr 1000 cc, Honda Magna VF 750, Honda CBR 600 F2, Kawasaki Vulcan 750cc
Kasutaja avatar

creativ

Siipel kirjutas:
lynxitar kirjutas:

Valiku leiab jälle matka, kalastus või spordipoest. Äkki ka mõnest tsikli varustust müüvast poest, aga mina pole asjalikke seal näinud:(

vähe urgitseda tahaks veel! gore jalanõud on gore ainult väljast. kõik jalanõud omavad ju sisevoodrit ja lisaks veel voodri ja välismaterjali vahel veel lisaks midagi (nt õhuke vahtkumm ehk poroloon). eriti veel goresaapad. sisevooder ei ole gore vaid mingi muu sünt mis ei ole ei tuule ega veekindel materjal (jalg peab ju hingama!). seega on tegemist mitmete kihtidega ja vot ma aru ei saa sellest villa- või puuvillasoki mõjudest gorepealispinnaga saabastele.
seda kindlasti et naturaalmaterjalid seovad vett ja seetõttu nad ei sobi hästi kui jalg higistama hakkab. samas on nii et kui jalanõu on kehvalt hingav siis ei ole vahet mis sokk sul seal all on. niiskus jääb ikka saapasse ja kõige lõpuks hakkab see süntsokk seal rõvedalt haisema. muidugi on neid jube lihtne pesta. korraks kraanialt läbi ja ongi ok.
spetssokk eeldab spets jalanõud. vastasel juhul asi ei toimi.

p.s. mingil põhjusel need erimaterjalid niiskust ei seo, hingavad hästi jne, aga kui paar korda neid kasutatud siis hakkavad rõvedalt haisema mida naturaalmaterjalide kohta öelda ei saa. ei tea mis loogika siin on?

kana

Lugemata postitus Postitas kana »

Loogika on see, et kasuta sokke 1 x (1 päev) ja seejärel pese :D
Teadus on see küll, mulle oli ka uudis, kui Gore-ga saapad algul ostsin. Neil on sees veel mingi villakiht lisaks, talvel sünteetikast soki või sukaga oh imet üldse külm ei hakka ka -20 C-ga.

Kasutaja avatar

creativ

mototydruk kirjutas:

Päris teadus kohe:) Mina olen ka pesumasinas pükse pesnud ja ei saa üldse aru, et nad nüüd kehvemad oleksid...

sul täitsa õigus! püksid on ikka püksid! :) ega see materjali eripära tulebki välja äärmuslikes oludes milles sa eriti tihti vast ei satu olema. kui kangas on niiöelda tehase/tootja effektiivsuses siis ta täidab enamvähem neid nõudeid mida tehas lubab. kui nüüd riideid aktiivselt kasutada ja pesta siis on fakt et materjali tekstuur muutub seoses UV, temperatuuride muutuse, füüsilise koormusega (kulumine) ja kindlasti ka pesu pesemisega. see viimane on sõltuvalt pesuainetest ja pesupesemise muudest füüsikalistest tingimustest kindel kanga omaduste ja vastupidavuse mõjutaja.
millega siis seletada et aja jooksul on kõige tavalisemate sokkide ääriskummid muutumas kummituks...ehk siis kumm sureb ära ja varsti ainult krõbiseb ja laguneb see tekstiili sees olev kumm pulbriks? see on just pesuainest tingitud asjaolu. kloor ja soe vesi muudab kummi rabedaks. kui kumm rabestub miks siis tavaline riidekiud ei peaks muutma oma omadusi?
:)

Kasutaja avatar

mx77
Tsikkel: YZ250F, Ducati Monster S4
Tänanud: 342 korda
Tänatud: 440 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas mx77 »

creativ kirjutas:
Siipel kirjutas:
lynxitar kirjutas:

vähe urgitseda tahaks veel! gore jalanõud on gore ainult väljast. kõik jalanõud omavad ju sisevoodrit ja lisaks veel voodri ja välismaterjali vahel veel lisaks midagi (nt õhuke vahtkumm ehk poroloon). eriti veel goresaapad. sisevooder ei ole gore vaid mingi muu sünt mis ei ole ei tuule ega veekindel materjal (jalg peab ju hingama!). seega on tegemist mitmete kihtidega ja vot ma aru ei saa sellest villa- või puuvillasoki mõjudest gorepealispinnaga saabastele.
seda kindlasti et naturaalmaterjalid seovad vett ja seetõttu nad ei sobi hästi kui jalg higistama hakkab. samas on nii et kui jalanõu on kehvalt hingav siis ei ole vahet mis sokk sul seal all on. niiskus jääb ikka saapasse ja kõige lõpuks hakkab see süntsokk seal rõvedalt haisema. muidugi on neid jube lihtne pesta. korraks kraanialt läbi ja ongi ok.
spetssokk eeldab spets jalanõud. vastasel juhul asi ei toimi.

p.s. mingil põhjusel need erimaterjalid niiskust ei seo, hingavad hästi jne, aga kui paar korda neid kasutatud siis hakkavad rõvedalt haisema mida naturaalmaterjalide kohta öelda ei saa. ei tea mis loogika siin on?

Vot nüüd küll eksid :).
Gore jalatsil on see Gore membraan lamineeritud just sisevoodri külge. Kasutatakse siis 3Lja 4L laminaati. Aga sisevoodri osa on ta alati.
Infoks:

http://www.gore-tex.com/remote/Satellit ... nstruction

Kasutaja avatar

Hanno

kõikide jalanõude nimel rääkida ei julge, aga need näiteks mis mul on, on nahksaapad ja gore on justnimelt sisemine vooder. Muid kihte seal justkui polegi.

Kasutaja avatar

creativ

yanksel kirjutas:

Loogika on see, et kasuta sokke 1 x (1 päev) ja seejärel pese :D
Teadus on see küll, mulle oli ka uudis, kui Gore-ga saapad algul ostsin. Neil on sees veel mingi villakiht lisaks, talvel sünteetikast soki või sukaga oh imet üldse külm ei hakka ka -20 C-ga.

sokkidega asi lihtne! :wink: aga eks sa pese iga päeva murdmaasuusa riideid täiskomplekt. pesta ju võib aga siis ei saa enam rääkida materjalide hingavusest ja vastupidavusest. liigne pesemine rikub samuti kangast nagu liiga kange pesuaine või suur kulutamine.
tänapäeval tehakse väga pikalt kestvaid riideid üldse vähe. kulumine on tootja huvides , et tarbija ostaks iga paari aasta tagant uue riietuse.

Kasutaja avatar

creativ

mx77 kirjutas:

Vot nüüd küll eksid :).
Gore jalatsil on see Gore membraan lamineeritud just sisevoodri külge. Kasutatakse siis 3Lja 4L laminaati. Aga sisevoodri osa on ta alati.
Infoks:

http://www.gore-tex.com/remote/Satellit ... nstruction

jälle targem! :) mitu kihti jah ja gore on eelviimane. aga ma siiski ei saanud infi täpselt et miks puuvillasokk gorele vastu töötab? kas mingite hebemete pärast tõesti või pigem niiskuse sidumise tõttu? seda hebeme juttu ma kuulen esimest korda.

Kasutaja avatar

Hanno

just jah hebemete pärast. Hebemed võivad membraani ummistada.

edit: vist on tegelt ebemed need asjad, mitte hebemed :)

Kasutaja avatar

mx77
Tsikkel: YZ250F, Ducati Monster S4
Tänanud: 342 korda
Tänatud: 440 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas mx77 »

creativ kirjutas:
mototydruk kirjutas:

sul täitsa õigus! püksid on ikka püksid! :) ega see materjali eripära tulebki välja äärmuslikes oludes milles sa eriti tihti vast ei satu olema. kui kangas on niiöelda tehase/tootja effektiivsuses siis ta täidab enamvähem neid nõudeid mida tehas lubab. kui nüüd riideid aktiivselt kasutada ja pesta siis on fakt et materjali tekstuur muutub seoses UV, temperatuuride muutuse, füüsilise koormusega (kulumine) ja kindlasti ka pesu pesemisega. see viimane on sõltuvalt pesuainetest ja pesupesemise muudest füüsikalistest tingimustest kindel kanga omaduste ja vastupidavuse mõjutaja.
millega siis seletada et aja jooksul on kõige tavalisemate sokkide ääriskummid muutumas kummituks...ehk siis kumm sureb ära ja varsti ainult krõbiseb ja laguneb see tekstiili sees olev kumm pulbriks? see on just pesuainest tingitud asjaolu. kloor ja soe vesi muudab kummi rabedaks. kui kumm rabestub miks siis tavaline riidekiud ei peaks muutma oma omadusi?
:)

Siin on vist ikka tekkinud väga olulisi arusaamatusi Gore-tex kanga olemuse suhtes. Gore ei ole riidekiud vaid membraan mis on lamineeritud välismaterjali (2L laminaat lahtise voodriga) või siis välis- ja sisematerjali külge (3L laminaat lamineeritud sisevoodriga). Välismaterjali eesmärk on anda tootele kulumiskindlus, välimus jne. Et Gore membraan paremini hingamisele töötaks on tavaliselt väiskangas saanud veel vetthülgava käsitluse (kui välisriie liguneb läbi, siis väljapool membraani on niiskus suurem ja membraani seespool olev niiskus ei välju). Reeglina korras Gore membraani puhul ei tungi vesi väljapoolt sisse kui ei ole tegemist väga suure survega (väga kõva tuul, seljakotirihmade all olev surve) niiske tunne tekib seestpoolt tekkivast niiskusest. Väliskanga vetthülgavaid omadusi saab tavaliselt taastada riideeset kuivatustrumlis madalal temperatuuril kuivatades.
Gore membraan on ise PTFE, ehk Teflon ehk ftoroplast, mis on keemiliselt väga vastupidav. Ainuke mis Gore riidele võib kahjulikult mõjuda on liiga kõrge temperatuuriga pesemine või liiga suur tsentrifuugimistemperatuur, tänu millele membraan võib peakngast lahti tulla.

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Sõidu- ja lisavarustus”