Kuidas kiirendada ja sõiduvõtted Yamaha XJ 600-ga ???
Moderaator: Moded
-
motoratsutaja
Teema algataja - Postitusi: 1193
- Tsikkel: Yamu FJR 1300, Yamu WR 450
- Tänatud: 1 kord
Kuidas kiirendada ja sõiduvõtted Yamaha XJ 600-ga ???
Tere !
Küsimus mul siis selline, et kuidas on õige kiirendada, et saaks maksimaalse ja ideaalse kiirenduse ? Rattaks on Yamaha XJ 600 N, 45 KW. Kui kiirendan, siis tihtipeale lasen esimese käigu lõpuni, jääb nagu kinni ja ei liigu enam kiirmini, see vast pole eriti mõistlik tegu, millal peaks käigu vahetama ? Kas vahetult ennem seda ja kuidas peaks käigu vahetama, kas pöördeid peaaegu ei lase alla , st. hoiad kõrgel ja kui kõrgel ? Millise käiguga oleks mõistlik sõita linnas ? Kui kõrgel peaks umbes pöördeid sõites hoidma, mis oleks kas rattale hea ja ei lõhuks mootorit ? Kas kütus ka midagi asja juures mõjutab et kas sõita 95 või 98-ga kas on mõtet üldse 98 paaki toppida aitab see midagi / hoiab mootorit vms. Passi järgi on 91 ja kõrgem oktaan. Kas käiguvahetus peaks olema hästi kiire ? Vahel kuidagi laksuga käib 2 käik ja 3 ka vahel saan sujuvalt, ei saagi aru kus viga.
Küsimus mul siis selline, et kuidas on õige kiirendada, et saaks maksimaalse ja ideaalse kiirenduse ? Rattaks on Yamaha XJ 600 N, 45 KW. Kui kiirendan, siis tihtipeale lasen esimese käigu lõpuni, jääb nagu kinni ja ei liigu enam kiirmini, see vast pole eriti mõistlik tegu, millal peaks käigu vahetama ? Kas vahetult ennem seda ja kuidas peaks käigu vahetama, kas pöördeid peaaegu ei lase alla , st. hoiad kõrgel ja kui kõrgel ? Millise käiguga oleks mõistlik sõita linnas ? Kui kõrgel peaks umbes pöördeid sõites hoidma, mis oleks kas rattale hea ja ei lõhuks mootorit ? Kas kütus ka midagi asja juures mõjutab et kas sõita 95 või 98-ga kas on mõtet üldse 98 paaki toppida aitab see midagi / hoiab mootorit vms. Passi järgi on 91 ja kõrgem oktaan. Kas käiguvahetus peaks olema hästi kiire ? Vahel kuidagi laksuga käib 2 käik ja 3 ka vahel saan sujuvalt, ei saagi aru kus viga.
Viimati muutis motoratsutaja, 16 Apr 2007, 08:56, muudetud 1 kord kokku.
Yaaa-maaa-haaa......
-
kanajuurikas
-
motoratsutaja
Teema algataja - Postitusi: 1193
- Tsikkel: Yamu FJR 1300, Yamu WR 450
Vastust ma oma küsimustele ei saanud igatahes. Tahan lihtsalt teada kuidas rattast maksimaalne ning effektiivne kiirendus saada, st. ei kaota kiirenduses. Millistel pööretel ratast hoida ringi sõites kas 4000 või vähem ? Või pole see mootorile hea sõites kogu aeg 4000 pöörde juures ringi. Kui ma midagi ei tea, või ei oska nõu anda, siis ma olen vait !
Yaaa-maaa-haaa......
Esiteks mainiks, et kui kiirendus ja kiirendamine oluline on, siis oled vale ratta valinud. Tegelikult liigub ka xj600 täitsa rahuldavalt, aga kui ikka juba vajadus käigud järjest peeneks lasta, siis tuleks teise (mitte tingimata uuema või kallima) ratta peale mõelda.
xj600 manualis on käikude kasutamise reegel väga lihtsalt välja toodud (vähemalt on mulle nii meelde jäänud):
2. käik = 20 km/h
3. käik = 30 km/h
4. käik = 40 km/h
5. käik = 50 km/h
6. käik >= 60 km/h
Kütusena kindlasti 95 (98 liiga kange ning kuumus võib mootorit kahjustada).
Käike vaheta ilma sidurita
Väga mugav ja mõnus variant ning samas TÄIESTI ohutu. Oma xj-ga kasutan sidurit vaid kohaltvõtuks ja otse 6-nda pealt 1-se peale alla vahetades. Nõuab natuke harjutamist, kuid paari päevaga tuleb juba päris ilusti välja. Selle kohta rohkem infi erinevates teemades siin foorumis.
PS. Teema pealkirj on veidi eksitav võiks pigem olla näiteks "Sõiduvõtted Yamaha XJ600-ga" vms.
xj600 manualis on käikude kasutamise reegel väga lihtsalt välja toodud (vähemalt on mulle nii meelde jäänud):
2. käik = 20 km/h
3. käik = 30 km/h
4. käik = 40 km/h
5. käik = 50 km/h
6. käik >= 60 km/h
Kütusena kindlasti 95 (98 liiga kange ning kuumus võib mootorit kahjustada).
Käike vaheta ilma sidurita
PS. Teema pealkirj on veidi eksitav võiks pigem olla näiteks "Sõiduvõtted Yamaha XJ600-ga" vms.
-
real
- Tsikkel: Yamaha XJ900, VStrom 650
4000 pööret nüüd küll midagi erilist pole. Tsikliga alla 4000 on kuidagi selline haigutamise-tuju sõit. ja 98 bens xj-le vist ei ole jah eriti hea, ma ka alguses sõitsin, sain ilusad sinised leegitorud, muud ei miskit. Ja 92-ga sõidab vähemalt sama hästi kui 95-ga, venemaalt toodud 92 meie 95-le alla ei jää...
Minuteada näitab oktaanarv detonatsioonikindlust. Ehk siis võimaldab kasutada suuremat surveastet. Mingit kuumust ja kangust ei tohiks küll rohkem olla.Rene kirjutas:Kütusena kindlasti 95 (98 liiga kange ning kuumus võib mootorit kahjustada).
Miks osadel masinatel 98'ga väiksem kütusekulu? Ei, see pole kangusest. Lihtsalt madalama oktaanarvuga kütuse korral keerab aju süüdet hilisemaks.
Viimase väite mõtlesin ise välja, parandage-täiendage.
Või kehtib see asi ainult max. kiirendamise jaoks, ja muidu sõidul ikka siduriga?Rene kirjutas:Käike vaheta ilma siduritaVäga mugav ja mõnus variant ning samas TÄIESTI ohutu. Oma xj-ga kasutan sidurit vaid kohaltvõtuks ja otse 6-nda pealt 1-se peale alla vahetades. Nõuab natuke harjutamist, kuid paari päevaga tuleb juba päris ilusti välja. Selle kohta rohkem infi erinevates teemades siin foorumis.
Honda XR 100 -> Honda XR 125 -> Suzuki DR-Z 400 - > ...
Siis kui pöörded jõuavad nii kõrgele, et järgmise käiguga toppama ei jääks, midagi täpselt eriti öelda ei oska... erinevatel ratastel ka erinev sõidustiil.millal peaks käigu vahetama ?
Kindlasti lasta korraks gaas maha, vajutada sidurit ja siis peale käiguvahetust sidur kähku lahti ja gaas peale.Kas vahetult ennem seda ja kuidas peaks käigu vahetama, kas pöördeid peaaegu ei lase alla , st. hoiad kõrgel ja kui kõrgel ?
Noh, maanteel peaks ikka olema madalamatel pööretel, et ikka masin liiga palju kuuma ei saaks.Kui kõrgel peaks umbes pöördeid sõites hoidma, mis oleks kas rattale hea ja ei lõhuks mootorit ?
Need on ainult soovitused, aga kõik oleneb sõidustiilist... (ehk kas rahulik kulgeja või vihane kihutaja jne.)
Võrr-> Stella 50cc -> Moskva 125cc ->Dirt bike 110cc ->Kawasaki KMX 125cc -> Aprilia Shiver 750 cc
-
pritsu
- Tsikkel: TDM 850
Endise XJ omanikuna targutaks ka veidi. Kõiki käike vahetasin üles ja alla ainult siduriga. Kiirendamine oskamatu poolt ainult lõhub ratast, selleks tuleb kõrvalises kohas mõõdukalt harjutada. Ehkki tegu pole just võimsa rattaga ja ega mina ka kaalult kerge pole, suutsin lõpuks siiski ka teise käiguga liikluses "wheelida". Kütus 95. Kui karpad puhtad ja sünkronnitud, astub edasi päris hästi!
Õigekirjaoskus massidesse!
-
zzrider
Tundub, et sa oled võimsa rattaga sõitnud alles lühikest aega ega oma täit ratta tunnetust. Sõiduõpetajatel on head väljendid sõiduõpilaste inimtüüpide kohta, vastavalt nende sõidustiilile: "kunstnikud" ja "raamatupidajad". Kunstnikud lähenevad asjale loominguliselt, vabalt, tundega. Raamatupidaja seevastu peab alati TÄPSELT teadma, missuguse kiiruse väärtuse juures ta peab sisse lülitama järgmise käigu. See, mida samal ajal teeb mootor, milline on hetke teeolu (tõus, langus, märg, kuiv, üksi või kahekesi jne) see neid absoluutselt ei koti. Sa oled vist ka seda viimast tüüpi. Tean omast käest, et sellise ümberõpetamine on suht vaevaline, kuid võimalik.
Soovitan sul kuulata ja tunnetada oma tsiklit, uuri sõites, kuidas käitub, proovi erinevaid variante käikudega. Sinu küsimusele ei ole võimalik vastata ühese täislausega. Asi on kinni liiga paljudes pisitegurites, alates sinu sõidustiilist, ratta iseloomust, lõpetades tee- ja misiganes muude sõiduoludega. Sidur on kindlasti kasutamiseks. Rusikareegel on, et kui miski ei häiri ja käiguvahetus ei põhjusta inetuid jõnksatusi ja rapsimist, on kõik ok.
Soovitan sul kuulata ja tunnetada oma tsiklit, uuri sõites, kuidas käitub, proovi erinevaid variante käikudega. Sinu küsimusele ei ole võimalik vastata ühese täislausega. Asi on kinni liiga paljudes pisitegurites, alates sinu sõidustiilist, ratta iseloomust, lõpetades tee- ja misiganes muude sõiduoludega. Sidur on kindlasti kasutamiseks. Rusikareegel on, et kui miski ei häiri ja käiguvahetus ei põhjusta inetuid jõnksatusi ja rapsimist, on kõik ok.
-
randmevääne2
- Tsikkel: Yamu,KTM,Kawa
Kui jawa pealt xj-le istusin pidi käiguvahetust tükk aega harjutama.Xj-l olen proovinud mitut moodi,aga parima tulemuse sain kui vahetasin suhteliselt kiiresti ja siduriga loomulikult.Aeglase vahetuse juures jõuab mootor pöörded alla lasta ja hambumine ei ole nii sujuv ja kostub kerge "ragin".Kiirema vahetuse korral seda pole,ainult väike naks.Selle aja jooksul ei jõua mootor vedava võlli pöördeid palju muuta ja hambumine on lihtsam.Käiguvahed ju teatavasti lühikesed. (näit 5. ja 6. umbes 500p/min ainult)
Muidugi ei eelda kiire käiguvahtus,et tunnestust pole vaja.Oskamatu võib ikkagi kk ära lõhkuda.
Nii saan mina asjast aru ja tegutsen,võimalik ,et on ka vastuväiteid antud teoorale
Muidugi ei eelda kiire käiguvahtus,et tunnestust pole vaja.Oskamatu võib ikkagi kk ära lõhkuda.
Nii saan mina asjast aru ja tegutsen,võimalik ,et on ka vastuväiteid antud teoorale
-
davidsoniharald
- Tsikkel: GasGas EC300
- Tänanud: 13 korda
- Tänatud: 7 korda
- Kontakt:
Mõtlesin tsikli kallal nokitsedes, et kuidas mina käike vahetan... Mõtlema pidin selle pärast, et see juba ammu nii automaatseks läinud, et raske seletada.
Üldiselt läheb järgmine käik mul sisse juba sel ajal kui tõmban veel siduriheeblit rulli poole. Ehk siis sõidu ajal ei pea heeblit lõpuni vedama kui on õiged pöörded ja kiirus. See kõik tuleb aga kogemustega.
Kiirendamisest: Õpi ära startimine. Foori tagant tuleb siis juba sidur päästa kui punane läheb üle kollaseks, sest kui rohelist näed oled juba magama jäänud. Niimoodi paar foori järjes enne R1-tesid startida ja kolmanda foori taga on poistel närvid nii läbi, et panevad juba punasega leekima
KOGETUD!!!
Üldiselt läheb järgmine käik mul sisse juba sel ajal kui tõmban veel siduriheeblit rulli poole. Ehk siis sõidu ajal ei pea heeblit lõpuni vedama kui on õiged pöörded ja kiirus. See kõik tuleb aga kogemustega.
Kiirendamisest: Õpi ära startimine. Foori tagant tuleb siis juba sidur päästa kui punane läheb üle kollaseks, sest kui rohelist näed oled juba magama jäänud. Niimoodi paar foori järjes enne R1-tesid startida ja kolmanda foori taga on poistel närvid nii läbi, et panevad juba punasega leekima
-
pacaan
- Tsikkel: ZX12R turbo
- Kontakt:
nagu kiirendusvõistluste aabitsdavidsoniharald kirjutas:
Kiirendamisest: Õpi ära startimine. Foori tagant tuleb siis juba sidur päästa kui punane läheb üle kollaseks, sest kui rohelist näed oled juba magama jäänud. Niimoodi paar foori järjes enne R1-tesid startida ja kolmanda foori taga on poistel närvid nii läbi, et panevad juba punasega leekimaKOGETUD!!!
AGA - linnaliikluses palun veenduge, et ristmik on ikka tühjaks saanud ja mõni veel roosaga tulemas pole
8,64 @ 1/4 - Kawasaki ZX12R turbo
9,09 @ 1/4 - Suzuki Hayabusa turbo
9,8x @ 1/4 - Kawasaki ZX6R
9,09 @ 1/4 - Suzuki Hayabusa turbo
9,8x @ 1/4 - Kawasaki ZX6R
endalgi 2 hooaega selle masinaga seljataga.
sujuv käiguvahetus, ilma raksudeta, õnnestus kui pöördeid üle 4500 ei lasknud.
ei ole piinanud teda ka nii, et kõik käigud peeneks
elu tuleb sisse mootoril kuskil 5000->
linnas sai vuratud 3. käiguga ca 4000-ga siis pill mõõdukalt ergas
4500 kandis tekib vibra, see on loomulik sellele mootorile, ehk pöörded hoida üle selle v alla
kui nii sõita, siis ei ole seda sõitu küll kauaks:
2. käik = 20 km/h
3. käik = 30 km/h
4. käik = 40 km/h
5. käik = 50 km/h
6. käik >= 60 km/h
tsikli mootor tahab ikka pöördeid
sujuv käiguvahetus, ilma raksudeta, õnnestus kui pöördeid üle 4500 ei lasknud.
ei ole piinanud teda ka nii, et kõik käigud peeneks
elu tuleb sisse mootoril kuskil 5000->
linnas sai vuratud 3. käiguga ca 4000-ga siis pill mõõdukalt ergas
4500 kandis tekib vibra, see on loomulik sellele mootorile, ehk pöörded hoida üle selle v alla
kui nii sõita, siis ei ole seda sõitu küll kauaks:
2. käik = 20 km/h
3. käik = 30 km/h
4. käik = 40 km/h
5. käik = 50 km/h
6. käik >= 60 km/h
-
NISUKAS
tere Yamaha mehed
Kas teie masinatel käib ka 1´lt teisele vahetades kõrvariivav RAKS või on see Honda eripära
Sõitsin eile sõbra ?enduroga ja käiguvahetus on nagu mu automaat Mazdal (vahetus pehme)
Kuigi jutt käib teil Yamahdest, ehk viitsite, kes teab, kiita või laita Honda Hornet CB600F2 2000a.
ja miks kurat need kurvid nii liivased on
Andres
Kas teie masinatel käib ka 1´lt teisele vahetades kõrvariivav RAKS või on see Honda eripära
Sõitsin eile sõbra ?enduroga ja käiguvahetus on nagu mu automaat Mazdal (vahetus pehme)
Kuigi jutt käib teil Yamahdest, ehk viitsite, kes teab, kiita või laita Honda Hornet CB600F2 2000a.
ja miks kurat need kurvid nii liivased on
Andres
-
loomha
Soovitan ka pöördeid kuskil 4000 kandis hoida. Pealegi, pole eriti loogiline, et viitsiks foorist foorini vurades kuut käiku läbi klõpsida.
Selle foori tagant kiirendamise kohta, see on täitsa õige jutt! Ka siis, kui mõni autojuht mõtleb, et nüüd saab oma garaazhiriiulist tehtud antitiivaga ja vihmaveetorust tehtud sumpaotsaga varustatud kurgikäruga ässata. Naks ja minema, aidaaaa....
Miks autojuhid minuga võidu üritavad teha, ma ei tea.
Selle foori tagant kiirendamise kohta, see on täitsa õige jutt! Ka siis, kui mõni autojuht mõtleb, et nüüd saab oma garaazhiriiulist tehtud antitiivaga ja vihmaveetorust tehtud sumpaotsaga varustatud kurgikäruga ässata. Naks ja minema, aidaaaa....
Miks autojuhid minuga võidu üritavad teha, ma ei tea.
-
nors
Käiguvahetuse dünaamika sõltub ikka sellest, kuidas parajasti tuju või vajadus sõita on.
Kui tahan aktiivsemalt sõita, vahetan käiku siis, kui taguotsa all enam jõudu tunda pole või tegelikult vahetult enne seda. Aktiivse sõidu puhul pole küll aega tahhokat vaadata ja pöördeid lugeda. Spidokale muidugi tasuks aeg ajalt pilku visata.
Kui on rahulikum tuju, siis XJ puhul on käiku hea vahetada siis, kui tagumiku all väikese vibra sisse võtab. See juhtub kuskil 4000 pöörde juures.
Sidur on üsna ergaks reguleeritud, nii et käiguvahetuseks piisab kergest survest.
Ja linnasõidul on üldiselt ikka kõik kuus käiku kasutuses, vahel kuluks ka seitsmes ära. Võid ka 50-ga rahulikult kuuenda käiguga sõita, rõhuga sõnal rahulikult.
Kui tahan aktiivsemalt sõita, vahetan käiku siis, kui taguotsa all enam jõudu tunda pole või tegelikult vahetult enne seda. Aktiivse sõidu puhul pole küll aega tahhokat vaadata ja pöördeid lugeda. Spidokale muidugi tasuks aeg ajalt pilku visata.
Kui on rahulikum tuju, siis XJ puhul on käiku hea vahetada siis, kui tagumiku all väikese vibra sisse võtab. See juhtub kuskil 4000 pöörde juures.
Sidur on üsna ergaks reguleeritud, nii et käiguvahetuseks piisab kergest survest.
Ja linnasõidul on üldiselt ikka kõik kuus käiku kasutuses, vahel kuluks ka seitsmes ära. Võid ka 50-ga rahulikult kuuenda käiguga sõita, rõhuga sõnal rahulikult.
-
Rumcajs
veidi lugemist: http://www.sportrider.com/ride/RSS/
P.S. Pole sel Horneti siduril häda miskit. Harjuta!
P.S. Pole sel Horneti siduril häda miskit. Harjuta!
Priidic kirjutas:kui nii sõita, siis ei ole seda sõitu küll kauaks:
2. käik = 20 km/h
3. käik = 30 km/h
4. käik = 40 km/h
5. käik = 50 km/h
6. käik >= 60 km/h
Ei tahtnud enne uuesti sõna võtma hakata, kui olin oma mälu vähe värskendanud... Otsisn nüüd oma XJ600S manuali üles ning enda õigustuseks ja tsiteeritute üllatuseks leidsingi sellise lehekülje:madone kirjutas:Kas see aparaat 60 kmh 6-nda käiguga ültse käib?![]()
Ehk on mõeldud mph ???? Siis võiks nagu rahule jääda juba

PS. Miks seal on kirjas, et see kehtib vaid Šveitsi rataste kohta, seda ma ei oska kommenteerida. Kuid ma ei näe põhjust miks asjad meil teisiti peaks käima...
-
artur223
Mul on XJ600 ja kaasa saadud raamatus samad numbrid ja nendega sõita on väga hull tegelt. Ja ma sain aru et siin on kuidas PARIMAT kiirendust saada.Rene kirjutas:Priidic kirjutas:kui nii sõita, siis ei ole seda sõitu küll kauaks:
2. käik = 20 km/h
3. käik = 30 km/h
4. käik = 40 km/h
5. käik = 50 km/h
6. käik >= 60 km/h
tsikli mootor tahab ikka pöördeidEi tahtnud enne uuesti sõna võtma hakata, kui olin oma mälu vähe värskendanud... Otsisn nüüd oma XJ600S manuali üles ning enda õigustuseks ja tsiteeritute üllatuseks leidsingi sellise lehekülje:madone kirjutas:Kas see aparaat 60 kmh 6-nda käiguga ültse käib?![]()
Ehk on mõeldud mph ???? Siis võiks nagu rahule jääda juba
PS. Miks seal on kirjas, et see kehtib vaid Šveitsi rataste kohta, seda ma ei oska kommenteerida. Kuid ma ei näe põhjust miks asjad meil teisiti peaks käima...
Siis said natuke valesti aru, sest teema algataja on esitanud hulga erinevadi küsimusi ning mina üritasin vastata nendele:artur223 kirjutas:Ja ma sain aru et siin on kuidas PARIMAT kiirendust saada.
Ghost kirjutas:Millise käiguga oleks mõistlik sõita linnas ? Kui kõrgel peaks umbes pöördeid sõites hoidma, mis oleks kas rattale hea ja ei lõhuks mootorit ?
Vabandan ette, kui kelleski viha tekitan....
, aga see 1. = X km/h tundub suht jura olema. Igal ratturil on selline hea andur nagu oma tagumik, mis ütleb kus vahemikus tema kullakese mootor kõige paremini nokib. Tundub, et tahhoka osuti peab ikka suht punase lähedal olema, et üks-kõik milline ratas erksamaid elumärke näitaks
, aga see 1. = X km/h tundub suht jura olema. Igal ratturil on selline hea andur nagu oma tagumik, mis ütleb kus vahemikus tema kullakese mootor kõige paremini nokib. Tundub, et tahhoka osuti peab ikka suht punase lähedal olema, et üks-kõik milline ratas erksamaid elumärke näitaks
Viimati muutis diio2, 22 Nov 2007, 20:34, muudetud 1 kord kokku.
... life begins @ 1000 cm3 (996cm3)
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.