Platsisõidu rattad (A kategooria eksam)

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Teema algataja
ezerix

Platsisõidu rattad (A kategooria eksam)

Lugemata postitus Postitas ezerix »

See teema on küll korduvalt läbi käinud, et kas bike'ga saab teha platsisõidu
eksamit või mitte jne. Foorumis surfates olen vastuse saanud, et "JAH" iga
rattaga on võimalik ja pika harjutamise peale saab ikka tehtud.

Kinnituse huvides võiks aga siia kirja panna, mis rattaga keegi on
platsisõidu läbinud ja millal.

Ning kui kellelgi ka halbu kogemusi (läbikukkumisi), siis võiks ka neid jagada.

Ise harjutan platsisõitu praegu CBR600F-ga.

Tänud ette!

EDIT:
-- Väike vahekokkuvõte allpoolt 2007-06-04 21:53 seisuga:

Honda CBR 900
Honda CBR 954 RR
Kawasaki Ninja ZX-6R
Kawasaki ZZR 600
MINSK
Suzuki GSX 750 F
Suzuki SV 1000
Yamaha FZ1 Fazer
Yamaha TDM850 (1998)
Yamaha XJ 600 S Diversion

Kellel veel siis kahtlusi otsustamisel, võivad toodud ratta spetsifikatsioone siis oma rattaga võrrelda (http://www.bikez.com). Ise sain parasjagu kindlust juurde ja nüüd muud midagi kui ohtralt harjutada.
Viimati muutis ezerix, 04 Juun 2007, 21:54, muudetud 1 kord kokku.

Teema algataja
mrtkas

Lugemata postitus Postitas mrtkas »

zx6r
2. käik tühikäigul peaks paras hoog olema ja aina kalluta
kõik slaalomid ja kaheksad ja ringid
Kasutaja avatar

pea
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas pea »

9 aastat tagasi sai see sooritatud MINSKIGA :lol:
Kasutaja avatar

Yerba
Tsikkel: Honda VFR800X Crossrunner '13

Lugemata postitus Postitas Yerba »

Yamaha TDM850 '98. Platsisõiduks loodud, mõnus hea manööverdada :wink:
www.lapik.ee - parima hinnaga patareid!

harimal
Tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas harimal »

600 cc rattad on nii pisikesed, et nendega on lausa lust manööverdada ja kallutada.

Ise olen iga oma rattaga platsil käinud ja kõik eksamieeldused ära teinud.
8 on ainus asi, mida liitrise bike'iga tiba keeruline teha.

Olen Tallinna ARKi platsil näinud, kuidas 900 cc CBRiga ja R1 vennad läbi kukkusid, aga mõlemad tegid selle vea, et läksid külma mootoriga tegema.
Mootor peab ikka korralikult soe olema, muidu törtsub, plärtsub ja tõmbleb.

Ise olen teinud: 900 cc CBRiga, 1000 cc Fazeriga, 1000 cc SVga.

Tallinnas on päris mitu kohta, kus tsikliga õhtuti harjutada saab. Üks on Kristiine Keskuse taga (mõistlikul kellaajal tasuline), teine on Pärnu mnt'l Tammsaare ülesõidu ja Järve Keskuse vahepeal.

Suure bike'iga on 3 varianti, kuidas 8 ära teha:
* omada väga head tasakaalu ja püstise rattaga ära teha. Eeldab suure amplituudiga lenksu pööramist.
* Sõita piisavalt kiiresti, et ratas maha ei kuku ning teha kallutustega.
* Aeglaselt kallutustega, olles ise vastukaaluks ehk sisuliselt sõita nii, et ratas on kahe jala vahel kaldus ning ise oled tasakaaluks tiba vastassuunas kaldu. Sellisel moel on ka kõige kergem aeglasel kiirusel jalatugesid kratsida.

harimal
Tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas harimal »

Unustasin viimase variandi puhul mainida, et tsikli peal ei istuta vaid ollakse jalaraudadel püsti. Põlvist tiba allalastult.

Teema algataja
Tosha

Lugemata postitus Postitas Tosha »

ise tegin 18mai exami oma tsikliga ehk cbr954rr. igatahes väga hea keeraja ta ei ole ja keeramis nurgaga ei hiilga. kuid läksin raadile, varusin 2h aega enne examit ning sõitsin 8t. st üritasin :). pärast tegin arkis ka ära. panin 1 käiku sisse ning vaikselt tiksusin seal. kiirus kõigus 11-12kmh.

PS ise arvasin alguses et see on võimatu, aga tuli leida vastav kiirus ning piisavalt kallutada.
Kasutaja avatar

Villem
Tsikkel: XT660R, GasGas EC250
Tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas Villem »

Eksamit küll veel teinud ei ole, kuid oma GSX750F 'ga olen ARK'i paltsil neid vigureid korra proovinud. Kõige keerulisem oli vast 8 aga ka see ei valmistanud erilist raskust. Tuleb lihtsalt korralikult lenks peaaegu põhja pöörata ning sobiv kiirus valida. Veidi veel harjutamist ja saab ka need harvad juhud elimineertud, kus jalg korra maas käis.
Terv,
Villem aka Villu aka Madis :)
Kasutaja avatar

scryth

Lugemata postitus Postitas scryth »

harimal kirjutas:
Unustasin viimase variandi puhul mainida, et tsikli peal ei istuta vaid ollakse jalaraudadel püsti. Põlvist tiba allalastult.
Minu teada on "8" tegemisel nõue, et seda tuleb teha istudes.
kus viga näed laita, seal mine ja hakka mölisema

errorcode12

Lugemata postitus Postitas errorcode12 »

https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=788526

Seal tiba allpool kus on harjutustes kirjutatud pole kaheksa ajal istumise kohustuslikkusest midagi mainitud.
Kasutaja avatar

Bad Boy
Tsikkel: jah
Tänanud: 45 korda
Tänatud: 8 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Bad Boy »

600ne ZZR
tegin kõik ilusti ja esimese korraga ära, sõber aga kukkus esimese korraga platsi läbi, kusjuures probleem oli tal aeglase sõiduga, mul aga 8tega.. hakama sain nii et keerasin tühikäigu pöörded selleks ajaks kõrgemaks ja küsisin examineerijalt kas saan moto ennem soojaks lasta..
ei olnud mingeid probleeme, aga see suht pisike ratas kah vähemalt võrreldes sama aasta liitristega :D

http://badtolka.tumblr.com
Kasutaja avatar

tommy
Tsikkel: Yamaha FZR100,Kawasaki Tengai

Lugemata postitus Postitas tommy »

Tegin Yamaha Diversioniga. Endal on Suzuki GSX750F, sellega sain kõik peale 8 tehtud... Yamuga platsisõit oli puhas lustimine, nagu rolleriga sõidaks
Yamaha TDM 850
Kawasaki Tengai
Izh Planeta Sport
Kasutaja avatar

ulmo
Tsikkel: Suzuki V-Strom 650
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas ulmo »

Aastal 1993 sai platsieksam tehtud, rattaks oli sõidukooli logu Minsk, 8 tegemise ajal sai veel käega suunda kah näidatud.
Muidugi on tänapäevaste suurte ja raskete ratastega palju keerulisem sama harjutust teha.

Samas hea nõks on ikkagi kallutada ratast enda all, end samal ajal istmel kurvi vastassuunda ja tahapoole nihutades nii, et kurvi sisemine käsi on praktiliselt sirge. Sedasi saab kõige järsemalt aeglaselt keerata ilma, et oleks kartust, et ratas alt ära libiseb.

matcho
Tsikkel: hetkel rattatu

Lugemata postitus Postitas matcho »

ma tegin nüüd neljapäeval eksamit ja sooritasin selle yamahaga oli 600-ne . hea lühike masin ja eksamiks lausa loodud .. esimese käiguga ja kaasi ei andnud ... esimese korraga sooritatud kõik eksamid :D
ps homme saan load kätte :D
Kasutaja avatar

Oldbear
Tsikkel: Honda Magna VF 1100
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Oldbear »

Iga kell on platsi lihtsam teha custom rattaga kui bikega!
Tasa sõuad,kaugele jõuad! ;)
http://backyard.pri.ee
Magna VF1100

Teema algataja
Ago

Lugemata postitus Postitas Ago »

errorcode12 kirjutas:
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=788526

Seal tiba allpool kus on harjutustes kirjutatud pole kaheksa ajal istumise kohustuslikkusest midagi mainitud.
3. Mootorrattajuhi sõidueksami esimese järgu harjutuste skeemid, selgitus ja hindamine

Esimese järgu harjutused sooritatakse püsi- ehk kõvakattega platsil. Kõik harjutused tuleb sooritada rattal istudes.
Kasutaja avatar

Bad Boy
Tsikkel: jah
Tänanud: 45 korda
Tänatud: 8 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Bad Boy »

nu kuidas võtta, kooli oma oli yamaha xj600 tõesti hea manööverdus võimega ratas aga kuidagi ebamugav oli, või olen mina ebastandardse ehitusega :D xj veel tõmbles kah koguaeg, ei tea mis tal viga oli.. aga igatahes oma rattaga oli ikka parem ark exameid sooritada.. olen näppinud ka tuttava honda (shadow-it?) nu sellise isteasendiga mina isiklikult 10kilomeetritki sõita ei suudaks :D ju siis olen enda omaga nii ära harjunud..

aga kui tahad teada mis on need head rattad examite sooritamiseks siis jälgi mis rattad on autokoolidel ;) ega 300kg kaaluvat goldwingut ei osta keegi õppesõidu rattaks :D

http://badtolka.tumblr.com
Kasutaja avatar

bash
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas bash »

Oldbear kirjutas:
Vaidleks natsa vastu, kõik muud harjutused peale kastis 8, on kindlasti kergemad minul isiklikult teha. Võibolla ei valmista ka kast raskusi, lihtsalt ei ole proovinud enda omaga.
Just enjoy ... nothing less, nothing more
Kasutaja avatar

Loff
Tsikkel: Husqvarna TE610, Kawa VN740
Tänanud: 41 korda
Tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas Loff »

Mina näiteks tegin oma õppesõidud ja ka eksamid Honda Revere'ga. esimesel tunnil platsil käisin külili.....see oli esimene ja viimane kord, rohkem selle rattaga ei kärnatanud. kukkumise põhjuseks oli enda oskamatus käsitseda ratast....hakkasin slaalomit tegema ja pöördekohtades kasutasin ainult gaasi.....ja siis oli tulemus käes.....ratas suri keeramise peal välja ja külili ta oligi.....siis õps näitas kuidas gaasi ja siduriga asi käib....rohkem probleeme ei olnud.

mõned päevad tagasi sai sõbraga käidud Tartu vana ARK'i platsi peal proovimas, kuidas siis asjad meeles on....ikka meeles ja käes/jalas...NO PROBLEMO....enda rattaks yamu TTR 600, sõbral yamu virago 535

see millest siin eelkõnelejad rääkinud on....see, et 8 tehes kallutad aint ratast...ise istud rattal püstloodis või kallutad isegi vastassuunas rattale.....see töötab, selliselt on 8 võimalik teha megaaeglaselt.

edu!!!
https://www.youtube.com/@paavokaleva
Impa Kulli Lohikäärme!
Yamaha TTR600 '00(panin risu)
KTM 620 LC4 '97(müüsin maha)
Kawasaki VN750 '87
Husqvarna TE610E '02

Teema algataja
ezerix

Väike vahekokkuvõte

Tänud kõigile vastanutele!

Aga kui juba sellel teemal pärimiseks läks, siis kust võiks vajalikke baasteadmisi hankida aeglaseks sõiduks bike'ga (raamatud, õppevideod)?

Teema algataja
loomha

Lugemata postitus Postitas loomha »

Mina tegin võrdlemisi suure Kawasakiga, EX500A. Harjutamiseks oli 500-ne Suzu, sellega võis 8 ka peaaegu poole selleks ette nähtud kasti sees ära teha :P Kawaga oli raske, kuna ta pöörderaadius pole eriti väiksem kui see kuradi kast :P

Soovitan võtta asja sujuvalt ning mitte enda ette vaadata, vaata loominguliselt, trajektoori.

taavi

Lugemata postitus Postitas taavi »

Kui ma nüüd ei eksi siis A kategoorial ei ole enam platsi sõidu eksamit või sõidukooli õpetaja ütles mulle valesti ?

vilosius
Tsikkel: R1200C

Lugemata postitus Postitas vilosius »

Ütles valesti
"Suicide Hotline...please hold."
+358458693818
Kasutaja avatar

Villem
Tsikkel: XT660R, GasGas EC250
Tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas Villem »

Kui sul on ennem mingi teine A kat all ja tahad täis A 'd saada, siis ei pea platsi tegema vaid ainult linnasõidu.
Terv,
Villem aka Villu aka Madis :)

Teema algataja
lõvilõrr

nii

Lugemata postitus Postitas lõvilõrr »

35 kw ja saad täis A
Kasutaja avatar

miilits
Tsikkel: Kawasaki KZ1000P, Iž

Platsisõidu rattad.

Lugemata postitus Postitas miilits »

Kõige õigem ratas platsisõiduks on selline, millist eksamineeritav korralikult kamandab ja millest ta üle on. Bike ei ole mugav sest temaga sooritad pöördeid ainult kallutades, bike'i esimene käik on küllaltki kiire, mugavam oleks seda teha enduro või tänavasõidu rattaga ja ei soovita ka valida liiga rasket ratast, kui aga eksamineeritava võim masinast korralikult üle on, siis, miks mitte.

Rebaseonu
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Rebaseonu »

Tegin eksamit kooli Yamaha FZS600 Fazer'iga. Ennem kooli polnud tsikliga sõitnud (kui algne kooli YBR 125 välja arvata). Väikese harjutamise tulemusena ei tundunudki keeruline, kaheksat sai tehtud ka väiksemas, piiratud A-kati kastis. Eksam läks probleemideta, kuigi kerge pabin oli sees... ;)

Teema algataja
ezerix

Peale 3 1h harjutamissessiooni ei ole Honda CBR600F-ga ka A2 kastis (7x14m) kaheksa sõitmine enam probleem. Nii et kõigile kellel sama mure, soovitan ainult harjutada. Õppeplaan oli järgmine:

1. Päripäeva ringitamine

Harjutasin seni kuni ei olnud lenks piirajas (st. maksimaalselt paremale välja pööratud) sõitmine enam väga keeruline. Algul kasutasin siduri libistamise ja tagapiduri abi hoo maha võtmiseks, kuid pärast sai juba ilma siduri piinamiseta hakkama (kiirus ~12-14km/h).

2. Siis sama asi ka vastupäeva.

3. Ning lõpuks asjad kokku ja kaheksaid :D :D :D

Kaheksa sõitmine samuti ilma piduri abita (~12-13km/h).

Soovitan teha ka iga 20min tagant väike paus (vanitada, lõdvestada), muidu kippusin mina vähemalt ratta peal liiga krampi minema.

Ja kui nüüd kaheksa selge siis võib juba järgmisi asju harjutama hakata:

platsisõidu õppevideo

Teema algataja
Matuwello

Lugemata postitus Postitas Matuwello »

algajale võiks soovitada veel põlved täiega vastu paaki suruda aitab ka kindlamalt seljas püsida ja ratast tunnetada, seda võiks öelda pärast 2 tundi 8'tamist eksami eelsel päeval

täna eksam tehtud (XJ600) ja reedest A-kat käes :bsmile:

Teema algataja
Leif

Lugemata postitus Postitas Leif »

Mu õrnem pool sooritas just ARK eksami Suzuki Intruder VS 800'ga. Ainult slaalom oli pisut ebakindel muidu polnud probleemi :)
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”