Kuidas algaja sõiduriietust otsib

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Teema algataja
marku

Kuidas algaja sõiduriietust otsib

Lugemata postitus Postitas marku »

Alustanud A-kati lubade tegemist (ja olles üldiselt väga suure kalduvusega kõikvõimalikesse kohtadesse kinni jääda, alla sadada ja üleüldiselt ennast igalt poolt vigastada) kuulasin huviga teooriaõpetaja juttu, et "esiteks ostke riietus ja alles siis tsikkel - mitte vastupidi".

Jutt kõlas täitsa mõistlikult ja rääkijal endal on kogemus taga, Õnnekas võtab foorumiski päris tihti sõna. "Okei, kui on vaja, siis on vaja." Mida ma aga ei oodanud, on see, et riiete otsimine nii meeleolukaks kujuneb :D.

Marsin mina, varustatud Sverre motoõpiku teadmistega, Tartu Lõunakeskuse Autoringi poodi ja teen kohe eos lolli näo pähe, et müügimees pikalt ja laialt seletaks, mis on ühe või teise riietuse vahe. Kuna tegemist on väga esimeses nooruses, ca 160 cm naisterahvaga, antakse kõik lollid küsimused muidugi andeks 8).

Müügimees, kuulanud ära minu loo, et "tsikliõpetaja saatis kaitseriietust ostma" näitab siis ühte koma teist, kui kaks lähedal seisvat tsiklimeest sõna võtavad.

"Mis rattaga sa sõidad?"

• "Ega mul ratast veel polegi, teen lube alles."
  • "Einojah, aga millise ratta ostad?"
  • "Ei tea. Lähemal ajal arvatavasti ei ostagi."
  • "A miks sa siis riietust ostad?"

Vaatan mehele otsa, kerin peas läbi Õnneka enne-osta-riietus-ja-alles-siis-tsikkel jutu ning seletan, et noh, kui load käes, eks siis aeg näitab, milline ratas tuleb ja kas üldse tuleb. Mehed seletavad seepeale, et kuna tsiklitel nii erinevad istumisasendid, siis ilma ratast teadmata ei saagi varustust osta ja jätku ma see kaitseriietuse ostmine hilisemaks, koolis antakse ju põlve- ja küünarnukikaitsmed peale küll ning kärab kah.

Kuulan mehed ära, tänan viisakalt ja tegelen müügimehega edasi. Mees on iseenesest püüdlik ja tore, aga lause "...ja see on Gore-Texiga IMMUTATUD" peale mõtlen ma, et peaks ikka mingi profima tegelase käest kah küsima. Tänan ja lahkun.

Koduteel meenutan, millised on olnud tagajärjed siis, kui ma kergejõustikustaadionil 300 m võidujooksu pealt käna olen käinud (pool reit oli põletushaavadega kaetud) ja Tartus Emajõe kaldapealsel üle rattalenksu lennanud (minu elu suurim sinikas, ca 10x20 cm) ning mõtlen, et ei, kurat, peab ikka mingi toekama asja selga panema, et Õnnekas rääkis õiget juttu. Vaatan veel autoga kodu poole sõites aknast välja ja kujutan ette, mis tunne oleks selle linnakiiruse pealt autost välja hüpata - no ei tahaks, ausõna ei tahaks.

Aga "mis seda kaitseriietust ikka osta!" suhtumist kohtan ma veel, kuigi väiksemas mahus.

Helistanud tuttavale, kes tsikliga sõidab, et nõu küsida, saan esimese ropsuga umbes samas teemas vastuse, et autokoolis on kiirused nii väiksed, et ei ole vist hullu midagi, tuleb lihtsalt tähelepanelik olla. Pikema vestlemise peale tunnistab lõpuks, et nojah, tegelt on kaitseriietus ju iseenesest hea mõte.

Täna Tartu Selveris (seal kusagil Turu tänaval) varustust ja müügimeest uurides sain jälle samasuguse esialgse reaktsiooni, et ei tea, kas seda kaitseriietust on ikka niiväga vaja, kui autokoolis alles, aga mõne minuti jooksul tuli samuti teemavahetus, et "parem, jah, karta, kui kahetseda".

Naljakas on. Ses mõttes, et ühest küljest ma saan aru tsiklimeestest, kes soovitavad varustuse alles siis selga panna, kui on juba vähe aimu, misasi tsiklisõit on, aga samas saan ma aru ka Õnnekast, et ega need teksad asfaldil libisemist ei kannata. Tõenäosus autokoolis tõsiselt viga saada on vist imeväike, aga samas, no kurat küll, ma ei tahaks see näide olla, mida järeltulevatele põlvedele autokoolis räägitakse, et "...vot selle pärast tulebki kaitseriietus selga panna." Ma võin ju tähelepanelik olla, aga kui mulle mingi tüüp ette keerab, siis...

Ah, see selleks. Ühesõnaga, väga meeleolukas riiete otsimine. Ja mõtlemine, et mida mul siis lõppude lõpuks vaja on, kui ma alles õpin ja enda tsiklit ei oma.

Teema algataja
Gaspar

Lugemata postitus Postitas Gaspar »

Teil mingit varustuse rendi võimalust pole?Meil igastahes 500 krooni terve kursuse ajaks(ark ka sees vist).Meil ilma täisvarustuseta ei lasta sõitagi-see on pigem vist selleks et inimesed varustust rentima peaks.

Kasutaja avatar

Whitebalance
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Whitebalance »

Immutatud mis immutatud. :lol:

Autokoolis võiks ka varustus olla ikka seljas, tunnen mitut tuttavat kes tsikliga sõites on suutnud ülepeakaela või külili käia. Muidu sõites on võibolla tõesti kiirused suuremad ja seetõttu ohtlikum, aga autokoolis olles sa arvatavasti ei oska pidurdada maksimaalselt jne mis võib juba kogenenud mootorratturit aidata tavalises ette keeramis olukorras.

Noor tütarlaps, hmm peale selle on mul mingi kahtlus, et vahest juhtud ikka olema kellegil tagaistuja kohapeal ka ! Kas siis sellel isikul on sulle alati anda jope, kindad ja püksid, ma kahtlen. Teinekord suht hea kui saad kohe tuttavaga kuhugi minnes lükata oma varustuse selga.

Mingi aimdus äkki ikka on :D kas kroom või siis sport touring tüüpi ratas. Kui päris Harley't ei osta siis soovitan core, lihtne, hea, mõnus, hingav, mugav ja veekindel. Peamine aga, et oleks õige suurus.

Teema algataja
marku

Ei, varustuse renti Selges ei ole. Aga see-eest leidsin ühe asjaliku teema, http://biker.ee/phpbb/viewtopic.php?t=33731, kus mitmed küsimused vastatud said. Või siis, noh, arvamused antud :)

vilosius
Tsikkel: R1200C

Lugemata postitus Postitas vilosius »

Miks Sa kogu aeg seda Õnnekat tsiteerid, sekt mingi? :roll:

Viimati muutis vilosius, 31 Mai 2008, 23:22, muudetud 1 kord kokku.
"Suicide Hotline...please hold."
+358458693818

Teema algataja
marku

Õnnekas on mu õpetaja/koolitaja.

vilosius

Siis küll.. :) Kuula teda!

+358458693818

Teema algataja
shake

Lugemata postitus Postitas shake »

Ma kuulasin ka seda enne-varustus-siis-ülejäänud-raha-eest-tsikkel juttu. Internetist naha ja muudest materjalidest riiete analüüse lugenuna ostsin tekstiilid ja et tagi pükstega luku abil kokku käiks. Autokoolis olin vist ainuke, kes oma riietuses käis. Tõsi, kiiver oli küll veel paaril olemas.
Sõiduõpetajate reaktsioon alguses: "Oma rattaga tulid või? Ei ma saan aru et ebaseaduslik, aga tegelikult?". Lõpuks võtsid juba rahulikumalt ja vaatasid kui järjekordset veidrikku.

Kasutaja avatar

vincent
Tsikkel: Varadero XL 1000 V

Lugemata postitus Postitas vincent »

Marku , Sa oskad silmapaistvalt ilusasti kirjutada, aga mis on küsimuse tuum ? Et kui tsiklit pole , millist varustust osta ? Sõltub Sinu nägemusest ja rahakotist ilmselt :)

vilosius

Koolisõitudeks peaks piisama kaitsmetest ja korralikest kinnastest küll. Edasine varustusvalik on küll suuresti ostetavast rattast kinni. Aga Gorega immutatud asjad on teema!! Ja küsi palun, kas nad Kevlariga ka saaks immutada? :wink:

+358458693818
Kasutaja avatar

Raitz

Lugemata postitus Postitas Raitz »

Ratast ei osteta terveks eluks, veel vähem varustust.
aasta kahe pärast on nagunii mudel vananenud ja moest ära, isegi kui ta tehniliselt veel ok on. Mis seal vahet on millega sa sõitma tulevikus hakkad, või piirdud ka ainult mõne sõiduga tagaistmel.
Enamusel inimestest mitmeid erinevaid komplekte sõiduvarustust.
Julgen pakkuda, et esimeseks varustuseks keskpärane tekstiilivarustus soetada on igati lollikindel lahendus. Ära osta kõige odavamat, ega ka kõige kallimat, kui just raha laialt pole. Vaata mis värvi meeldib, proovi selga, kui kõndida, istuda ja kükitada sellega saad nii, et ebamugav pole, osta ära. Pole suurt tähtsust, millega algul sõitma hakkad, tekstiiliga saad igal pool hakkama. Hiljem oskad juba uut varustust paremini ja spetsiifilisemalt valida. Sama kehtib ka kiivri kohta, vaata värvi, et meeldiks, jäta paar kõige odavamat kõrvale ja kui mugav on osta ära.
Esimene varustus ei pea kõige kõige kõige olema, peaasi et ta olemas on. Inimene kes alles õpib ja harjutab ning hiljem esimesi iseseisvaid samme teeb (km sõidab) peaks kindlasti midagi enamat kandma kui teksaseid.

Osta varustus ära, kas või värvi järgi, sõida mõnda aega ringi ja sul tekib ajapikku ettekujutus sellest, mis tegelikkuses su soovidele vastab. Ära ürita leida esimeseks varustuseks seda kõige kõigemat. Sa ei tea, mis sulle tegelikkuses meeldima hakkab, samuti ei tea seda ükski soovitaja.

Kui und ei tule loen lambaid ja nende 125cm3 postitusi
Kasutaja avatar

Õnnekas
Tsikkel: Suzuki DL650 V Strom
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Õnnekas »

shake kirjutas:

Ma kuulasin ka seda enne-varustus-siis-ülejäänud-raha-eest-tsikkel juttu. Internetist naha ja muudest materjalidest riiete analüüse lugenuna ostsin tekstiilid ja et tagi pükstega luku abil kokku käiks. Autokoolis olin vist ainuke, kes oma riietuses käis. Tõsi, kiiver oli küll veel paaril olemas.
Sõiduõpetajate reaktsioon alguses: "Oma rattaga tulid või? Ei ma saan aru et ebaseaduslik, aga tegelikult?". Lõpuks võtsid juba rahulikumalt ja vaatasid kui järjekordset veidrikku.

Vaat siit tulebki autokoolide erinev suhtumine välja, üks hoolib oma õpilastest, teine mitte. Ei imestaks, kui see sinu sõiduõpetaja ei sõida ise üldse tsikliga rohkem kui õppeplatsile ja tagasi ning ilmselt teeb ta seda lühikestes pükstes :twisted: Ja lõppude lõpuks kui käna paned, siis on su oma p...se tules, mitte nende ilkuvate õpetajate oma. Elu on alati seotud valikutega, tahad kaitse ennast, ei taha ära kaitse. Jätta varustus soetamata selle pärast, et teised ei teinud seda, sellest ma aru ei saa. Vaevalt, et need teised tulevad su ratastooli lükkama ja sind lohutama.
Minu soovitus jääb endiseks - soetage sõiduvarustus juba enne autokooli sõidutundi minekut, sest kukkumise tõenäosus on väga suur (näen seda päevast päeva), kahju oleks vigastuste pärast õpingud lõpetada ja võib olla alatiseks. Eelnev postitaja Raitz võttis kenasti kokku soovitused esimeseks varustuseks. Tasub tema nõuandeid järgida.
Turvalisi kilomeetreid teile!

Kasutaja avatar

Cado
Tsikkel: R1_450EXC_VTX1800_Scrambler4X4
Tänanud: 28 korda
Tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas Cado »

Sammuti Raitziga nõus. Tean päris mittut tuttavat kes on väga kallid "kõige-kõigemad" riided selga ostnud ja avastanud ,et üldse ei sobigi,saabastega käike ei tunne,antud kiiver just selle rattapeale ei sobi kuna keerutab kinnise klaasiga tuult silmade ees jne. ....
Ja pärast pole neid üli kalleid riideid just eriti lihtne müüa ilma suurema kahjumita.
Nii ,et jahh midagi mugavat ja sulle selga sobivat osta ära ja sõites aeg näitab mida tegelt tahad.
Kui raha vähe siis alusta:
Kiiver
Kindad
Põlve kaitsmed.

Need nagu esmavajalikud.

Kasutaja avatar

-ShadowofDeath-

Lugemata postitus Postitas -ShadowofDeath- »

Lisaks Cado postituses ära mainitud asjadele võid ära osta ka tagi. Ma soovitaks just nahast tagi, sest nahast tagiga saab sõita igastiili rattaga ja kui oma ratast ei ostagi, siis saad tagil lihtsalt kaitsmed sest eemaldada ja kanda seda igapäevase jopena.

Zid Pilot
Baotian Freedo 4
Stella V-50
Müüa Fiat Panda 06!
Kasutaja avatar

pitbull
Tsikkel: v2
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas pitbull »

nii maru raske osta midagi kui ei tea mis ratas....ise vahetanud varustust ja ikka suudab puusse panna...aga võta mõni asjatundja sõber kaasa ja proovima....peaasi et sihuke sõber ei ole kes plätadega sõidab :D

PitBull ,,I Just Don't Give A Fuck...,,
Kasutaja avatar

pitbull
Tsikkel: v2
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas pitbull »

vot just asjakohane juhtum eile...vaja oli korra kiirteeperve võtta...hädapeatus...ja kt mingi metalli jupp oli maas...suutsin esirehviga ikkagi riivata ja sihukese laxuga käis see kolakas mul vasta jalgu...hea et saapaid kannan mitte tosse või plätasi...see olex varba ehk kaasagi võtnud

PitBull ,,I Just Don't Give A Fuck...,,
Kasutaja avatar

Arrokas
Tsikkel: VZR 1800

Lugemata postitus Postitas Arrokas »

vastupidi... autokoolis vaadatakse väga hästi kui omal juba korralik varustus olemas. paljud autokoolid nõuavadki elementaarse varustuse olemas olu.

Teema algataja
a501322914

Lugemata postitus Postitas a501322914 »

Isiklikult soovitan varustuse ära osta ja võimalikult kukkumiskindla. Kus sa kukud ja millal ei oska kunagi ette öelda. Mina kukkusin juba platsi peal kui 3as kord kohal käisin. Jäin terveks kuid teksatagi oli päris katki, auk sees ning kui mul poleks veel selle all paksu fliisi olnud siis ..........
Igastahes mina ronisin peale seda kohe poodi varustuse järgi :D

Kasutaja avatar

numan
Tsikkel: Drag Star
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas numan »

No aga häda juhul võib ka odavamad rulameeste kaitsmed osta või skelett selga ja spordipoest põlvekaitsmed. Sobivad igasugu riietusega ja tervise hinnast tunduvalt odavamad. Ise kasutan pehmeid põlvekaitsmeid mis pükste alla käivad (miks ka mitte pükste peale)
Kokku saame põristame :)
Edu.

Tsiklimees on tsiklimehele sõber

Teema algataja
Ducati

Lugemata postitus Postitas Ducati »

Tere,
Olen veel noor ja roheline! :D
Huvitaks selline asi kust saada kasutatud mootorratturi varustust,nahkkombesid,saapaid,ning kindaid(kiivrit hetkel vaja ei läe)?!
Olen uurinud netist,aga pole leidnud,huvitaks just selline komisjoni pood kus müüakse nati odavamalt :roll: .
Sooviks siis poe asukohta,ning võiks Tallinnas asuda,kui üldse sellist komisjoni,või second hand poodi on :roll: ?

Ilusat päeva jätku,ning kõike paremat soovides!
Lugupidamisega Reijo! :)

Viimati muutis Ducati, 06 Juun 2008, 11:37, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Tsikkel: Suzuki DL 1050 DE (2023)
Tänanud: 140 korda
Tänatud: 371 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Piipz »

pane erasõnum Kommionu nimelisele kasutajale, usun et ta leiab sulle selga midagi :)

Kasutaja avatar

ishijupp
Tsikkel: BMW R1150R , K-650
Tänanud: 11 korda
Tänatud: 8 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas ishijupp »

preili kirjutas:

Tuttav teema - üks räägib üht, teine teist. Silme ees võtab vahel kirjuks. Mina igal juhul olen otsustanud varustuse enne ratta ostu kokku ajada. :wink: Loodetavasti mind siis autokoolis väga viltu ei vaadata, kui see eeltööd tehtud on.

Igati turvaline otsus. aga kas sa sellele mõtled, et varustuse olemasolu seab teatud piirid tsikli värvile? Näiteks ei oska kujutleda punase baigi seljas rohelise kombega tsiklisti... mitte et ma eriline moe- või disainipede oleks, aga mõned värvid lausa röögivad üksteise peale. Muidugi, kui tsikli tüüp ja soovitav värv välja mõeldud, siis asi parem, aga ikkagi jääb üks "aga"- kas ostetud varustus sinu tsikli sadulas istudes ka mugav tundub...

vilosius

ishijupp kirjutas:

aga mõned värvid lausa röögivad üksteise peale.

Aga vaata, kui turvaline sõita algajal.. :D

+358458693818

Teema algataja
flx

Lugemata postitus Postitas flx »

kui värve ehku peale valida, siis alati on olemas ju must või valge :) mustas on muidugi suurem tõenäosus mitte märgatud saada teiste liiklejate poolt... aga eks iga mees ja naine otsustab vist ise. paar päris kena valget tädi veereb küll ringi siinmail.

enne kooli algust sai ka kiivri järgi poodi mindud ja siis ikkagi 15k kogu varustuse komplektiga tagasi tuldud, siiani tundub mõistlik otsus olevat.
eks motopoes osatakse ju ikka soovitada-aidata veidike, aga selleks peaks veidi siiski endal aimu olema, et mis tüüpi rattaga kavatsed sõitma hakata. samas leiab ka vast midagi universaalsemat. kui väga pikka maad pole plaanis sõitma hakata, võib ju fääntsim ja kergem kraam olla.

Teema algataja
marku

Re: Kuidas algaja sõiduriietust otsib

Muide, ma vist ei olegi kusagil kirja pannud, kuidas see riiete otsimise saaga lõppes.

No lõppes igatahes sellega, et ostsin omale täiskomplekti, neh. Motodepoost (see on ju Motodepoo, mis Balti jaama taga on? Selline suuuuuuuur hoone?). Käisin esiteks kahele näitsikule põhjalikult pinda, aga erinevalt Tartu kogemusest sain väga selged ja kiired vastused ning kuna lõpuks selgus, et 163 cm kääbikule eriliselt suurt riiete valikut ei olegi, kui tahaks ikka nii, et põlvekaitsmed ei ripuks hüppeliigeste juures (okei, niiii hull päris ei olnud, aga palju puudu ei jäänud), oleks tuulutusavasid ja värki ning ei oleks nahk (no ei meeldi nahk, lööge või maha), võtsin Evolutioni tagi ja püksid, tekstiilist. Vot siukse: http://www.motopost.ee/detailid.php?300

Kahel korral vihma all käinuna (ühel korral tund linnasõitu ja teisel korral põhjalikult, maanteel) võin öelda, et vihma ta muidugi ei pea, kui seda vihmavoodrit alla mitte panna - aga samas, ega ei PEAGI pidama, selleks vihmavooder ongi - aga muus osas on ikka roppumoodi mugav. Isegi tsikliõpetaja ütles, et täitsa ponks valik. Vot.

Kasutaja avatar

Painteddeath
Tsikkel: Aprilia Tuono

Lugemata postitus Postitas Painteddeath »

Täiesti normaalne valik ma ütleks.
Mainiks veel siinkohal ära, et ise kukkusin 80km/h maanteel kui tegin kunagi lubasid. Varustus oli ilusasti seljas ja ei juhtunud midagi peale sinikate ja valusate liigeste, aga ma ei julge eriti mõeldagi sellele mis oleks juhtunud kui ei oleks kaitseriietust seljas olnud.

Lõpuks muutume paratamtult nendeks, kelleks teised meid peavad - Julius Ceasar.
http://www.pohjatuultepojad.net

Teema algataja
marku

Painteddeath kirjutas:

Mainiks veel siinkohal ära, et ise kukkusin 80km/h maanteel kui tegin kunagi lubasid. Varustus oli ilusasti seljas ja ei juhtunud midagi peale sinikate ja valusate liigeste, aga ma ei julge eriti mõeldagi sellele mis oleks juhtunud kui ei oleks kaitseriietust seljas olnud.

Ufff!

Teema algataja
Sillakas

Lugemata postitus Postitas Sillakas »

No kui sa kuidagi miskit ei saa-ei leia, siis mine Paldiski mnt 80C ja küsi, ära vahi niisama ringi.

Kasutaja avatar

VincentX

Lugemata postitus Postitas VincentX »

Kodus mul nahktagi seisab. Aga küsimus oleks selline et kui ma nahktagi paneks sõiduks selga ja kas sobiks sinna kinnine kiiver ?tavaliselt olen tähelepannud et nahktagi juurde sobib see n.ö koorik ("shell" peaks vist õige nimetus olema.)

EDIT:
Selline http://jawa.ee/page18.html aga noh musta värvi muidugi

Kasutaja avatar

Õnnekas
Tsikkel: Suzuki DL650 V Strom
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Õnnekas »

VincentX kirjutas:

Kodus mul nahktagi seisab. Aga küsimus oleks selline et kui ma nahktagi paneks sõiduks selga ja kas sobiks sinna kinnine kiiver ?tavaliselt olen tähelepannud et nahktagi juurde sobib see n.ö koorik ("shell" peaks vist õige nimetus olema.)

EDIT:
Selline http://jawa.ee/page18.html aga noh musta värvi muidugi

Mis krdi jutt, kas sobib (lol) , kas sa lähed moedemonstratsioonile või? Kiivrit kantakse turvalisuse pärast ja vuppelkiiver ei paku seda mitte.

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”