ARK sõidueksami ratta nõuded
Moderaator: Moded
-
Teema algataja
ARK sõidueksami ratta nõuded
Läbisin kooli Tallinnas, aga eksameid teen Rakveres. A2 kategooria, teooria tehtud, sõit ees. Kuna kooli tsikliga teha ei saa, siis saaks sõbralt 24kW (piiratud) tsikli. ARK'i onuke aga ütles, et enda tsikliga ei saa, tuleb leida kuskilt autokoolist tsikkel, millel on turvatorud jne (põhjendus: kes vastutab kui kukkuda vms.). Äkki keegi teab rääkida, kuidas siis ikkagi on ja tohib ning mis seadused ütlevad.
-
- Tsikkel: Suzuki Boulevard 1800 M109R
Re: ARK sõidueksami ratta nõuded
oma rattaga ei saa jah
sest õppesõidurattal mingi eri ülevaatus ka veel minu teadmist mööda
-
- Tsikkel: roller
- Tänanud: 11 korda
- Tänatud: 27 korda
Ise tegin tüdruku rattaga, gsr600 A2 eksamit. Tükk aega vahtis dokumente (kindlustus, ülevaatus, volitus), masinat ei vahtinud. Teoreetiliselt, kui sul on volitus, siis peaks kõik korras olema ja ei tohiks arki onukesel midagi kobiseda olla. Sõiduki omanik volitab sind sõidukit kasutama. Vastutajaks jääb sel juhul ikkagi omanik (vähemalt kindlustuse mõttes). Mine arki tagasi ja räägi nendega uuesti. Väga paljud tuttavad teinud oma/sõbra ratastega ja pole sellist asja nagu kuulnud.
-
Teema algataja
Raiki kirjutas:oma rattaga ei saa jah
sest õppesõidurattal mingi eri ülevaatus ka veel minu teadmist mööda
Vend teeb A2 --> A ja öeldi, et peab oma rattaga tulema. Segane värk.
-
- Tänanud: 28 korda
- Tänatud: 36 korda
Tegin 2 aastat tagasi Tartus ka täiesti enda rattaga eksami, midagi ei öeldud. Ratta dokumente uuriti. Tundub, et see sul kohaliku ARKI venna omaloodud nõue Kui ratas on tehniliselt korras, dokumendid samuti, siis ei tohiks mingit takistust ARKi poolt olla.
-
Teema algataja
romulus kirjutas:Tegin 2 aastat tagasi Tartus ka täiesti enda rattaga eksami, midagi ei öeldud. Ratta dokumente uuriti. Tundub, et see sul kohaliku ARKI venna omaloodud nõue
Kui ratas on tehniliselt korras, dokumendid samuti, siis ei tohiks mingit takistust ARKi poolt olla.
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12848029
Uurisin seadust ja seal pole midagi öeldud selle kohta, et peab olema turvatorudega ratas. Nõutav on side eksamineerijaga, turvavarustus ja helkurvest. Tehniliselt korras ratas koos dokumendi majandusega ka loomulikult. Tuleb minna asja klaarima ARKi.
-
Teema algataja
Ma arvan ka et mingit jama aetakse. Mina käisin kasutaja Tar(kes oli nõnda vastutulelik ja laenas oma ratast) lube tegemas. Uuris dokumente ja kõik, tuld. Minu meelest võid ükskõik mis rattaga minna, peaasi et volitatud, kindlustatud, ülevaadatud ja õiges kategoorias.
Ja seda, et oma rattaga ei saa, no johhaidii.
Jõhvis oleme teinud ka oma ratastega ja pole mingit jama, et ei saa.

Riga->Planeta 5 1991->Jupiter 2K 1968-> R1 2005->Honda CBR600RR 2004
-
Teema algataja
Ehk Honda VFR750 "piiratud" 24kW'le peaks olema siis sobilik? Lugesin, et A2 jaoks peab olema <35kW ratas. Endal 82kW ja vist läbi ei mängi, kuigi vend tegi paar aastat tagasi A2'te 650ccm KTM enduroga ja polnud probeelmi.
-
- Tsikkel: Suzuki Marauder
- Tänanud: 1 kord
- Tänatud: 2 korda
Samas riigiteatajas https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12848029 pealkirja all "NÕUDED EKSAMISÕIDUKILE JA JUHI VARUSTUSELE" on tabel, kui ratas vastab neile nõuetele, siis sobib.
Kooli ratta või laibakate nõudmine on nende endi väljamõeldis.
-
see on suhteliselt värske asi neil ... äkki isegi sellest kevadest
tuttav just läheb homme sõitu tegema ja pidi sõbra kaudu kooli ratta võtma kuna enda omaga ei saa
-
Teema algataja
Mul on ka käsil just A2 lubade tegemine. Teooria tehtud ja laupäeval sõit. Küsisin ka ARKist et mismoodi selle rattaga jääb. Tädike ütles et katsuge kas autokoolist või mujalt ratas saada kuna ntx Tartu ARKis on nii et ratast ei ole kohapeal ja kui keegi peaks tahtma seda laenata eksamiks siis peaksid nad selle Tallinnaset laskma tuua ja see võtab aega ning läheb väga kulukaks.
Mina kasutan igal juhul Selge autokooli õppesõidu tsiklit (Yamaha, sama millega õpesõiduski sõitsin).
-
Teema algataja
Autokoolid küsivad ju hullu pappi selle eest(vähemalt see kus mina käisid). Küllap seepärast selline asi välja mõeldigi.
mart211 kirjutas:Autokoolid küsivad ju hullu pappi selle eest(vähemalt see kus mina käisid). Küllap seepärast selline asi välja mõeldigi.
Mina maksin 380.- koolile. Pole teab mis kirves
Ja see on loll jutt, et oma rattaga ei saa. Oleks ARK'il endal rattad, siis saaks veel aru.
-
Teema algataja
ARKs nagunii ratast ei ole. Uus asi või mitte, seda ei ole kuskil kajastatud ja ka seadusest välja ei loe. Võta nüüd kinni, kas on siis omalooming või ei.
-
Teema algataja
Autokooli tsikli laenamise eest maksan ma ainult ühe sõidutunni hinna 360.-
See ei ole ju nii kallis?
Mina sain küll oma isikliku rattaga eelmine aasta tehtud. Minu mäletamistmööda ei ole isegi ratta dokumente vaadatud. Kas nüüd siis uued säädused jälle???
lemps80 kirjutas:Mina sain küll oma isikliku rattaga eelmine aasta tehtud. Minu mäletamistmööda ei ole isegi ratta dokumente vaadatud. Kas nüüd siis uued säädused jälle???
Uut ei ole siin midagi, sellest on ammu räägitud aga samas teevad ikkagi paljud eksamit oma rattaga ja keegi ei kobise.
-
- Tsikkel: enduro ja asfalt
- Tänanud: 3 korda
- Tänatud: 1 kord
Ma tegin mai kuus enda tsikliga eksami arkis, polnud probleemi. 600 ninja 25kw piirajatega tundub küll kahtlane, aga kui on kindlustus ja ülevaatus olemas siis probleeme ei tule. Kuid nagu mul on viimasel poolaastal palju kontakti arkiga siis ma saan enda jaoks teha väikse kokkuvõtte et kohati on nad seal ebakopmpetentsed. samale küsimusele vastatakse sageli üsna erinevalt...aga hea et see jama on läbi saanud minu jaoks...
TauC kirjutas:ARKs nagunii ratast ei ole. Uus asi või mitte, seda ei ole kuskil kajastatud ja ka seadusest välja ei loe. Võta nüüd kinni, kas on siis omalooming või ei. :evil:
Tegin ARKi rattaga, eksami riigiliõivule läks vist 70.- otsa vms. Täpselt ei mäleta.
-
Teema algataja
-
mina käisin ka lube tegemas kooli rattaga siis jätsin viimase õppesõidu eksamisõidu tarvis ja ei maksnud midagi juurde
Kas ARKi sõidueksamitel kehtib oma ratta juures erinevates kategooriates nagu ainult see maksimaalvõimsuse nõue?
Et vahet pole mis ratas, peaasi et poleks võimsam kui mis kategooriat sa parasjagu teed?'
Et siis A1 eksamit võid teha mingi 5 kilowatise suvalise junniga, ja samas kõiki järgnevaid ehk siis A2 ja A võid teha selle sama 5kw junniga? Oletame et mingi suvaline väike 100cc hiinakas näiteks.
Miks PEAKS sõitma võimsamaga, ega sa ju seadust ei riku kui sa nõrgemaga teed. Üleüldse ma ei saa nagu absoluutselt aru miks toimuvad need nn vahe-eksamid
Asi peaks niimoodi käima, et olenevalt sellest kui vana sa oled, saad teha vastava kategoora rattaga autokoolis koolitust ja siis teed nendest kolmest alamkategooriast oma vanusele vastava eksami ära ja kogu moos, aastatega lihtsalt see alamkategooria ise muutub, nagu miks seda eksamit veeeeel tegema peab siis ma lihtsalt ei mõika, a no õigus jah, ARK tahab ju raha, muiidugi jah. Ise olen see õnnetu kes alustas juba A1-st ja pean nüüd kõik 3 eksamit üle elama.
Aga no debiilne ikkagi see vaheeksami seadus, lihtsalt peavalu ja segaduse tekitamine, Miks? sest esiteks juba ARK ei paku endapoolt ratast ka, peab mingite tuttavatega jändama, siis muidugi raha maksma iga kord ja muidugi leppima ka võimalusega, et mingi asi eksamineerjale sinus või sinu sõidus ei meeldinud ja läbi ka veel kukkuda.
ARK on läbi aegade olnud riik riigis. Tallinna ARK nõuab eksamil eksamineeritavalt turvavarustust ning kirjeldab eelmainitut kiivri, jaki, pükste, kinnaste ja ka saabastega. Samas seadused (AFAIK) näevad ette ainult sertifitseeritud kiivri olemasolu. Muu varutuse kohta seaduses punktid puuduvad.
ARK ei kontrolli mitte ainult seadusega reglementeeritud punkte (kas tunned seadust, kas oskad sõita vastavalt eeskirjadele jne) vaid tekitab ka oma seaduseid - tekitab eksami vastuvõtu korra või reeglid, mille alusel ta on valmis eksamineerijat vastu võtma. Kui ARK onu ütleb, et sa ei saa eksamile oma rattaga, siis otsi uus ARK onu või teine ARK kontor Nende onudega seaduste üle vaielda ei ole mõtet
Käisin eelmine nädal ARKis ja sealt anti mulle kaasa paber millel on sellised nõuded.
A1 kuni 11KW(k.a)
A2 kuni 25KW(k.a)
A-kat eksamisõiduks alates 35 KW
-
- Tsikkel: Kawasaki GTR1000
- Tänatud: 6 korda
Regula kirjutas:Kas ARKi sõidueksamitel kehtib oma ratta juures erinevates kategooriates nagu ainult see maksimaalvõimsuse nõue?
Et vahet pole mis ratas, peaasi et poleks võimsam kui mis kategooriat sa parasjagu teed?'
Et siis A1 eksamit võid teha mingi 5 kilowatise suvalise junniga, ja samas kõiki järgnevaid ehk siis A2 ja A võid teha selle sama 5kw junniga? Oletame et mingi suvaline väike 100cc hiinakas näiteks.
Minu mäletamist mõõda on A2 korral ratas mille võimsus ei ületa 25 kw(või erivõimsus ei ületa bla bla) ja on võimsam kui 11kw ning täis a korral pead eksami sooritama rattaga mis ületab 25 kw ( või oli see vähemalt 35 kw) hetkel ei jõua riigiteatajast järgi vaadata aga päris nii see ei ole, et tuled 100cc hiinakaga eksamile, selle kohta on seaduses kirjutatud.
janis kirjutas:Regula kirjutas:Kas ARKi sõidueksamitel kehtib oma ratta juures erinevates kategooriates nagu ainult see maksimaalvõimsuse nõue?
Minu mäletamist mõõda on A2 korral ratas mille võimsus ei ületa 25 kw(või erivõimsus ei ületa bla bla) ja on võimsam kui 11kw ning täis a korral pead eksami sooritama rattaga mis ületab 25 kw ( või oli see vähemalt 35 kw) hetkel ei jõua riigiteatajast järgi vaadata aga päris nii see ei ole, et tuled 100cc hiinakaga eksamile, selle kohta on seaduses kirjutatud.
Mäletan ka mina häguselt mingit 35kw juttu ammusest ajast. Tookord oli tegu situatsiooniga, kus alla 11kw oli A1, 11-25kw oli A2 ja 35kw-...kw oli A-kat. mis tähendas, et 25-35kw ratastega pole halligi peale hakata.
Praegu on see piir 25kW peale tõmmatud ning A-kat algab sealt samast. http://www.ark.ee/atp/index.php?id=272 lehel võib vanuse alampiiride kohta lugeda ning sellest omad järeldused teha.
Lugemishuviline leiab vastuse siit. Kes aga niipalju vaeva ei taha näha, siis ...
A-kategooria (järkjärguline luba)-
Mootori töömaht - >125 cm3
Mootori võimsus - >11–≤25 kW
Suurim kiirus - ≥100 km/h
A-kategooria (otsene luba)-
Mootori võimsus - ≥35 kW
A1-alamkategooria-
Mootori töömaht - ≥75–≤125 cm3
Mootori võimsus - ≤11
Lisaks:
1. Ilma külghaagisetta
- A-kategooria ja A1-alamkategooria eksamimootorratas peab olema varustatud sidevahendiga, mille abil saab pidada sidet eksamineeritavaga.
- Mootorrattaga sõidueksami andmisel peab eksamineeritaval seljas olema eredavärviline valgustpeegeldav vest, turvariietus ja ta peab kasutama nõuetekohast turvavarustust (nõuetele vastav ja sobiva suurusega motokiiver, mootorratturi saapad või muud kinnised hüppeliigesekaitsega saapad, mootorratturi kaitsekindad, vähemalt põlve-, õla- ja küünarliigesekaitsmed).
Ära nüüd nii mustades toonides ka võta asja. Pole ikka omaette riik riigis ka ARK.
Näide - läksin end kirja panema A kat teooriaeksamile. Detsembrikuus. Tädi leti taga ütles et ma ei saa teooriat detsembris teha.
Mina: Miks?
Tädi: Sest lumi on maas ja ei saa.
M: Miks siiski ei saa? See on ju minu oma mure, kuna ma teooria teen.
T: Ei saa, ei saa. Sest sõidueksamit ei saa praegu teha.
M: Aga ma ei taha sõidueksamit kohe teha, ma teen selle kevadel. Teooria ei teen praegu, sõidu teen kevadel.
T: Ei saa.
M: Miks?
T: Ei saa. No ei saa. Järgmine.
M: Oodake natukene, kus teil siin osakonna juhataja on?
T: Seal paremat kätt ja koridori lõppu ja sealt uksest. Järgmine.
Osakonna juhataja sai ilusasti asjast aru. Et teen teooria detsembris ja hiljemalt mai lõpuks on sõidueksam tehtud ja kõik kenasti seaduslik. Kuna teooria kehtis tol ajal 6 kuud. Läksime koos tagasi tädi juurde ja tädi vormistas mind teooriaeksamile ära. Aga kas tädi aru ka sai asjast, seda ma ei tea. Tegi käsu korras töö ära ning rohkem enam ise ei mõelnud.
rzz kirjutas:ARK on läbi aegade olnud riik riigis. Tallinna ARK nõuab eksamil eksamineeritavalt turvavarustust ning kirjeldab eelmainitut kiivri, jaki, pükste, kinnaste ja ka saabastega. Samas seadused (AFAIK) näevad ette ainult sertifitseeritud kiivri olemasolu. Muu varutuse kohta seaduses punktid puuduvad.
ARK ei kontrolli mitte ainult seadusega reglementeeritud punkte (kas tunned seadust, kas oskad sõita vastavalt eeskirjadele jne) vaid tekitab ka oma seaduseid - tekitab eksami vastuvõtu korra või reeglid, mille alusel ta on valmis eksamineerijat vastu võtma. Kui ARK onu ütleb, et sa ei saa eksamile oma rattaga, siis otsi uus ARK onu või teine ARK kontor
Nende onudega seaduste üle vaielda ei ole mõtet
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.